Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 24 Oktober 2013

Kan dah kena dengan Qhaliff !!

 

Gitulah ceritanya …

Photo

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak jadi saudagar cendawan !

 

Peluang berbisnis !! Hehehe.. Jiran aku dah jadi saudagar cendawan yang berjaya ! Aku pun nak jugak laaaa .. Heheheh.. Aku try test pasarkan kat FB .. Tanya kawan kawan , berapa harganyaa …

Cendawan ni segar dari ladangnya sendiri kemudian dipesan jiran jiran termasuk aku. Aku hantu cendawan dari dulu.. Suka sup cendawan , cendawan goreng , nasi goreng cendawan … haaaa .. Bila ada peluang gini , pasninya jgn dilepaskan , kan ?

Makaa …. jawablah kawan-kawan ..

  • RM 2 ?
  • RM 5 ?
  • FREEE
  • RM 50 ?

Hurmmm … memain eh ? Tak jadi aku nak meniaga gini .. Kensel laaa jadi usahawan ! Terus je la jadi blogger seumur hidup ! Grr…

Semakin ramai mengalami tekanan perasaan ?

 

Hurrmmm .. Pernah aku baca satu artikal berkenaan tekanan perasaan di Malaysia ni . Katanya pada masa akan datang , semakin ramai rakyat Malaysia akan mengalaminya !

Seriuss !! Tak perlu tunggu akan datang .. aku rasa sekarang ni pon makin ramai dah ! Dah ibarat macam jadi zombie dah skang ni .. Dalam waras , tetiba terus ilang kewarasan fikiran ! Apa dah jadi ? Apakah puncanya ?

Macam macam puncanya ! Aku amik diri aku sendiri dah la yer.. Dulu , bangun pagi .. gi kerja .. Redah jalan jammed.. Tak pun , berebut naik pengangkutan awam.

Sampai opis .. Buat kerja .. buat kerja dan buat kerja.. Layan karenah orang tak kira la satu pejabat atau pelanggan .. Pastu balik kerja .. Sampai rumah .. tidur , esok gi kerja ! Rutin begini , mmg buat kita tertekan ! Bosannnn !!

Ubah ! Kena ubah agar kehidupan lebih tenang .. Kalau tak ubah , maka makin lama makin teruk ! Contohnya , lawan cakap bos. Gaduh dengan teman sepejabat atau mula jadi kaki ponteng .. Paling teruk , mula berjinak dengan dadah atau rokok ! Hurmmm ..  Ada yang siap gi clubbing , minum arak utk legakan tekanan ..

Bagi yang tau apa nak buat seperti banyakkan aktiviti bersosial dengan masyarakat .. cam gi surau atau masjid bersolat berjemaah pada waktu lepas kerja  ( Maghrib / Isya ) , kuliah agama dan bersukan , pastinya masalah tekanan perasaan ni dapat dihindari. Di sana, pasti kita akan berbual , berbincang dengan teman andai punya masalah ..

Nak ulas , mmg panjang bab ni. Aku bukan nak tulis tesis atau cerpen .. Memadailah dengan mintak kita sama sama berfikir .. Apa tujuan utama kehidupan kita ni ?? Apakah kita nak rutin kehidupan kita , sama jer ?? Mari ubah ke arah yang lebih berfaedah dan lebih terisi dan paling penting , hati mau gembira !!

Contoh lain penyebab tekanan perasaan ? Aku rasa korang pon tau kan .. hurmmm …

Dua maut, dua cedera ditikam lelaki di stesen LRT Gombak dan LRT Taman Melati

Kuala Lumpur: Dua maut manakala dua cedera ditikam seorang lelaki dipercayai mengalami tekanan jiwa dalam dua kejadian berasingan berhampiran LRT Gombak dan LRT Taman Melati.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.20 pagi tadi, dua wanita berusia 60 dan 40 tahun iaitu pemilik dan pekerja kedai runcit ditikam suspek berusia 26 tahun yang juga penghantar rokok.

Selepas kejadian itu, suspek memandu van rokok berkenaan melarikan diri ke LRT Taman Melati lalu melanggar sebuah van membawa mineral. …. “

Hurmmmm …

Kunyit lagi ??

 

Qhaliff selsema lagi .. Wife mintak belikan kunyit dikala aku dok syok bantai berborak kat kedai mamak .. Gi tapau mee goreng kambing untuk malam.. heee ..

Sms dari wife berbunyi begini ..

“ Beli kunyit 50 sen bang. Nak letak kat hidung Qhaliff.. “

10 minit kemudian …

“ Aiii bang .. Terus keje kat restoran tu ke ? “

Opss .. aku terlepas pandang hp aku ni sbb syok sangat bercerita pasal gym .. hehe ..

Pastu terus aku gi ke kedai kat sebelah restoran tu .. Dan mencari kunyit.. Persoalan di benak aku .. Mana satu kunyit eh ?? Seperti ramai pembaca blog ni dah tau , aku mmg lemah tul dengan kunyit . Memang tak leh cam. Anak dara sebelah , boleh la cam. Tapi kunyit ni haaa .. adoiyai …

Amik gambar dan sms kat wife ..

“ Mana satu kunyit ni ? “

 

10 minit berdiri depan raga tu.. Takde respon .. Hurm.. Aku pilih je la .. Amik dua ketul dan bayar .. Pastu terus balik ..

“ Ni ke ? “ .. Aku bagi kat wife ..

Nasib baik tak yah gi dah .. hehehehe …

Published with Blogger-droid v2.0.10

Setelah berhari merindu ..

 

Dah lama tak bawak dia keluar berjalan jalan .. Yelah , dengan cuaca tidak mengizinkan .. dengan faktor keselamatan yang mana baru baru ni kan raya ? Jadi kawasan ni lengang je.. tak berani la nak bawak jenjalan ..

Dan setelah 2 hari tinggalkan dia .. maka , hari ni .. bawak la dia berjalan jalan ke kedai .. hahaha .. Dah pandai mintak dahhh !! Aku tunjuk Twiggies ..

“ Naanakkkk .. naanakkkk … “ ..

Tak nak koooo .. Aku tunjuk roti tuuu.. baru dia nak ! Hurmmm … Memilih dah makan skang .. Kena jaga sikit diet dia .. Gula dan garam banyak dalam makanan gitu .. kan kan ?

Panjang rambut dia ? Perghhhh .. Camana laa nak gunting ??? Aku pegang gunting pon dia dah siap pegang tangan aku ! Tak kasi sentuh rambut diaaaaa .. Adoiiii !

Kena kasi lena sungguh sungguh baru boleh la kott gunting.. hurmm..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Jangan ingat takde orang nak baca !!

 

Penulisan santai yang nampak mudah seolah tiada infomasi di dalamnya ? Ahaa .. Blog aku la tuuu .. Ramai yang dah masuk , baca dan kata blog aku ni ‘takde apa apa ‘ ! Betul !! Aku tak nafikan .. Takde apa aku nak balahkan di sini ..

Baru-baru ni , aku dihubungi oleh PR sebuah agensi di Singapura dan berminat terhadap blog aku .. Ahaaaa.. Apakah itu ?

“ Hi Ben,

Greetings from Publicist PR!

Hope you are doing good and this email reaches you well. 
Pioneer Singapore would like to engage you to blog about its VSX-series AV receiver line-up, designed to support today’s connected lifestyle.

The new models are compatible with iOS and Android for easy access to music streaming options and improved control of features and functionality. Each receiver offers top quality audio and brings a variety of new features with the top of the line models boasting expanded high resolution audio file playback.

Pioneer will be providing you with the VSX-923-k model for your review. “.

image

Terkedu ? Sebab tu aku kata , jangan pandang remeh blog korang tu .. Kalau korang benar benar berminat dalam bidang penulisan blog ni , maka buat betul betul ..

Segalanya tak mustahil jika ada minat .. Dan paling penting , jangan putus asa .. Ini antara hadiah hasil penat lelah .. Berbaloi ? Korang bagitau aku je nanti , bila dah mengecapinya ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI