Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 25 Oktober 2013

Bajet punya hal !

 

Aku , tak kisah bab subsidi gula ni haa.. Aku bukanlah pengemar gula ! Tapi nape bising sangat aku ni kat FB ? Hehehe .. Apakah makanan harian kita ni takde gula ?

Contoh laaa .. Milo dalam tin tu.. Takde gula ke ? Semata mata koko je ? Sat aku check ..

Tu diaa .. ada ! Apakah kenaikan harga gula nanti tidak memberi kesan pada milo yang menjadi kesayangan ramai anak kecil yang ingin membesar bagai johan ?

Bagaimana pula dengan susu formula ? Takde guna gula ke ? Walaupun jumlahnya kecil , namum itu bukan alasan untuk tidak menaikkan harga barang .. Kalau tak naik , ok la.. Kalau naik ???

Janganlah ingat gula putih yang dibeli dan dicampurkan minuman tu saja .. Air tin , air kotak .. Nak minum kat luar sesekali.. Tau tau secawan milo kosong pon dah buat keluarkan note rm1 , dua keping ! Walhal dulu … Hurmmm ..

Aku tak nak pertikaikan apa kerajaan buat tapi mereka yg kata “ ala gula je pun …” niii .. Jangan la pandang remeh.. Camana pulak dengan kawan kawan yang meniaga makan ? Bila semua pakat makan kat rumah je , diorang yang cari makan melalui bisnis makan ni ?

Nasi lemak yg aku beli hari hari pon , apakah terkesan jugak ? Mari kita tunggu ..

Aku kesian pada yang tak mampu .. Yang mampu , jangan angkuh ..

Bajet 2014: Apa kata kami berdua ?

Layankan ajaaaaa ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Maggie ? Gulp.. tamoo !!

 

Lapar .. Gi dapur , selongkar kabinet. Ada maggie kari , ayam dan asam laksa ! Perghhh.. Terliur .. Tiba-tiba teringatkan dua  status Dato Sharifah Aini .. Hurmm .. Buah pinggang dan darah tinggi !

Aku ada penyakit darah tinggi tahap hypertension. Lama dah tak gi check doktor . Makan ubat pon tak .. Tapi alhamdulillah , aku takde dah macam dulu. Kerap sakit kepala atau stress..

Tak tau la camana leh hilang.Apa ubat aku amik pon aku tak ingat. Macam macam aku try .. hehehehe .. Alhamdulillah .. Tapi kalau aku tak jaga jaga , hurmmmm ..

Bukan apa , darah tinggi ni skang tak kenal usia Yang kena , kronik di usia muda dan .. selamat jalan … Warning dah kasi tapi degil. Tak nak jaga makan !

Bila teringat menda ni .. aku rasa , baik aku makan roti dan cicah dengan milo kosong je .. hahahaha .. Adehhhh …

MAXIS 4G LTE Mobile WiFi (MiFi) | Modem percuma untuk anda !

 

Ahaa… Aku tertanya tanya , apa itu LTE ?? LTE ialah singkatan dari Long Term Evolution yang juga dikenali dengan 4G LTE .. Ok, nak tau lebih lanjut , boleh google dan pasti akan jumpa mengenainya.

Seperti kita tau MAXIS  yang pertama yang lancarkan 4G LTE di Malaysia dan kini , MAXIS telah menawarkan 4G LTE Mobile Wifi di Malaysia ! Sesuatu yang telah lama ditunggu !

Dan , PERCUMA 4G LTE Mobile Wifi modem dengan plan RM88/bulan dan ke atas ! Ok , ada yang tak tau ..berapa lajukah 4G LTE ni ? Perbandingan antara 3G dan 4G ..

Amacam ? Tertarik ? Hehehe .. Buat mereka  yang macam aku , yang mana senantiasa bergerak dari satu tempat ke satu tempat dan menggunakan internet 24 jam tanpa henti  serta gemar mendownload , maka  dengan LTE Mobile Wifi modem ini amatlah bersesuaian dengan anda apatah lagi jika dikongsikan pada masa sama sehingga 10 orang pun (guna laptop , tablet  , handphone dan sebagainya ) , masih terasa kelancarannya !

Bagaimana jika berada di kawasan bukan liputan 4G LTE pulak ? Jangan risau.. anda masih boleh gunakan dengan liputan 3G ! Berbaloi la kan ?

Ok .. inilah rupa Mobile Wifi yang diceritakan. Mampu bertahan hingga 10 jam baterinya .

image

Berminat ? Jika anda ingin melanggannya buat pertama kali anda perlu bayar RM100 untuk  cas pengaktifan dan  RM240 advance payment, yg mana akan dipulangkan dalam bentuk rebate sebanyak RM20/sebulan selama 12 bulan dan kontraknya cumalah 12 bulan sahaja. Pejam celik pejam celik , selesai.

Jika anda pelanggan sedia ada  yang mana dah melebihi 6 bulan , anda juga boleh memiliki modem ini tapi perlulah membayar advance sebanyak RM340 ( akan dipotong melalui rebate sebanyak RM20/ sebulan , selama 12 bulan ) dan kontrak juga diperbaharui selama 12 bulan.

Jika tidak berminat dengan modem ini , anda juga perlu memilih modem yang tersedia bersama plan plan yang disenaraikan di Maxis.  Untuk keterangan lebih lanjut , sila ke  MAXIS 4G LTE MiFi .

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI