Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 29 Oktober 2013

Dilema blogger !

 

Hurmmm .. bila terima job advertorial , bayaran lumayan tapi masalahnya ialah … kesan pada pembaca ! Camana nak bercerita dengan ikhlas dan jujur sedangkan client meminta kita bercerita untuk menarik para pembaca melanggan produk mereka !

Masalah wooo ! Bukan senang .  Satu , punca rezeki kita .. Satu lagi , rakan rakan kita ni !! Nak ditemberangkan , kawan kita sendiri .. Nak ditolak , perghhh … banyak tuuu bayaran .. Dah tu camana ? Kalau korang camana ?

Mungkin ada yg kata .. Ala , tolak je la Ben . Rezeki ada di mana mana ! Benar tapi andai terjadi pada anda sendiri bagaimana ? Contoh la kan.. Korang tau korang kerja dengan syarikat kewangan yang terang terang dok cekik darah orang .. Mengenakan bunga yang tinggi .. Atau kontraktor perumahan yang terang teranng menipu pembeli rumah dengan buat rumah gunakan bahan murah tetapi dia kenakan charge dengan harga mahal ! Camana tu ? Korang nak report pihak berkuasa atau berenti keja .. atau butakan mata je ? Asal tiap bulan , gaji dibayar ..dah laa !

Photo

Apa pendapat korang ? Hurmm.. tolak rugi , terima .. rasa bersalah lak .. Kecuali terms and conditions meminta aku bercerita mengenai pengalaman je.. Haa , yang tu ok laaa … Kan kan ?

Bila daddy keringkan hatinya ..

 

Akhirnya ,dapat jugak gunting rambutnya. Menangis , terlalak camana pon , aku keringkan hatinya. Tak tahan dah tengok rambutnya serupa Brad Pitt baru bangun tidur .. Jangan tanya camana rambut Brad Pitt di kala baru bangun tidur. Google plsss ! Huh..

Sian , mmg kesian .. tapi kalau dilayan tangisan dia , jawabnya nanti abis mata semua tak nampak dek ditutup oleh rambutnya gara gara tak nak digunting !

Hurmm… Dah selesai gunting , tangisannya pon berenti.. Tengok rupa , barulah nampak serupa anak aku .. Kalau tak dah macam anak korea timur tengah !

Photo

Sampai rumah , mandikan dia .. Kasi susu .. letak dalam buai .. Tak sampai 5 minit , tidurrr … Huhuh…

Suka makan di Sunita , Salak Tinggi.

 

Kali kedua datang makan sini. Kelmarin , datang gak tapi tutup. Cuti raya haji.. Dua minggu gak la diorang cuti. Hehehe .. Hari ni , hujan sangat lebat.. dapat makan ikan 3 rasa panas panas , mmg sedap ! Wife tak larat nak masak.. Jadi , destinasi pilihan.. ke sini jer ..

Selain dari makanan yang sedap serta murah mahupun pantas dihidangkan , kat sini ada duck mobile yang sesuai dengan si duck face niii.. hahaha ..

Qhaliff nak makan , kena pasang movie ultraman dulu. Upin Ipin , dia dah boring.. Asik sama je.. Hehehe..

Ikan siakap 3 rasa ni , mmg sedap ! Segar jer .. Harganya pon murah .. Jumlah keseluruhan RM48.50 dan diskaun diberi .. RM45 jer ! Bagus kan ? Takde lokek punya. Sebab tu restoran ni penuh je dengan orang , tanpa kira kaum !

Orang kata kalau orang cina datang makan kat restoran tu , mmg restoran tu sedap laa .. Orang kata la.. ehehe …

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bila ASTRO call !!

 

Hahahaha .. aku naik geram betul la ngan spesis spesis sblm dapat muka serupa cipan mintak semut tapi bila dah dapat , muka serupa naga bercamtum singa !! Maksudnya , sblm kita jadi pelanggan mereka , mereka cakap manis manisssss .. Bila dah jadi pelanggan , lambat bayar skit , terus telefon ! Walhal , bil pon lom dapat dan tak de tungggakan pon !!

Itulah ASTRO ! Memula dia call hp aku. Lambat angkat .. Terus dia call hp wife .. Aku jawab. Tanya la kenapa ? Dia kata nak cakap dengan wife aku. Berkenaan apa , aku tanya.. Dia kata pasal ASTRO..

Wife aku jawab .. Dia tanya nape ? Bla bla bla .. Tunggakan ? Bila pulak ada tunggakan ??? Tiap tiap bulan bayar penuh ! Grr.. Main petik jeeer .. Hampeh tul !

Pastu orang tu mintak segerakan bayaran dan wife aku jawab laa.. Nak bayar apa kemendanya, bil pon tak dapat lagi ! Dia suruh bayar je cam biasa .. Hek lerrrr…

Aku tanya dia , bila dateline ? Dia jawab la biasanya 30hb. Dan orang yang call tu kata kalau lambat bayar kena charge RM10 ! Boleh gitu ? Ni apa jenis punya bisnis ni ? Nak jadi ALONG BERLESEN ke ?? Mintak kerajaan prihatin la skit spesis spesis bisnis gini ! Suka dah sangat guna pengutip hutang yang .. hurmm ..

Apa la nak jadi ngan negara ni ! Aman , memang aman tapi dicengkam dalam tak sedar .. Serupa dah jadi mangsa pada dracula lak .. hurmmm .. Kang lelebih , kata politik lak walhal …

Amaran pertama dan terakhir ..

 

Skang ni , berebut dah nak keluar dari rumah ! Dia nak keluar dulu !! Hurmm.. Bahaya , bahayaaa …

Ok , ini aku buat ulang tayang. Yang pertama dia buat , dah kena leter ngan aku . Utk diceritakan kembali dlm blog , Qhaliff setuju utk melakonkan semula asalkan dibyr upah !!

Dan upahnya ialah ...

 

Nak pam , satu hal .. Nak penuhkan air , satu hal .. Dah siap mandi , nak kemas semula , banyak hal ! Nasibbb baik laaaaa sayang anak .. Kalau takkkk .. lama dah aku duduk rumah orang tua tua !

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI