Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 2 November 2013

FAM tak cukup duit ?

Atau bajet utk tahun depan ? Malu siuttt kalau media antarabangsa datang buat liputan sidang akbar final Piala Malaysia .. konon meriah giler .. er , mmg meriah tp FAM suka potong stim !!

Published with Blogger-droid v2.0.10

Janganlah kejam sangat ASTRO oii !

 

Dari RM120++ dah jadi RM130++ … Skit ?? Giler ke apa ? Dah la cerita ulang tayang beribu kali ! Orang lain tak tengok ? Lantak laa.. aku bayar woooo ! Orang lain tak tengok , suruh guna Beyond hok leh rekod tu haa.. Haa.. Baru berbaloi baloi.. hehehe .. Jangan marah aa..

Rasanya ni bukan pertama kali dia naikkan harga sesuka hati ! Dulu ada sekali . Bekas menteri masa tu kata nak buat kajian dan tindakan .. HAMPEHHH !! Takleh pakai punya kata kataaa !!

Kalau nak kata kualiti HD , aku rasa kualiti Standard Defination , pon cantik dahhh tapi aku rasa pelik kebelakangan ni .. Makin teruk kualitiknya walaupun pakai tv LED .. Apahal ?? Hahaha.. sendiri mau pikir laaa ..

Ok .. jom baca apa kata rakan rakan lain yang juga pengguna ASTRO ni ..

  1. bosan gak bayar mahal , cerita ulang ulang..yang lama pun ada..kalau hujan tak dapat siaran.
  2. Dh la crt ulg tayang..klu hujn siaran lg lh hampeh...crt pulk 5-6 thn lps pon ulg tyg je....dh la kite langgan astro ikln pon blh thn byknye....
  3. Betul tu...bayar mahal siaran asyik buat ulang tayang yang lama-lama...sampai anak-anak boleh ingat jalan cerita. Satu lagi kalau cuaca buruk asyik tak dapat channel..
  4. bill blom sampai umah, astro dah potong.. tapi ble time dapat bill yang dah bayar 2bln lepas pun msuk dlm bill. tak paham btol dgn astro nih..
  5. Bnyak hidden cas..then pandai2 tukar pakej org ikut suke
  6. siaran ulang kerap sgt.. 2) lmbt bayar kena potong n kena charge rm20.. 3)bila tak bayar sebulan -dua bulan surat lawyer sampai.. puii...
  7. stro ni selalu ulang cerita yg sama byk kali sampai naik bosan nk tgk.. Thumb down for astro.. Booo..!
  8. X berbaloi byr mahal..bla kita terlwat byr bil..cpt sgguh astro potong pastu yg x tahan tu selagi kita x byr bil..setiap hari astro call...
  9. BETOL KE BOHONG plg byk ulangan. naek muak dh tgk..
  10. Harga naik tak munasabah..xde relate langsung dengan gula kot..
  11. Nk share psl decoder byond. Seingt sy dr last year asteruk usha suh sy tkr ke decoder byond n kena caj rm20 sebulan. Sy kt tk nk. Byk x la terima pgglan hinggalah br2 ni terima lg pgglan sama. Sy pun ckp tak nak. Then dia tya knp tk nk sbb kena caj rm20 ker? Sy kt ya. Klu puan tk nk byr rm20 sebln, puan hya byr rm12 sebulan. Sy jwb klu byr rm1 sebulan pun sy tak nak. Then dia ckp klu puan tk nk dikenakan caj puan kol cust service n bgtau puan nk tkr decoder byond free. Aik pelik. Dr rm20 turun rm12 terus free. The beauty of cust is always right.
  12. Dia mbelit tu. Ari tu sy dpt call mcm ni juga dia ckp decoder free tp bulan² tambah skit. Sy ckp xmau, dia ckp setahun je lps tu turun blk ke bill asal. Membohong ah. Malas nak layan. Ni dh dpt Surat nak naik bill lg (tak payah tukar decoder pun dh naik charges) .Lps nni kalo dia call sy nak ckp, bill dh naik tak payah tukar decoder pun dik oi!!!!!!

Persoalannya .. apakah ASTRO amik kisah aduan pengguna ? Tarak ?? Apa kata kerajaan pulak ? Hahahaha .. Sengih jer la ..

Mereka kata .. tak nak , potong je laaa .. Hurmm , itu je ? Kalau rakyat guna yang HARAM tau pulak marah ! Cuba cari jalan penyelesaian skit !!

Macamana En.Ben buat duit dgn blog?

 

“ Salam en ben..nak tanya..mcmana en ben buat duit dgn blog? Rasa mcm nk kena cari side income jg laa...tq “..

 

Semalam, aku melepak dengan seorang sahabat lama yang mana banyak aku terhutang budi padanya. Sampai kiamat aku tak abis bayar ! Antaranya budinya ialah aku selalu menumpang dia ke tempat kerja .. waktu tu aku mengajar di sekolah rendah sebagai guru sandaran dan dia guru tetap. Satu sen pon dia tak nak duit aku sbg duit minyak ! Semoga Allah berkati hidup dia.

Aku mengajar sekolah tu hanya utk 2 tahun pastu kerja di Kementerian Kewangan sbg penjawat awam kontrak sebelum ke Kementerian Pelancongan. 3 pekerjaan yang aku lakukan yang sangat buat aku sedar betapa payahnya hidup ini walaupun ianya senang ..

Dikenang semula saat saat aku sangat boros iaitu selepas abis belajar .. Bergaji beribu ribu sebulan ketika usia muda mmg tak ingat dunia punya . Bila Allah tarik sekejap nikmat tu , baru aku tauu… Aku terlupa akan putaran dunia dan ujian Allah .

Bekerja sbg guru sandaran  dan penjawat awam kontrak , gaji aku di bawah RM1K setiap bulan ! Apa nak makan ? Serius aku terus terang.. aku catu lunch aku. Aku beli air mineral dan roti 40 sen , 2 bungkus utk makan pagi dan tengahari ..

Aku bersyukur .. dengan pengalaman yg aku dapat tu , aku gunakan pada blog aku . Kesabaran , berkat pergaulan serta ‘buang masa’ melepak dengan guru-guru yang bercerita mengenai masalah dunia , pergaulan aku dengan pegawai pegawai kerajaan serta sokongan dari bos bos aku dulu .. aku kembali memperbaiki diri..

Bagaimana aku cari duit dengan blog ? Aku tak buat bisnis online dalam blog sbb tau nanti kena GST ! HAHA..gurau je.. Aku ‘jual’ penulisan aku ini  dan mereka yang tertarik pada blog dan tulisan aku ini , mintak aku promote produk mereka melalui advertorial dan juga banner iklan .. Bukan mudah tapi tak susah ..

Ada yang kata blog aku semak dengan banner iklan .. Aku tak marah sbb banner iklan itulah yang buat aku semakin rajin menulis .. hehehe..

Sekian .. nak sambung makan maruku.. heee..

Bisnes online dikenakan GST !

 

Apa kata aku ?

Photo

Aku nak kata apa dah .. Dah diorang kata gitu. Dah rakyat pon setuju nak dikenakan GST , AES dan macam macam lagi .. Aku nak kata apa lagi kan ? Bersyukur jer la ..Akan datang , tak tau laaa ..

Pastinnya , buat la apa pon.. naik la apa pon , rakyat bising kejap je .. Pastu , diam balik .. Terima je hakikat .. Kalau tak , takkan asyik dok naik je kan ? Gula laa .. petrol laa.. Ni dah GST ..

Apa mau buat.. pandang cermin , sengih je kat cermin tu .. Bak kata apek tuuu .. “ Hidup pun susahhh .. Mati pun susahhhh .. “ .

Hanya pada Allah saja kita mampu berdoa. Semoga Allah balas setiap perbuatan mereka itu dengan seadil adilnya ..

Tinggalkan Qhaliff disini jer ..

 

Photo

Aku bawak Qhaliff ke rumah orang tua aku di Cheras. Perancangannya nak tinggalkan sekejap sebelah petang sbb aku nak balik untuk kemas rumah. Kalau dia ada , mmg tak leh nak kemas punyaaaa …

Hurmm.. Mak aku ok jer. Dia pon suka si Qhaliff ni ada . Maklumlah  dia ni pon kaki sakat orang tua.. Tapi bila aku ada , dia jadi manja sangat. Kalau aku takde , haaa.. ok sangat diaaa ..

Dalam kul 4 petang , aku ke pejabat wife aku .. Tunggu dia aibs kerja. Sementara menunggu tu , aku dapat panggilan dari Penolong Director Salam Muslim Astro Oasis .. Dia nak bagitau rakaman esok di rumah aku ditangguhkan sbb cameran cuti. Aku ok je.. Lagi la suka sbb tak yah nak mop rumah malam ni.. Rehatt la skittt ..

Dan rakaman akan dibuat pada hari Isnin nanti. Hurmm.. Wife takde .. ok je la .. Aku ngan Qhaliff .. Belasah jer .. Selepas tu , mak aku lak call .. Dia tanya aku bila nak balik rumah ? Dia kata tak yah balik rumah amik Qhaliff.. Esok je dia datang antar ..

Gulp… Mau kee wife aku lepaskan ? Jangan kata dia.. aku sendiri pon tak sanggup tidur tanpa dia disisi ! Hahahaha .. Aku kata kat mak aku , rakaman ditangguhkan dan malam ni tidur rumah sana.. hahahaha…  Gelak je mak aku..

Mana bisaaaa tidur tanpa Qhaliff.. Heeee..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI