Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 26 November 2013

SmartSeal, lindungi makanan anda daripada pencemaran !

 

Ada dah  ke ? Kalau ada , tahniah laa buat anda  ! Hehehe .. Aku pun ada dah satu set ni ! Masa aku muda muda dulu , aku cukup pelik la nape mak aku cukup suka beli bekas bekas makanan begini !

Terus terang la cakap .. aku tak kisah bab bab bekas makanan ni  tapi sejak berkawin dan ada anak ni , aku tahu kepentingan benda benda begini lebih lebih lagi wife selalu je belikan bekas gini untuk Qhaliff ..

Kenapa perlu ada ? Haaa .. paling utama ialah faktor kebersihan makanan dan juga melanjutkan tempoh kesegaran makanan !  Yelah , sayang la kan makanan kalau tak tahan lama gara-gara tak disimpan dengan betul .. kan kan ?

Dan aku ada pilihan dah .. Kenapa SMARTSEAL pilihan aku ? Diperbuat daripada polipropilena tidak bertoksik serta berkualiti tinggi yang disahkan oleh US Food and Drug Administration ( FDA ) serta Korea  Enviroment & Merchandise Testing Institute ( KEMTI ) utk kebersihan dan keselamatan .

Bekas penyimpanan makanan ini direkakhas agar kukuh serta kedap udara dan anti bocor dengan ciri kunci berdetapnya yang unik.

Selain itu , bekas penyimpanan makanan ini selamat digunakan di dalam ketuhar gelombang mikro ( microwave ) , peti sejuk dan mesin pencuci pinggan.

Haaa … Amacam ? Aku try dah guna dengan menyimpan makanan Qhaliff memandangkan Qhaliff kan selalu gi umah atuk dia .. Tetap segar gitu bihunnya .. Nak basuh balik bekas ni pon mudah jer ..

Haaa .. satu lagi masalah aku .. Kalau amik biskut dalam bekas penyimpan seperti di bawah ni , confirm aku takkan tutup rapat ! Tekan belah sini , belah sana terbukak ! Dan aku ingat aku tutup rapat dah. Tau tau jer , wife membebel.. Nanti biskut abis masuk angin ! Rosak la kan ?

Tadaaaa … Aku letak dalam ni .. Selesai masalah aku ! Senang sangat nak tutup bila guna bekas SMARTSEAL ni.. Amatlah senang okeh !

Bagi yang beminat utk dapatkan Smart Seal , bolehlah hubungi Puan Raihan melalui emailnya  ( nooraihan.mdzain@gmail.com ) atau melalui sms / Whatsapp di +60123453785 .

Mohon sumbangan untuk Mohd Adam Haikal !

 

Aku terima satu mesej dari ibu angkatnya , Ezzya Ezza Ezzyat  yang meminta aku postkan di blog untuk mendapatkan sumbangan dari kita semua .

Terima kasih pada yang sudi . Semoga Allah berkati anda.

“ Assallammuailaikum... Adam...Utusan Allah buat ezza.. Mohd Adam Haikal... adam berusia 5 tahun... adam tidak lh sebaik ank2 kite yg sempurna...

Adam di lahir kn dri ibu yg tidak brperi kemanusiaan... ibu nye mningl kn nye pda ibu saudara nye sejurus dia d lahir kn ke dunia... ibu sauadara pun.. tidak lh sesempurna kita .. ibu saudara nye blh d kategori kn yg lemah fizikal... adam... di lahir kn dgn kerosakkn kedua2 buah pingang & pengidap hydrocepfalus. ..

Akibat kerosakkn buah pingang...adam tidak mmpu brjalan..adam juga mngidap pnyakit hydrocepfalus.. byk cecair yg brkumpul mmbuat kn kepala adam makin mmbesar...setiap 4-5jam...

Satu tiub trpksa di masukkn di anu adam utk mmbuang cecair yg brtakung di kepala adam... adam juga tlh disah kn mngidap lukimia & beta thalassmia tahap 1-2...

Andai thalassmia adam tidak kurang @ sembuh... adam trpksa di tukar darah... masha allah... hebat sunguh dugaan allah buat adam...

Di saat insan2 sebaya nye brsuka ria ke sana sini brsama kluarga msing2... nmun dia menderita mnangisi pnderitaan itu... ibu & ayah...lngsung tidak prnh mmpedulikn adam... adam hnya mnumpng kasih insan2 jiran2 & seorg ibu sauadara nya...

Akibat kerosakkn buah pingang nya itu... adam tidak lg mampu berjln.. dia hnya mnguna kn lutut utk brgerak...lutut adam dh parah kesan dri prgerakkn yg byk mngunakn lutut...

Sadis nye hidup mu dik.. jgn lah lagi klian xnye... di mna ibu & ayah adam... krana adam tidak brnasib baik sprti ank2 kita yg punya kita... sakit pning adam..hnya ibu saudara nye yg tahu...

Ezza bkn lh sape2 dgn adam.. kmi tidak ada talian darah... xp sbagai srg hamba allah yg ckup sifat.. hati kecil ini trpngil utk mmbantu mringan kn adam....

Adam tidak lh mngharap kn apa2 dari kita semua... ckup lh sekadar kita dpt mringn penderitaan adam demi masa depan adam..dlu adam d kedah brsama mksu nye...

Akibat sllu trputus bkln makanan..bklan susu..eza sebulat suara mmbawa adam tingl brsama ezza... ezza mmbawa adam & 3org lg adik bradik adam yg mngidap thalassmia.. yg trbaru...abg adam mirul.. mngidap thalesimia yg kronik... subahanallah... berat sunguh ujian allah buat ank2 ini... ini utusan allah buat ezza..mari lh kawan2.. derma kn sedikit sumbngn utk keperluan pembesaran adam..adam 24 jam trpksa pakai pampers... krana saluran air d kpla nye mngalir 24jam utk kluar melalui anu nye..ezza brbesar hati mngharap ehsan kwn2 di luar sna utk mringan kn bebanan yg d tangung adam & adik beradik nye... .

Mari lh brsama kita mmbntu mringan adik adam... bagi lah pluang dia senyum & trus senyum... salurkan bantuan anda ke akaun yg eza khas kn buat adam.. eza merayu kawan2 di luar sna.. hulurkn tangan anda demi kebahagiaan adam...

Utk pengetahuan semua... ezza tlh melnjut kn rawatan adam di hosp sungai buloh....kawan2 doa kan eza kuat demi adam & adik bradiknye ... doa kn ezza tabah demi mmprjuangkn nasib ank2 ini.
Kawan2 di luar blh hubungi eza d 014-6391782... insya allah... segala amanat ini akn eza laksana sebaik mungkin...

Muhamad adam haikal...
Muhamad amirul haikal..
Ya Allah ya rahman ya rahim..
Kau berilah ketabhan utk ank2 ini.kau ringan kn lah penderitaan nya ya Allah..
Kau berilah keajaiban mu ya Allah.
Kau ganti kn pnderitaan ini dgn keceriaan mu ya Allah...
Ya allah ya rahman ya rahim...amenn...


Kawan2... setingi terima kasih eza mewakili adam.. di atas stiap sen sumbngn anda.. hanya allah mampu mmbalas jasa kalian...setiap doa kalian buat adam.. akn mmbuat adam & adik bradik nye bhagia... tlg sebar kn walau dgn bantuan rm1 kita mampu mngubah pnderitaan adam ke arah kebahagiaan....insya allah... “.

 

Hurm… Andai anak kita .. Fikirlah ..

Tamo tidur la dia !

 

Dia tertidur sewaktu inteview tadi .. Atas pangkuan aku gitu.. Huhuh.. Punya beria dia melawan bijik mata tamo tidur.. Last last , tadaaaaaa …

Tapi tak lama pon ! Selepas dia bangun , hingga sekarang ! Tak tdo tdo diaaaa . Puas laa aku paksa dia walhal dia sangatlah mengantuknyaaa seperti aku mengantuknyaaa !

Bila dia terlalu mengantuk , dia akan wat keje dia seperti berjalan sana sini .. selerakan buku dan selitkan diri diantara kerusi pastu menjerit mintak tolong !

Dan akhirnya , kul 9.30 malam .. dia tidur ngan mak dia ! Barulah aku boleh buat kerja .. huhu …

 

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Akhirnya , A.. aaaaa !!

 

Yearghhhh .. Hahaha .. Sejak aku linkkan tab aku kepada smart tv , Qhaliff sudah suka kembali A,B,C … Hehehe .. Sebelum ni dok sibuk ngan Ultraman dia .. Dah boring kot ? Huhuh …

Ni dok sibuk ‘mengeja’ la ni .. Siap panggil aku suh dengar dia membaca gitu ! Hahahah …

“ Baaa .. baaaa .. “ .

‘Ba’ jugak .. huhuhu…. Aku panggil bapak aku pon Ba .. Dia pon nak panggil gitu gak haaa .. Hurmm ..

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Nak membebel dah !

 

Photo

“ Baaa .. baaa … daaddaa diii daaaa “ .. Tah apa yang dia bebelkan .. Selagi aku tak menyahut , selagi tu dia dok mai cuit aku dan suruh dengar dia nak cakap apa !

Perghh .. aku kena amik kursus bahasa Jerman dah ni … Yelah , asal cakap aku angguk je .. Ha kan jee … Tapi sebutir haram tak paham ! Tau tau dia terus buat menda tu ! Mesti dia nak mintak kebenaran nak sentuh tv pintar aku tuuu .. Hahahah ..

Nooooooooooooooooooooooooooo !!

Jom meriahkan MATIC FEST 2013 !!

 

Heeee… tak gi , rugiii ! Kenapa ? Tadaaa …

Print

Amacam ? Tak caya lagi ?  Macam skit je aktiviti kan ? Heheheh .. Cer baca kat bawah ni lak ..

  • Pertandingan Paintball
  • Pertandingan & Pameran Cat Show – Juara (Trofi & pelbagai)
  • Pertandingan Treasure Hunt – Juara (RM 600 & 2 Pingat)
  • Pertandingan Karaoke – Juara (RM1000 & hamper)
  • Pertandingan Mewarna batik – Juara (RM 150)
  • Pertandingan Cabaran Sukan Rakyat – Juara (RM 500)
  • Pertandingan Mewarna - Juara (RM 150)
  • Pertandingan Arm Wrestling
  • Pertandingan Tamiya – Juara (Kereta Tamiya, piala & hamper)

Hehehe .. Cam best je kan ? Cam menarik je kan ? Memang pon laaa .. Aku dah join Treasure Hunt yang dianjurkan oleh MaTic baru baru ni .. Memang tersangat enjoy ! Ilang tekanan jap .. hehehe ..

Ok .. Bila semua ni dan di mana ? Haaa … Aku bagi jadualnya yer ?

a5 flyer(bm)

Bermula 29hb November ni hingga 1hb Disember ( Ahad ) , bertempat di Pusat Pelancongan Malaysia ( Matic )  di Jalan Ampang ( dkt Restoran Saloma )  , MATIC FEST 2013 akan berlangsung bertujuan mempromosikan MaTiC sebagai ‘One-Stop Centre’ untuk kemudahan pelancong dalam dan luar negeri menerusi pelbagai perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan.

MaTiC Fest merupakan acara tahunan dan penyertaannya terbuka kepada orang ramai serta pelancong asing.

Print

Selain dari aktiviti yang best utk disertai ,pengunjung juga akan dihiburkan oleh beberapa artis yang akan memeriahkan acara ini iaitu Hyper Act, Kumpulan Estranged, Lan Typewriter, Amanda Imani, M Daud Kilau dan Ezlyn.

Mereka yang berminat untuk menyertai sebarang acara dalam program ‘MaTiC Fest 2013’, sila hubungi Puan Norwati Mislan atau Cik Mcfarizsa Daniel di talian 03- 9235 4800/4900/4912/4915/4816/.

Jom jumpa kat sana ! Aku nak join Treasure Hunt lagi bersama rakan rakan blogger yang lain !

Berpusing tak nak makan !

 

Hahahaah !! Tau kenapa ?? Dia nak makan yg aku punya nasi goreng . Aku abiskan segera aku punya pastu tukar mangkuk ..

Baru dia nak makan ! Hahaha

Published with Blogger-droid v2.0.10

Main air dengan anak ..

 

 

Melihat anak membesar depan mata , mmg sesuatu yg tidak patut dilepaskan sama sekali ! Anak akan jadi rapat dgn kita. Penting agar mereka tidak memberontak ketika besar nanti. Yelah , dgr cakap la kan.. Tapi bergantung pada cara asuhan dan didikan jugak kan ? Terlebih manja pon masalah jugak ..

Budak budak ni mmg suka main air .. Diorg kreatif bila dpt air. Boleh tgk apa reaksi mereka dgn air . Hahahaha .. Abaikan bapak budak tu.. Dia mmg terlebih kreatif dah ..

 

Weeee .. bapak dia yang lebeih !!

 

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI