Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 12 Disember 2013

Terima kasih Jabatan Penjara Malaysia dan Penjara Kajang.

Bila tgk sel yg menempatkan banduan  , aku geleng kepala. Mampukah aku lalui kehidupan di penjara walaupun utk sehari saja ?? Terus terang , aku tak kan mampu .. Kalau disuruh tidur semalam pon lom tentu aku boleh .. huhu..

Kenapa ? Teruk sangatkah ?  Tak .. serius tak teruk tetapi biliknya jauh berbeza dari bilik tidur aku yg biasa itu. Bayangkan sel blok yg aku gi tu dah ibarat 5 bintang .. camana yg 1 bintang ?

Ok .. semua pengalaman aku ni akan aku cerita nanti. Terima kasih tak terhingga buat Jabatan Penjara Malaysia dan Penjara Kajang atas pengalaman yg sangst menarik ini. Aku belajar banyak perkara walaupun utk 4 jam saja tour. Kesemua pegawai sangatlah peramah dan bekerjasama ! Terharu aku. Dilayan ibarat pelancong yg membawa wang 5 juta dollar utk di shopping di Pavillion. Heee..

Seperkara yg aku nak tanya korang laa .. Kalau korang punya jiran yg punya rekod jenayah seperti dadah dan dia baru dibebaskan dari penjara ..  Dia nak bekerja dengan anda setelah mengetahui anda ada bisnis dan memerlukan pekerja , apakah anda akan mengambilnya bekerja .. Dia telah berubah 100% .. dan insaf pon.. Haaaa..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tak cukup beruntungkah kita ?

Alhamdulillah .. misi melawat Penjara Kajang tercapai. Aku rasa sangat sangat bersyukur akan kebebasan yg aku miliki sekarang ini. Bila melihat banduan banduan yg berada di dlm sana , terasa seperti burung yg berada di dlm sangkar..

Aku ada beli sesuatu di dlm sana. Kain lap kaki buatan tangan.. Ada kawan blogger terdengar banduan wanita berkata ..

" Syukur ada org nak beli juga .. " ..

Hurm . Terus terang , barangan yg mereka buat mmg cantik cantik dan kelihatan sangat bermutu .. Aku rambang mata dalam tu jap. Nasib baik duit cukup cukup je bawak.. hahaha..

Apakah tujuan kami  ( bloggers ) ke sana ?? Tu nanti aku cerita dgn lebih lanjut. Ni aku nak tanya laa .. Kalau korang ada satu syarikat dan memerlukan tenaga mahir seperti pegawai IT , apakah kamu sanggup menerima bekas banduan yg punya kelayakkan sebagai salah seorang kakitangan ?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tak tido la dia..

Balik dari tgk movie .. sampai rumah jam 12 lebih dan budak ni lom tidur ! Mak aku kata dia tidur kejap jer .. huhu. Bila nampak kitorang , terus nak keluar dari buaian .. huhu..

Dan dia berjaga hingga jam 4 pagi ! Adehhh..

Published with Blogger-droid v2.0.10

The Hobbit: The Desolation Of Smaug , tak best !!

Dah tgk ngan wife tadi kat Alamanda , Putrajaya .. Hurmm .. Dia bukan jenis minat filem filem gini .. Aku , mmg layan LORT dr dulu .. Tapi kenapa aku kata tak best ???

Huhuhu.. Nak tau ? Ke nak aku bgtau kenapa tak best ???? Betul ni ? Heheehe.. gi tengok sendiri kenapa aku kata tak best !

Tak sabar tunggu sambungannya .. Eh , sambung lagi ? Hahahahaa .. Potong stim..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI