Sabtu, 28 Disember 2013

Giliran aku lak ..

 

Dalam sakit mata , ligat jugak dia ni .. Puas jugak laaa dok kemas umah. Ni pon baru je abis mop umah.. Tak sampai 5 minit , bersepah balik ..

Wife masak maggie ketam lak .. Sedap baunya.. Hehehehe .. Tapiiii .. tapiii ..

Tapi aku rasa pelik kat mata aku.. Aku rasa macam aku pun dah kena jeer ! Aku tengok cermin .. Confirm.. dua dua belah mata ! Adeh.. Aku letak air zam zam . Esok je gi klinik .. Orang kata titis dengan air susu ibu .. hee.. Nanti je la aku titis. Kena tengok stok ada lagi ke tak .. huuu..

Dan juga tak leh makan seafood ? Nanti gatal mata ? hurmm ..Masa utk berehat.. Perut pon rasa tak sedap. Cam masuk angin je.. Dah tua dah ni ..

 

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saya terasa hati dengan Doktor itu !

 

Dah jumpa doktor dah .. Sian dia .. Kata doktor , dia berjangkit dengan orang lain .. Ada dia tanya beberapa soalan yang mana aku tahu jawapan lalu menjawabnya..

Dan seperti kali pertama , tiap kali aku memberi jawapan , doktor wanita yang baik hati seolah tidak mendengar jawapan dari aku dan terus bersoal jawab dengan wife .. Pandang aku pon  tidak .. Haihhh ..

Nakkkk je aku menyampuk dan  kata .. 

“ Doktor, saya yang jaga anak saya ni dari pagi hingga ke petang .. Jadi sayalah yang tau sangat apa yang berlaku padanya .. “ .

Tapi sangatlah kurang ajar jika aku buat gitu .. kan ? Aku reset minda dan berfikiran positif.. Aku rasa mungkin doktor ni segan nak bercakap dengan laki orang di depan isterinya kot ? Atau mmg dia seorang penyegan walaupun dah agak berusia. Baguslah gitu . Jarang nak jumpa wanita gini ..

Photo

Asalkan dia beri dan rawat anak aku elok elok dah la kan ? Soal hati aku tu , kecik je pon. Pandai la aku pujuk hati ni .. Hehehehe ..

Dalam hati ada taman ? Mesti laaa .. Kalau tak , blog ni lama dah penuh dengan caci maki .. kan ?

Bukan Qhaliff seorang , rupanya !

 

Sepupu dia kat Cheras pon kena gak.. Adik beradik .. Best part , mak aku pun kena .. Huhu..siaaann .. Ni nk gi klinik Maria kat Alamanda utk dptkan ubat dan khidmat nasihat ..

Scan baby pon mcm ok gak kan ? Heeee..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bila aku ‘reset’ minda ..

 

Bila bos kurangkan gaji pekerjanya , pekerjanya kena positif .. Kurangkan perbelanjaan keluarganya .. kalau dulu pakai honda, tukar ke proton saga.. Kalau dulu makan ikan bawal , sekarang makan ikan bilis .. Kalau tak nak , kena cari keje lain . Ok , kita faham tu dia punya company ..

Tapi kalau negara ini .. apakah perlu kita tukar warganegara ? Kalau rakyat turunkan taraf hidup , apa pulak tindakan pemimpin ? Ada yg kata segalanya bermula dari individu yakni rakyat , pemimpin terusan bermewahan berbelanja .. camana pulak ?

Aku yakin rakyat dah buat mcm mcm utk kurangkan perbelanjaan cam aku contohnya.. dulu , tiap minggu bercuti sana sini .. tp sekarang sebulan sekali pon dah kena pk panjang.. Tu belum part makan lagi .. Pakaian ? Memang dah potong sana sini .. Kegiatan sosial lagi ..

Pasni nak potong apa lagi ? Hurmm .. Kalau kerana ekonomi dunia kita jadi gini , boleh laa tpi ni kerana org bijak pandai yg buat hutang hingga nak diisytiharkan bankrupt , rakyat jadi mangsa ?

Penat la nak keja gila gila setiap hari utk bayar hutang .. Nak buat simpanan pon belum tentu dpt ..

Status dari Dr.Maza yang menarik minat aku dan ribuan lagi rakan rakan berkongsi di timeline Facebook masing masing ..

" ..tokoh-tokoh yang hanya berani mengkritik rakyat yang daif tapi mendiamkan diri atas kesalahan pemerintah yang mempunyai kuasa, merupakan tokoh yang mendahulukan kepentingan dirinya dari kemaslahatan awam..tokoh-tokoh yang hanya berani menyuruh rakyat bawahan bersabar, bersyukur dan berjimat semasa keadaan kehidupan rakyat mendesak tapi tiada keberanian mengkritik pembaziran, salah urus, tidak menepati janji yang berlaku di pihak yang berkuasa tidak layak untuk diangkat sebagai tokoh yang dihormati rakyat kerana mereka berjuang untuk kepentingan dan kesenangan sendiri bukan untuk kepentingan awam..." .

Dengarnya pasni mungkin motosikal pulak dikenakan tol .. eh ? Heee.. Nasib badan ..

Camana nak gunting rambut budak kecil ?

 

Kalau gi salun yang mahal , kasi akak cun gunting pon dia jerit .. Aku ? Aku penah gak try nak gunting di kala dia leka bermain air di dalam tandas. Plan nak gunting skit belah belakang .. Aku baru pegang gunting , dia dah plan nak lari keluar dari tandas ! Camana tu ? Time tido ? Hurmm…  Bahaya gak.. buas tidur ..

Dah berlipat rambut belakang dia .. Kang ada pulak kata aku tak nak gunting rambut anak walhal anak yang tak nak. Kacak katanya kelihatan gitu .. uhuuh …

Sakit mata dia ..

 

Wife perasan tadi masa di pasar malam . Katanya mata Qhaliff keluar tahi mata dan mula merah .. Hurmm .. 

Aku tengok … hurm.. makin sepet mata dia .. Aku suruh titiskan air susu ibu pada mata yg merah tu. Dan dia google , jumpa tips lain.. guna air zam zam..

Tak kisah laa .. asal sembuh dah. Tidur awal dia malam ni . Mengantuk semacam jer dia . Hurmm..

Dok belasah main tab aku .. Nasib baik la tak sihat.. huhu.. Sian diaa.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI