Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 21 Februari 2014

Cara nak tambah pendapatan melalui blog !

 

Aku tak jangka sebenarnya semua ni.. Tapi bila aku perhatikan blog blog yang selalu dapat produk dan advertorial , baru aku tau camana mereka melakukannya ..

Caranya ? Mudah jer.. Kalau korang rajin menulis dalam blog cerita peribadi atau apa saja yang korang lakukan , sebaiknya ceritakan dengan ‘selamba’ mengenai apa sesuatu brand yang sedang digunakan ..

Contohnya dalam gambar ni .. Aku ada buat entri sebelum dan mintak kengkawan blogger yang lain ceritakan mengenai gambar ni di dalam entri Tips menambah pendapatan melalui blog ! ni ..

Ok.. Bila nak tarik pengiklan atau agensi PR ni , mereka akan tengok bagaimana kita bercerita mengenai sesuatu produk di dalamnya..  Bila kita bercerita , mestilah cerita yang benar dan jujur… Tapi bila jujur tu , jangan la sampai maki hamum dan sebagainya. Berikan kritikan yg membina.. Dan jika produk tu ok , bagaitau tang mana sesuainya produk tu dengan anda ..

Tekankan jenama produk di situ ! Haaaa.. Walaupun nampak cam promosi percuma tapi sebenarnya ianya adalah umpan untuk produk lain ! Amik contoh dalam gambar ni .. aku akan bercerita mengenai baju Hush Puppies yang Qhaliff gunakan tu selesa dan ceria warnanya .. Manakala termometer tu aku dapat dari beli susu Anmum dan sedang berada di Noodle Station Alamanda.. Makanan kat situ pon sedap !

Simple , santai dan membuatkan rakan pembaca tertarik nak mengetahui dengan lebih lanjut ! Kan ?

14 komen :

CikpuanJiyah berkata... [Reply to comment]

Terima kasih Ben!! Boleh praktik lepas ni.. hehe..

Puteri Jamu berkata... [Reply to comment]

tip yg cun :) bahasa santai tu yg buat lagi happening

Mastura Nasarudin berkata... [Reply to comment]

oohh..

Farah Waheda Wahid berkata... [Reply to comment]

betul tu abang Ben... jap, Ash pun minum susu Anmum, ikut abang Qhaliff rupanya dia..he he he...

MIYAMIENATASHA berkata... [Reply to comment]

Ada juga benarnya =)

aQu Mad berkata... [Reply to comment]

Bijak bijak.. :)

nabila biela berkata... [Reply to comment]

ye betol...tulis entry dgn jujur tu ptg...

Yumida Huda berkata... [Reply to comment]

tips yg bagus...blh la try nanti

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Taktik terbaik!!!

sha my heart berkata... [Reply to comment]

simple.
santai.

hamzurahjue jue berkata... [Reply to comment]

Info yang menarik...

MyCherita berkata... [Reply to comment]

owh..mcm tu..baru faham.. terima kasih bro kongsi tips..

Paly berkata... [Reply to comment]

menarik .. ! leh try lam blog..

Contest SEO Muslim Niaga

Noor Mala Shahar berkata... [Reply to comment]

info yang bagus

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI