Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 14 Mac 2014

Bil elektrik tinggi , apa perlu buat ?


Ok.. mulai hari ni , aku akan rekodkan penggunaan elektrik memandangkan harga yg mungkin dibayar tu boleh disalurkan ke tabung masa depan anak kita andai bijak berjimat cermat terhadap penggunaan tenaga elektrik.

Haaa.. ok ok.. Tadi aku dan wife gi TNB Putrajaya utk buat aduan terhadap bil elektrik yg naik secara misteri itu walhal penggunaannya tidaklah melampaui batas.. Hurmm.. Guna belah malam dan penuh di hujung minggu jer..

Tindakan aku tepat bila aku amik gambar berserta nombor meter utk dijadikan bukti penggunaan semasa. Di TNB Putrajaya td , mereka mintak kami rujuk pada TNB Sepang sbb diorg yg keluarkan bil.

Kalau tak nak gi terus ke TNB Sepang , call dulu pon ok.. Macam kes aku ni , dia akan mintak emailkan gmbr meter sbg bukti. Kemudian mereka akan keluarkan bil baru.. Tu kata staff di TNB Putrajaya td tu 
la.. 

Hurm.. part email ni aku serah kat wife utk uruskan.. Dia mmg suka la bhgn ni.. heeee.. 

Apa pon , korang nanti pon kena wat gitu.. Bila dpt bil , cek ngan meter .. Sama ke tidak .. heeee.. Kalau duit byk , tak pe la tak yah cek.. Aku duit tak byk.. huuu..

9 komen :

Rozita berkata... [Reply to comment]

bagus.. terima kasih berkongsi... inilah kuasa blogger..

Putera Helmei berkata... [Reply to comment]

Memang patut check dh.. xnk la jd cmni juga..

||aLeaSaRa|| berkata... [Reply to comment]

saya pun tengah bengang bila dapat bil.baik bil di rumah mahupun di office,pelik tiba2 naik lain macam huuh

Ieta Mat Saad berkata... [Reply to comment]

Ilmu baru. Terima kasih Ben. Akak akan suruh suami akak cek tiap kali dapat bil lepas ni. Terima kasih :)

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

bila jumlah bil luarbiasa dari kebiasaan memang patut buat semakan.

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

itulah, kita kena semak betul2 kadang2 mungkin meter problem ke...

therylisa nurul ain berkata... [Reply to comment]

Sama mcm compny lisa aritu.. time lisa tgok bill dah 2@3 bln tinggi pdhal xde guna bnyk pon . time pagi tu ade pkja TNB yg tukar meter kat kedai sebelah then lisa try tnya.. tup tup upnya slah no acc . Meter betui tp bill tu slh acc . Lpastu g pjbt TNB ..then minta waive kn

therylisa nurul ain berkata... [Reply to comment]

Sama mcm compny lisa aritu.. time lisa tgok bill dah 2@3 bln tinggi pdhal xde guna bnyk pon . time pagi tu ade pkja TNB yg tukar meter kat kedai sebelah then lisa try tnya.. tup tup upnya slah no acc . Meter betui tp bill tu slh acc . Lpastu g pjbt TNB ..then minta waive kn

Maria Firdz berkata... [Reply to comment]

kadang masalah meter.. mmg kena alert setiap bulan...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI