Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 20 Mac 2014

Sambal Hitam Pahang

 

Sambal Hitam Pahang ni berasal daripada daerah Pahang Barat (Raub, Kuala Lipis dan Jerantut).  Sambal Hitam ini diperbuat daripada campuran bawang, ikan bilis, cili padi dan belimbing buluh yang telah direbus.  Rasa sambal hitam ni masam2 pedas.

Sambal hitam ni sangat sesuai dihidangkan bersama roti, lempeng, pulut, nasi impit atau nasi putih panas-panas. Boleh dijadikan sebagai tambahan lauk atau pelengkap lauk lain.

IMG-20140310-WA0009

20140313_074352

20140304_233459

Sambal hitam 2

Untuk tempahan , perkhidmatan Cash On Delivery (COD) bagi kawasan Putrajaya, Bangi, Serdang dan Puchong utk tempahan melebihi 500g.

Maklumat harga dijual mengikut harga berikut :

  • 100g = RM6 dan
  • 200g = RM10
    Postage = 100g - 450g (RM 6)
                = 500g - 1kg ( RM 9)

Utk maklumat lanjut boleh WhatsApp / WeChat ke nombor 0173981227 / 0199676637 (nurul) atau emelkan ke nadiera.enterprise@yahoo.com .

Cepat .. nanti dah ramai order , berminggu baru dapat … huhu …

9 komen :

Ibu Amirul berkata... [Reply to comment]

sedap... nak buat bukannya senang... belimbing buluh tu kena rebus lama sampai jadi hitam.. ambil masa berjam2 juga...

Farah Waheda Wahid berkata... [Reply to comment]

memang layan makan sambal hitam pahang ni bang... perghh, terbaik... thanks for sharing...

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

sambal hitam tu sedap.. kalau saya, hadap sambal tu tanpa nasi pun boleh.. ;)

aizamia3 berkata... [Reply to comment]

sambal hitam tu sedap.. kalau saya, hadap sambal tu tanpa nasi pun boleh.. ;)

Norma NML berkata... [Reply to comment]

Ben..since hubby org Phg, akak pernah try buat ni :-)

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2013/10/1st-trial-sambal-hitam-pahang.html

Makcik Anak 3 berkata... [Reply to comment]

sedap nie..walau bukan org pahang..tapi suke paksa org pahang masak kan....

hunny pie berkata... [Reply to comment]

Mggu nie buat sambal hitam khas dri lipis.. bwk untuk kenduri kahwin sepupu di selangor.. pergh berjam2 dok rebus belimbing buluh gna kayu api..

Norehan Saad berkata... [Reply to comment]

waa ..sedapnya...sy org phg tapi tak pernah cuba pun...nak kena try ni...

me,myself and i berkata... [Reply to comment]

Sambal ni tak ada letak di mana2 kedai di bangi ke?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI