Sambal Hitam Pahang

 

Sambal Hitam Pahang ni berasal daripada daerah Pahang Barat (Raub, Kuala Lipis dan Jerantut).  Sambal Hitam ini diperbuat daripada campuran bawang, ikan bilis, cili padi dan belimbing buluh yang telah direbus.  Rasa sambal hitam ni masam2 pedas.

Sambal hitam ni sangat sesuai dihidangkan bersama roti, lempeng, pulut, nasi impit atau nasi putih panas-panas. Boleh dijadikan sebagai tambahan lauk atau pelengkap lauk lain.

IMG-20140310-WA0009

20140313_074352

20140304_233459

Sambal hitam 2

Untuk tempahan , perkhidmatan Cash On Delivery (COD) bagi kawasan Putrajaya, Bangi, Serdang dan Puchong utk tempahan melebihi 500g.

Maklumat harga dijual mengikut harga berikut :

  • 100g = RM6 dan
  • 200g = RM10
    Postage = 100g - 450g (RM 6)
                = 500g - 1kg ( RM 9)

Utk maklumat lanjut boleh WhatsApp / WeChat ke nombor 0173981227 / 0199676637 (nurul) atau emelkan ke nadiera.enterprise@yahoo.com .

Cepat .. nanti dah ramai order , berminggu baru dapat … huhu …

9 ulasan:

  1. sedap... nak buat bukannya senang... belimbing buluh tu kena rebus lama sampai jadi hitam.. ambil masa berjam2 juga...

    BalasPadam
  2. memang layan makan sambal hitam pahang ni bang... perghh, terbaik... thanks for sharing...

    BalasPadam
  3. sambal hitam tu sedap.. kalau saya, hadap sambal tu tanpa nasi pun boleh.. ;)

    BalasPadam
  4. sambal hitam tu sedap.. kalau saya, hadap sambal tu tanpa nasi pun boleh.. ;)

    BalasPadam
  5. Ben..since hubby org Phg, akak pernah try buat ni :-)

    http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2013/10/1st-trial-sambal-hitam-pahang.html

    BalasPadam
  6. sedap nie..walau bukan org pahang..tapi suke paksa org pahang masak kan....

    BalasPadam
  7. Mggu nie buat sambal hitam khas dri lipis.. bwk untuk kenduri kahwin sepupu di selangor.. pergh berjam2 dok rebus belimbing buluh gna kayu api..

    BalasPadam
  8. waa ..sedapnya...sy org phg tapi tak pernah cuba pun...nak kena try ni...

    BalasPadam
  9. Sambal ni tak ada letak di mana2 kedai di bangi ke?

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.