Apabila sembelit menyerang ..




Susah dah skang dia nak makan buah ,  sayur ... memilih dah .. Pasni nak kena tukar susu lak.. Try guna Dugrow lak .. Er , susu Ilham tu ok tak ? Ke susu Qaseh tu ? Sapa ada guna ??

Bila dah kena sembelit , dia tak kasi pegang dia.. huhu..siann..

12 ulasan:

  1. ala kesiannya Qhaliff....biar daddy pujuk....InsyaAllah daddy tahulah apa nak buat

    BalasPadam
  2. Salam abg ben..
    Cuba abg ben bagi Qhaliff minum air yogurt.. yg nestle tu.. Mana tahu kot2 berkesan ngan Qhaliff. Saya selalu minum air tu ja bila perut buat perangai.

    BalasPadam
  3. Salam a. Ben. Anak saya yang baya Qhaliff pun camtu gak. Maybe sebab dia makan banyak tapi kurang minum air masak. Lepas makan dia jarang sangat nak minum air masak. Asyik minum susu jer. So tiap kali dia nak meneran, saya cepat2 dukung dia masuk toilet, dudukkan atas toilet bowl dan peluk dia. Ngamuk gak dia...tapi cepat jer dia boleh berak.

    Bagi minum air yogurt as Alyani suggest pun berkesan. Air jus pun ok. Boleh membantu insyaAllah...

    BalasPadam
  4. Qaseh junior menjadi utk ank buah saya yang memang bermasalah sembelit kronik. Kesian baby kena sembelit. Demam pun kurang dapat kalau amalkan bg ank minum tu. Berkongsi pengalaman :)

    BalasPadam
  5. Kasihan sungguh menengoknya. Kita yg dewasa pun tak sanggup hadapi, inikan pula anak kecil..

    BalasPadam
  6. gamba kecik..tak puas tgk budak tembam.
    Untuk jangkamasa pendek, bole bagi Yakult kat Qhaliff tapi untuk jangkamasa panjang, Mealshake dilihat sbg pilihan yang sesuai jugak :)

    BalasPadam
  7. salm bro ben, bagi anak sembelit ni elok amalkan bagi jus kurma, kurma di blend dan juga susu yogurt, vitagen ke , yakult, sebab mikrob akan membantu sistem penghadaman dengan lebih baik. Juga Yogurt dadih, setakat ini untuk anak-anak alhamdulilah..

    BalasPadam
  8. anak2 sdara sy klu kna mak pak dia bg vitagen n pisang bebanyak..air masak pun penting..tp kawan2 bisnes herbalife bg nutrisi kami lah..

    BalasPadam
  9. mesti berpeluh2 dak Qhaliff tu..
    Moga cepat sembuh hendakNYA.

    BalasPadam
  10. Dulu anak sy minum anmum gak..kalau berak kemain susah...smpai nangis2....sejak tukar dumex dugro... 2x sehari balun berak ko...haha... tryla mana tau Qhaliff sesuai..

    BalasPadam
  11. Salam bro ben. Boleh amalkan suggestions kat atas. Kalau dah jadi macam kes kat atas, cuba dokong dia dgn belakang dia melekap ke dada kita dan angkat kangkangkan kaki dia supaya otot pelvorectalis dia relaxed. Senang nak keluar i tell you

    BalasPadam

Histats

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI