Sabtu, 31 Mei 2014

Musim durian di Balik Pulau !

 

Yummy .. Huhu.. Terpandang gambar ni di FB sepupu aku , buatkan aku terliur mengingatkan keenakkan durian Balik Pulau yang dikatakan terbaik di Malaysia ! Perghh .. Kena seulas saja , dah boleh bikin ‘high’ ! High bukan sebab khayal tapi keenakkan dia terasa sampai ke medula oblogata ! Haaaa.. gitu laa .. Betul le aku eja ? Malas pulak nak google check.. Huhuh.. Kiranya sampai ke otak laaa ! Gitu laaa perumpamaan aku ..

Kali terakhir aku rasa durian Balik Pulau ni , sebelum Qhaliff lahir tapi dia punya keenakan , aku masih terasa hingga sekarang !  Ingat lagi waktu tu , mak sedara aku bawak balik ke rumah arwah tok aku beberapa biji durian ! Sebijik jer aku makan , terus tersandar ke kerusi ! Hahahahah .. Kalau tak , 2-3 bijik selamba je aku jalan ..

Dikatakan keenakkan durian ni sbb berada di puncak bukit dan terdedah dengan angin laut.. Haaaa.. Kawasan dusunnya pulak mmg subur !

Hurmm.. Aku sempat beberapa kali je masuk ke dusun durian di Balik Pulau ni.. Ada jugak maggis , rambutan dan beberapa jenis buah lagi.. Hurmm..

Sejak tua ni , dah jarang balik ke sana .. Hurm.. Entah bila nak berkesempatan ke sana lagi pun aku tak pasti walhal , ada je saudara mara kat sana ..

Mengigil aku membacanya ..

 

Bila aku baca artikal penuh di sebuah fan page FaceBook , aku terus terbayangkan anak anak aku .. Mangsa yang berusia lebih kurang Qhaliff .. Apa dah jadi dengan manusia di Malaysia ni ?? Kalau luar negara tu , aku tak hairan sangat laa.. Tapi dalam negara kita sendiri ????? Aku seolah macam bermimpi jer..

Siasatan polis telah berjaya mengesan ibu mangsa berusia 32 tahun, tidak mempunyai pekerjaan hidup secara gelandangan di Bandaraya Kuala Lumpur. Keterangan ibu mangsa menyatakan semasa melepak bersama rakannya di tgkt 4 Kotaraya pada jam 3 petang, ibu mangsa telah pergi ke tandas, sambil meminta kawannya yg sama2 melepak untuk mengawasi anaknya. Lebih kurang 5 minit, sebaik keluar dari tandas, ibu mangsa mendapati anaknya telah tiada bersama-sama rakanya yg sedang melepak. Ibu mangsa bersama-sama rakan cuba mencari anaknya di sekitar bangunan kota raya tetapi gagal menemui anak mangsa.

Hasil dari maklumat awam, seorang saksi ternampak seorang lelaki dipercayai berbangsa India, sedang mendukong seorang kanak-kanak menyusuri Sg. Klang. Orang awam berkenaan turut melihat lelaki berkenaan merebahkan kanak-kanak berkenaan, sambil menghempaskan sesuatu ke kepala kanak-kanak berkenaan dan melakukan sesuatu dileher kanak-kanak tersebut.

Melihat kejadian itu orang awam bersama beberapa orang awam bergegas untuk menyelamatkan kanak-kanak berkenaan sebaliknya lelaki tersebut terus memukul kepala kanak2 berkenaan. Sewaktu saksi berkenaan menghampiri tempat kejadian lelaki berkenaan melarikan melarikan diri dan terjun ke dalam Sg. Kelang. Orang awam yg cuba menangkap lelaki berkenaan menyusuri Sg. Klang bagi mengekori lelaki yang berada di dalam Sungai Klang, dan nampak lelaki tersebut tengelam timbul, terus hilang dibawa arus dan mempercayai lelaki berkenaan lemas dibawa arus Sg. Kelang.

Pihak polis yg dimaklumkan mengenai maklumat ini telah menjalankan gerakan pencarian ke atas lelaki yang dimaksudkan. Gerakan pencarian dihentikan disebabkan keadaan cuaca semakin gelap. “.

Ada videonya… Budak tu dah berusaha nak lari tapi dia datang tarik balik budak tu.. Allah !! Manusia ni kalau laaa dapat ditangkap ketika tuu.. Haihhhh ..

Kes haru 38 orang tu dah cukup tragis.. Ditambah kes gini ? Buat aku senantiasa terfikir akan keselamatan aku sekeluarga di negara yang aman damai ini ..

Apakah perlu kita kembali ke zaman Melaka dulu ? Ke hulu ke hilir berkeris !

Semoga Allah lindungi anak cucu kita ..

Bila beli telefon pintar ..

 

Satu je nasihat aku bila dah beli telefon pintar , tak kira laaa apa jenama dia ..

Photo

Kalau dia dah kasi itu charger , guna itu charger jer .. Dok tukar tukar charger , boleh menyebabkan korang tensen ! Maksudnya , rosak la nanti .. Haaaa …

Masa aku gi antar repair tab ni .. Port charging tu rosak lagi untuk kali ke dua .. Aku malas nak tukar phone lain atas faktor faktor penjimatan memandangkan kos hidup semakin  tinggi walaupun Malaysia ni aman .. Haaa .. Kena banyak banyak jimat dan juga fikir panjang bila nak keluarkan duit melainkan ada pulangan dan berbaloi.

Orang yang repair tu , dia kata jangan tukar tukar charger .. Guna mana yang dah diorang bekalkan ..Diorang kata gitu laa.. Aku pon caya je la..

Kalau rasa sayangkan harta benda dan nak bawak masuk ke kubur , boleh la ikut pesanan aku.. Kalau rasa tak nak bawak masuk kubur dan wakafkan pada orang lain , sila jaga elok elok juga laa.. heee..

Ke Kopitiam Kita di Kota Bharu !

 

Sejak keluar di Majalah Tiga , TV3 .. Kopitiam Kita dikatakan makin dikunjungi ramai.. Ramai nak rasa roti titab yang digambarkan oleh Mazidul tu , sedap banget ! Heeee..

Ok.. kat mana Kopitiam Kita ni ? Jangan pening ! Sila gunakan telefon bimbit anda yang canggih manggih itu sepenuhnya.. Gunakan Waze.. Confirm jumpa punya ! InshaAllah ..

Aku ke Kopitiam Kita ni , ditemani oleh blogger Darkbatman aka Ayie .. Aku tunggu dia di Stadium Bolasepak pastu gi sama sama .. Dari stadium ni , tak jauh pon.. Dalam beberapa kilometer jer .. Nasib baik jalan tak jammed.. Heee.. Orang dah masuk kerja kot ..

Sampai je sini .. Aku agak terpegun gak laa.. Penuh giler orang ! Tercari cari port mana nak duduk ! Haaaa.. Sudah serupa macam nak makan malam jer walhal ni baru kul 8 lebih pagi.. Parking pon jenuh mencari…

Nasib baik Ayie mulut ringan.. Join dua orang pakcik ni.. Huhuh.. Meja muat 4 orang tapi duduk 2 orang.. Jadi , leh la join sama .. Terima kasih la yer .. Pakcik ni , sorang dari KL ..sorang lagi mmg orang sini. Sama cam aku laaa. heee..

Ok.. duduk sudah .. Masa nak memesan lak.. Tercari cari pelayan kedai ni.. Manaa ehhh .. mana ehhh .. Tuuuuu .. dia pakai baju , er… Apa ‘PERCUMA’ ? Adeh.. Panggil , tapi tak perasan ..

Ada sekali tu, salah seorang pekerja situ datang amik pesan di meja sebelah ( walhal aku dan Ayie sampai dulu ) .. Setelah awek tu amik order budak budak laki sebelah kitorang ni  , Ayie panggil .. boleh dia suruh tunggu jap ??? Padahal  nak order je pon ! Dia nak gi antar pesanan budak budak tu jap.. Huk alohhh.. Gagal sungguh !

Sebelum tu… ada sorang tu , datang cuma bagi kertas menu .. Tulis sendiri ! Pen atau pensil tak bagi ! Nak tulis lagu mana gitu ? Guna S Pen ??? Iskhhh…

Aku tanya Ayie ..

“ Nasi Ulam Cikgu , bukak dah ? Jom blah ! Penat menunggu dah ni .. “.

Nasib baik tak bukak lagi ! Hurmmm ..

Dalam 10 minit tu , baru datang sorang awek ni amik order. Hurmmm .. Order roti Titab dan air kopi jer..

Aku tanya pakcik tu .. Sedap tak roti ? Dia jawab sedap .. Lain lain , biasa jer .. Aku bangun.. Aku ke tempat pilihan nasi. Kat sini dikatakan Nasi berlauk Air Dingin sedap tapi aku tak amik ..

Aku amik Nasi Gulai Ayam Tumpat.. Sajia nak cuba.. Camana ? Sedap tak ?? Biasa jer .. Mungkin sebab dah sejuk. Kalau panas panas , mungkin lain rasanya .. Huu…

Akhirnya , sampai juga roti Titab yang ditunggu.. Nampak menyelerakan .. Sedapkah ?

OK gak laa .. Leh layan.. Nak kata sedap giler tu , takde laa..  Kiranya leh gak la buat kat rumah sebenarnya. Walaupun  dikatakan rotinya diadun sendiri , bagi aku rasanya .. boleh layan jer .

Dalam dok makan makan tu , ada la  makcik bertiga ni nak tumpang meja.. Eh , silakan jer .

Sambil makan tu , aku pasang telinga diorang berborak.. Cam makcik makcik politik jer ni.. Hehehe.. Antaranya mengenai Wanita dan juga tudung Fareeda .. Heeeee.. No komen makcik oiiii ! Sapa suh citer depan blogger ! Nasib baik aku malas nak ulas perbualan korang .

Apakah aku akan ke sini lagi ? Tak dah kot.. Melainkan wife aku ajak.. Dia nak rasa.. Kalau dia nak laaa ..

Oh .. harga ? Hurmmm .. Roti Titab 2 , kopi dua cawan , satu bungkus nasi berlauk .. RM14.. Ok kot ?

Nasihat .. Jangan jadikan alasan ramai orang , bila pelanggan komplen service out ! Patut diorang kena siap sedia dengan pekerja tambahan terutama bila cuti panjang atau hujung minggu..

Sila senyum ..

Terima kasih Darkbatman kerana sudi teman. Malam ni , Wakaf Che Yeh lak.. Orang pantang , sila duduk rumah dendiam..

Qhaliff ke SHAPE UP ( Sport and Fitness Center )

 

Yeah.. tempat latihan rasmi team TRW …

Saja bawak dia ke sini sambil jumpa acik Darkbatman .. rakan seperjuangan daddy tapi acik Darkbatman dah ‘tewas’ terlebih dahulu.. hehehe …

Aku mmg suka tgk gym .. Cool siut ! Nak beli , tak mampu.. Mampu tengok je laa.. Mampu bayar per entry jer la.. hehehehe .. Setiap gym ada keunikan dan tarikan tersendiri. Bila kita tengok , kita akan belajar. Mana tau satu hari nanti nak bukak satu sport center kan ? Heee..

Shape Up yang terletak di Pengkalan Chepa , Kelantan ni mmg menarik bagi aku. Selesa , kemas dan mampu bayar ..

Ada 3 bahagian kesemuanya. Ada yg heavy duty , ada yang untuk gimrama , untuk Muay Thai dan juga .. badminton serta futsal !!!

Haa.. kalau ada anak berminat dengan sukan badminton .. leh la antar sini ..

Memang best la gym ni ! Memang leh bikin badan la kalau rajin gi.. huhuuu .. Nak tahu dengan lebih lanjut , leh ke fan page Shape Up atau contact je bro Zainal Zuhri aka Darkbatman ..

Bila mau potong rambut ni ??

 

Hurmmm .. Panjangnyaaaaa rambuttt !! Ramai geram jer  tengok ! Bila nak dapat gunting , aku pun tak tau laaaa ..

Photo

Photo

Dapat ‘touch up ‘ kat telinga dia je pon dah ok tu.. Tapi camana haaa.. Baru masuk kedai gunting rambut , dah teriak.. Sekarang ni , pandai dah teriak sampai muntah.. Dulu tak reti la gak.. Amboiii .. Dah pandai main psikologi ngan daddy ni..

Tak pe la.. Minggu depan , kita balik KL .. serah tugas ni pada Acik yer.. Dia bawak gi kedai .. tau la nak buat camana ..

Nak jadi Kenji Ryukendo la sangat yer .. heeee..

Jumaat, 30 Mei 2014

Qhaliff ziarah pakcik blogger di Kelantan !

 

Darkbatman .. Pernah dengar ? Ahaaa.. Dia ni lama dah aku kenal tapi sayangnya … tak pernah bersua muka ! Borak di FB jer .. Rasanya kenal dia sejak awal mula berblogging.. Haaa.. Lama laaaa ! Dekat 6 tahun dah gituu ..

Seronok laaa Qhaliff kat sini haaa .. Ada ‘bird’ .. Ada ‘fish’ ! Kawasan kediaman ni , serupa kawasan percutian.. Memang best laaa kalau balik kampung beramai ramai terutama anak cucu haaa ..

Dah banyak kali dah aku deal nak jumpa Darkbatman.. Tapi aku tak berani nak drive lagi kat kawasan Kota Bharu , Kelantan ni.. Hehehe… Penakut skit ..

Alhamdulillah.. Sejak balik Kelantan sengsorang ari tu , aku jadi berani pelik.. Hahahaha.. Berani dah nak travel sengsorang.. Tapi kali ni , aku gi ngan Qhaliff la.. Saja bawak dia berjalan ..

Haa.. Ni la Darkbatman .. Satu tika dulu ,dia antara blogger yang top la .. Sekarang , bizi dengan kerja dia yakni jadi instruktor gym di Pengkalan Chepa tu ..

Photo: Mai singgah sini jap ..

Dah berani dia dengan orang .. Hurmm.. Dulu , mmg tak nak langsung .. terutama bila nak dukung ..

Haaahaha .. Seronok benar laaa dia dengan ikan ! Ikut hati dia tu , dia nak terjun masuk dan tangkap ikan ikan tuuu .. Huhuhuh.. Kena ajar scuba diving cam ni ..

Di rumah Darkbatman pon ada sangkar burung yang besar.. Huhuh.. Memang best laa ..

Kikiki.. kena keluar ! Kalau boleh , dia nak tidur je dalam tu ! Hahahaha ..

Cantikan ? Macam resort jer .. heheeh .. Dekat ngan pantai dah rumah dia ni .. Memang best laaa .

Dalam setengah jam je kitorang kat sini.. Pastu balik.. Tapi Qhaliff tak nak balik ! Ramai kawan kat sini.. Huhuh.. Teriak diaaaa ! Jenuh aku nak memujuk.. Kasi milo sekotak je.. terus diam.. hahahaha.. Pujuk la sangat yer ?

Esok .. nak berjalan lagi.. Weeee… Aku sorang jer..Qhaliff dok umah.. Pengsan aku bawak dia .. Tak leh amik gambar langsung kalau bawak dia .. Kena dukung dia .. Huhuh..

Tq bro Darkbatman sudi ajak ke rumah .. Memang cantik ! Jeles aii ..

Sebelum dan selepas..


Ni gambar 2 minggu membujang, Makan kurang terjaga. Hasilnya , aku kurus !! Heee...

Semalam .. aku balik Kelantan.. Di sini , aku byk makan.. ..Mak , ertua rajin memasak. Dulu , laaaaaaagi rajin.. Memang boroi aku..


Manakala Qhaliff lak ..  semakin kurus..  makan byk !! Aktif sangat kot .. huhu..

Cukur rambut Zahra ?

 

Jap.. aku tengah pening .. Sunnahnya , hari ke 7 bersama Aqiqah dan tahnik. Kemudian diberi nama..  Ok .. Kalau lebih dari 7 hari kelahirannya  , apakah masih ikut sunnah ?

Dari satu sumber yang aku baca ..

“ Mengikut sunah, apa yang dilakukan oleh Baginda kepada cucunya, Hasan dan Husin, apabila jatuh hari ketujuh diadakan akikah adalah memberikan nama dan mencukur rambut mereka berdua. Rambut tersebut ditimbang dan disamakan dengan nilai perak dan kemudiannya disedekahkan kepada fakir miskin. Bagaimanapun, ulama hari ini menyatakan, emas boleh digunakan bagi menggantikan perak. Bahkan, mengikut Islam juga, pada hari ketujuh akan dilakukan tahnik, jelas Pegawai Agama Istana Negara, Datuk Abu Hassan Din al-Hafiz. “ . Artikel Penuh di SINI.

Qhaliff dulu , aku kasi botak jer.. Tapi Zahra , perempuan. Ada yang kata bayi perempuan tak yah la botak..

Photo

Kalau cukur botak , banyak kelebihannya .. Aku bukan sayang rambut dia ke apa tapi aku risau nanti aku buat.. terluka nanti.. Mak mertua pon takut gak. hurm.. Nak kena cari orang yang pandai buat..

Khamis, 29 Mei 2014

Reaksi Qhaliff setelah 2 minggu berpisah !

 

Bila tengok di Waze , 100km lagi .. hati aku dah berdebar debar ! Makin lama makin kurang. Ikutkan aku boleh je sampai awal tapi saja ‘berjalan-jalan’ dulu.. Tenangkan diri supaya tak kalut..

Ikutkan awal lagi , aku dah kalut ! Nyaris !!! Masa isi minyak , aku lupa nak tutup penutup tangki tu.. Dua dua sekali ! Nasib baik aku amalkan pandang cermin sisi sebelum berjalan ! Kalau tak ??? Hurmm..

Dalam kul 6 petang .. Alhamdulillah.. Tiba jua ke destinasi yang dituju. Terima kasih buat rakan rakan sekalian atas doa agar perjalanan aku dilindungi Allah. Semoga Allah balas segala kebaikan korang semua ..

Sesampai je rumah .. Aku masuk ke dalam rumah. Tinggalkan barang dulu..

Qhaliff yang sedang bermain , terkejut tengok aku. Macam tak percaya je dia .. hahaha ..

Aku pandang tepat mata dia. Berkaca.. Tapi tak bergenang. Dia berjaya kawal dengan baiknya ! Hahaha.. Terus dia lari ke bilik belakang.. Saja nak gi bermain kat sana ! Aku tau sangat perangai ni !! Ini mmg perangai aku .. Ego !! Tunggu orang gi dukung dia baru terluah segalanya..

Yup.. aku panggil dia dan aku dukung dia.. Suh dia cium pipi aku.. Hahaha.. Sememangnya terasa dia rindukan aku .. Siann…

Photo

Tapi dia masih tunjuk ego dia.. Merajuk ? Hahaha.. Dia wat hal dia sendiri dan bermain dengan akak angkat dia.. Aku kasi tab pun dia wat tak kisah .. hahaha ..

Dalam 15 minit gitu , barulah dia nak melekat dengan aku.. Heeee.. Perangai aku ni .. huhuhu…

2 minggu tak jumpa dia.. terasa banyak perubahan.. Badan dia pun dah susut.. Aku dukung , ringan jer .. Pastu cara dia pun dah nampak matang .. Tapi !! Tak lama kemudian , balik ke perangai manja dia balik.. huhuhu..

Esok nak bawak dia jalan jalan Kota Bharu.. Jalan jalan cari makan .. Ke sabtu je baru gi ? Hee…

Zahra Nur Iman , hari ke 20..

 
Gambar atas .. Hari ke 2 atau 3 ..Berat , 3.75kg .. Panjang 52 cm
Bawah ni  , hari ke 20..  , 4.54.5kg.. Panjang , aku tak ukur lagi. Tunggu sebulan usia baru check balik segalanya..


Hurm...

Qhalifffff !! Daddy maii !!

 

Alhamdulillah.. Ayah aku dah semakin pulih dari pembedahan dia ari tu. Semalam , dah buang alat .. er apa nama eh ? Aku dengar nurse sebut … Trakea ? Haaa.. Yang letak kat leher dia tu.. Air liur atau kahak akan keluar kat situ.. Hee.. Jangan geli ..

Gambar contoh amik kat internet .. kot la ada yang tak paham ..

Ayah aku cakap mungkin minggu depan keluar .. Pastu kena ada rawatan lanjutan .. Hurm.. Nak try rawatan alternatif lak pasni .. hurmm..

Dan bila dengar segalanya dah ok .. Aku bolehlah kembali ke Kelantan esok dengan tenangnya hati.. Huhuh.. Plannya nak bertolak lepas subuh dan menghala ke Universiti Malaysia Pahang. Nak gi jemput adik ipar kat sana pastu jenjalan kat Terengganu sebelum terus ke Kelantan.. InshaAllah..

Doakan perjalanan kami yer .. selamat pergi dan selamat pulang ..

Rabu, 28 Mei 2014

Di kala daddy keseorangan !

 

Serius , aku takde selera nak makan bila family aku jauh dari mata ! Huk , hukkkkk ..

 

Pagi pagi .. kekadang jer .. Kekadang tak makan .. Kalau ada selera , ke kedai mamak ..

Atau ..

Atau roti dengan susu kambing nutri goat ..

Kalau ada selera , gi makan nasi pataya dengan sup cendawan ..

Nak sedap sikit .. Mee goreng kambing .. Heeee ..

Kalau ada kawan kawan .. Joooommmm mee udang !!

Sedap kooo bila layan mee udang ..

Tapi.. nampak je berselera .. walhal , tak rasa apa pon bila makan semua ni .. Rindu sangat kat diorang .. huhuh..

Esok balik Kelantan !!!

Kafe Peranakan Place , Low Yat Plaza

 

Ke Low Yat Plaza ari ni .. Tujuan nak cari lens filter , screen proctector untuk Sony Alpha 5000 aku. Ok , korang kena carik betul betul kat sini.. Korang akan jumpa macam macam harga .. Haaa.. Nak selamat , cari kedai kedai yang terperosok skit. Yang kat tepi tepi , luar luar tu.. mmg giler tekan punya ! Ok tu , cerita lain ..

Cerita aku untuk kali ni , pasal Kafe Peranakan Place ni. Rasanya masa aku datang dulu , tak nampak lagi kedai ni.. Asik asik pi makan kat Nasi Ayam Noor yang harganya , oh noooo ! Harap pakai sendat jer laa .. heee .. Nak cuci mata tambah dosa , boleh laa ..

Ok , memandangkan aku dah bawak kamera aku ni .. maka nak cari kedai untuk buat review sekali laa .. Aku pilih kedai peranakan ni sebab teringat Mat Gebu yang berdarah peranakan ni.. Aku berdarah Pan Asian .. Tak sama yer kitorang !

Di sini , ada masakan yang bukan ala barat la.. Ada mee dan nasi . Macam macam jenis ada .. Kalau datang awal pagi , pastinya nak makan berat tu ,tak kena dek tekak laa..

Jadi aku pilih …

DSC02449

DSC02456

DSC02457

DSC02458

DSC02459

Hurmm.. Apa namanya eh ? Lupa lak aku .. Kantonese yee mee kot ? Rasanya laa.. memang feveret aku ni .. Sedap tak yang ni ? Hurmm.. Aku bagi 2.5 bintang dari 5 bintang ..

DSC02450

DSC02452

Ahaaa.. aku amik cendol durian untuk pemanis mulut.. Sedap tak ? Hurmm… Ok gak laa.. Mungkin aku tengah mood gadget , jadi rasa nak makan sangat tu , kurang skit. Lebih pada nak isi perut je la .. heee ..

Harga ? Tak mahal sangat laa.. Kira harga harga setaraf cafe cafe gitu la.. Kiranya cam cendol ni , tepi jalan murah lagi la.. heeee.. Terus terang ni ! Haaa…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI