Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 6 Mei 2014

Sakit hati ngan karenah bangsa sendiri !

 

“ Ni yang aku malas nak amik orang kita keje ni ! Ikut suka hati jer ! Pastu banyak karenah . Gaji nak tinggi tapi .. “.

Pernah seorang rakan aku meluahkan perasaannya hingga terpaksa cari pekerja baru. Pekerja lama tu , dah diajar pelbagai kemahiran pastu buat pasal lak !

Aku baru sampai rumah orang tua aku. Tadi gi lawat ayah aku. Ada 2 hari lagi sebelum pembedahan. Sampai je rumah , mak aku bersuara.. Pemandu van sekolah sambilan buat hal ! Bawak setengah jam sehari je pon.. Tengahari ! Bayar RM30 !! Dah amik duit untuk beberapa hari , tetiba lak tak nak bawak ! Duit amik dah .. Haihhh ..

Lagi sorang pemandu , jap datang .. jap tak .. jap ok , jap sakit ! Haihhh.. Macam macam hal betul laaa .. Camana la bangsa kita ni nak maju ?? Bila susah , marah sana sini kata tak nak tolong walhal sendiri yang pemalas !

Sama gak sebenarnya isu ni dalam dunia blog. Bila dah bagi job , buat kerja serupa .. Haihh.. Bila tak bagi , kata kasi kroni jer ! Iskh… Dah bagi , tak reti nak hargai !

4 komen :

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Perubahan itu mesti bermula daripada diri sendiri dulu...lebih banyak kita menuding jari semakin banyak terpamer kepincangan diri sendiri..betul bro ben..sedih melihat sebangsa..seagama..moga berubahlah..

CikPuan Jiyah berkata... [Reply to comment]

itulah yg husband i lalui for this few years ni.. Pekerja bertukar ganti macam baju.. Bila time gaji cepat je, lepas gaji tak datang keje. Taknak inform pulak tu. Taulah kerja taklah hebat, pasar malam je.. tapi kenalah still ikut rules yg majikan bg.. mcm dia pulak boss..

Mohd Azfar berkata... [Reply to comment]

gitu juga blogger...,! nice

Akmall Razlan berkata... [Reply to comment]

hurmm.. camne lah tu.. haish!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI