Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 17 Jun 2014

Kenapa bayi perempuan tak boleh pakai gelang emas ?

 

Panjang aih tajuk ! Hahahaha .. Ok , setelah mendapat pandangan dari rakan rakan di Facebook terhadap entri aku sebelum ini … aku berpendapat , ada benarnya kenapa bayi perempuan yang masih kecil lagi tak perlu dipakaikan lagi gelang emas ..

Kenapa ?

Jom baca pandangan rakan rakan aku di Facebook terlebih dahulu..

  1. Pantang larang orang tua kekadang ada logiknya. Tak bagi pakai gelang masa dlm pantang, takut2 nanti boleh mencederakan bayi. Almaklumlah, kulit masih lembut, jari jemari masih kecik. Takut tersangkut jari pada gelang.
  2. Ank saya dua2 prmpuan dlm pntang atuk nenek san mkcik dia org hadiahkn brg kemas..yg berantai say pakaikan terus tp yg keras sy smpan bmbang terkena muka..rntai plk mmg xbg pakai sbb kulit bwh leher di msh nipis.,rantai kaki mmg akak psg..
  3. kami dlm masyarakat mamak sll kata kalau dlm pntng tu mak n baby no need to wear jewels and new cloths. Mcm baby sulung kn kita bli pakaian baru tapi seeloknya pakaian dh dipakai tu diulang pakai smpai habis pantang. Same goes to the mother.

Terus aku bangun , masuk ke dalam bilik dan check gelang Zahra .. Hurm.. Aku terus bukak dan simpan ! Nanti besar skit baru pakai yer .. Heee ..

Terima kasih atas nasihat dan pandangan yang ikhlas dan jujur terutamanya berdasarkan pengalaman ..

7 komen :

skuterlady berkata... [Reply to comment]

pantang larang orang lama2 dulu biasanya tak direct maksudnya. penuh makna dan berseni.... ^_^

amir zahari berkata... [Reply to comment]

Saya kurang gemar atau lebih suka nasihatkan agar parent tak pakaikan rantai atau apa2 perhiasan mahal kat anak-anak, memandangkan sekarang ini jenayah makin menjadi2, jadi kita tak mahu anak2 menjadi sasaran memandangkan mereka ni sasaran mudah penjenayah.

Jangan kita buka atau beri peluang pada penjenayah menjadikan anak2 kita sebagai sasaran..

Are_Rull berkata... [Reply to comment]

everything demi keselamatan ank2 abg ben..kulit bby mmg still lembut lg..hehehehe..
btw, mke bby zahra mmg da sejibik mcm mke abg ben..

MisSinG StarZ berkata... [Reply to comment]

comel zahra senyum..muka abg ben...

ArELeEz berkata... [Reply to comment]

bahaya pun ye jugak. sbb skang p'jenayah b'sepah. takut ade yg t'tarik tgk jewellery tu.

Ain Epul berkata... [Reply to comment]

Yup.. sy pon teringin nak pakaikan baby girl sy dgn gelang etc tp terpaksa lupakan niat tu since skrg ni Malaysia kita ni x aman. Penjenayah x berhati perut bersepah atas muka bumi ni. Anak buah suami sy sdiri pernah kena ragut sbb pakai rantai leher. Tu yg rasa mcm fobia & buat sy lg kuat rasa xmau pakaikan dia brg kemas.

Azhari Azmi berkata... [Reply to comment]

dah mcm muka ko la ben

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI