Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 4 Ogos 2014

Kesilapan bila berniaga online !

 

“ Ben , kenapa blog saya takde orang masuk baca yer ? “.

“ Kak , bagi link .. bagi saya masuk siasat ! Kot la ada orang letak jin ke… haaa ! “.

Aku gurau jer .. Takkan la ada orang sanggup main kotor gitu kan ? Blog je pon ??? Kan kan ? Hurm..

 

Setelah aku melihat blognya .. aku tersenyum ..

 

“ Akak mmg nak meniaga online je ke ? Jadi blog ni mmg dibuat khas untuk promosi bisnis akak je ke ? “.

“ Aaah.. Camana nak dapat pembeli yer  ?” .

Hurm.. panjang cerita ni ! Kalau nak duduk berborak berkongsi pengalaman , mau sampai ke malam tak abis !!

 

“ Ginilah kak .. Ini pengalaman saya dan juga cara saya. Lain orang , lain caranya.. “

Bila nak meniaga online ni , saya akan membeli barang pada kenalan yang yakin kejujuran dan kesungguhannya bila berniaga ! Sebelum dan selepas !

Ada cara nak mengetahui dan mengujinya .. Yang pertama , google dulu nama fan pagenya dan juga blognya .. Dari situ kita leh dapat review atau sebarang info mengenai produk mahupun si penjual ..

Camana nak mengujinya ? Tanya la macam macam pada dia.. Tengok camana dia menjawab… Memang la penjual akan pening kepala dengan karenah pelanggan gini tapi kena la ingat yer.. Kita yang berniaga ni , segala duit masuk adalah dari mereka ! Jadi mereka ada hak untuk tanya macam macam ! Sakit hati tu mmg ada tapi kena la tahan dan bersikap profesional ..

Kemudian .. aku akan tengok blognya.. Apakah 100% pasal bisnisnya ? Atau dia ada blog lain selain tu ? Kalau ada , nak tau gak apa ceritanya.. Aku lebih suka peniaga yang menceritakan hal hal personal di blognya. Dari situ , kita akan tau camana orangnya !

Ada yang tak suka tapi bagi aku , bila mengetaui sapa blogger tu , aku boleh promotekan pada rakan yang lain ! Pastinya rakan rakan kita akan tanya macam macam pada kita mengenai blogger blogonline tu.. Dan kita dah sedia dengan jawapan bagi setiap persoalan kerana dah kenal pon dia walaupun di dunia maya !

Sebaiknya , buatlah dua blog ! Satu lifestyle dan satu lagi bisnis ! Pastu linkkan !!! Atau kalau malas , satu blog pon ok dah.. Yang penting , jgn cerita 100% palal bisnis di dalam tu ! Kena la pandai tackle !!

Contohnya ? Cerita pasal anak kita dalam 2 perenggan pastu kita promote produk kita satu perenggan sebelum sambung update blog ! Haaa..

Atau .. dalam 3 entri sehari , salah satu entri tu kita up pasal produk kita secara santai ! Haaaa.. Mesti boleh punya ! Ini sebagai permulaan utk mendapatkan pembaca setia ..

Pastu kan…. jangan la tanam pokok hari ni , esok dah harap berbuah ! Kalau nak pantas gitu , tanam kacang hijau ! Esok lusa pasti dah dapat hasilnya ! Haaaa ..

Aku permudahkan yer .. Dalam blog tu , jangan 100% cerita pasal bisnis melainkan dah buat dua blog berbeza kemudian linkkannya ! Dan satu lg , pastikan Facebook atau media social yang lain aktif .. Tak aktif pon , gi beraktiviti di FB orang lain pon ok dah ! Asalkan dapat menviralkan nama dan produk anda melalui NAMA dan GAMBAR di profile anda ..

12 komen :

Anis PenMerah berkata... [Reply to comment]

ooo begitu ye...

qisya khadeeja berkata... [Reply to comment]

wah... i pun dah ada blog... so ingat nak mula berniaga...

Cikgu Aini berkata... [Reply to comment]

Ok... Tq BA! Good opinion lah! :)

julaila kamarudin berkata... [Reply to comment]

Oooo..kisahnya,...saya akan cuba

qaseh gold in d house berkata... [Reply to comment]

Tq mr ben....bagus pandangan tu...dan nasihat yg bernas....

ANa Ahmad berkata... [Reply to comment]

pendapat yang bagus.. :)
tq sharing abg ben :)

Izwan Wan berkata... [Reply to comment]

ilmu ini berguna juga untuk saya...terima kasih abg ben

MG schmidt berkata... [Reply to comment]

yup
kne pandai kalau nk buat bisnes dlm 1 blog pada msa sama nk cte hal2 lain ..
kena pandai2 hidup gitu :)

careno berkata... [Reply to comment]

gud sharing... btul2... xde org nak masuk baca blog produk semata2 malainkan mmg die google utk cari info... tp itu hanya kena harapkan reader dr seo jer la...

Smile Is Cure berkata... [Reply to comment]

good info..sy pun baru betatih..sedangkan berblogging da lame..yg penting kena istiqomah..chaiiyookk

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Penting tips Abg Ben. Nak kena praktik ^_^

TSHIRT MUSLIMAH CASUAL berkata... [Reply to comment]

dalam kebuntuan jumpa entri ben, menarik dan bermanafaat untuk peniaga chipsmore macam saya.

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI