Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 30 September 2014

Bulan ulang tahun BENASHAARI.COM !

 

Aduh..camana aku leh terlupa ? Huhuh.. Dalam diam tak diam , dah masuk tahun ke enam.. Dari tahun 2009 hingga 2014.. Alhamdulilah.. Tak sangka boleh bertahan gini lama.. Segalanya kerana minat kan ? Kalau kita minat , inshaAllah.. Kalau tak minat , hanya kerana sebab lain .. rasanya payah nak kekal.. kan ?

Ok.. nak tau apa entri pertama aku di blog ni ? Hurmmm … Ditulis pada 17 September 2009 .. Bertajuk Keinsafan !

 

Semalam aku ke Alamanda , Putrajaya untuk membeli sehelai dua baju dan seluar. Punya la ramai orang. Tak kira bangsa dan agama.Aku pun mencari la sesuatu yang aku berkenan .

Punya la terpusing-pusing mencari baju. Sebelum nak pergi beli , aku dah set otak aku nak cari baju brand Esprit. Selesa gile bila pakai. Tapi bila tengok harga , erm...aku boleh beli banyak baju dengan harga tersebut.

So berpusing-pusing la dalam Alamanda tu..kuar masuk kedai kat situ.Tak jugak ada yang berkenan...last last singgah kat butik levi's..beli la sepasang seluar slack jenama dockers..dah berkurun aku nak beli n akhirnya baru dapat..sehelai je ..tu pun dah kira mahal giler.

Baju ? Erm..nk cari yang sesuai yang boleh dikenakan ngan seluar tu..cari punya cari..dapat gak la..jenama sukan malaysia..boleh la.....Dapat la dua helai..tu pun jenuh mencarinya. Kesian kat wife aku dok mengikut je...Part aku selesai ..

Part wife aku lak...dia cari barang dia..huhu..tau la perempuan..apa lagi nak dicarinya ..make up ! adoiyaiii....biaq p la ...Bila dia dah dapat barang dia , teruskan la berjalan jalan..

Sampai la kat carrefour ...Rambang gak mata aku tengok barang tapi wife aku sering mengingatkan aku , ' orang lain nak beli susu anak pun tak mampu ! ' adoi....Banyak benda la aku nak beli tapi tak boleh nak beli disebabkan perintah khas dari wife aku..tak pe la...untuk masa depan gak kan...

So aku pusing-pusing kat situ...Tertiba aku ternampak satu mamat Nepal ni..kecik kecik je orangnya..tersenyum jee kat muka dia..senyuman dia seolah baru dapat bonus 10 bulan gaji !!! aku sendiri tersenyum tengok dia..

Aku tengok dia dok memilih kasut . Aku peratikan je la...Dia pilih macam pilih ikan sambil tersenyum..Aku tengok kat papan tanda harga ! RM5 sepasang ! Murah gile tu...adoi....camana dia boleh pakai kasut begitu murah sedangkan aku yang pakai jauh lebih mahal dari tu pun masih lagi sakit kaki !

Aku rasa kesian sangat kat dia. Rasa mcm nak je pergi kat dia dan ajak dia g shopping sekali ngan aku..pilih la apa nak aku bayar ! tapi kalau aku buat begitu aku akan spoilkan dia lak..dia akan sedap pakai kasut mahal n pasni sure nak beli yang mahal je..Apa yang aku mampu buat , aku hanya mampu bersyukur atas rezeki yang aku terima selama ini..Tak la banyak mana tapi still boleh berbelanja , bersedekah dan beri pada orang tua..Aku sendiri pun beli t-shirt semalam dalam harga rm3.99 sepasang..pakai g gym n duduk umah je..

Ramai yang tak sedar sebenarnya negara kita ni , penuh dengan punca rezeki...nak ngan tak nak je mengalinya...

Memang kita sering terlupa .. angkuh… bangga dengan apa yang kita ada walhal , segalanya sementara !

Header baru lagi !

 

Alhamdulilah.. Aku sebenarnya cukup suka gambar ni.. Gambar dari majalah Pa & Ma bulan September lepas .. Huhuh.. Nampak cam , mesra gituu.. huhu.. kan kan ? Tak eh ? Hurm.. tak kisah la.. hahaha ..

 

 

Ni bukan header sponsored tau.. Bayar gitu ! Simple jer .. Malas nak semak semak… Sapa buat ? Leh contact Isha Rulina' di Facebook eh.. heee.. Tapi harap sabar la.. Banyak job tuu.. huhu ..

Berbaloi beli gadget / mainan untuk anak ?

 

“ Asal datang KLCC je mesti nak singgah Toy’s R Us ! Pastu beli mainan dalam tu.. Paling tidak pon RM100 terbang ! Bukan murah murah mainan dalam tuu .. “.

 

Aku akui jugak kata kata kawan aku ni .. Selalu bawak Qhaliff masuk dalam tu tapi sayangnya , dia tak pilih apa pon ! Yang pilih , aku.. Huhuhuh.. Aku pulak beria beli ! Salah aku kah ?

Bila dah beli kasi.. tak sampai sejam , mainan tu dah terdampar di lautan sepi .. Adehh .. Duit tuuuu .. Huhuh.. Kalau tak beli mainan , beli buku atau sesuatu yang boleh dia abiskan masa dengannya .. tapi sama je nasibnya..

Gadget seperti tab untuknya ? 

image

Inilah nasib kuuuuuuu … Tu lom kena pijak lagi.. Huhuhu.. Nasib baik la beli tab samsung yang mampu tahan keberatannya itu .. Kalau tak ?  Tiap bulan beli..

Abang sakat adik ! Adik sakat ?

 

Kul 11 malam ! Aku dah warning wife untuk masuk tidur awal.. Dalam jam 10 gitu tapi dia masih nak mengosok baju kerja. Hurm.. Aku terima je la alasan tu dari dia kata ..

Abang mai tolong gosok sat .. boleh ?

Heee… cari bala namanya .. Hahahaha.. Aku malas benar nak pegang iron ni ! Sebab aku gosok sehelai baju , amik masa 5 minit !! Tak nak nampak ada kedut kedut langsung !! Hahahaha ..

Ok tak alasan tu ? Heee..

Haa… sambung… Pastu dalam jam 11 malam , baru pakat pakat semua masuk tidur ! Zahra yang dah lena jam 10 malam tu , terjaga gara gara abang dia wat bising .. Adehh..

Best part.. Bila adik dah terjaga , dia masuk bilik.. baring sebelah mak dia dan dia lenaaaa !! Adik dia mula buat onar ! Abis aku ditendangnya. Bising laa.. ajak berbual laaa .. Adehh.. Tengok jam dah 12 lebih !!

Wife dah mula menguap ! Sebelum dia tinggalkan aku dengan Zahra berdua , aku tunjuk satu video klip dari AiA .. Terus dia amik Zahra , peluk cium pastu tidurkan ! Hahahaha.. Menjadi helah aku.. heee..

Semua dah tidur .. tinggal aku jer ! Adehhh.. Ni semua Qhaliff punya pasal laaa ! Arggghhhhh…

Layan Cream-O Tart sambil blogging !

 

Macam kuih tart la pulak rasanya ! Hahahaha.. Sejak beli pertama kali hari tu ,aku dah makin suka pulak layan Cream-O Tart dari Jack n Jill ni ! Tapi sedap tuuu !!

Bila aku bukak je nak makan , muncul terus Qhaliff dan mak dia ! Semua pakat beratur mintak ! Aiyoooo.. Dah la tak banyakk.. huhuhu.. Tapi sayang kat diorang punya pasal.. korbankan je laa…

Camana rasa ? Rasa cam kuih tart la.. Hahahaha.. Sedap ! Aku tak tau la camana korang punya citarasa la.. tapi bagi aku , sedap dah la… Leh layan time time kebulur.. hehehehe ..

Mana beli ? Bersepah aih… kat kedai runcit Pak Ali rasanya mesti ada .. Try laa..

Isnin, 29 September 2014

Kena jaga pemakanan !

 

Sabtu lepas , aku gi ziarah kawan aku di Institut Kanser Negara, Putrajaya. Sian dia.. Kanser er.. lupa lak apa namanya tu.. tapi berkaitan dengan pemakanan katanya.. Bukan usus yer..

Katanya lagi , dia akan ada dalam tu untuk jangka masa 3 bulan.Alhamdulillah , layanan dan keadaan bilik wad 3 , amatlah selesa. Aku sendiri pon tengok best. Nurse nurse pon comel dan mesra gitu. Orang sakit pon lekas sembuh gini.. huhu ..

3 bulan untuk rawatan kimoterapi. Kepala pon dah botak. Kulit pon dah gelap.. Bayangkan bapak aku yang radioterapi pon dah kata sakit.. kimo ? Tapi demi utk sihat , kena la terima ..

 

Azam baru yang lama dah aku buat tapi terkubur sejak sejak sibuk jaga anak .. ialah kembali bersenam dan jaga pemakanan ! Isteri perlu memainkan peranan membantu suaminya makan makanan berkhasiat .. kalau tak , nurse jaga kat wad ! Haaa.. Dah la suami kacak .. haaaa …

Mulakan hari anda dengan bubur nasi ! Hehehehe…

Berbaloi guna BATOOK ORI !





Bukan dia je yang ulang nak beli.. Aku sendiri pon dah berbotol pakai.. Untuk Zahra, Qhaliff dan aku sendiri bila rasa kembung dan lenguh lenguh..

Panas ke ? Tak laaa… selesa je bila pakai minyak ni.. Bau pun tak menyesakkan hidung.. Hehehehe.. Memang aku syorkan la mana mana kawan yang ada baby , tak payah guna yuyi.. beli je minyak ni ..


Mana nak beli ? Hurm.. Order je kat agen dia di Pati Batook Ori.

Bersyukurlah , Ben Ashaari !

 

Hurmm… Kesian ! Ada ibu bapa tiada pilihan. Terpaksa cari pengasuh untuk jaga anak anak mereka ..Tapi bila pengasuh aniaya anak kita tu , apa yang mampu kita buat ?? Bukanlah mudah nak buat mereka mengaku… Hurmm..

Hidup aku , tak la semewah mana pon. Tapi aku bersyukur. Aku dapat jaga anak aku sendiri dan punya pendapatan walaupun tidak tetap ! Yang penting , kedua dua anak aku ada ditangan aku sendiri.

Bukanlah mudah untuk berkorban terutamanya lelaki.. Setiap hari duduk rumah , jaga anak sedangkan dulu .. kehidupan aku berbeza. Keluar pagi gi kerja .. Lepak ngan kawan kawan.. Petang balik rumah.. Gi gym pastu.. Sekarang segalanya dah berubah , terutama bila anak dah dua ..

Aku tak kisah .. itu namanya pengorbanan..

Carilah duit sebanyak mana pon.. Anak anak bukanlah perlukan duit untuk mereka gembira.. mereka perlukan mak ayah mereka untuk mereka gembira !

Zahra.. payah sungguhlah dia nak senyum dengan orang tak dikenali. Nampak je muka ayah dia , terus terukir senyuman..

Kembali atur perjalanan hidup kita. Sampai bila kita nak mengejar kemewahan dunia ?

Bahaya sup keting pada aku !

 

Aku tau dah.. tapi saja gatal nak makan lagi sup keting ! Nak rasa punya pasal .. atau lebih tepat lagi , mengidam ! Hehehehe.. Saja je la order ari tu masa makan kat MMA Santai , Nilai.. Sedap !

Tapi tak lama kemudian , sakit kepala yang amat sangat ! Hurm… Aku rasa tekanan darah mesti naik . Ni kalau gi klinik ni sah sah dia suruh g hospital dan confirm kena tahan duduk dalam wad !! Huhu..

Aku try minum misai kucing .. lega la skit tapi pastu sakit balik.. Nak tak nak , aku kena makan ubat utk tidur .. Lega la skit pastu.. Tapi tak leh tengok skrin..

Tetiba aku teringat ..

DSC00718

Hehehe.. aku bancuh 2 sachet ! Alhamdulillah… Hilang terus sakit kepala ..

Insaf..pasni no more sup keting !! Tamo tamo tamoooooooooooo !

Panjang sudah rambutnya ..



Panjang dah rambut ni.. Hurm.. Dok pikir camana laaaa nak gunting rambut dia .. aku tak nak gunting pendek sangat.. Nak 'edit' skit jer rambut dia .. Bagi aku , muka dia sesuai dengan rambut gini.. Sementara belum bersekolah , biar la dia dengan kecomelan rambut kpop ni.. Nanti dah sekolah , kasi pendek .. heee ..

Nak kena cari kedai gunting rambut yang ... budak leka dan tanpa disedari , rambutnya telah selamat dikorbankan ! Aku gunting sendiri ? Er.... tak mungkin.. Mau satu taman perumahan ni dengar suara dia meraung ! Huhuhuh... 

Aku rasa .. bukan aku saja yang alami masalah ni.. Seingat aku , aku dah masuk darjah 3-4 baru senang nak digunting rambut. Kalau tak ? Pergh.. memang seksa bapak aku nak ajak gi kedai gunting rambut.. 

Hurm..

Perangai buruk orang kita ?


Yeker orang kita buat gini ??? Letak troli di belakang kereta orang lain ??? Hurmm.. Buruk benar perangai gini.. Tapi nak kata , orang kita yang buat .. aku rasa macam .. hurm..sebab yang datang ke supermarket ni bukan saja orang kita.. orang bukan kita pon ada haaa ! 

Tak kisah la sapa pon .. Kita yang berakal , berpendidikan ni .. jangan la sesekali buat perangai gini ! Buruk benar orang tengok ! Tak nampak sekali pon , ada cctv ! Kalau diorang nakal , diorang upload ke Facebook , camana ? Sapa malu ? Agak agak la skit .. Kalau malas sekali pon , tolak la kat dlm lorong pejalan kaki tuuuu ...


Kekadang kan , aku sendiri pon pelik .. Apakah kita semakin hilang rasa timbang rasa dengan orang lain ? Makin mementingkan diri sendiri ! Menda menda gini kita leh nampak atas jalan raya ! Tak kira pemandu atau pejalan kaki .. Haaa .. Bila orang kasi lintas tu , nak balas dengan senyuman atau angkat tangan sebagai tanda terima kasih , pon berat ! Apa nak jadi ?? Bukanlah dambakan pujian tapi sekurangnya cuba ada perasaan berterima kasih ! Adoi.. tu pon susah ! Bayangkan anak sendiri tak ucapkan terima kasih pada ayah dia bila ayah dia bagi hadiah ! haaa ..

Payah aih.. takkan kerajaan asik nak kena keluar belanja bagi mengadakan kempen berkaitan moral rakyatnya ni.. Iskh... Takkan seteruk tu kot ? Hurmmm ...

Ahad, 28 September 2014

Bila isteri pergi pasar sendiri !

 

Lama dah dia nak pergi shopping sendiri di pasar .. Beli barang basah. Tapi aku tak kasi.. Aku akan bawak semua sekali kalau nak pergi..

Tapi kali ni aku lepaskan dia pergi sebab dia gi ngan jiran. Ada geng la.. Ok la.. aku lepaskan gi..

Dan pulangan bila gi sendirian ? Hahahaha .. Dia kata dia buat kali pertamanya beli kupang tu haaa.. Dan masakan ari ni , mmg menyelerakan tekak aku ..

image

Sayangnya , aku tak beberapa sedap badan. Kepala pon dok berdenyut jer.. Hurm.. Maka , skit je la aku makan .. dan satu sebab lagi , kena jaga perut dah skang ni .. huhu.. Dah makin  tua.. lalala …

Makan jangan ikut nafsu.. kan kan ?

PICC LANCAR MENU MAKAN MALAM BUFET STIMBOT



Kenyataan akhbar :


Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) memperkenalkan menu makan malam baru, bufet stimbot hari ini. Pengenalan menu baru ini adalah bertujuan untuk merangsang minat orang ramai datang dan makan di PICC terutamanya kaum keluarga dan pelancong berkumpulan untuk makan malam.

Promosi ini telah bermula sejak Ogos 2014 dengan harga RM35.00 nett untuk dewasa dan RM18.00nett bagi kanak-kanak. Bagi kanak-kanak di bawah 5 tahun, kemasukan adalah percuma. Bufet ini akan bermula jam 6 petang hingga 10.30 malam dan dibuka setiap hari Isnin hingga Sabtu

Bersempena dengan pelancaran ini, pengunjung akan dapat menikmati bufet ini pada kadar diskaun sebanyak 20%. Harga promosi ialah RM28.00 untuk dewasa dan RM14.00 untuk kanak-kanak.
Promosi bermula dari 25 September sehingga 31 Disember 2014.
 
Hidangan bufet ini menawarkan pelbagai makanan laut segar, daging, ayam, ladu dan sayur-sayuran dengan pelbagai sos buatan sendiri dan perasa untuk melengkapkan hidangan. Pengunjung boleh menikmati stimbot dengan beberapa pilihan mi seperti kuey teow, mi kuning dan bihun. Mereka  boleh memilih sup ayam dan halia atau tomyam untuk hidangan stimbot mereka.

Terdapat juga stesen pasta yang merangkumi spagethi, penne dan fettucini dengan pilihan sos Bolognese, Carbonara dan Napolitano. Pelbagai juadah pencuci mulut juga boleh didapati dengan potongan buah-buahan, kek, ais kacang dan bubur.

Selain menonjolkan bufet makan malam stimbot, terdapat juga menu ala-carte untuk pengunjung yang berselera kecil. Pilihan yang disediakan termasuklah masakan Melayu, Barat dan hidangan menu Fusion.

"CafĂ© @ PICC kini dibuka kepada orang ramai untuk sarapan pagi hingga makan malam dan kafe ini boleh memuatkan sehingga 800 pengunjung pada satu-satu masa. Kami merancang untuk menambah 'Teh Tarik Corner' sebagai sebahagian daripada jamuan hidangan minum petang dengan pelbagai sajian makanan ringan tempatan dan mempunyai persembahan tradisional dan kebudayaan di PICC tidak lama lagi. Ia akan menjadikan PICC sebagai satu kawasan ‘melting-pot’ untuk pelancong domestik dan antarabangsa di Putrajaya," kata Encik Badlishah Hj Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif Putrajaya International Convention Centre Sdn Bhd ketika ditemui.


Majlis pelancaran bufet stimbot ini telah diserikan dengan kehadiran Tan Sri Dato 'Seri Dr Aseh Che Mat, Presiden Perbadanan Putrajaya bersama-sama dengan ahli Sekretariat Tahun Melawat Malaysia 2014.

Sekiranya anda memerlukan maklumat lanjut, sila layari
www.picc.com.my. Untuk tujuan tempahan, sila hubungi 03-8887 6162. Untuk mengetahui acara-acara yang akan datang atau pakej yang ditawarkan, sila layari sosial media Facebook, Instagram dan Twitter rasmi PICC di http://www.facebook.com/piccmalaysia dan @piccmalaysia.

Untuk maklumat korporat PICC, sila hubungi Cik Kumari Nahu di 03-8887 6000 atau e-mel di
kumari.nahu@picc.com.my

PICC diuruskan oleh:
Putrajaya International Convention Centre Sdn. Bhd.
Dataran Gemilang, Presint 5
62000 Putrajaya
Tel: 03-8887 6000
Fax: 03-8887 6499
Laman web: www.picc.com.my

Facebook / Instagram / ​​Twitter: piccmalaysia

Zahra tertekan dengan abangnya ?

Hahahaha.. Muka seolah berkata ..


“ Aku nak tidur pon payahhhh… apalah dosa aku diganggu tidur aku gini ? Aku nak tidur je ponnnn .. “

Yang si abang .. kebosanan.. Maka diciptalah pelbagai mainan.. Antaranya , selimut jadi raksasa.. dan dia jadi ultraman .. Dan dalam bakul tu , tak tercapai dek akal aku apa dia punya anganan .. Dulu masa aku buat gitu , aku angan jadi kura kura .. Dia ? Aku tak tau.. Hurmm ..



Ada sebarang idea apa yang dia main tu ??

Mee Udang D’Laila Suppower lagi ??


Waahh.. makin terkenal akak kita ni yer .. Hehehehe.. Seorang demi seorang blogger singgah kedainya di MMA Corner , Nilai ! Ternyata , mee udangnya ada aura tersendiri ! Huhuhuh..





Sekali lagi , aku sekeluarga termasuk orang tua aku.. er , adik aku sekeluarga.. er , abang aku sekeluarga jugak turun ke MMA Nilai semata mata rindukan mee udang Kak Laila ni ..

Bila nak gi sini , aku kena mesej dia dulu supaya dapat booking table dulu.. Kalau tak , jangan mimpi laa nak dapat duduk terutamanya , malam minggu.. Huhuh.. Memang meriah la situ ..

Malam ni , aku try pekena sup keting dulu. Saja nak rasa .. Sup keting ni , kedai sebelah yang jual.. Tapi camana pun , aku nak jugak kena makan mee udang kak Laila ni.. Kalau tak makan , confirm tak lena malam ni sbb akan teringat punya !

Alhamdulillah.. mee udang dia tak pernah berubah rasa .. Tetap sama macam kali pertama aku makan .. Rasanya pasni , nak wat perjumpaan #kelabbloggerbenashaari je kat sana .. Macam macam pilihan ada kat sana .. Cuma nak parking kereta je la susah skit .. Huhuh..


Oh ya.. Selamat Hari Lahir yer kak Laila.. Dah cecah 20an akhirnya .. Eh , 20an ke ??? Hehehehe ..

Zahra Nur Iman dah jadi anak dara ..

 

Olololo…. Sebijik mak dia ! Tang pipi laa .. Tang lain , wife sendiri akui dia serupa muka aku.. Hahahaha .. Terutama bila masam .. Hahaha.. Adeh..

Tak lama lagi masuk 5 bulan.. Tapi gaya dia dah jauh matang .. Jauh lebih cepat dari abang dia .. Patut la orang kata , anak perempuan ni cepat membesar dari anak lelaki .. Hurm..

Tapi apa yang aku nampak la.. Zahra ni bakal buli abang dia dan abang dia , akan jauh lebih sabar .. Hurm.. Harapnya Qhaliff dapat kawal adik dia nanti bila aku takde .. hurm..

Menutup aurat dari kecil yer .. Belajar dari skang.. Kang naya daddy dalam kubur.. huhu .. dah la daddy sendiri banyak dosa .. huhu ..

Sabtu, 27 September 2014

Tanya sendiri la lain kali !



Kan dah .. hurmm.. Tak tau nak kata apa dah ! Segalanya dijadikan pengajaran dan tauladan .. Segala yang berlaku mematangkan aku dan rakan rakan yang lain ! Apa jua maklumat atau info yang sampai ke telinga , lain kali … sila gi bertanya sendiri pada tuannya .. Jangan memandai mandai !


Bukan mudah sebenarnya .. Kadang kadang niat murni kita akan jadi sebaliknya !  Sebaliknya , dapatkan pengesahan dan penjelasan dari mulut pihat terbabit ! Sahkan.. baru buat tindakan ..

Hurmmm .. Sikap memandai mandai , membuatkan ada pihak yang terasa hati dan juga salah sangka ! Kesannya ? Kita takkan mampu menduganya .. kerana sekarang ni , manusia lebih gemar mencari salah dari membantu menyelesaikan masalah ..


Apa pun.. sebagai kawan , kita jangan ada sikap syak wasangka .. Bahaya sikap tu…

Makan sampai terbelahak !!

 

" Rakyat Malaysia suka membazir makanan. Bayangkan 8,000 tan atau lapan juta kilogram sisa makanan dibuang setiap hari.

Dan jumlah ini mampu menampung bekalan makanan untuk enam juta orang. Jumlah ini meningkat sebanyak 15 hingga 20 peratus pada musim-musim perayaan."

Sedih membacanya.. Kata taraf hidup makin meningkat ? Serba serbi mahal. Tapi kita masih dengan sikap suka membazir ! Kalau membazir , apa saja takkan cukup.. Duit dihabiskan untuk makan tapi makanan tak abis pon .. hurmm..

Serius , pesanan ini untuk aku jugak yer !

Selepas ni .. aku nekad nak bersederhana jer ! Bukan aku je , seluruh keluarga aku akan bersederhana ..

Hurm.. jap lagi nak makan , mee udang , satay , nasi ayam kukus kat MMA Nilai..  Wowww .. sedappppp !!

Jumaat, 26 September 2014

Bukti Zahra guna straw !


Wife tak percaya pada mulanya ! Mana bisa Zahra  minum guna straw. Qhaliff dulu pon 6-7 kot rasanya..  Ni kan pula Zahra yang baru 4 bulan lebih !  Tak pe tak peee.. Aku buktikan !! Sabar yer sabar .. 

Aku gi dapur.. bukak peti ais dan amik straw.. Aku basuh.. Amik straw dan basuh.. Pastu amik secawan air putih.. Duduk sebelah wife dan pangku Zahra.. Aku pegang straw di bawah sedikit bahagian atas. Kena hati hati skit .. Pastu masukkan ke dalam mulut Zahra.. 

Dan... air disedut laju !! Cepat cepat aku tarik ! Aku senyum kat wife.. 

" Amacam ? Tak caya lagi ??? Hehehehe .. " . 

" Zahraaaa.. Eh , awak tu kecik lagi tauuu... Amboiii.. ". Wife seolah macam tak percaya..

Yang Zahra , tersengih jer .. Huh .. 

Dan tadi , aku buat lagi .. Sekali lagi dia minum susu ibunya.. Pastu tidur ! Takde nangis dah sekarang !! Yeayyyy.. daddy kembali ceria .. hahahaha...

Jangan sombong , kawan !

 
 
Menyirap pulak aku baca whatsapp kawan aku ni ! Cukup pantang la aku bila ada manusia yang rasa diri dia tu ‘lebih gah’ dari orang lain ! Mati , masuk kubur.. harapkan doa insan lain gak ! Bukan dalam kubur tu leh doa sendiri dah .. Haaa…
 
Ni whatsapp kawan aku tu ..
 
" Tadi ada sorg kakak ni tak sihat, husband dia dtg nak amik dia bawa pergi klinik, parking skjp kat bawah, block 1 keta ni...tak sampai 5mnt kot.. dia block tepi sikit je, tak tarik handbrake.
Turun bawah ada note.

"Lain kali belajar pandai², boleh jadi pegawai, dapat petak parking kat bawah ni. Orang nak gi breakfast pun tak senang." ".

Jangan sombong kawan !! Pegawai pon manusia gak.. Esok lusa ko tak 'pegawai' dah , terima balik layanan seperti mana ko buat kt insan lain !!
 
Aku pun ramai gak kawan bertaraf pegawai tapi tidaklah berperangai gitu ! Tapi aku tak nafikan , memang ramai jugak perangai ‘sampah’ gini ! Apa dia ingat dia kerja dengan menteri.. berdiri sebelah menteri , orang lain tu .. ‘burung pipit’ jer ??? 
 

Jangan kawan .. jangan .. Allah nak tunjuk sapa lagi hebat , terduduk masa tu .. Jangan yang kat atas tu !

#MYCyberSALE Lazada Malaysia

Press release untuk tatapan kita .. Mana la tau kot kot ada yang nak membeli belah online nanti terutama mereka yang kaki shopping online .. hehehe ..


#MyCyberSale Lazada 2014

Perodua Axia menarik minat aku !

 

Menarik !




Sebelum ni aku tak terpikat pun .. Malas nak amik tau bab bab automobil ni.. hehehe.. Yelah , kereta dahh ada .. kenapa nak sibuk cari kereta lain kan ? Tapi ikutkan perancangan , nak jugak  guna kereta kecik satu.. Yelah , kereta  sekarang ni .. ke hulu ke hilir  dengan 'dia ' jer.. Mana leh tahan kan ? Ni baru masuk setahun dah , 60 ribu KM ! Haa... Giler kan ? 

Axia ni  .. kalau tengok harga pon baru RM30K .. murah la kan ? Cuma satu part jer .. Hurmm... Part apa ??? Rasa rasa ? Heeee... Ketahanan badan kereta ni .. Oh , tolonglah jangan kata .. " Dah murah , nak expect apa kan ? ".  Apasal ? Kalau murah , maka aspek keselamatan pon kasi yang 'murah' gak ?

Hurmm.. Tengok la .. nak beli ke tak .. Dapat duit terpijak , boleh la kan ? Hehehehe.. Terpijak ajaaa skang ni !

Bila sel sel otak daddy kembali berhubung !



Setiap hari , aku cukup takut jam 12 tengahari dan 4 petang ! Setiap hari melainkan bila wife ada rumah.Kenapa dan mengapa ??? Sebabnya , Zahra nak ‘makan dan minum’ ! Dia tamo susu dalam botol ! No no noooooo ! Nehi nehi nehiiiii !!

Kalau dia tamo .. paksa camana pon dia akan tolak ! Samada dengan lidah dia atau dengan tangan dia.. Dah tu nak wat camana ? Dah tukar botol pon , gitu gak..

Nak dijadikan cerita , kelmarin wife ada belikan air kotak untuk aku. Sambil aku pangku Zahra , aku minum. Waktu tu dalam kereta la.. Berenti jap kat kedai.

Dia pon sibuk nak berebut air kotak tu dengan aku.. Aku pon kasi la.. Nak tengok apa dia nak buat.. Dia nak ikut aku ! Nak minum gak.. Aku pun sua la straw tu dalam mulut dia.. Jari aku dah standby nak tarik andai Zahra berjaya menyedut air kotak tu !

Dan dia berjaya ! Aku cerita kat wife , dia tak percaya .. Huhhh.. Tak pe tak peee ..

Dan semalam .. Aku kembali ‘berdua’ dengan Zahra. Aku mmg seriau je kalau dia menjerit nak susu.. Cuak siutt.. Sebab dia nangis sungguh sungguh.. Ni bukan nangis cam mengedik.. Haaa.. Kalau jiran dengar , pasti ingat aku dok dera anak walhal anak dok dera aku..

Bila sampai masanya , aku pun panaskan susu botol yang wife dah sediakan setiap pagi.. Aku bagi Zahra. Cam biasa dia ‘reject shop’ kan aku gitu gitu jer ! Perghhh ..
Tiba tiba , di atas kepala aku ada bunyi.. ‘ Ting !!! ‘ . Tu bunyi idea dah datang ! Aku rasa bunyi ‘ting’ tu datangnya dari sel sel yang sedang berhubung.. Hurmm.. Aku rasa la..

Aku gi dapur.. bukak peti ais.. Cari peninggalan straw yang berbaki.. Walaahh ! Adaaaa … Aku pun bukak tudung botol susu Zahra. Masukkan dua potong sayur brokoli. Kemudian masukkan perencah secukup rasa. Didihkan hingga 10 minit ! Kemudian .. Eh , terlari cerita.. hehehe.. Tetiba rasa macam Mat Gebu lak.. hahahah ..

Ok ok .. sambung .. Aku bukak tudung botol dan masukkan straw dalam tu.. Bismillah.. Dan suakan pada Zahra.. Memula tu dia menolak.. Tapi bila berjaya je masuk , dia pon jalankan tugas dia yakni menyedut emas emas tak ternilai harganya , masuk ke dalam mulut ! Dua tiga tegur , dia luahkan balik air susu tu.. Yeayyyyy .. Berjayaa ! Aku cuba sekali lagi.. Yeayyyy.. dia tak nak dah ! Hahahaha.. Ok ok.. Tak kisah la.. Asalkan tekak dia dah dibasahkan. Dan sememangnya dia tak kuat menyusu belah siang.. Malam je kuat.. Daddy kena tengok jer .. Tak leh kaco laa…

Lepas tu , aku terus letak dalam buaian.. Dan , yeayyyy.. Dia tidur tanpa pedulikkan aku dah ! Sampai hati betul buat daddy gini .. Tak kisah laa..

Dan hari ni dalam sejarah , dia tidur tanpa nangis ! Haaaa… Bagi mereka yang berminat nak cari pengasuh untuk anak kecil mereka .. Boleh la hantar ke orang yang berminat.. Tak berminatkah aku  ? Er , er.. jangan.. jangan… Ada yang bungkus blog jugak nanti ! Tiba tiba ada signboard ..

“ BEN ASHAARI KINDERGARTEN ! “


Perghhh.. masyuk.. Leh ajak team #kelabbloggerbenashaari jadi pengasuh sekali.. haaa.. kan kan ?

Letak Qhaliff dalam kotak !


Aku tengok kawan aku post gambar ni di TimeLine Facebook dia.. Dan aku rasa ini satu idea yang sangat menarik  !!


Hurmmm… Aku rasa baik buat gini dari biarkan anak kita dengan leka bermain tablet dan telefon bimbit ! Boleh jadi anti sosial nanti bila besar ! Tak reti nak berkawan.. Kat tangan dok pegang gadget jer .. Hurmm ..


Sayangnya , aku takde kotak besar cam ni ! Rasanya kena tukar smart tv 80 inci baru dapat kotak besar.. Baru puashati kan ? Hehehhee.. Qhaliff puas.. daddy lagiii … puasss !!

Khamis, 25 September 2014

#MYCyberSALE : Jom Shopping di Lazada !


LP_MDEC_D2_V1_090914_1000x350

Bermula 29 September sehingga 1 Oktober 2014 , Lazada Malaysia akan mengadakan jualan siber besar­‐besaran ini yang menjanjikan potongan harga yang hebat khas seperti barangan dapur rumah, barangan hiasan rumah, alatan elektronik, kamera, komputer, telefon bimbit , tab, jam tangan , bag, travel accessories, barangan sukan dan banyak lagi , khas untuk pembeli di
talian.

Yeayyyy …Tak payah beratur membayar dah kat kedai !

LP_MDEC1_V1_100914

Amacam ? Tertarik kan ? Aku pon !! Nak tengok gadget yang dijual nanti !! Apakah murah berbanding di kedai kedai atau sebaliknya ? Kalau murah seperti yang digembar gemburkan selama ini.. Er , orang kata produk yang dijual di Lazada , harganya mmg berpatutan dan cepat jugak sampai barangnya ..

Kat mana nak shopping semua barangan yang aku sebutkan di atas ?? Hehehe.. Korang leh shopping samada di Laman Web #MYCyberSale  atau pun di #MYCyberSale on Lazada ini !! Aku dah masuk tengok dah … serius ternganga aku dibuatnya ! Murah tuuuu …

Berbaloikah membeli online ? Hehehe… Bagi yang malas nak beratur , mencari produk kegemaran walhal ada je di depan mata , boleh je shopping sempena #MYCyberSale ini yang mana sebanyak 225,000 tawaran yang membabitkan 4500 penjual online dengan potongan harga sehingga 90 peratus !!!

Rugi ni kalau lepaskan peluang gini haaa .. Tunggu apa lagi ! Jom laaaa shoppinggg.. Bukan selalu ada haaa..
MDEC_LAZ_2ft_banner_100914

Bila sel sel otak daddy kembali berhubung !

 

Setiap hari , aku cukup takut jam 12 tengahari dan 4 petang ! Setiap hari melainkan bila wife ada rumah.Kenapa dan mengapa ??? Sebabnya , Zahra nak ‘makan dan minum’ ! Dia tamo susu dalam botol ! No no noooooo ! Nehi nehi nehiiiii !!

Kalau dia tamo .. paksa camana pon dia akan tolak ! Samada dengan lidah dia atau dengan tangan dia.. Dah tu nak wat camana ? Dah tukar botol pon , gitu gak..

Nak dijadikan cerita , kelmarin wife ada belikan air kotak untuk aku. Sambil aku pangku Zahra , aku minum. Waktu tu dalam kereta la.. Berenti jap kat kedai.

Dia pon sibuk nak berebut air kotak tu dengan aku.. Aku pon kasi la.. Nak tengok apa dia nak buat.. Dia nak ikut aku ! Nak minum gak.. Aku pun sua la straw tu dalam mulut dia.. Jari aku dah standby nak tarik andai Zahra berjaya menyedut air kotak tu !

Dan dia berjaya ! Aku cerita kat wife , dia tak percaya .. Huhhh.. Tak pe tak peee ..

Dan semalam .. Aku kembali ‘berdua’ dengan Zahra. Aku mmg seriau je kalau dia menjerit nak susu.. Cuak siutt.. Sebab dia nangis sungguh sungguh.. Ni bukan nangis cam mengedik.. Haaa.. Kalau jiran dengar , pasti ingat aku dok dera anak walhal anak dok dera aku..

Bila sampai masanya , aku pun panaskan susu botol yang wife dah sediakan setiap pagi.. Aku bagi Zahra. Cam biasa dia ‘reject shop’ kan aku gitu gitu jer ! Perghhh ..

Tiba tiba , di atas kepala aku ada bunyi.. ‘ Ting !!! ‘ . Tu bunyi idea dah datang ! Aku rasa bunyi ‘ting’ tu datangnya dari sel sel yang sedang berhubung.. Hurmm.. Aku rasa la..

Aku gi dapur.. bukak peti ais.. Cari peninggalan straw yang berbaki.. Walaahh ! Adaaaa … Aku pun bukak tudung botol susu Zahra. Masukkan dua potong sayur brokoli. Kemudian masukkan perencah secukup rasa. Didihkan hingga 10 minit ! Kemudian .. Eh , terlari cerita.. hehehe.. Tetiba rasa macam Mat Gebu lak.. hahahah ..

Ok ok .. sambung .. Aku bukak tudung botol dan masukkan straw dalam tu.. Bismillah.. Dan suakan pada Zahra.. Memula tu dia menolak.. Tapi bila berjaya je masuk , dia pon jalankan tugas dia yakni menyedut emas emas tak ternilai harganya , masuk ke dalam mulut ! Dua tiga tegur , dia luahkan balik air susu tu.. Yeayyyyy .. Berjayaa ! Aku cuba sekali lagi.. Yeayyyy.. dia tak nak dah ! Hahahaha.. Ok ok.. Tak kisah la.. Asalkan tekak dia dah dibasahkan. Dan sememangnya dia tak kuat menyusu belah siang.. Malam je kuat.. Daddy kena tengok jer .. Tak leh kaco laa…

Lepas tu , aku terus letak dalam buaian.. Dan , yeayyyy.. Dia tidur tanpa pedulikkan aku dah ! Sampai hati betul buat daddy gini .. Tak kisah laa..

Dan hari ni dalam sejarah , dia tidur tanpa nangis ! Haaaa… Bagi mereka yang berminat nak cari pengasuh untuk anak kecil mereka .. Boleh la hantar ke orang yang berminat.. Tak berminatkah aku  ? Er , er.. jangan.. jangan… Ada yang bungkus blog jugak nanti ! Tiba tiba ada signboard ..

“ BEN ASHAARI KINDERGARTEN ! “

Perghhh.. masyuk.. Leh ajak team #kelabbloggerbenashaari jadi pengasuh sekali.. haaa.. kan kan ?

Kejap jer mereka membesar !

 

Hurmm.. Qhaliff dah mmg macam abang long ! Ari tu Zahra menangis , dia siap jerit kat adik dia ..

“ Shut uppp ..”.

Masa bila dia belajar cakap omputeh ?? Aku dok ajar cakap utara..

“ Hang boleh tolong senyap sat dak ? “

Manakala wife dok ajar cakap Kelate ..

“ Shut up ! “ ..

Oooo… Cakap kelate rupanya ..

Dia dah pandai gi basuh tangan sendiri.. Ari tu , siap tadah tangan baca doa lagi sebelum makan.. Amboi.. cepat benar belajar eh ? Hurmmm…

Seluar dah pandai bukak sendiri.. Pernah dia nak pakai sendiri tapi amik masa setahun untuk pakai kedua dua belah.. Jadi , nanti nanti je la belajar yer.. Daddy dah lambat nak gi makan..

Bab tidur ?? Tak payah paksa .. biar dia main puas puas.. Bila dia ngantuk , dia tidur la sendiri.. Tak susah dah pon bila anak dah mula berdikari ..

Yang ni je haaa.. Amboiii.. Dah pandai ajak main ! Kalau tak layan dia , tengok la dia punya amukan ! Perghh.. jerit kaw kaw punya bingit ! Bila angkat , terus jelir lidah !! Huhhhh..

Zahra nak masuk 5 bulan.. Qhaliff dah nak 2 tahun 6 bulan.. Hurm… Dah boleh adik dah diorang ni .. Heeeee… Gatai daddy..

JAMU PENGANTIN DARA

 

Ramai yang menghadapi masalah keputihan stress bile berhadapan dengan suami.. nak pula yang mengalami masalah keputihan yang tahap berbau sehingga menjejaskan hubungan intim dan mengurangkan keyakinan si isteri untuk melayan kehendak batin sang suami.. jangan biarkan masalah keputihan ini menganggu keharmonian rumah tangga anda..

Jika anda sayangkan rumah tangga anda masih sempat lagi untuk anda iktiar untuk menyelesaikan masalah keputihan yang anda hadapi.. jamu pengantin dara rm65 mampu menarik kotoran seperti keputihan kronik,lendiran yang terkumpul, yang berada didalam faraj anda..

JAMU PENGANTIN DARA SESUAI BAGI WANITA YANG:

  • wanita yang belom monopous
  • wanita yang mengalami keputihan kronik sehingga berbau
  • wanita yg mempunyai faraj yang ternganga berlendir dan berair
  • kemaluan berbau
  • seluar dalam basah akibat air faraj dan bukan air kencing -wanita rahim kembang selepas bersalin dan period -rahim kembang tidak datang period

KESAN:

  • rahim akan mengecut
  • laluan rahim menjadi rapat dan berpasir seperti dara semula
  • bibir faraj akan menjadi rapat

Jom rawat keputihan anda dengan produk Jamu Susuk Dara insyaallah dengan izinNYA masalah anda dapat diatasi dan mengembalikan keharmonian rumahtangga anda sekali gus menaikkan balik keyakinan anda yang hilang.. suami pon semakin sayang..

Fast Respon sms/wassap: 012-2219497 fida.

FB: Fida Jamu SusukDara FB LINKS::https://www.facebook.com/jsdintan

BLOG: http://pengedarjamususukdara.blogspot.com/2013/07/jamu-susuk-dara.html

Lunch dan Dinner di PICC , Putrajaya !

 

Bila dengar je kat PICC , aku nak pergi ! Tak kiraaa.. Wife aku pernah bagitau yang makan tengahari di PICC mmg sedap ! Aku tak pernah rasa lagi.. Dan kali pertama aku rasa masa buffet Ramadhan lepas.. Memang tak dinafikan laa.. makanan kat sana memang menepati selera aku !

Dan kali ni , PICC bukan saja dah sediakan menu makan tengahari yang menyelerakan malah dah ada steamboat untuk makan malam pulak !!

masa untuk lunch ? Harga ? Steamboat lak berapa ? Harga ? Kul berapa ? Hari apa??? Banyak soalan kan ? Hehehhe.. Jangan risau .. Aku tak sediakan jawapan punya… hehehe ..

Tapi aku letak bunting mereka kat sini terus ! Hahahaha .. Tapi menariknya kan … untuk steamboat buffet yang sangat best tu , mereka bagi diskaun !! Dewasa , RM28 dan kanak kanak , RM14 sahaja.. Bawah 5 tahun , free yer .. Jangan risau .. Tawaran ini sah laku sehingga 31 Disember 2014.. Maka sila sila la cepat yer .. Heee.. Berminat ? Sila call +603 8887 6000 ..

Segar segar pilihan steamboat !

 

 

 

Chef chef yang sangat sporting !! Hahahaha .. cayalaahhhh !!

Makan timee !! Sedap giler kuah steambot ni .. Disebabkan sedap , maka mulut aku ni , gatal nak bertanya kat Chef.. Yelah , terlalu ramai kata kalau makanan tu sedap terutama berkuah tu cam tomyam , pasti guna ajinamoto atau MSG !

" Chef.. Nak tanya skit boleh ? Jangan marah yer.. Tom yam ni , chef pakai ajinomoto ke ? ".

Hahahaha.. Tak pasal pasal aku kena leter..hahahaha..

Terbaik chef Picc !! Sedap dan berbaloi makan steamboat di Picc.. Bukan steamboat je sedap. Boleh dikatakan segala juadah yang ada sewaktu lunch dan dinner , mmg sedap dan berbaloi !

Yang keje area atau berdekatan Putrajaya , jgn segan segan serbu waktu lunch atau dinner !! Makanan aneka pilihan..

Terbaik ! Sesungguhnya apa jua event di PICC , mmg aku tak pernah kecewa .. terutama sejak jadi blogger ni ! Mereka sangat sangat peramah dan memberi kerjasama ! Terima kasih PICC .. terutama Kumari dan chef chef yang berbakat besar !

Terima kasih Agrofarmstay, Melaka !

 

Hari terakhir .. Rasa sedih pulak nak berpisah dengan kawan kawan .. Huhuhuh… Maklumlah , dah rapat dan kena lak dah dok sama sama beraktiviti … Huhuh..

Sesungguhnya di sini , meninggalkan sejuta kenangan manis yang sukar dilupakan ! Terima kasih AgrofarmStay !

Walaupun dah nak berpisah , aku tetap nak bagi idea aku .. Idea camana nak majukan lagi resort ni .. Hurmm ..

En. Bari bersama ayahnya , En.Mat bertukar tukar pandangan dengan aku .. huhu .. Terbaik !

InshaAllah , kami kembali lagi ke sana .. Satu percutian yang berbaloi !

Web : www.agrofarmstay.my

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI