Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 3 September 2014

Susu Banyak Kulit Cantik Dengan Ephyra

 

Sokong penyusuan ibu ! Er , kalau ibu yang takde susu , camana ? Atau kurang susu ? Hurm.. Rileks , rileks.. ada banyak jalan penyelesaian yang Allah beri.. Kita cuba satu persatu .. Jangan pening pening.. Pucuk pangkalnya , kita usaha ..kan ?

Ibu mana tak mahu menyusukan anak sendiri. Naluri keibuan pasti mahu memeluk dan merasa anak menyusu dan membesar dengan susu badan sendiri. Namun bukan semua ibu ‘ bernasib baik ‘. Ramai yang mengatakan susu tiada, dan beberapa factor lain mengganggu. Kenapa susu ibu menjadi kurang dan Apa tips untuk banyakkan susu ibu yang boleh membantu anda?

Salah satu daripada masalah penyusuan susu ibu adalah susu yang tidak mencukupi. Masalah ini kerap berlaku terutamanya terhadap ibu yang terpaksa berjauhan dengan bayinya dan terpaksa mengepam setiap 2 jam apabila berada di tempat kerja.

Perkara yang utama yang perlu kita tahu adalah, betulkah susu kita tidak mencukupi untuk sicomel kita… atau ada punca lain?

Antara punca susu kita tidak mencukupi adalah:-

  • Teknik penyusuan yang salah.
  • Tidak cukup rangsangan daripada bayi;
  • Pemakanan ibu yang tidak seimbang;
  • Tekanan perasaan sama ada di tempat kerja ataupun kerja-kerja rumah tertangguh
  • Kurang berehat atau tidur
  • Masalah hormon dan juga masalah kesihatan lain seperti thyroid, demam, anemia;
  • Penggunaan pil perancang atau ubat-ubatan yang tidak sesuai untuk penyusuan;
  • Teknik mengepam atau memerah susu tidak betul;
  • Faktor Pemakanan yang tidak seimbang.

Petua Banyakkan Susu Badan

Terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan dimana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan. Keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap.

Sekiranya si ibu menyusukan anak secara eksklusif bermula sebaik sahaja bayi dilahirkan, susu akan keluar melimpah-limpah dan payudara sentiasa penuh walaupun baby sedang menyusu, ini kerana semasa baru melahirkan (berpantang), badan ibu belum adjust dgn hormon yg dihasilkan.

Namun, setelah beberapa bulan, badan ibu sudah adjust sepenuhnya pada hormon dan susu yang dihasilkan akan mengikut keperluan baby, kalau ibu menyusukan anak secara eksklusif dan anak menghisap kedua2 belah payudara, maka susu yg terhasil banyak(walaupun tak sebanyak semasa berpantang).

Ada berbagai2 cara untuk menambahkan penghasilan susu badan, antaranya ialah :

  1. Susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar : Lebih banyak bayi menyusu lebih banyak susu yang akan terhasil.
  2. Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting setelah dia kekenyangan. Ini akan meransang lebih banyak penghasilan susu.
  3. Jarak antara penyusuan mestilah tidak melebihi 2 jam. Susukan sekerap yang boleh, berikan bayi peluang untuk menghisap dari payudara untuk merangsang penghasilan susu
  4. Jangan lupa untuk berasa tenang sewaktu menyusukan bayi. Ini kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan. Dapatkan rehat yang secukupnya.
  5. Dinasihatkan tidak memberi bayi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal, seperti makanan tambahan, jus2, air masak atau buah buahan kepada bayi berumur kurang 6 bulan, kerana apabila baby mendapat makanan tambahan, bayi akan kurang menyusu dan ini sekaligus akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.
  6. Penghasilan susu juga boleh terjejas akibat pemakanan. Bagi memastikan anda makan dengan betul, anda boleh melakukan perkara-perkara berikut:
    • Ambil hidangan seimbang berpandukan Panduan Piramid Pemakanan.
    • Banyakkan minum air (digalakkan air Kosong suam) sepanjang hari.
    • Makan pelbagai jenis makanan yang kaya dengan nutrien.
    • Ambil suplemen/ makanan tambahan seperti EPHYRA ~ Sangat bagus untuk merangsang penghasilan susu yang banyak dan pada masa yang sama mengatasi sembelit dan menghilangkan sakit pinggang dan lenguh badan.
  7. 7. Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.

Dapatkan Makanan Tambahan/ Supplement Yang Disahkan Halal serta Terhindar dari sebarang Racun

Setakat ini EPHYRA telah mendapat banyak testimoni yang mengatakan mereka berjaya menghasilkan susu yang banyak untuk simanja mereka..

Nak tahu apa kelebihan EPHYRA?

Kepada ibu-ibu yang mahu menyusukan simanja secara tegar atau sedang mencari petua tambah susu ibu EPHYRA adalah pilihan yang bijak!

  • EPHYRA juga bertindak sebagai Energy Booster
  • EPHYRA mampu menganjalkan semula badan ibu-ibu yang menggeleber selepas bersalin
  • EPHYRA mengembalikan kepejalan otot yang boleh membentuk semula badan ibu-ibu yang menyusukan baby supaya kembali cantik
  • EPHYRA memperbaiki kesan strech mark serta luka semasa bersalin
  • EPHYRA mengekalkan rasa kenyang kepada mak-mak yang nak jaga badan selepas bersalin juga
  • EPHYRA ~ baby juga dapat manfaatnya ! Ephyra membantu untuk mencerahkan kulit bayi yang disusui – hasilnya baby jadi gebu dan sihat!
  • EPHYRA membantu menstabilkan hormon ibu

EPHYRA sangat bagus dalam membantu menjadikan kulit berseri dan anjal. Ia merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut. EPHYRA mampu memulihkan pigmentasi. melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

MENARIK KAN??

Jom tengok antara testimoni terpilih mengatakan susu badan mereka menjadi lebih banyak setelah mengamalkan ephyra!

clip_image002clip_image004clip_image006clip_image008

*** testimoni ehsan pengedar Ephyra dari facebook & instagram***

✫ Rahsia Susu Jadi Meriah Terbongkar ✫ -

Ribuan Ibu Yang Menyusu badan Mengatakan Susu Mereka

" Penuh Melimpah Ruah Dan Menitis-Nitis " >> Selepas Mengamalkan EPHYRA.

Memey Suhaiza  juga masih lagi menyusu badan > Hasilnya susu badan sentiasa penuh, kulit Memey makin GLOWING dan baby Awish pun turut mendapat khasiat sihat, aktif dan kulit makin gebu & cerah!!

Pengguna Ephyra yang menyusu badan melaporkan >>>>

  • Selepas 3 - 5 hari Mula Merasa Perubahan Dimana Susu Badan menjadi Lebih Meriah!
  • Baby Tidak Menangis Pada Waktu Malam Lagi kerana kenyang cepat!
  • Stok Susu Dapat Disimpan Degan Banyak
  • Baby Sentiasa Kenyang dan ceria
  • Demam Kuning Baby Hilang Serta Merta
  • Membantu Mencantikkan kulit Ibu ( glowing dan gebu ) selepas Bersalin
  • baby pun dapat manfaat > kulit baby jadi lebih cerah & gebu !
    - Masalah rambut gugur ibu tiada lagi!

Ephyra sesuai diminum oleh ibu semasa berpantang. Ephyra mendapat kelulusan KKM dan disahkan Halal oleh Jakim.

halal ephyra 01

Dapatkan Ephyra anda hari ini daripada pengedar kami yang sah berdekatan anda.

Ingin ORDER?

SMS < SUSU IBU > jarak < KAWASAN ANDA < ke 019 3999 238
Nak tgk beribu testimoni kami?


Jom follow OFFICIAL EPHYRA INSTAGRAM : @ephyra2u

WEBSITE : www.oceanlife2u.com

Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889

PENGUMUMAN :

UNTUK MEREKA YANG BERADA DI SEKITAR LEMBAH KLANG, EPHYRA AKAN MENYERTAI HALFEST ~ EKSO HALAL TERBESAR DI MALAYSIA (dengan kerjasama Jakim)

 

EPHYRA DI HALFEST 2014

Halfest - EKSPO HALAL TERBESAR DI MALAYSIA pada 3 Sept - 7 Sept >>> SAVE THE DATE!!

Tarikh : 3 Sept – 7 Sept 2014

Tempat : Mines Convention Centre

Waktu : 10 pagi – 7 malam

Booth No: 495 & 504

Jom ramai-ramai meriahkan lagi booth EPHYRA. EPHYRA terbukti HALAL dan SELAMAT ~ status HALAL Ephyra takperlu diragui lagi kerana mmg terbukti mendapat kelulusan JAKIM.

Ekspo HALFEST hanya membenarkan peserta utk sertai dengan sijil kelulusan Halal Jakim.

Jom jumpa kami di sana! Dapatkan EPHYRA dengan harga menarik & banyak FREE GIFT menanti anda!


Nak jumpa duta EPHYRA?

Anda juga berpeluang temui Duta Ephyra ; Memey Suhaiza & Norman Hakim pada 6 SEPT (SABTU) & 7 SEPT (AHAD) di Booth Ephyra no 495 & 504


SEE U GUYS THERE!!


image

2 komen :

NurSakinah berkata... [Reply to comment]

tahniah dan terima kasih ben sebab membuat entry pasal penyusuan susu ibu. hahaa...selama ni ingat esp shaklee je dpt membantu even sy cuba xmenjadi pun. ni baru tau ephyra dpt membantu :)

Asha Lya berkata... [Reply to comment]

ephyra memang produk trbaik..rugi tak mencubanya

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI