Jumaat, 31 Oktober 2014

Dilema seorang ibu…

 

Dua dua nak menyusu ! Dan nak tidur atas pangkuan mak dia .. Sapakah yang layak ???

Dan daddy terpaksa masuk campur ! Hurmm..

Sesudu dua madu tualang setiap pagi !

 

 

Hehehe.. Malam detox , siang layan madu ! Sejak dua menjak ni , gitulah aku ! Nak mengembalikan keremajaan gituuuu ! Hehehehe.. Ok pe la kannn.

Apa rasa dia ? Leh tahan sedap ! Tak la rasa cam .. er , nak termuntah ke … Dulu ada ! Aku rasa masa aku beli tu , jenis madu campuran. Kena tipu aku haaa…

Yang ni ? Hurmm.. yang ni boleh gi tengok sendiri di facebook mereka .. Mereka kata original… ehehe.. Harapya gitu la.. Aku bukan pakar nak menilai campuran dan original ..hurmm..

Bagus minum madu pagi pagi .. campur kan dengan telur ayam kampung gitu.. hehehe.. cara orang dulu dulu.. Masalahnya , payah nak jumpa telur ayam kampung di bandar ni.. kan ? Hurmm…

Hantar Zahra ke rumah pengasuh !

 

Penattt ! Ingat jaga baby ni senang ke ? Lebih lagi aku tak leh nak menyusu dan dia lak tak nak menyusu dari botol susu.. Guna straw je dia ok !

Bila dia tak nak minum susu , dia kelaparan .. Bila kelaparan , dia menangis kaw kaw bunyinya ! Serius , memang bingit telinga. Mampu mendatangkan tekanan perasaan sejam lamanya ! Huhuh..

Bayangkan jika aku hantar dia ke rumah pengasuh.. Apakah nasibnya ? Menonton nasib anak anak kecik yang semakin kerap di dera di rumah pengasuh , membuatkan aku tak perlu fikir panjang untuk meneruskan hajat tu !

Oh ya.. aku memang takkan hantar diorang ke rumah pengasuh ! Hurmmm.. Takkan.. aku jaga sendiri !! Tekanan pon tekanan la.. kena ‘enjoy’ dengan tekanan tu..

Yang mendera budak budak ni.. harap korang akan rasa semula camana didera satu hari nanti !

Men’detox’kan diri ini dengan Rejuvy !

 

Hurm.. makin payah benar nak kawal makan ! Selagi aku tak kembali ke gym , selagi tu la aku main belasah je makan ! Pakai la apa pun.. losyen itu ini .. makan la ubat apa pon.. kalau tak jaga makan , memang parah !

Dan baru baru ni , kawan aku perkenalkan satu produk.. Revujy ! Aku baru minum sekali.. Boleh tahan gak la rasanya ! Sedap.. hehehe.. Kesannya ? Pagi esok tu , terasa mudah membuang .. hehehe .. Memang mendetoxkan diri benar !

Kebelakangan ni memang ada macam macam cara nak detoxkan diri.. Mak aku dah lama dah buat dengan air limau .. huhuh.. memang terkulat kulat la masa minum tuu.. huhu…

Terpulang pada diri sendiri.. mana sesuai untuk detoxkan diri korang.. hehehe.. Lebih baik ada daik biarkan diri penuh dengan .. huhuh.. Sendiri mau ingat la yer ..

Khamis, 30 Oktober 2014

Video dera bayi di Facebook

 

Tengok video yang baby dipaksa makan oleh pengasuhnya di Facebook ? Apa perasaan korang ? Video mana ? Yang bawah ni.. Tekan la ‘play’ untuk tonton ! Huhuh.. Tak leh kan ? Memang tak leh.. sebab bukan video.

Tapi kalau korang tengok , aku rasa pasti akan ada yang nak gi cari kayu beluti pastu.. gi cari perempuan ni !! Geram kan ? Geram giler aiiihhhh !! Suka suka buat gini kat anak orang ! Kalau anak sendiri tu , tak de sapa nak marah..

image

Hurmmm… Antara sebab utama aku berenti kerja , sebab sebab beginilah ! Tak sanggup aku serah kat orang pastu orang bola bolakan aja anak aku tu !!

Bukan satu dua kes.. Banyak giler ! Ada yang lepas dari tindakan .. sebab ? Banyak sebab … Maka , fikirkanlah sebelum serah anak kesayangan kepada orang yang baru kenal semalam !

Normalkah ?? Perlukah aku mengamuk !

 

Semalam , aku tengok gambar ni kat Facebook.. Tersengih.. Pergh , kalau kena kat aku.. tak tau laaaa camana aku punya muka !! Huhuhuh.. Nasib baik Qhaliff tak gitu ..

Dan tadi ..

Hasil kreativiti Qhaliff !

Persiakan masa ?

 

Hurm.. Jam 4 pagi ! Aku masih tak dapat tidur. Yang lain , jam 12 tengah malam dah lena termasuk Qhaliff yang selama ni suka tidur lewat. Tapi malam ni dia tidur awal sebab terlalu penat seharian bermain.

Tiba-tiba teringat , Qhaliff.. Dia sering ajak aku bermain bola dalam rumah. Hurm.. saat tu aku dok ngadap laptop. Aku mmg tinggalkan laptop dan bermain dengan dia sekejap. Tapi terpaksa berhenti bermain sebab dia terlalu suka hingga ganggu adik dia yang sedang tidur. Kesian dia .. Hurmmm.. kesian sungguh..

Hurm.. serba salah sering menjelma dalam diri ! Bukan mudah tugas aku. Mencari duit dan pada masa sama menjaga anak ! Kadang kadang rasa bersalah di kala Qhaliff ajak bermain dan aku terpaksa siapkan kerja ..tak kira siang dan malam ! Hurmm.. sedih !

Kalaulah aku boleh tutup laptop ni dan layan dia setiap hari … Tak perlu sibuk cari duit dan tumpukan perhatian pada dia dan Zahra ! Tapi tak boleh.. Keadaan kehidupan di negara kita makin mencabar ! Setiap langkah memerlukan duit ! Takde yang percuma dah sekarang ni ..

Bayangkan tak lama lagi dia akan masuk taska.. Mesti kena hantar dia untuk dapatkan pengalaman sebelum berada di sekolah rendah ! Dia perlu bergaul dengan rakan rakan lain untuk elakkan dia ketinggalan ..

Sekarang aku rasa apa yang bapak aku rasa ..hurmm .. Siang dia bawak bas sekolah.. malam dia bawak teksi ! Alasan dia ,  “ Kalau aku tak buat cam ni .. camna hampa semua nak sekolah ?  “.

Pengenalan Rakan Blogger Pilihan

 

Rasanya aku cuba la buat sehari sekali entri berkaitan dengan rakan rakan blogger samada baru atau lama yang ikhlas atau berminat nak ‘berada’ di dalam blog aku ni.. Dulu rajin buat tapi lepas Zahra muncul , aku payah skit nak tumpu pada segmen pengenalan rakan blogger ni ..

Camana aku pilih blog ? Aku up status di Kelab Blogger Ben Ashaari terlebih dahulu beserta beberapa syarat yang wajib ikut ! Hehehehe.. Ada yang tak perasan syarat tu .. Kemudian , alasan yang menarik dan unik membuatkan aku tertarik pada si blogger tu untuk aku klik link entrinya.. Heee..

Aku nak satu blog jer untuk aku review tapi aku tertarik pada 5 ni.. Ok , sebenarnya semua yang hantar link tu best best belaka tapi buat masa ni , aku nak usha 5 blog ni dulu .. Yang lain tu , inshaAllah lain kali.. Jangan putus asa .. Sebenarnya setiap kali anda antar link , anda secara automatik dah promote blog anda pada rakan yang lain.. kan ? Haa.. Jadi , rajin rajin laa ngorat blogger lain..

5 blog tu ialah :

Aku tak nak review bagusnya entri dia … cantiknya template dia.. ringannya blog dia atau sebagainya.. Aku akan tumpu pada cerita dia  ! Dan semua menarik ! Maka mana satu pilihan aku kali ini ?

Ok.. disebabkan mood aku masih di Paris , maka aku teruja dengan entri entri travel di Eropah ! Huhuh.. Aku jatuh cinta dengan Eropah kah ??? Huhuh.. Bukan sebab hujan emas tapi sebab .. Heheheh.. Sapa pernah gi , tau la kenapa dan mengapa !

Blog beliau , bagi aku santai .. Mudah dihadam ! Jalan cerita serta gambar membuatkan aku bertambah teruja nak simpan duit pastu gi sana tapi sebab GST tahun depan , aku kembali memikirkan perancangan aku tu.. huhu ..

Ok .. Blog mana aku maksudkan tu ? Hurm.. korang rasa blog mana ? Hehehe.. Ada 5 blog.. korang teka la sendiri yer..  Oh ya , kalau boleh .. side bar tu jangan la panjang sangat ke bawah.. Kasi seimbang kiri dan kanan… baru comey.. Pendapat aku laa..

Kalau blogger macam aku dikenakan GST !

 

Pendapatan sebulan aku berapa ??? Ada tak nampak aku tayang duit atau pendapatan aku  kat blog atau Facebook ? Takde kan ?? Jadi aku tak la masyukkkkk !

Namun begitu ,  Alhamdulillah .. Aku berjaya langsaikan hutang piutang aku setiap bulan dengan hasil dari blog ! Hurm.. Masih boleh bernafas la jugak pastu ..

Tapi kalau lepas ni blogger macam aku ni pon nak dikenakan GST , nampak gayanya terpaksa la aku pikirkan perancangan lain untuk mencari rezeki.. Yelah , nak dapatkan RM1 dari blog bukanlah semudah ABC ! Tau tau nak kena GST lak.. Dah tetiba macam cukai yg dipungut dek orang orang penghulu di zaman filem P.Ramlee.. Padahal sekarang ni pon apa saja yang aku buat , dalam tu dah terpampang cukai sana sini ! Kalau sampai pendapatan tak seberapa ni pon nak dikenakan GST , rasanya .. hurmm..

Yelah , aku tau laa … Niat kerajaan bagussss ! Nak setarafkan semuaaaa ! Tapi apakah benar benar setaraf ??? Hurmmm… Setaraf ke ? Sekarang ni pon , kalau gi beli barang dapur ..bawak RM100 dapat apa la sangat ! Takkan nak suruh gi cari kedai 1 Malaysia kot ? Nak gi naik apa ? Basikal ? Nak kena guna kereta gak kan ? Pi mai pi mai tang tu gakkk !

Print screen yg aku dapat dari group Whatsapp ni buat aku pun kembali berfikir .. Kalaulah GST yang dikenakan pada blogger ni membuatkan aku rasa tak berbaloi berblog , maka aku pon akan tutup blog dan … hurmm .. Cari kerja ? Hahahhaa.. Sama je kan ? Tetap kena bayar GST !

Tertanya gak la aku ni .. Aku ni hidup mmg untuk tolong bayar hutang kerajaan yang mana tak patut ada langsung hutang piutang tu !

Aku harap pasni  , dengan adanya GST ni segala insfrastruktur dapat diperbaiki seperti internet percuma di mana mana saja .. masuk  tandas percuma dan pastikan bersih sebab rakyat bayar GST setiap saat ,  tol dihapuskan sebab GST dah boleh cover .. Apa lagi eh.. Haaa… Hutang PTPTN takde bunga .. berapa pinjam , bayar yang tu jer ! Janji bayar kan ? Yelah , GST ni tak kira umur dah kena bayar.. Beli puting botol pon mesti ada GST kan ?

Hurmm… Apakah aku tak faham tujuan GST atau ? Hehehehe.. Sendiri mau ingat laaa .. Apa pilihan kita ? Kita memilih untuk bersuara dalam hati je kan ? Atau jadi keyboard warrior ? Huhuhu.. Tu je kita mampu selain berdoa pada Allah ..

Entah laaa.. Apa laaa nasib anak cucu aku nanti ! Sekarang ni pon duit syiling dah tak berbunyi.. entah zaman mereka , duit syiling pon entahkan wujud , entah kan tidak ? Segalan guna sekeping kad .. Situlah tunai , situlah hutang ! Huhuhuh…

Si cilik yang makin cilik !

 

Huhuh.. Bangun awal ! Pastu .. pastu.. dia mula tak tau nak buat apa ! Nak ke dapur , masih belum mampu ! Nak pasang tv , takde cerita best nak layan. Nak cari teman berbual , semua pakat bizi ! Dah tu nak buat apa ???

Apa lagi.. dia guling , guling , guling.. tetiba sampai sebelah abang dia yang dok asyik tidur ! Apakah tujuannya ??? Huhuhu.. Tak padan tak reti cakap lagi tapiiiii dah nampak nakal dia …

Dan jari jemari dia mula mengapai rambut abang dia yang panjang tu.. Er , semalam panjang laa.. Sekarang ni ? Eh , biarlah rahsia.. kata botak dah kan ? Hahahaha .. Jangan marah aaa..

Budak cilik yang berkaca mata tu.. eh , silap.. sebelah dia.. hehehe.. Berusaha sakat abang dia untuk sama sama bangun awal dan mengacau daddy lak ! Huhuhu… Adehh..

Kesannya ? Daddy awal pagi dah mengurut dada !! Menahan geram kat si kecik ni .. huhuu .. Nanti dah pandai cakap .. tak tau laaa camana aku hadapi dua dua ni .. Aku nampak gaya , aku tua sebelum usia ni.. huhu ..

Alhamdulillah.. aku tetap seronok walaupun geram kat dua dua ni .. Nak jeeee gigit pipi masing masing !

Blogger paling pemalu di dunia !

 

“ Bang .. ni la blogger terkenal  ! “.

Masa tu wife bangga giler la bila nampak blogger ni tinggalkan komen di blog aku. Aku tergaru kepala .. Takkan la sampai tahap gini punya ‘ kagum ‘ bila ada blogger terkenal mai komen.. Blogger je pon !

Hari demi hari demi hari .. aku berblog dan makin ramai kenalan di kalangan blogger… semakin seronok nak berblogging. Dan blogger yang terkenal di pelusuk dunia itu , sudah pun jadi sahabat di dunia maya ini..

Dari dunia maya , akhirnya bertemu empat mata ! Wowwww .. Hahaha.. Teruja uuuuu !! Maklumlah , nak jumpa blogger paling susah nak dijumpai spesisnya ini.. Spesis pemalu ! Nak nampak rambut pon payah ! Nampak jari tangan je selalu .. Haaa..

Dan bertemu juga di rumahnya ! Bersaksikan keluarga aku , blogger tersebut mmglah amat pemalu orangnya ! Wife sendiri pon akui yang beliau sangatlah pemalu.

Kenapa aku kata gitu ? Sebab bila borak , dia asyik pandang ke lantai sambil jari jemarinya mengentel kain alas meja ! Haaa kauuuu ! Tak caya ??? G la beraya rumah dia tahun depan ! Confirm abis alas meja dia buat gubahan punya ! Malu punya pasal !

Tapi dalam dalam malu tu , tetamu yang hadir akan pulang dengan puashati ! Tu yang bagusnya blogger pujaan gadis seantero dunia ni… Single lagi ! Ramai mak mak dara berkenan.. Dia tak nak kawin lagi katanya .. Nak simpan teruna tu elok elok.. Sampai masa , jumpa anak dara yang berjaya membuka hatinya , maka teruna itu pasti miliknyaa.. Auuwwww…

Aku tau , korang tau sapa yang aku maksudkan kan ?  Tapiii pernahkan korang melihat gambar dia bersama aku ? Ahaa.. masa tu dia bergambar dengan aku.. mata dia tak tau nak pandang mana ! Malu gituuuuu .. Maklumlah , bergambar dengan jejaka kacak .. kan ? Hahahaha ..

Ok ok.. nak tengok gambar dia ? Aku tak pernah dedahkan gambar ni pada mana mana rancangan tv gossip atau majalah mangga asam boi sekali pun ! Haaaa.. Jadi untuk kali ni , aku uppppp gambar dia .. Khas untuk korang yang sibuk sangat nak tau ! Haaa.. Jom tengok gambar dia sebelum dia delete !! Klik SINI ..

Tengok dah ? Kan aku kata dia pemalu.. Tak cayaaa ..

Rabu, 29 Oktober 2014

Qhaliff, akhirnya berjaya dibotakkan ?

 

Lepas amik kereta yang dihantar ke Tan Chong pagi tadi , aku bawak Qhaliff terus ke kedai gunting rambut ! Aku tak tahan tengokk rambut dia dah.. Dah macam anak blogger picisan lak ! Eh , mmg aku blogger picisan je.. Hehehehe ..

Mula mula tu , Qhaliff seronok.. Tapi bila aku duduk atas kerusi gunting rambut tu , dia dah cuak ! Aku kata kat tukang gunting tu …

“ Kasi gondol ! “ ..

Dan Qhaliff mula teriak !! Huwaaaa.. huwaa…. dan Huwaaa ! Abis segala air keluar ikut celah celah lubang yang ada ! Huhuh… Kesian ? Aku perlu cekalkan hati… Tak kira dah.. Kesian kat dia gak ! Dengan cuaca panas kejap kejap hujan ni , aku perlu amik keputusan drastik !

Dan akhirnya aku tersenyum..

“ Berapa ? Ohhh.. Terima kasih.. “.

Dia kata , RM5 jer ! Biasanya untuk gaya gitu , kena RM25 hingga RM30 ! Jimat dah ni.. pasni mai gunting sini je laaa.. huhu .. Kena belajar berjimat cermat dah skang ni ..

Lega dah mata aku.. Apakah Qhaliff dah botak ?

Rasa rasa ?

Tukar syif jaga anak !

 

image

Aku punya syif , 7 pagi hingga 6 petang.. Bila wife balik , aku terus cari tilam ! Aku tak leh lawan mata dah.. nak kena lelap dalam sejam gitu..

Wife uruskan Qhaliff dan Zahra seperti mandi dan makan.. Menariknya , dia boleh buat kerja sambil layan tv ! Aku lak , tak boleh.. tv kena tutup ! Kalau bukak pon , confirm cerita Ultraman ! Hurmmm ..

Dalam kul 11 malam , wife akan tidurkan Zahra.. Dalam erti kata lain , dia pun akan ikut tidur. Dan Qhaliff , masih belajar jurus jurus Ultraman . Aku rasa dah mungkin masuk ke peringkat pertengahan. Tak lama lagi dah leh tamat pengajian. Pastu leh la bertukar jadi Ultraman ! Dan baru baru ni , aku nampak dia ‘membelasah’ adiknya ! Adiknya cuma mampu ketawa jer.. Amboiiii …

Bila Zahra dan wife tidur.. tinggallah aku berdua.. Apakah akan terjadi bila tinggal aku berdua ? Sila rujuk entri ini , Sudah jadi tabiat ? 

Heee.. kan ? Esoknya , nak gi Tan Chong Motor. Settlekan cermin kereta aku yang pecah tu.. Yang mana ? Rujuk entri Kelebihan bila hantar kereta ke pusat servis ni lak ! Heeee..

Selasa, 28 Oktober 2014

Kereta ku dipecah masuk ?

 

Ahaa.. Aku ingat cerita aku tu dah tamat tapi rupanya tergantung ! Seingat aku , aku terberenti sebab mata tak boleh nak bukak dah semalam. Aku terus tekan noktah dan publish ! Apa yang berlaku selepas tu aku tak sedar.. Aku kembali terjaga dari tidur selepas Qhaliff tunjukkan Sony Xperia Z2 aku yang dah tercabut cover !

“ Daddy.. oshakkk… ( rosak ) “.

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhh !! Terus terbeliak mata aku ! Mana tak rosaknya.. dia yang cabut ! Adehh.. Qhaliff ni kalau tau kat mana dia boleh kerjakan sesuatu barang tu, dia akan kerjakan hingga dia puashati ! Setakat ni , banyak dah dia berjaya kerjakan.. Antaranya cover tab , earphone samsung aku .. dah hilang getah dia ! Dan beberapa barang lagi yang aku tak nak ingat kenangan terindah bersamanya.

Oh ya.. pasal kereta aku tu.. Erh , cerita awalnya di entri Bila nyaris kehilangan kereta ! ni. Hurmm.. Sambung eh ? Aku kembali ke kereta dengan harapan takda apa yang berlaku pada kereta aku tu.. Tak larat nak keluar duit dah untuk perbaiki.. Hurmm..

Sesampainya di situ bersama Qhaliff.. wife ada kat Kenny Rogers. Menapau makanan untuk Qhalff.. Hurmm.. Ok , sambung.. sampai je situ , aku terus check pintu belakang.. Boleh dibukak ! Hurmmm..

Nampaknya , kereta tak dikunci . Aku check kat pintu driver.. kunci masih berada di tempat asalnya ! Tak berganjak pun.. Haihh.. Ini bermakna , aku tak amik kunci dan kunci kereta pon ! Hurmmm.. Ni juga bermakna kecuaian kali kedua .. Kali pertama , aku hilang terus beg sandang yang berisi laptop dan kamera aku .. Huhuh..

Nasib baik tak hilang apa apa kali ni.. Masih ada rezeki kami .. Alhamdulillah.. Salah sapa ? Sapa sapa tak penting .. lain kali dua dua kena beringat !

Cara download movie di telefon pintar semudah ABC !

 
 
Wow !!! Sangatlah mudah dan pantas apatah lagi bila telefon pintar terpampang LTE di bahagian rangkaian tu !! Menderu terus aku pilih movie terkini dan juga siri !
Tak perlu nak unzip dan tukar format dah bila guna perisian ni ! Kasi download dan pakai jer terus .. Zasssss..semudah ABC !
Tak payah dah beli kt kedai.. Jimat wehhh..  Hehehehe.. Lepas tgk , delete .. Lalalalala... Rasa nak tgk lagi , download balik ! Perghhh..gila kaya aku dgn 'kuota' internet ni ! Hahahaa..
Bayangkan kat umah ada UNIPAH atau seadik beradik dgnnya.. Mesti hardisk penuh dgn mcm mcm cerita , kan ?

Tolong fahamkan aku !

 
 
image
Apasal budak kalau budak 'sedang' berak , tak kasi kita gi kat dia ?? Bersungguh sungguh menghalang aku hampiri dia..
Hurm..jangankan nak gi dekat ..tgk pon tak kasi !! Hurmmm..

Subsidi Minyak Ikut Pendapatan Individu ?

 

Hurmmmm … Gaji wife aku .. Gaji aku … Hurmm.. Camana nak kira ? Aku tak bergaji ni ..Hurmm.. Dah tu , yang menteri menteri ni .. org org kaya yang guna driver ni , isi minyak camana ? Kalau kena bagi Mykad ..detect , sah sah driver gaji kecik kan ? Eh , dasat mekanisma kalau berjaya dibuat ni …

image

Kelemahan ada . keuntungan pon ada.. Tapi harapnya , janganlah sasar pada rakyat jelata tertentu jer.. Camana pon nanti akan ada ‘ketidaktelusan’ akan berlaku ! Macam BRIM gak laa.. Tau tau , yang tak layak pon datang amik gak ! Hurmmm..

Aku , yang tak bekerja ni pon tak layak amik sebab gaji wife.. Acaner tu ?? Walhal gaji dia , tolak pi tolak mai .. tinggal habuk ! Nampak je besar tapi ??? Zaman ni wehhhh… RM100 serupa RM10 jer !

Batook Ori untuk Qhaliff dan Zahra

 

Hurm…bagus minyak ni.. Aku sendiri pakai bila kaki lenguh atau perut kembung.. Qhaliff dan Zahra , memang je selalu pakai selepas mandi atau kalau tak boleh tidur malam ..

Aku ada syorkan pada rakan rakan blogger aku. Awalnya agak payah gak la untuk terima memandangkan dah biasa dengan minyak yuyi tapi selepas aku suruh mereka try sebotol , mereka beli berbotol botol hingga stok aku sendiri pon abis !

Hurm.. aku tak jual minyak ni ! Kalau nak beli , boleh je rujuk page Batook Ori ni .. Ada ramai agen kat situ dan kalau rasa nak jadi agen pon boleh je.. Boleh tambah pendapatan.. InshaAllah laku terutama bila ada anak kecil ..

Nak beli ? Atau tengok sendiri apa khasiat minyak ni ? Sila ke page Batook Ori ni yer..

Gunakan Waze di kala hujan !

 

Sekarang musim hujan.. Aku akan pasang Waze untuk keselamatan. Mengesan kesesakan lalu lintas dan juga kenderaan yang rosak di tepi tepi jalan ! Sememangnya berguna sangat walaupun ada yang sesat atau salah jalan bila guna Waze ni… Heheehe..

Dan aku nasihatkan wife buat begitu juga setiap kali balik dari kerja.. Apa guna handphone canggih manggih kan ? Huhu.. On jer.. Leh nampak keadaan atau bentuk jalan raya bila memandu di kawasan yang tak dikenalpasti.. kan ?

Dan paling ok , leh kesan polis yang menyorok .. hehehe.. Ada dah aku terselamat.. hehehehe ..

Superbike punya cerita !

 

Terbaca kenyataan diatas , teringat aku semalam sewaktu memandu pulang dari Cheras ke Putrajaya. Hurmmm… Berbijik bijik bikers potong kenderaan aku tanpa bagi signal pun.. Dari lorong tengah terus masuk depan aku ! Aku yang memandu ikut had laju , tertanya tanya .. berapa kelajuan mereka pulak ? Bayangkan dengan kelajuan gitu , tiba tiba ada kereta yang berada di lorong tengah , tayar meletop ! Hurmmm …

Bila memandu atas jalan raya ni , kita kena bukak mata ! Kena banyak buat ‘andaian’ untuk bersedia sebarang kemungkinan. Terutamanya pada penunggang motorsikal .. tak kira berkuasa besar atau kecil. Yang kecil ni , selalu duduk belah lorong kiri sekali. Yang besar ni , payah nak jangka.. memang tak perasan kehadiran mereka.. Tetiba je muncul .. Ikut had lajukah ??

Jalan raya ni bukan milik kita.. semua orang bayar cukai dan tol.. Maka sebaiknya , kita sama sama berkongsi guna dengan berhemah. Aku hormati kau , kau hormati aku.. Memandu dengan mengikut peraturan , mampu mengelakkan kecelakaan !

Oh yaa… yang ada lampu kuning kat kenderaan mereka tu.. tak kira kereta atau motor , pakai laaaaa !! Byk kemalangan berlaku gara gara kecuaian ni.. Malas betul nak bagi signal ! Walhal kat hujung jari dah tuuu.. Haishh…

Sudah jadi tabiat ?

 

Hurmm.. setiap malam begini ! Selagi aku tak tidur , dia pon tak tidur .. Tapi bila aku nak tidur , dia pulak kejutkan aku .. tak kasi aku tidur ! Yang lain dah tidur !

Bila dia dah tidur , aku pulak tak boleh tidur ! Bila aku nak tidur , wife aku pulak kejut dari tidur !

“ Bang .. bangun subuh ! “.

Apa cite ??? Hurmm..

Header Baru Kelab Blogger Ben Ashaari !

 

Banner KBBA-7 copy

Semakin nampak lebih ‘tersusun’ sejak dua menjak ni.. hehehe .. Kan ? Hurm.. bukan mudah sebenarnya nak ‘kemaskini’kan kelab yang ramai sayangi ni.. Hehehehe.. Alhamdulillah , sejak kemasukkan Ruby (www.ruby.my) ke Kelab Blogger Ben Ashaari ni , telah membawa perubahan mendadak ! Dari sebuah kelab blogger yang kecil , suka suka , akhirnya akan tertubuh secara rasminya .. nanti  ! Sikit jam je lagi yer …

Alhamdulillah.. orang orang kuat Kelab Blogger Ben Ashaari juga telah memberi komitmen memastikan segala usaha menjadikan impian ini satu kenyataan tidak lama lagi.

Kemasukkan penaja rasmi COSMODERM ke dalam kelab ini , telah berjaya menyuntik semangat rakan rakan blogger untuk terus bersemangat menaikkan nama kelab ini..

Banner terbaru yang dinaikkan di group fb ni , direka sendiri oleh blogger Najeeb Abdullah..  Jutaan terima kasih atas rekabentuk yang amat menarik ini ! 

Semoga KELAB BLOGGER BEN ASHAARI ini akan terus sukses !

web rasmi : www.kelabbloggerbenashaari

Instagram : www.instagram.com/kelabbloggerbenashaari

Group FB : https://www.facebook.com/groups/KELABBLOGGERBA

Pembersih muka untuk lelaki !

 

Yearghhh… macam macam aku guna dah ! Ada yang buat aku lagi stress ! Kenapa ? Melekit selepas pakai ! Hurmm.. Ada yang buat pedih muka .. Hurmmm ..

Akhirnya , aku cuba yang ini ..

Terasa kesegarannya selepas memakainya ! Muka aku jenis berminyak.. risau gak pada awalnya. Hurmm.. Cuba je la.. Nasib baik ok !

Ada kawan tanya.. kalau muka berjerawat , pakai ni boleh hilang ke ? Hurmm… Aku tak berani nak kata confirm tapi boleh cuba la.. Setakat ni takde la pulak muka aku naik berjerawat bila pakai pencuci muka ni .. Alhamdulillah.. 

Er , stok abis dah.. Ada kawan kata gi je beli Guardian.. Hehehe.. Baiklah ! Akan aku cari di situ nanti !! Hee …

Isnin, 27 Oktober 2014

Bila nyaris kehilangan kereta !

 

Gi Alamanda malam ni… Nak cari sedikit barang untuk Qhaliff.. Makanan di kala dia boring.. hehehe.. Sian dia.. asyik bukak peti ais .. Sampaikan belacan pon di sangka coklat ! Huhuh.. Sah anak aku .. Aku pernah gak bedal belacan gara gara kebuluran walaupun makan banyak dah !

Sampai tempat letak kereta , aku turun dulu. Gi amik stroller untuk Zahra. Kemudian pakaikan Qhaliff kasut. Pastu aku nak tolak Zahra , wife suruh amik beg sandang.. Aku pun gi la amik dan pakai terus beg tu..

Pastu masing masing bergerak masuk ke dalam mall. Dalam tu , sibuk la memasing pilih barang keperluan.. Amik apa saja !! Huhuhuh… Yang pasti bukan Alamanda yang bayar !

Settle beli barang , tapau makanan Qhaliff. Aku disuruh kembali ke kereta bersama barangan yang dibeli. Aku check seluar aku.. cari kunci ! Takde !!

Aku syak aku tak kunci kereta.. Terus aku kembali ke kereta dengan harapan kereta selamat ! Huhuhu.. Dan sampai je ke kereta , aku try bukak pintu.. Ternyata tak berkunci..  Dah la banyak barang beharga seperti spek itam aku.. er , spek itam aku dan spek itam aku.. huhuhuhu…

Polis berjanji jalankan siasatan.. hummm.

Hurmmmmmm….

Tak berminat melancong luar negara !

 

Terpandang cenderahati yang aku beli dari Paris… Terasa rindu di dalam hati ! Hehehe.. Sekarang aku dah tau camana rasanya bila orang kata rindu kat Paris.. Huhuh…

Hurmmm… Dulu aku tak pasang langsung cita cita nak pusing Eropah. Aku lebih suka nak pusing Malaysia dulu baru plan nak ke luar dari Malaysia.. Sekarang ? Hehehe.. Kalau boleehhhh.. esok jugak aku nak gi !

Di Paris ari tu , pertama kali aku pijakkan kaki aku di negara orang , baru aku faham kenapa ramai rakan rakan boleh kata begitu.. Rindu nak gi melancong luar negara ! Antara faktornya ialah merasai sendiri perbezaan budaya negara orang dan negara sendiri . Secara tidak langsung , kita akan lebih sayangkan negara kita sendiri..

Walaupun terasa banyak perbezaan , namun bila berada di luar negara .. kita lebih rasa rileks ! Bolehlah merehatkan kepala otak jap terutama yang semak dengan kerja kerja yang menimbun di pejabat tu .. Maka , sesekali silalah gi bercuti luar negara.. Dalam negara , bila bila je boleh .. kan ?

Seperkara yang aku sesalkan .. kan best simpan duit masa muda muda dulu pastu pusing dunia ! Sayangnya duit abis dok belanja awek jer.. Huhuhu.. Eh , Acah jer .. lalala …..

Serius .. simpan duit masa muda ! Kalau nak gi melancong dengan isteri , gi la masa muda muda .. atau masa berdua .. seronok jalan sana sini … Nanti dah ada anak , leh gi lagi.. kan ? Seronoknya pasti berbeza..

Blog pilihan BEN ASHAARI !

 

Heee.. lama aku tak wat entri gini.. Ari ni aku nak perkenalkan seorang blogger yang juga pegawai tentera di TLDM ! Respek sebab dalam berpangkat pon masih sudi nak bergelar blogger ! Ramai yang berpangkat ni anggap blogger ni satu kerjaya yang bertujuan nak menyebarkan fitnah semata mata atau nak dapatkan populariti !

Hurmm ..

Ok.. Maka dengan ini, aku nak perkenalkan KISAH SI PONDOK KECIL yang dimiliki oleh Puan Salina Johari . Beliau juga seorang ibu kepada 3 orang anak yang comel comel belaka .. heee.. Alhamdulillah…

image

Sapa kata blog ni hanya untuk mereka yang banyak masa ? Sapa sapa boleh jadi penulis blog asalkan ada minat dan kemahuan.. kan ? Dari buang masa layan page page di Facebook yg membuang masa tak tentu hala , baik buat blog.. karanglah segala apa yang dirasa di situ.. Luahkan ! Mana tau , ianya berguna untuk rakan rakan pembaca , kan ?

Huawei Honor 6 atau Sony Xperia Z3 ?

 

Mana aci ! Sony Xperia kelas lain.. Honor 6 kelas lain !!! Haishhh.. Perbandingan yang tak betul ni .. kan ? Hehehehe.. kan kan ? Hurmm.. Aku tauuu .. rileks ..

Terus terang promosi yang dasyat giler di Facebook membuatkan ramai tergoda dan terpengaruh untuk membeli Honor 6. Aku salah seorang dari mereka ! Nasib baik la duit perlu digunakan ke arah yang lebih penting .. Kalau tak ???

Tapi aku lom tentu akan membelinya kalau ada duit lebih ! Kalau ada duit lebih laa.. hehehehe .. Kenapa ?

Huawei Honor 6

Tak dinafikan ada banyak kelebihan Honor 6 berbanding telefon pintar dalam kelasnya tetapi bagi aku yang memerlukan sesuatu yang ‘pantas’ dan ‘berkualiti’ pastinya telefon ni bukan plihan aku..

Aku belum pegang dan  try lagi telefon ni tetapi dari beberapa video review yang aku tonton di Youtube , aku dapati kualiti kameranya tidak mencapai tahap yang aku inginkan !

Kalau untuk kaki game , sesuai la Honor 6 ni.. Tapi untuk aku yang bukan kaki game ni , aku memilih Sony Xperia Z3. Antara sebab lain , boleh masuk air la kan .. hehehe.. Kualiti gambar low light juga memainkan peranan penting memandangkan aku dah malas nak usung kamera dslr ke hulu ke hilir .. Hurmm ..

A premium smartphone

Alang alang nak memakai.. baik simpan duit dan beli sesuatu yang benar benar puashati ! Pastu , tunggu 2-3 tahun lak baru beli baru.. kan ? Heeee..

Bila dua boss bergaduh !

 

Hurmmmm… Bos kecik ni ! Bos besar , dah mula jeles !! Sering bergaduh kat belakang , berebutkan mak dia .. Adehhh .. Daddy yang kat depan , sakit kepala ! Huhuhuh…

Sapa menang ? Abang atau adik , bila daddy masuk campur ? Sapa yang daddy lebih kan ???? Hurmmm..

Ahad, 26 Oktober 2014

Berbual santai dengan big boss ‘UPIN IPIN’

 

Rezeki bawak anak anak makan kat Restoran Lala Pan hari ni .. Sewaktu aku dukung Zahra ke sana sini , aku disapa pengurus restoran tu. Kemudian berbual santai dengannya. Aku bagitau aku ni blogger dan mintak kebenaran amik gambar dalam restoran tu untuk review di dalam blog.

Kemudian dia ada bagitau aku , pemilik Les Copaque ada di dalam bersama keluarganya. Terkejut jap aku sebab dia kata nak kenalkan aku dengan mereka. Terus aku gi ke kereta dan amik kad.

Dan satu lagi peluang aku menjual ‘ Ben Ashaari ‘ pada mereka yang berpengaruh terbentang luas di depan mata ..

image

Dan …. bermulalah episod berbual santai dan bertukar pengalaman termasuk mencuri ilmu perniagaan darinya.. Menarik sekali ! Macam macam cerita ada . Hurmm…

Hurm… Dan sekali lagi , persoalan aku yang selama ini bermain di dalam kepala aku terjawab ! Dijawab sendiri oleh ‘orang besarnya’ dan aku bersyukur..

Sememangnya Allah menjadikan aku begini , bersebab ! Dan sesungguhnya , aku perlu perbaiki kelemahan diri .. kelemahan yang sangatlah banyak kekurangannya ! Semoga aku sempat perbaiki sebelum aku dijemput pulang ..

Restoran Lala Pan , Ayer @ 8 Putrajaya

 

Hari ni , aku sekeluarga makan pagi + tengahari  + petang di Ayer @8 , Putrajaya. Restoran pilihan kali ni ialah Lala Pan. Aku tertarik nak makan kat sini sejak semalam.. Masakan kampung gitu..

Apa tu Lala Pan ?

Apa menu dia ? Antaranya ialah … Er , aku order masak lemak cili padi.. Nak gak tau camana rasanya kan ?

Hurmm.. Mahal ke murah ? Heheheh.. Air lak camana ? Apa yang menarik ?

Hurm.. Suasana tenang.. Tak ramai lagi orang tau tempat ni .. Masih baru.. Tapi menurut ‘orang besar’ restoran ni , waktu pejabat memang penuh ! Haaa.. meriah gitu..

Bagus laa kan ? Settle makan , aku ada urusan sedikit sebelum balik. Aku mintak wife tolong settlekan bil … Sampai rumah , aku mintak bil.. hehehe .. Tengok bil .. Standard Putrajaya. Macam kat Paris dah ni …

Mahal eh ? Nak murah , masak sendiri ! Hahahaha.. Sesekali .. Er , sesekali kah ? Semalam ? Huhuh.. Sehari sekali la ni ??? Masyukkkkk .. hahahaha ..

‘The Walking Dead ‘ Season 5 semakin kejam !

 

Hehehe.. Antara siri yang aku gemar dari dulu.. Selain Walking Dead , aku layan The Arrows , Supernatural dan Grims .. Lain lain , malas nak follow..

Musim 5 punya The Walking Dead , bermula dengan sangat best ! Perghhh.. Memang sangat menarik kali ni. Tak macam dulu punya ! Adeh.. Baru nak ‘best’ , dah bersambung ! Pergh.. memang sakit hati !

Musim 5 , episod 1 , 2 dan hari ni akan keluar 3 memang mendebarkan ! Dah muncul watak kanibal iaitu manusia makan manusia !! Bukan zombie yer tapi manusia yang tiada bekalan makanan mula makan manusia yang lain ! Hurmm..

Manusia makan manusia.. Hurm.. aku tak hairan dah pun.. Zaman ni , mmg ramai dah manusia makan manusia yang lain ! Tak kira kawan , saudara atau jiran tetangga.. Makan tetap makan ! Asal perut senantiasa terisi .. Hurmm..

Ruginya aku ..

 

Awal aku keluar rumah ari ni.. Lama dah tak keluar seawal gini.. Hurm.. Destinasi , Stesen ERL Putrajaya. Nak gi amik adik ipar aku yang baru sampai dari Kelantan.

Dalam perjalanan , aku bukak tingkap kereta. Nak hirup udara segar.. Tak sampai 5 minit , aku tutup balik.. Hurm… Udara tercemar ! Haihhh…

Kemudian aku terkhayalkan Qhaliff.. Gelagat dia meniru Ultraman membuatkan aku tertawa sendirian. Hurm.. Sesalan datang selepas itu .. Haihh .

Kenapa ? Aku lebih banyak abiskan masa dengan mengadap laptop dan handphone berbanding dia sekarang ni ! Ni semua gara gara nak dapatkan duit lebih… Hurm.. aku tak boleh salahkan keadaan ! Aku yang sepatutnya mengawal keadaan dan bukan biarkan keadaan mengawal aku ..

Aku berdoa agar dapat pulang dengan selamat nanti.. Dan bernekad ,  keluarga aku adalah keutamaan aku ! Handphone ? Aku akan jarang jarang tengok ..

Persoalannya , mampukah ??? Yer , aku kena mampu agar tidak sesal belakang hari ! Andai mereka tiada lagi disisi , apakah handphone akan membahagiakan aku ? Hurm…

Mesti wife aku suka bila aku berfikiran gini.. Mesti dia ingat aku nak kensel beli Sony Z3 ! Hehehehe.. Yelah , mmg kensel ! Simpan duit wat nikah lagi bagus.. kan ?

Sabtu, 25 Oktober 2014

Qhaliff dah pandai berlakon !

 

Usik je telinga dia , terus dia nangis..

“ Aaakittt..huhu.. aakittt.. “ .

Aik.. aku usik je pon ??? Bukan jentik ! Haishhh.. Sekali mak dia pon cakap gitu gak.. Usik rambut dia .. terus nangis..

“ Aaaakiitt.. “ ..

Pastu pujuk , diam  .. Terus ceria kembali ! Hurmmm.. Dah pandai dahhhh !!

Lepak di Restoran Upin Ipin , Ayer @8 Putrajaya

 

Disyorkan oleh bro Zaini yang juga salah seorang blogger #kelabbloggerbenashaari untuk bawak Qhaliff ke sini. Katanya makan kat sini , santai.. Rileks.. Suasana pon best ! Budak mesti suka.. Hurmm..

Dan petang tadi , aku sekeluarga ke sini .. Ternyata benar kata Zaini.. Qhaliff suka lepak sini .. Dia tak merayau pun. Duduk je atas kerusi dia dan ditangan kanan dia ada ayam goreng ! Ala ala Upin Ipin dah.. Hahahha..

  

Kalau gi hari cerah , mmg best la budak budak ! Leh lari sana sini.. Suasana yang menarik …

Makanan ? Harga agak.. Hurm.. Putrajaya ! Nak kata apa kan ?

Bagi aku , ok la tempat ni.. Staff pon ramah jer .. Cuma kalau boleh , makanan tu kena lebih ‘meriah’ lagi.. Terutama untuk pikat anak anak makan dengan lebih berselera.. Oh ya, mmg Qhaliff makan banyak tadi.. 2 ketul ayam goreng bahagian peha tu.. Mintak sikit pon tak bagi ! Hurmm..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI