Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 16 Oktober 2014

Pelik kenapa suami senyum je tgok isteri sibuk layan smartphone setiap malam

 

Menjahit ? Perghh.. Aku nak belajar menjahit ? Biar benar ? Heee… Tapi best apa mejahit ni .. Kalau dah mahir , boleh jahit pakaian anak bini sendiri kan ? Heee.. jimat ! Dengan taraf hidup yang semakin meningkat ni , kita kena cari alternatif untuk kurangkan lagi kos perbelanjaan.. Antaranya , jahit pakaian anak anak sendiri !! Kan kan ?

ysspama1

Ok.. YASALMA SEWING SCHOOL.. Tertanya gak aku camana ianya beroperasi.  Aku terima job untuk review ni  sebab ni job yang unik ! Aku terus terang ni .. Haaa… Aku malas nak menipu , ok ! Aku diminta menulis mengenai YASALMA SEWING SCHOOL ! Maka aku kena buat sedikit research mengenainya..

YASALMA SEWING SCHOOL yang dimiliki oleh pereka fesyen  YASALMA, menjalankan kelas mengajar menjahit secara online!  Silibus kelas jahitan khas untuk mereka yang langsung tiada asas dalam jahitan. Hasilnya...lebih 500 pelajar mereka telah menghasilkan pakaian mereka sendiri malah ramai  mulakan bisnis pakaian mereka secara kecil-kecilan  mahupun secara pukal !!

Menariknya semua pelajar adalah dari seluruh Malaysia serta luar sempadan negara seperti Saudi Arabia,Norway, Australia, UK, Brunei, Singapore dan lain2.  Lagi menarik sebab tidak sedikit juga bekas pelajar beliau berhenti kerja ofis dan buat biz sendiri dari rumah secara online dalam bidang jahitan.

" Dunia tanpa sempadan. Wanita seharusnya terlebih bijak menggunakan Smartphone " -Yasalma-

Perghh… panjang intro ! Ok ok .. Aku ada tanya sendiri salah seorang pelajar YASALMA SEWING SCHOOL di Facebook ,Puan Norasyikin Azmi dan ini jawapannya ..

 

Secara ringkas nak belajar buat dress sndiri n nak prevent dr beli dress online.. Lagipun mahal kalau beli online.. Apa salahnya try buat sndiri.. at last mmg dh dekat 2 tahun dh saya tak pernah shopping baju online ,offline sbb seronok hasilkan baju sndiri..nk corak mcm mana,size apa,xperlu risau nk alter ke apa..lgpun bajet lg murah..

Dgn ekonomi skrg ni..org perempuan..nk berbelanja pun kenalah fikir baju sehelai xkan sampai 180..200..300..walaupun kita tak ambil duit suami..tapi rasanya ada alternatif lain kalau dah minat sgt beli baju..

Mudah faham atau x..saya last pegang mesin jahit hampir 8 tahun yg lalu..tu pun kelas kemahiran hidup .. hehehe.. Istilah jahit ? Zero..
Tapi masa masuk "kelas" cikgu Salma..dh faham terus. 1 hari je buat baju.mcm xpcaya..tapi tulah..kena percay
a. “.

 

Soalan seterusnya aku pada dia buat aku terkedu jap !! Perghhh !!!
Soalan aku berbunyi gini haa …  “Suami tak kisah dok mengadap depan laptop sewaktu 'kelas' ? Anak anak camana lak “.. Dan jawapannya … gulp !

 

Mana ada ngadap laptop.. Whatssap thru phone.. Hp saya cikai je..Nokia Express music tahun 2009.. Saya pinjam smartphone dia je wassap dgn cikgu dlm 'kelas'.. Masa dia kerja dia bawa phone dia.. saya kt rumah jaga anak , masak.. dia balik keja..saya pinjam hp kejap update kelas .. tapi petang selalunya xda kelas.. malam baru start kelas..

Kalau ank tak tido lg tunggu sampai kul 11 ke.. Whatssap le cikgu..masa tu kebanyakkan geng2 ibu dlm group pun tgh aktif.. ikut time la.. bukan 24 jam mgadap hp/laptop.. sbb download nota,print,baca bila senang.. time tu dh faham dah buat baju mcm mana.. bila ank tido.. gunting kain,jahit je.. simple. “.

 

Untuk pengetahuan , YASALMA lah pengarang buku cara paling mudah buat baju kurung menurut banyak sumber... yang bertajuknya ‘ Oh Mudahnya Buat Baju Kurung ‘ terbitan Alaf 21 dan buku terbitan sendirinya yang terbaru, ‘ Jom Buat Palazo ‘.

IMG_78318648024134 IMG-20140812-WA0022IMG-20140812-WA0021 IMG-20140812-WA0023

Amacam ? Tertarik ? Sebenarnya , aku pun minat menjahit ni ! Menjahit menajamkan pemikiran dan fokus ! Kalau banyak khayal semasa menjahit , entah apa la rupa kain tu nanti kan ? Hahahaha…
Kalau nak tahu dengan lebih lanjut mengenai YASALMA SEWING SCHOOL ni , boleh ke fan pagenya di SINI.

 

 

IMG-20140413-WA0079 testimoni2

testimoni9

image

19 komen :

Miz Eija berkata... [Reply to comment]

pernah ikut kelas menjahit tapi lama tak menjahit dah lupa -,-

Hanim Hashim berkata... [Reply to comment]

Ya Allah ..! Bestnyerrrr kalau dapat skill menjahit mudah camni :)

Ezra Meza berkata... [Reply to comment]

menarik!!!

Muhammad Khairuddin Lim berkata... [Reply to comment]

itu rupanya....

Kak T berkata... [Reply to comment]

pernah belajar jahit..tapi selalunya..mula2 gunting...besar,ejas2..lama2 jadi kecik...pastu 6 jahanam abis kain...ekeke...pastu laki kata..dah dah la tu..erabih duit je..erghh..mmg tangan akak ni jenis bukan tangan orng seni

Allene berkata... [Reply to comment]

modern dah sekarang kan bang ben..

acik watie berkata... [Reply to comment]

sangat sesuai untuk Abg Ben yang dah anak perempuan...siang jaga anak, malam online class..baru terangkat-angkat..Esoknya, Zahra dengan Qhaliff jaga Papa pulak.hehehee

Maria Firdz berkata... [Reply to comment]

adoii,,, teruja pula nk ikuti kelas ni... mungkin blh join time cuti sekolah nnt ni...

Mar Mansor berkata... [Reply to comment]

menjahit kena ada ketekunan dan minat..saya setakat jahit langsir boleh la sikit2

mama amir berkata... [Reply to comment]

boleh jugak ni...minat menjahit tapi kekangan masa untuk attend kelas...huhu

Ben Ashaari berkata... [Reply to comment]

Nak attend kelas acanernys..segalanya online..guna handphone jer..

MONALITA MANSOR berkata... [Reply to comment]

menarik. cara akak tu susun jadualnya pun menarik.

zana fahmi berkata... [Reply to comment]

dah lama benor tinggalkan bab2 menjahit. lps sapu masuk kelas jahit, sampai boleh buat seluar, kemeja dll. bila dah kerja, masa tak cukup ngadap mesin jahit, mula tinggal lama. bila dah tinggal, alamatnya bersawang ler mesin n otak.
tgk entry ni, rasa nk menjahit balik pulak...

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Camne la kelas dalam hp tu yer ^_^

annies MAN berkata... [Reply to comment]

Menarik ni ..

Faizal Dahan berkata... [Reply to comment]

peh..hadiri kelas secara online lah gitu..hebat tul

Farah Rahim berkata... [Reply to comment]

Saya dah lama simpan minat nak belajar menjahit tetapi takde peluang nak belajar sebab saya surirumah dan anak masih kecil. Belajar online ni buka peluang utk saya cuba belajar menjahit. Thanks for the info!

aeinna Musa berkata... [Reply to comment]

alhmdulillah...kini ramai peniaga dari kalangan wanita yang berjaya..lebih berjaya dari CEO petronas pon ada,,t1 pada Yasalma ..sungguh memberi inspirasi

http://aeinnamusa.blogspot.com/

aida doterali berkata... [Reply to comment]

macam menarik je macam best jer

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI