Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 7 Oktober 2014

Suri rumah cuma duduk tengok drama sinetron !

 

Aku memandang sepi smart tv LG dan juga set home teater Pioneer .. Lama dah aku tak tengok tv dan layan movie dgn gunakan home teater tu.. Kenapa ?

Sejak ada dua orang anak ni , aku dah semakin sibuk dengan mereka ! Kalau ada masa lapang , aku akan buat kerja aku ! Update blog atau siapkan advertorial.

Punca rezeki aku sambil jaga anak anak sendiri ! Aku tak nak kasi orang jaga.. Biarlah aku hilang ‘kemachoan’ serta kebebasan setiap hari bila pergi kerja.. Biarlah aku jaga anak anak aku sendiri , sementara mereka belum mamu terfikir untuk keluar dari rumah ini .. berdikari !

Duduk rumah tak stress ? Bukan susah jaga anak ? Kan ? Aah.. serius senang giler jaga anak ! Sebab tu ramai maid lari dari majikan mereka dan ada juga maid sampai tertekan tahap kronik , dera anak majikan mereka ! Perghhh.. suka sukaaa je kata tak stress eh ? Banyak sangat tengok filem Star Wars ni… huhu ..

Cuba tengok nota yang aku jumpa di Facebook ni.. Tak tau la sapa yang tulis ni .. Tapi mmg meninggalkan kesan mendalam ..

Aku yang lelaki ni pon tak nafikan apa yang tertulis tu !! Nak gi buang air besar pon kena tunggu semua tidur , line clear .. baru cepat cepat gi tunaikan hajat ! Tu pon tak leh lama lama .. Zassss… kena segera ! Takut Zahra bangun dari buaian dia .. Hurmm..

Kat rumah takde ‘boss’ .. Jadi takde la tertekan dek dateline atau kena marah ngan bos ! Amboi.. kat rumah takde bos ? Tuuuu … dua orang kecik tuuu.. Ingat diorang tau mandi sendiri ? Tau makan sendiri ? Tau tukar lampin sendiri ? Haaaa..

Maaf .. aku bukan mengeluh.. tapi sekadar berkongsi rasa.. Aku yang bergelar ‘suri rumah ‘ serta bekerja sendiri ini tahu bagaimana rasanya suri rumah yang terpaksa buat kerja sambilan bagi membantu suaminya mencari rezeki bagi menampung kehidupan seharian..

Serius , aku mengantuk ! Tertidur di sofa namun di hujung jari .. masih terpaut pada buaian Zahra.. Sekejap sekejap terjaga.. aku pon buai.. Lama lama gitu , aku pon sakit kepala sebab asyik terkejut.. Bukan saja saja nak tidur !! Tertidur !! Takde teman borak di rumah ni.. Di pejabat ? Leh layan ngumpat .. kan ?

Silalah hargai suri rumah anda .. EPF takde.. Socso takde .. Union takde .. Nasib baik ada Kelab Blogger .. tu pon orang pertikaikan .. Aiyokkk …

4 komen :

yana yani berkata... [Reply to comment]

lain orang lain pandangan abg ben
mungkin dia tengok nampak senang
tapi saya pun ada dengar kata untunglah
sebab saya wanita bekerja
saya rasa sama, setiap orang ada bebanan tersendiri
tak usah pandang orang lain lebih atau rendah dari kita

Suria Lekatlekitgurl berkata... [Reply to comment]

jadi la surirumah dulu baru tau. tapi ada jugak surirumah yang betul2 goyang kaki.. tu bukan dalam kategori kita yg tak sempat goyang kaki la. Saya sejak ada anak..serius tak tido siang. macam abg ben kata.. kita nak buat apapun kena tunggu anak tidur dulu even nak berak. ada orang terpaksa berak bawak anak dalam jamban sebab tak tahan sangat. Saya pernah buat entri pasal ni dulu... ada orang compare wanita bekerjaya dengan suri rumah katanya surirumah duduk rumah jer. Tak payah pergi kerja. tp wanita bekerja ni dah la pergi bekerja balik rumah buat kerja rumah lagi macam surirumah ni duduk rumah banyak masa rehat sedangkan rehat seorang surirumah bila semua dah tidur jer. tu pun malam

ArELeEz berkata... [Reply to comment]

i always salute tabik spring kat all house wives / mr. mama. sbb leez yg wanita bekerjaya then, just ade plus-minus total 2 hari (weekend) duduk kat umah, wat keje2 umah ni pun dah cepat rase stress dgn keje2 umah yg xpenah abis tuh! hu3..

skuterlady berkata... [Reply to comment]

kan?kan?kan?.........ha3.... gitu ler yg selalu terjadi dari dulu sampai ke zaman moden cenggini pon tetap terjadi.... tugas suri rumah kerap sangat dipandang sepi....

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI