Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 30 November 2014

Sambutan Harijadi terbaik buat aku !

 

Terharu ! Tak sangka ramai kawan kawan blogger sanggup redah kesesakkan lalu lintas untuk hadiri majlis harijadi aku hari ni yang dirancang rapi oleh blogger Yanty.

Terlebih dahulu jutaan terima kasih pada penaja , Flora Kafe AmpWalk yang menyediakan tempat menarik , selesa dan makanan yang menepati selera rakan rakan termasuk si anak kecil yang datang ..

Sakan gembira blogger blogger yang datang tadi ..

 

Manakala kek rasmi harijadi hari ni ditaja oleh kak Nina Cybercake atau dah tukar nama ke Niena Cke.  Seperti biasa , keknya mmg unik dan sedap ! Abis semua tapau bawak balik.. heheheh …

image

Terima kasih #kelabbloggerbenashaari !

Bagi korang yang tercari tempat nak sambut harijadi atau nak buat reunion atau sebagainya , bolehlah try Flora Cafe ni ! Gi je ke FB mereka dan tanya je apa nak tanya.. InshaAllah akan dijawab dengan pantas .. Harga ? Berpatutsan sangat !

Plagiat idea ? Event percuma ?

 

Hurmm… Dah pulak jadi isu panas semalam ! Katanya plagiat idea dari pihak lain ! Hurmm… Aku yang tak tau apa apa terpinga pinga sekejap sambil makan Cadbury yang dah disahkan Halal oleh Jakim tapi masih ramai dok was was lagi ! Apa nak buat kan ? Dah bagitau pun salah , tak bagitau po salah.. Dah memang gitu orang kita kan ?

Ahaaa.. Pasal plagiat idea tu.. Aku ada bertanya sendiri kepada penganjur dan mereka menjelaskan pada aku. Aku tersenyum je la.. Berlaku salah faham di sini je pon ! Apahal nak kecoh sangat ? Nak gak aku tau… idea ni memang asal dari orang tu ke ? Kiranya dalam dunia ni , dia memang yang pertama buat macam tu ? Kiranya asli la eh ?? Aku yang join event ni pon dah rasa macam banyak kali jer join ‘game’ macam ni ! Samaaaa je ! Sapa plagiat sapa ni ???

Aku tak rasa isu utamanya adalah plagiat pon.. Ada isu disebalik isu , aku rasa ! Yang tak tau apa apa tu.. Aku rasa sebaiknya , tak perlu la nak menyibuk atau masuk campur ! Biarlah mereka menyelesaikan sesama mereka ! Matured la sedikit ! Menda boleh diselesaikan pon !

Aku punya SEGMEN , ramai je blogger ikut.. Aku tak pernah pulak nak kata blogger plagiat idea aku .. kan ? Biar je la diorang nak buat.. Bukan aku gi daftar dan jadikan hakmilik abadi aku ! Huhhh..

Dan isu event percuma ni ! Aku terima banyaaak email ajak datang ke event percuma ! Kadang kadang aku serba salah nak terima.. Bila aku tak terima , tapi ada je aku tengok blogger blogger yang aku kenali pergi .. Pulak ?? Nak sepakat ke tidak ni ? Takkan aku je beria tak terima kan ?

Berfikiran lebih terbuka .. aku terima la mana yang aku rasa berbaloi untuk aku hadiri ! Macam semalam .. Aku pergi untuk luaskan network aku… apatah lagi yang jemput aku sendiri tak pernah jumpa aku tapi pernah dengar nama aku. Bila aku pergi , aku perjelaskan dengan lebih lanjut kenapa dan mengapa perlu bayar blogger ! Kan lebih enak begitu dari terus boikot event ! Lagi pun , dekat dengan KLCC je pon.. senang je nak gi kan ? Bukan buat kat Paris pon kaannn ..

Dan , kalau semua event berbayar .. rasa rasa sapa yang akan dipanggil ? Blogger yang baru nak naik atau blogger yang memang dah ada nama je akan dipanggil ? Jadi , blogger blogger yang baru ni camana ? Kena seimbang ! Sesekali join event tak berbayar , ok laa kan ! Bukannya selalu .. Penganjur pon bukan paksa blogger buat entri ! Terpulang la pada masing masing ..

Nak boikot atau nak berpiket , biar tau asal usul cerita .. Jangan dengar sebelah pihak jer .. Segalanya pasti BERSEBAB ! Jadi blogger matang bukan blogger ikut ikutan .. Dan blogger sejati adalah blogger yang bijak menulis dan berpengaruh ! Bukan blogger tayang muka rasa cun memanjang tapi entri tak memberi manfaat pada masyarakat dan negara !

Blogger sejati bukan artis hiburan yang murahan .. !

Selamat Hari Lahir ke 28 , BEN ASHAARI !

 

Rileks laaa.. feeling muda jap ! Hahahahhaa … 38 ke 39 eh ? Aku lahir 1985 .. Berapa eh ? Cer kirakan .. Kira kan laaaa.. Alaaaa.. Kedekut ilmu tull ..

Hadiah ? Alhamdulillah… Antara hadiah terbaik pernah aku terima selain dari dua ‘hadiah’ dari isteri tercinta iaitu , Qhaliff dan Zahra ! Tak mention ni , mau kena tidur luar rumah aku malam ni .. Hahaha.. Ikhlas laaa !

Selain tu.. hadiah paling best dari rakan rakan dunia maya ini ialah .. Dalam tempoh 2 minggu aku berada di media masa .. elektronik dan cetak ! Tv AlHijrah , Sinar Harian , Majalah Maskulin , Harian Metro dan Utusan Malaysia !

 

Selain tu aku pernah muncul di beberapa buah majalah lain dan juga media elektronik .. Contoh ? Leh tengok la kat SINI ! Er , Malas eh ? Di Nona , Wanita Hari Ini , Generasi Y ( TV1 ) , Majalah RAPI , Kosmo , Majalah Harmoni, Majalah Ibu dan Anak , Majalah In Trend , Majalah Pa & Ma , Salam Muslim ( Astro Oasis ) , Saffiya ( TV9 ) dan CNN ! Ok , CNN ??? CNN aku tipu jer .. hehehehe … Menariknya , satu pon aku lom framekan lagi ! Hehehehe..

SELAMAT HARI LAHIR , SALBANI ASHAARI ! Alhamdulillah.. Syukur kepada ALLAH diatas kenikmatan dan kesejahteraan selama ini . Semoga Allah berkati , rahmati serta ampuni dosa dosa kita yang lalu dan yang akan datang ..

Sabtu, 29 November 2014

Operasi memboroikan diri sebelum harijadi !

 

Alhamdulillah ! Hehehehe… makan banyak ari ni bersama rakan rakan blogger #kelabbloggerbenashaari di projek AK Food Adventure di Avenue K .. Memang terbarai perut gue !

Dan penutupnya… Makan malam bersama wife di D’Laila Mee Udang kat MMA Nilai .

Semua sedap !! Huhuhuh… 

BEN ASHAARI di UTUSAN MALAYSIA !

 

Akhirnya !

 

Terima kasih UTUSAN MALAYSIA.. Dulu rajin baca… Sejak kecik dulu .. Sekarang ni , baca online je rajin .. Tapi disebabkan ada muka aku ni , aku pun rajin balik beli .. heeee…

Terima kasih pada korang semua kerana beri sokongan !

Tunggu keluar kat Berita Harian lak.. Dan cukuplah semua akhbar pernah cover blog aku ni.. Heehehe…

“ Ada aku kesah ???? “. Persoalannya , kenapa ko lak nak kisah ?

Jumaat, 28 November 2014

Zahra tersenyum riang tapi Qhaliff menangis cemburu !

 

Akhirnya.. beli jugak ! Senang dah pasni daddy dan ibu nak wat keja .. Letak dalam ni jer ! Zahra pon sukaa nampaknya.. Cuma seorang jer kelihatan cemburu… Abangnya la kan ! Huhuh… Sibuk nak masuk gak. Tak kasi adik dia usik .. hahaha ..

Dah lama cari menda ni.. Akhirnya jumpa di Mothercare , Alamanda. Yang biasanya , beroda.. Tak nak amik yang tu sebab takut abang dia bantai tolak..

Yang ni , kelihatan lebih kukuh dari yang lain lain .. Hurmm..InshaAllah ..

Pasni kalau aku nak tinggalkan dia kat umah mak aku pun tak susah dah .. Tak de la nak kena dukung memanjang .. huhu .. Nak kasi  makan pon senang jer ..

Takde aku plan nak letak dia lama lama dalam ni .. Sekadar untuk seketika jer .. Sementara nak wat kerja atau dia tak nak tidur lagi , maka inilah penyelesaiannya.. huhu ..

Harga ? RM300++

Tanda tanda kecil bersara dari dunia blog !

 

RM0 U've utilized 100% of ur 6.00GB Internet.To avoid 50sen/50kb chrgs, subscribe again &send NET58 to 28882 or purchase additional Internet &send MAXUP to 28882 “.

 

Dah call Unifi suh mai pasang kat rumah aku ! Dia kata port dah abis ! Maka , kena tunggu dulu. Diorang nak check terlebih dahulu .. Perghhh.. Di zaman yang penuh kecanggihan ini , alasan gitu masih ada ??? Belasah je la.. Kita ‘terpaksa’ dan mereka gembira ! Masyuk !

Aku semakin berpeluh dengan Celcom ni ! Dua hari RM15 untuk 1GB ! Takkan aku nak on off data kot ? 10kb berharga 10 sen ! Perghhhhh … On je data , duit jalan ! Iskh iskh iskh.. mudahnya ‘menjemput rezeki’ ! Sian pengguna kan ?

Stress ? Hurmm… Terpaksa laaa kan ? Cuma sekarang ni , aku dalam perancangan nak tukar Telco la.. Atau langgan je broadband bergerak cam Maxis.. Abis kuota , jadi slow .. Slow pon slow laaaa !

Bersara dari dunia blog ? Hurmmm .. Tak la ..Ni kan punca rezeki aku.. Melainkan aku dah tukar bidang.. InshaAllah.. Mana tau satu hari aku jadi Perdana Menteri kan ? Haa.. Aku bagi je subsidi Internet kat korang ! Sebulan RM100 !! Haaa.. tapi apa apa pun , kena pangkah aku dulu laaa … kan kan ? 

Aku jadi Perdana Menteri ?? Hehehe.. Baik jadi menteri Uganda .. Gaji lagi tinggi dari menteri Malaysia ni .. kan ? Er , bukan aku kata laa ..

Tahun depan , GST .. Apakah kita turut kena charge untuk penggunaan internet ? Jeng jeng jeng …

BEN ASHAARI dalam Harian Metro , hari ni !


Akhirnya .. akhirnyaaaa .. akhirnyaaaaa !! Keluar jugak.. Terima kasih Harian Metro ! Terima kasih juga pada Kak Huda , Kak Siti dan Nurul Ainol yang bagitau aku pasal ni ..

image

Esok , InshaAllah keluar kat Utusan Malaysia lak.. Tinggal Berita Harian jer .. Dan lengkaplah Ben AShaari di semua dada akhbar. Alhamdulillah.. Tak dapat 5A dalam UPSR pon dulu… Hehehe.. UPSR bukalah penentu masa depan .. Didiklah dan berilah mereka ilmu kerana ilmulah yang akan menentukan masa depan mereka .. Tanpa ilmu , ibarat sampan hanyut di lautan samudera !
Dah dah.. jangan lupa beli Harian Metro hari ni.. heee…

Cerita Anak Dara & JSP

 

-iklan berbayar -

 

Siapa cakap anak dara tak ada masalah dalaman ?

Ada okay..
Contohnya..

[ X ] Masalah keputihan
[ X ] Senggugut
[ X ] Tekanan darah
[ X ] Kanser
[ X ] hormon
[ X ] Kebas2 ( Masalah saraf )
[ X ] Jangkitan kuman dalam rahim

Cerita saya..
Ingat lagi masa tu baru kali pertama haid.
Memang blur.
Tak tau apa2.
Yang pasti.
Sakit sangat2.
Sakitnya sampai terpaksa berguling-guling, berpeluh-peluh tahan sakit.
Tu baru kali pertama haid.
memang ngeri rasa bila fikir nak hadap lagi bulan2 seterusnya.

Ngadu dekat mak.
Mak kata, tak pa.
Biasa la.
Nanti lama2 hilang la.
Ayat yang paling tak lupa bila mak kata, nanti dah kahwin hilang la hehehe.

Hari kedua ok sikit.
Tapi sakit sengal2 tu memang ada walaupun sikit.

Masuk bulan seterusnya pun masih senggugut yang teruk.
Mak ai, sakitnya hanya Allah saja yang tau.
sampai saya dah masuk keja pun masih senggugut.

Dah kahwin pun senggugut lagi
Risau juga saya.
Takut tak boleh dapat zuriat.
Yela, tak pernah jumpa doc untuk masalah senggugut.
Maunya tak risau.

Terfikir kot2 ada masalah dalaman yang kita tak tau.
Yang boleh cuba JSP ni.
Selalu tengok kawan saya ni promot JSP.
Tapi masih belum terbuka hati nak cuba.

Bila dah cuba JSP ni.
Terus terfikir,
Kalaulah ambil JSP dulu..
dah tentu masalah senggugut ni selesai.
Tak payah nak hadap sakit senggugut yang menggila tu.

psss siapa yang pernah senggugut tu, tau la macam mana rasa dia.
Tambah2 yang sampai masuk hospital tu.
Lagi faham.hehe

Jamu Seri Pengantin RM70 SEM, RM75 SS

LIKE PAGE :https://m.facebook.com/JamuSeriPengantinOfficial

PM KAMI: JamuSeriPengantinOfficial

image

Bila blogger ke Hab Halal , JAKIM !

 

Akhirnya ! Segala persoalan dalam benak aku , terjawab sudah ! Menarik dan sangat berinfomasi ! Pengalaman berguna untuk aku sebenarnya .. Sapa yang tak gi tu , rugi laaa .. hehehe..

Antara yang berguna untuk aku ialah ..

“ Sijil Halal tak wajib ! “

Haaaa.. Kena pahamkan tuuu ! Ada yang kurang paham kenapa lak ‘Sijil Halal tak wajib ‘. Maksudnya , kalau aku bukak kedai makan .. tak semestinya aku perlu amik Sijil Halal tapiiiiiiii .. sebaiknya amik kerana zaman ni , pelanggan akan cari yg HALAL !

Banyak jugak aku nak share sebenarnya tapi tak leh lagi… Tak dapat lampu hijau untuk bercerita pasal ni .. hehehe .. Nanti nanti aku cerita eh …

Khamis, 27 November 2014

Mengamuk dia !

 

Hari ni , aku tinggalkan Qhaliff dan Zahra di rumah mak aku ! Suka la dia .. ramai kawan ! Mak aku cakap , dia tidur pon kejap jer .. Pastu main lebih !

Kesannya ? Kaki lenguh laaa.. Bila dah lenguh kaki , mula la mengadu sakit kaki.. Masalahnya dia tak mengadu ! Tapi teriak kaw kaw kaw punyaaa.. Orang kalau dengar , mesti ingat Qhaliff kena dera !

Mak dia amik part ni.. Tenangkan Qhaliff .. Berjayakah ? Nehhh.. Daddy yg sedang tidurkan Zahra, terpaksa tukar  suka sama suka dengan mak dia .. Mak dia tidurkan Zahra lak !

Dan aku , berjaya tenangkan Qhaliff. Lena dia tidur akhirnya !

Zahra ? Hurmmm… Aku rasa mesti Zahra berjaya tenangkan mak dia ! Confirm mak dia lena dah … Adeh ..

Rezeki Qhaliff !

 

“ Ini kalau aku menang contest LIKE paling banyak ni , BenQ F5 yang cool giler ni mmg jadi milik Qhaliff ! Leh dia layan Youtube puas puas memandangkan  telefon pintar tu dilengkapi kelajuan 4GLte !! “

Dan ..

Alhamdulillah .. Memang rezeki dia ! Esok ibu dia bawak gi opis ! Nak install macam macam dalam hp tu . hehehe ..

Cuma… Unifi tak leh nak pasang lagi di rumah aku ni sbb port dah abis ! Port dah abis ? Tahhhh.. dah diorang kata gitu.. Nak kata apa dah kan ?

Pasal BenQ F5 ni , nanti aku wat review khas eh .. Sesuai untuk mereka yang bajet kecik tapi nak telefon pintar yang best !

Zahra nak adik !

 

Doktor dah warning ! Kali ni kena jarakkan skit ! Dua tahun gitu.. heehehe … Tapi ada yang tak pedulik ! Dah rezeki kan ? Alhamdulillah , selamat ..

Berapa jarak anak seeloknya eh ? Ada kecik lagi , tau tau mak ngandung dah .. Alahai.. Ayah pun.. sabar sabar laaa ! Kasi besar skit anak .. Hahahaha .. Tak puas bermanja si kecik tu.. Tau tau ada partner dah .. huhuh..

Bagi aku.. kalau dah rezeki , jangan ditolak .. kan ? Allah tau terbaik buat kita .. kan kan ?

Zahra.. rileks dulu.. Daddy tak cukup nafas ni !

Boikot CELCOM !!

 

Jom tukar Telco ! Makin ramai menyampah dengan Celcom gara gara pemotongan tanpa amaran !! Tau tau dah kena potong kredit kita !! Sungguh ##@%&%&$^*^$*$N  !!!

Bukan aku saja mangsa Celcom kebelakangan ini ! Ramai lagiiii ! Apa dah jadi ni ? Tiba tiba semua Telco mengambil kesempatan terhadap pengguna telefon pintar ? Mentang mentang laaaa telefon pintar dah semakin menjadi pilihan dan internet adalah keperluan utama di zaman ini ! Jangan la amik kesempatan ! Kang sumpah bankrupt kang  !

 

Kot ya nak kaut untung , jangan sampai menidakkan hak pengguna .. Ingat , kita ada Tuhan.. Agak agak la nak kaya pon kan ?

Pelik.. sebelum ni ok jer ! Kenapa sejak dua menjak ni , mengganas ? Aku rasa bukan Celcom jer.. Ada dua tiga telco utama pon sama perangai !

Aku nak tukar ke .. hurm… Macam sama je DNA diorang ni ..

Rabu, 26 November 2014

Zahra bikin daddy …

 

Grrrr !!!

Bila datang ‘bosan’ dia , dia tak nak masuk dalam buaian dia.. Nak kena dukung jer ! Perghhh … Walhal dia mengantuk .. Tapi lawan mata ! Aku kasi mandi .. Ingatkan pastu boleh la  tidur ! Gagal jugak aku !

Abang dia .. selamat dah tidur ! Dalam dok main hp , tau tau terlena terus .. Hurmmm .. Camana nak buat ni ? Aku pasang youtube.. ABC ! Terus senyap dia dalam buaian ..

Perghhhh.. Nak jugak youtube dia niiii ! Ini macam kalu… Celcom kaya laaa !!

Tiap tiap hari bapak kamu top up data ! Perghhhh… Tokey balak pon cari tin kosong cam ni .. Huhuhuh…

Tiba-tiba ternampak sesuatu di Facebook .. Terus insaf ! Yelah , yelah.. daddy pasang ! Duit leh cari.. anak ??

Hari ini ada .. Esok ?

 

Semalam ..

Hari ini !

Esok ????

Letih nak mengutip aihh…

Hormatilah ibu kamu !

 

Baru 2 orang anak .. camana mak aku handle 4 orang !! 3 lelaki satu perempuan ! Patutlah kekadang mak aku jadi ‘tarzan’ bila aku takde kat rumah ! Menjerit abis satu flat dengar suara dia .. huhuu…  Segalanya demi anak !

Ni aku bertiga di rumah ! Antara nak buat kerja , nak jaga anak ? Mana satu kena utama ? Tentulah anak .. tapi kalau dok layan dia , kerja tak jalan ..masalah gak !

Kekadang , mmg tertekan gak aku .. Bila datang keadan gitu , sian kat anak anak .. Hurmmm ! Kekadang rasa macam nak je gi kerja kat pejabat dan anak anak letak di rumah pengasuh ! Tapi , aku tak sanggup buat gitu lak ! Nak tak nak , aku kena belajar hadapi segala tekanan ni dengan penuh kesabaran !

Sekarang ni , cecah je jam 11  atau 12 malam .. aku dah pancit dah ! Confirm terlena punya .. kalau terlajak , sure esok akan mengantuk atau kepenatan .. Hurmm..

Camana la mak kita leh ada tenaga sepower superman ?

Tugas setiap pagi , pagi !

 

Update blog ? Sebelum kul 7 pagi , aku kena siap sekurangnya satu dua entri bagi memastikan siang hari , blog aku ‘berpenghuni’ ! Kalau tak update pon memang berpenghuni tapi aku tak puashati !

Lepas wife gi kerja , tugas aku bermula ! Sorang sorang aku kerjakan.. bermula Zahra ! Qhaliff , liat skit skang nak mandi pagi. Tapi bila dia teringat akan baldi merah dia , dia sendiri akan ajak aku naik mandi !

Sebelum tu kena pastikan Zahra lena diulit intan ! Pagi pagi , dia mudah tidur . Takde masalah pasal tu pon.. Heeee…

Cabaran aku sebenarnya bukanlah itu.. tapi Qhaliff ! Aku kesian kat dia sebenarnya .. Sangat kesian .. Aku kena buat sesuatu sebab dia sedang menyedut apa saja yang lalu di kepala dia !

Mee Bandung Muar Tok Mommy’s Kitchen !

 

Akhirnya ! Dapat jugak makan .. Setelah berhari dalam peti ais , pes Mee Bandung Muar dari Tok Mommy’s Kitchen ni .. wife masak jugak tadi sebagai hidangan makan malam !

Lama ke nak buat ? Kejap sangat ! Dia sampai je rumah .. terus gi dapur ! Sediakan bahan cam udang , sotong .. kemudian campurkan dengan pes Tok Mommy’s Kitchen.. sedikit air dan , siap !!

Sedap ? Huhhuh.. Aku hirup kuah dia wooo ! Licin !! Kalau tak kerana Zahra dok menangis , confirm aku tambah sepinggan lagi ! Huhuhuh… Esok , wife nak try pes kari lak ! Semalam dah buat asam pedas ! Hurmmmm…

Mana nak dapat pes ni ? Hurmmm.. Gi je masuk ke dalam fan page Tok Mommy’s Kitchen. Dalam tu , segalanya dah ada ! Order camana ? Sms jer .. Settle !

Selasa, 25 November 2014

Mulakan operasi kuruskan badan !

 

Hurmm.. aku ke dia ni yang nak kurus badan ? Adoiyai.. aku kena serius dah ni ! Dah semakin semput bila berjalan jauh ! Haaa.. Penat nak usung perut dah sekarang ni !

Amik la apa produk sekali pun kalau tak disusuli dengan senaman yang betul , tak guna gak ! Apa guna nampak kurus tapi tak fit kan ? Tapi camana aku nak fit kalau baru nak bersenam , ada orang lain join sekali !

Bukan tak boleh.. tapi masalahnya ialah , aku seminit bersenam , dia 5 minit ! Aku nak start balik , pasti dah sejuk badan ! Huhu… Last last dia yang kurus !

Tujuan utama dia nak kurus , dia nak muat masuk dalam baldi ni !

Internet oh Internet !

 

“ Sayang , booking je la Unifi ! Boleh bankrupt gini !! “.

Malam , sebelum tidur .. Qhaliff akan cari handphone ! Samada aku punya ada mak dia punya ! Langgan 4GB data , RM58 ! Pakai sah sah tak sampai seminggu ! Huh. Dua orang ? Sebulan mau RM300-400 gak kalau camniiiii !

Tak silap aku , aku baru langgan minggu lepas untuk 4GB.. Dan hari ni , aku dapat amaran !

" RM0 U've utilized 70% of ur 4.00GB Internet. TQ!"

Dan Qhaliff dok kacau aku .. Nak amik handphone aku sebab tab dia tak leh guna ! Aku dah la nak buat kerja .. Grrr… Nak tak nak , aku langgan 1GB lagi !! RM15 kooooo .. Adeh ! Beli menda tak nampak ni , mmg sakit hati wooo !!

 

“RM0 Ur subscription of 1GB additional volume is successful! RM15 has been deducted. Check Balance & Status: Send MAX STATUS to 28882 “

“ RM0 Baki Internet: 1.95GB. Monthly RM58 Internet Plan (4GB) anda akan tamat pada 11:59 PM, 19/12/2014 “

 

Huh… 19/11 – 25/11 , dah nak abis 4GB !  Perghhhh … lemau gini wehhh !

“ Dah booking bang .. Booking online dapat free 1 bulan ! “ .Kata wife ..

Hurm.. belasah je la.. Tak tahan gini ! Nasib baik aku skang abiskan masa kat rumah berbanding masa Qhaliff membesar , aku banyak ulang alik ke Cheras.. Huhuhu..

GST lom mula lagi.. Nanti GST lak ? Tak tau la camana kos hidup pastu ! Segalanya dah naik harga.. Kena mintak naik gaji aku ni !!

Bila minyak Batook Ori abis !

 

“ Abang , minyak Zahra abis dah ! Kena order dah ni .. “.

“ Hurm.. order banyak skit la.. Wat stok.. Kot la anak buah nak gak nanti .. Leh jual sekali.. Heheheh.. “.

Menurut Pn. Fazillah selaku agen yang menjual minyak Batook Ori ni , dia dapat banyak tempahan setiap hari ! Ini kerana minyak  Batook Ori ni mmg berkesan terutama untuk si kecil ..

Untuk orang dewasa , boleh gak ke ?

Hehehee.. “ Ben , mana nak beli ? “. Aku tau dah itu soalan  bakal aku terima selepas korang baca entri ni kan ? Ok ok… Nak order , sila ke page BATOOK ORI dan sila buat tempahan sementara stok masih ada ..

Mudahnya dengan Tok Mommy’s Kitchen !

 

Nak makan apa tengahari ni ? “. Wife tanya. Memandangkan dia terpaksa amik cuti sebab Zahra kurang sihat , aku cadangkan dia masak je apa yang mudah dan pantas. Yang penting , kami bertiga makan ! Heheheh ..

Ni ada pes ayam masak merah Tok Mommy’s Kitchen. Pakai ni je masak yer ? “.

Aku anggukkan kepala. Aku tak kisah bab makan. Asal ada dah memadai. Malas nak berkira. Wife pon banyak kerja nak disettlekan.. Kang nak masak lelama kat dapur , meraung lak Zahra tu.. Hurmm..

Tak sampai setengah jam kat dapur , wife panggil makan ! Nasi , telur dadar dan ayam masak merah !

Alhamdulillah .. Masa untuk makan ..

Menariknya , Qhaliff join sama makan nasi ! Biasanya dia memang payah nak makan sama. Kena suap kat dia baru nak . Tapi kali ni , dia sendiri makan.

“ Tak pedas ke ? “ . Wife tanya aku. Aku gelengkan kepala.. Qhaliff , berselera makan ..

Selain ayam masak merah , dalam peti ais aku tu ada pes mee bandung , pes kari dan  pes asam pedas ! Standby jer bila bila nak makan .. heheheh ..

Mana dapat ?

Photo

Hehehehe.. Pilih dan order jer .. Oder minimum 3 pek dan penghantaran adalah percuma !

Mat Gebu pon semalam dah masak gunakan pes pes yang dijual di Tok Mommy’s Kitchen dan katanya , semua memang menyelerakan dan amat mudah disediakan ! Tak remeh dah terutama bagi mereka yang takde masa nak memasak di rumah tapi nak masak jugak ! Maksud aku , wanita berkerjaya atau si bujang lelaki  mahupun perempuan yang nak memasak laa ..

Kalau banyak masa , boleh deco deco cam Mat Gebu buat ni.. hehehehe ..

Kesihatan Luaran

Apa itu VCO? VCO adalah virgin coconut oil atau minyak kelapa dara dalam bentuk soft gel .Kelebihan VCO atau minyak kelapa dara keluaran Catalyst ialah ianya menggunakan 100% bahan semulajadi yang sangat bagus diambil sebagai supplement tambahan untuk terutamanya untuk kulit.

KEBAIKAN VCO

  • Menghilangkan parut jerawat dan strechmark bagi wanita yang hamil.
  • Kulit tidak mengalami sebarang masalah jerawat, berminyak, dan kering.
  • mengurangkan berat badan & meningkatkan metabolik
  • menghasilkan tenaga segera
  • jika disapu , mengurangkan infeksi , mencegah garis halus ,  hilangkan parut rekahan pada perut , parut jerawat dan jeragat
  • kulit muka tidak berminyak
  • lenguh badan hilang
  • sering kelihatan bertenaga

 

KESIHATAN DALAMAN

  • bagus untuk ibu mengandung
  • bantu hilangkan keletihan
  • meningkatkan daya tahan fizikal dan mental
  • melindungi tubuh dari risiko penyakit jantung , tekanan darah tinggi
  • gigi jadi kuat dan melindungi dari dari setangan osteoporosis
  • memperbaiki kandungan asid dalam rahim wanita
  • mengatasi masalah menopause
  • regular kan semula PMS anda
  • kesuburan
  • kurangkan senggugut
  • membantu sistem penghadaman  dan pencernaan

KESAN SEGERA

  • melegakan pernafasan
  • melegakan batuk
  • melawaskan pembuangan air kecil & besar
  • meningkatkan kadar metabolik
  • mengurangkan rasa mudah lapar
  • mengurangkan kolesterol dan kadar lemak dalam badan
  • mempercepatkan sel-sel kulit  mati dengan sel-sel baru (jerawat dan jeragat)
  • memusnahkan virus bakteria , kulat (keracunan makanan)
  • tenaga segera

 

Nak order?

Whatsapp +0194788828

ig : syy_catalyst

Harga : RM39.90 ( SELURUH MALAYSIA)

Sesuaikah usia 3 tahun di hantar ke Taska ?

 

Seminggu di rumah mak aku , Qhaliff bertukar watak ! Perghhhh .. Cepat benar terpengaruh dengan sepupu sepupu dia .. Hurmm.. Nak ajak mandi pon payah ! Berbanding sebelum ni , senang je ajak mandi..

Bukanlah aku salahkan sepupu sepupu dia tapi dia ni cepat benar ikut ‘perangai’ orang lain.. Belajar cepat ! Hurmmm.. Ni yang aku risau kalau aku nak hantar dia ke Taska tahun depan..

3 tahun usia.. Sesuaikah ??? Ada yang suruh tunggu 4 tahun baru hantar .. Ada yg dah hantar pon seusia 3 tahun..

 

Nak hantar ke tak eh ? Tak jauh pon.. Plan nak hantar ke Little Khalif jer .. Eh Little Caliphs.. Tapi kan… orang kata kannn .. Dia punya yuran , mmg boleh bikin telan air liur jap ..

Ye ke ??

Isnin, 24 November 2014

Antara Sony Xperia Z3 , Samsung Note 4 dan Iphone 6 plus !

 

Mana satu pilihan korang ? Masing masing ada kelebihan dan kekurangan. Seperti biasa , aku akan baca review otai otai gadget dari luar negara. Tonton videonya dan kemudian buat perbandingan serta review sendiri ..

Apakah Samsung Note 4 pilihan aku ? Atau ??

         

Hehehehe.. Satu hari nanti , aku bagitau eh.. Aku kena cuba ketiga tiga handphone tu.. baru boleh cerita .. Kan kan ?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI