Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 11 November 2014

Petua bayi digigit nyamuk , semut dan pepijat

 

Budak .. kena gigit , mana reti nak cakap ! Tau tau teriak jer.. Pastu , kita pun bagi je susu .. Eh , si ibu yang kasi susu untuk tidurkan anak kecilnya kembali.. Jam baru menunjukkan 2-3 pagi..

Bangun pagi , tengok tengok kat lengan , pipi , belakang badan , betis.. ada merah merah ! Nak kata nyamuk , bukan ! Hurmm.. semutkah ? Tak mungkin sebab semut ??? Pijat ? Hurmmm…

Tak kisah laa… Aku terpikir gak apakah petua yang sesuai atau ubatan sapu yang boleh digunakan pada anak kecil ni .. Seperti biasa , aku up di Facebook bertanyakan rakan rakan yang berpengalaman dan banyak jugak la perkongsian dan ada jugak rakan turut sama mengalami nasib seperti Qhaliff dan Zahra.

 

Antara petua yang dikongsikan ialah :

  • letak garam kt tmpt yg kne ggit..supaya x rasa gatal n kurang bisanye...
  • pakaikn minyak wangi atau losyen wangi, insyaallah
  • beli kapur yg kita perlu gariskan je kat ujung lantai... Supaya semut@serangga xmai dah. beli kat pasar malam.
  • Cari lemak burung unta (losyen lemak mathamah) yg tu sgt2 berkesan...nature.
  • Balut tilam dengan menggunakan cadar tahan pepijat atau 'bedbugs proof cover'. Hehehehe alternatif punya cara .
  • ambik air tapai tu. simpan sampai jadi masam. dah jadi masam tu kalau anak kena gigit ke kena sengat ke? sapu kt tmpt tu. insyaAllah berkesan.
  • mama sy gna kapur masakkan . . . xde bekas atau lebam pun dari kesan ggitn tu
  • entang pepijat tu cuci pakaian dengan air panas, vacuum tempat rekahan dgn kuasa max.. Ada juga petua mengatakan letak kulit durian pada tempat yg ada pepijat, tapi kang ada semut plak kan..haha! Saya dulu masa imannani baby selalu tampal sikit kulit pisang pada kesan gigitan semut/nyamuk.. InshaaAllah.. Cepat reda..

Manakala kalau nak beli ubat sapu , ada dua yang dicadangkan..

Tapi aku rasa kalau nak guna ubat sapu ni , kena pastikan tahap alergik kulit baby tu.. Atau kandungan steroid ? Ada yang kata tak elok kan ? Hurmm ..

Kalau untuk nyamuk , aku ada dah losyen yang sesuai untuk semua umur ! Boleh baca kat entri Bila kulit Qhaliff mengelupas dan kering ni..

12 komen :

Bidadari gojess berkata... [Reply to comment]

Ooo..saya guna repellent. Bau mcm serai wangi.

www.bidadarigojes.blogspot.com

UmmiAbi berkata... [Reply to comment]

Better beli ubat yang takde bahan kimia macam moogoo.. Boleh google. Bagus sgt moogoo ni..

Mila Hilas berkata... [Reply to comment]

a ah org kata tea tree mmg elok...lps ni nk try la petua2 di atas..anak sy mmg sensitif kena gigit ckit hns bparut hitam..ad tu siap bkudis huhu

Farah Waheda Wahid berkata... [Reply to comment]

pakai minyak batook ori agak-agak boleh tak aben? ngeee....

Dayana Bahar berkata... [Reply to comment]

Sapu bedak bnyk2 before tido... nyamuk xsuka wangi2 hihi petua org ph bg kat sy dlu

Lulu Caldina berkata... [Reply to comment]

bagus entri ni en ben.. semoga jadi panduan buat yang menghadapi masalah yang sama

Wenwink Kidu.Duki berkata... [Reply to comment]

gigitan nyamuk tu sy sapu de gan inyak kayu putih. ilang bengkak dan parut xdaa.....

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Zumal selalu sapu minyak aje :)

Mummy Hana berkata... [Reply to comment]

owh..info yg bagus..bleh guna nnti.. (^_^)

Bidadari gojess berkata... [Reply to comment]

Owh lupa.. yg repellent serai wangi tu before kena gihit. Nak elakkan dr nyamuk gigit.

tapi kalau dah kena gigit elok guna herbal blend.. x rasa gatal kalau sapu kt tmpt gigit tu.

Borneo Gen2 Owner Club berkata... [Reply to comment]

mgkn blh dicuba ni bro..

tq info

Miela Asmila berkata... [Reply to comment]

Biasanya mak saya suka pakaikan minyak TYT.. Orang kelantan tau la..orang negeri lain sy tak pasti

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI