Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 31 Disember 2014

Gembira dengan perkembangan Qhaliff !

 

Satu demi satu dia mula tunjuk perkembangan dia .. Esok , masuk dah usia dia 3 tahun walaupun tak cukup bulan lagi.. Tapi yang pasti , aku amat gembira melihat perkembangan dia .. Dari usia sehari hinggalah 3 tahun , aku melihat dengan mata kepala aku sendiri ! Satu pengalaman yang sukar dibeli ..

Dan hari ni , dia pegang raket badminton ! Hahaha.. Pasni leh la main dengan daddy depan rumah !

image

Aku belum bercadang nak hantar dia ke taska lagi sebab sekarang ni dia sedang menerima pelbagai input yang ada di depan dia ..Sebaiknya aku dan wife akan cuba didik dia terlebih dahulu… Dan paling penting , aku nak dia membesar disamping adiknya dan nak mereka rapat ! Kang dah gi sekolah , abang dia jadi matang sangat lak.. tak nak main dengan adik dia.. uhuhu…

Peristiwa malam Krismas..

 

Terbaca kisah menyayat hati ini  di page Balai Wangsa Maju KL , membuatkan aku rasa sayu sangat di hati ! Selalu aku terfikir , apa  akan jadi pada aku andai aku sebatang kara ? Tidak ada keluarga , sahabat handai , pekerjaan .. di manakah aku ????

Di hujung 2014 dan bermulanya 2015 , moga moga apa yang berlaku di sekeliling kita ini memberi keinsafan dan semangat untuk terus membina kehidupan tanpa membelakangkan agama !

Jom baca kisah yg aku amik dari page tersebut ..

Balai Wangsa Maju terima maklumat ada sebuah pondok di dalam hutan berhampiran damaisari wangsa melawati. Sepasukan anggota balai wangsa maju pergi ke hutan tersebut dan siasat berkenaan dakwaan wujudnya sebuah pondok dlm hutan.

Setiba di lokasi apa yg menyentuh hati kami, dapati seorang pakcik tua tinggal di pondok buruk tersebut merengkot kesejukan dan kelaparan. Beliau jelaskan sudah lama tinggal di hutan tersebut sejak kawasan tersebut estet getah lagi.

Dan bila ditanya kenapa tinggal dihutan yg gelap tersebut dan jawab beliau, beliau hidup sebatang kara dan tak mahu susahkan orang. Atas dasar kemanusiaan, anggota balai belikan makanan utk pakcik daif tersebut dan tatkala menerima makanan tersebut, airmata menitis dari mata tua beliau.

Beliau berkata inilah pertama kali beliau menerima sumbangan makanan yg banyak. Hiba dan tersentuh hati kami kerana ada kehidupan yg daif dalam arus pembanginan yg pesat di kawasan tersebut. Keesokannya sekali lg anggota dari balai wangsa maju melawat pakcik tersebut dan kali ini

Ketua Polis Balai Wmaju membawa bersama Hj Mustafa Ketua Persatuan Penduduk Sek.1 ke lokasi hutan tersebut. Di siang hari lagi jelas kedaifan dapat dilihat. Kali ini kami bawa nasi beriani. Sekali lg mata tua pakcik tersebut mengeluarkan airmata.

Hakikatnya sudah bertahun beliau tak dapat merasai nikmat makan seperti nasi beriani. Makanan rutinnya adalah roti yg disedekahkan oleh org yg mengetahuinya tinggal dihutan. Betapa sedihnya hati kami. Sebagai polis, kami juga insan yg berperasaan dan kami akan pastikan pakcik tua tersebut mendapat pembelaan dalam hidupnya dalam beliau mengharungi sisa hayatnya.

Terfikir kami, bagaimanakah hidupnya bertahun2 dihutan. Bagaimana beliau tidur dalam kesejukan? Bagaimana beliau atasi kelaparan? Kami berterima kasih kepada yg memberi maklumat. Sekurangnya kita menjumpai hakikat kebenaran kehidupan dalam arus pembangunan yg pesat.

Wajar kah kita tidur di tilam empuk sedangkan ada manusia di hujung usianya tidur beralaskan papan? InsyaaAllah polis akan uruskan kebajikan pakcik daif ini atas dasar keinsanan.

Innamal A'mal Binniat. Sekian. “.

 

Moga 2015 , kita lebih bersyukur kepadaNya ..

Pencuci muka kegemaran !

 

Ya Allah.. lega giler bila dapat cuci muka dengan Tea Tree Oil dari Cosmoderm ni .. Sebelum ni aku ada guna jenama lain tapi rasa macam .. tak puas ! Masih melekit kat muka.. Kena basuh betul betul , baru leh clear !

Pertama kali aku dioffer guna Tea Tree Oil ni , terasa segar terus muka terutama bila seharian berada di luar rumah.. Hurmmm .. Terus melekat guna produk ni ..

Dan.. abis sudah ! Kena order lain.. Atau cari kat farmasi berhampiran.. Atau malas nak keluar , leh order online jer.. Hurmm.. Harga ? Tak mahal mana pon.. Rugi lak rasanya tak beli masa sale ari tu kat Mid Valley.. Huhuhuh..

Er , nak beli mana ? Www.cosmoderm.com.my

Khas untuk anda : Buku Bekal Ke Sekolah

 

cover1

Pertama kali buku ini ada di pasaran tempatan iaitu Idea Bekal Ke Sekolah - Menu Asia dan Idea Bekal Ke Sekolah - Ala Barat.

Buku ini pastinya dapat banyak membantu para ibubapa menyediakan bekal untuk anak-anak nanti. Ha, sekolah bagi tahun 2015 pun dah nak bukak. Apa kata kali ni para ibu masak sendiri untuk anak-anak ke sekolah. Tak payah beli dekat kantin. Dah tentu berkhasiat dan bersih. Dapat jimat duit lagi tu.

buku2DSC03362

Buku ini sarat dengan pelbagai resepi. Seperti yang dinyatakan awal tadi terdapat dua buah buku dalam siri Idea Bekal Ke Sekolah ini. Yang pertama mengandungi pelbagai resepi dari Asia dan yang kedua mengandungi resepi-resepi dari barat. Kedua-dua buku ini memang berbaloi dimiliki, percayalah. Harganya pun memang dah mampu milik sesangat, RM 15 senaskah sahaja.

bento1

Dalam buku pertama penulis memperkenalkan pelbagai sos untuk memudahkan dan memendekkan masa memasak. Iyelah pepagi buta mana ada masa nak masak yang pelik-pelik.

 cover7

Manakala di dalam buku kedua pula, penulis memperkenalkan resepi-resepi dari barat yang sarat dengan keju. Pasti anak-anak anda suka keju, kan? Disamping itu penulis juga banyak memperkenalkan menu dan tips untuk anak-anak yang cerewet dengan makanan (picky eater). Wah! bagus sangat tu...

Camana nak membelinya? Mudah saja, klik sahaka di link INI.

Bantu ibu derma baju..

 

Sukaa dia bila ajak kemas baju.. Dia lak lebih beria .. Huhuh.. Tak sangka langsung aku .. Dah besar dah dia . Dari dukung , merangkak , berjalan , berlari.. sekarang dah nak menolong orang tua dia .. hurmm…

image

Baju baju yang dikemas ni , akan didermakan ke mangsa banjir di Lipis. Rakan rakan dari #kelabbloggerbenashaari akan turun ke sana untuk bantu apa yang patut. Rumah salah seorang dari mereka , terkena banjir baru baru ni..

Hurm… Aku tak dapat nak ikut disebabkan beberapa hal yang tak dapat dielakkan. Sedih dan sayu .. hurmm… Hanya mampu tolong apa yang patut jer .. Moga Allah permudahkan urusan mereka nanti..

Bila jarinya luka ..

 

“ Saaakkitt… sakittt… “.

Aku dok membalas email di hp, tak perasan yan g dia menunjukkan jarinya entah bila luka tu ! Kejadian berlaku sewaktu aku menunggu wife di depan klinik kesihatan kerajaan.. dalam kereta yer !

Padahal dia duduk sebelah aku je pon ! Camana boleh luka ? Apa yang dia dah buat ? Iskhhh… Terus aku amik tisu basah dan bersihkan luka dia kemudian balut !

“ Pandaaiii.. “. Dia cakap kat aku sejurus aku balut jari dia tu.. Tampak suka dia dengan kelainan di jari dia tu.. Terus kawal jari dia tu agar balutan tu tak terlucut.. hahaha ..

image

Nak makan pon dia tak nak bukak balutan tu.. Hahaha.. Sayang benar.. Aku berjaya bukak bila dia terlena dalam kereta .. Bila terjaga , dia tak ingat pasal jari dia.. hingga aku tunjuk jari dia yang luka tu.. heheheh ..

Selasa, 30 Disember 2014

Berat dada membacanya..

 

Bulan Disember.. Menjelang 2015. Mereka dah bersedia untuk menyambut tahun baru ..seperti sebelum sebelum ini .. Tapi , kita mampu merancang.. Allah yang menentukan segalanya..

Bermula dengan ekonomi .. kemudian banjir yang melanda beberapa buah negeri disusuli dengan kehilangan kapal terbang hilang.. Dan semalam , angin ribut di utara tanah air pulak !

Timeline dalam minggu ni dah melebihi 'panasnya’ dari berita semasa di tv ! Antara realiti dan tambahan.. antara kenyataan atau fitnah.. Antara nak percaya atau tidak ..

Bagi aku , setiap status rakan rakan , membawa seribu pengertian buat aku ! Aku sendiri , dah penuh dengan masalah peribadi.. Tambah lagi dengan.. hurmm…

Moga Allah tabahkan hati kita semua .. Entah apa menanti kita di tahun 2015 ..

Bercucuran airmata melihat kesan banjir !

 

Tak terkata apa bila melihat gambar gambar ini yang aku amik dari facebook rakan rakan lain.. Uhukkk…. Apakah aku ini mampu setabah mereka ??

image

Gambar menunjukkan Tan Sri Annuar Musa melawat kawasan bencana dan di gambar ni kelihatan mangsa banjir sedang membersihkan telur ayam.. Hurmm..

Dan gambar seterusnya.. Hurmm… Nilailah sendiri ..

Hurmm.. kalau wife aku selalu pening kepala tengok rumah bersepah dek permainan Qhaliff dan dia kata rumah macam kapal karam.. Bayangkan ni camana lak perasaannya ? Hurmmm …

Jeritan mengegar seluruh bangunan !

 

Fuh… nak tak nak , aku kena paksa gak Qhaliff gunting rambut ! Dan nak tutup mata dia dah.. Dia sayang benar rambut dia tu.. Maaf la Qhaliff.. Rambut tu nanti tumbuh lagi.. Buat masa sekarang , orang ingat daddy ada dua anak perempuan ! Walhal sepasang dah.. Huhuh..

image

Dan setelah dia menjerit selama hampir 20 minit dalam kedai gunting rambut.. Menangis , melalak.. bercucuran segala air keluar dari setiap lubang yang ada di bahagian kepala tuuu , akhirnya ..

image

Aduh.. baru laaa nampak rupa diaaa yang sebenar ! Sebelum ni , kalau mandi jenuh aku kena check muka dia.. kena ke tak air sebab dia tunduk ! Halang air dari kena muka dia.. Sekarang ? Amik kaauu ! Hahaahha ..

Meraung dia tengok rambut dia kat cermin masa kat kedai gunting rambut tu.. Terus terang , aku payah gak nak terima bila rambut dia gini tapi bila tengok lama lama.. sama cam daddy lak kekacakkannya ! Hahahaha…

Isnin, 29 Disember 2014

Hati-hati bila sebarkan maklumat !

 

Kan dah tak pasal pasal kena cari !

image

Terlalu banyak ‘cerita ‘ disebalik cerita.. Aku pun dah naik pening.. Antara nak percaya atau tidak ! Mana satu patut nak percaya sebab ada yang kata dari keluarga terdekat atau kawan kawan yang boleh dipercayai.. Tetiba kata dah salah info..

Allah Maha Mengetahui. Aku pun letih nak fikir banyak. Mana yang ada bukti bergambar yang telah disahkan oleh mereka yang ada kaitan dengannya , itulah yang aku percaya .. Yang lain , aku mampu tengok je la.. Bila aku percaya , aku tolong war warkan di FB aku..

Hurm.. hati hati yer ..

Kesayangan Qhaliff !

 

Lampu suluh ! Dia akan pegang bila ke mana mana , dalam rumah ! Kalau gi dapur , dia akan on.. Bila aku cuba ambik , dia akan jawab..

“ No , no , nooo.. Tak bolehhh.. “.

Tidur pun tak lepas dari genggaman dia ! Nasib baik , bila jaga dia terlupa terus.. hinggalah dia ternampak semula lampu suluh ni..

image

Aku beli lampu suluh ni untuk kecemasan andai bekalan elektrik terputus. Kena standby banyak skit.. Mana laaa tau kan ? Sekarang ni, apa saja boleh terjadi .. Dah tak mustahil .. hurmm..

Kelantan selepas banjir ..

 

Sedihnya.. Bandar laluan aku ke Kok Lanas , kini dah jadi .. tak tergambar dengan kata kata.. Dulunya sangatlah sibuk.. Di sini pasti akan sesak seketika tiap kali aku balik kampung wife..

Manik Urai..

image

image

image

image

Ada banyak lagi gambar.. Yang ni aku amik dari FB En.Hilmi Abdullah. Terlalu menyayat hati kalau nak tunjuk lagi.. Korang boleh tengok di page seperti The Red Warriors , I love Kuala Krai dan banyak lagi .. Moga selepas tengok gambar tu , menghadirkan keinsafan pada diri dan bantulah mereka seberapa yang termampu.. Ada banyak pusat pusat bantuan yg mengumpulkan barangan keperluan yang mana akan diagihkan pada mangsa.

image

Bayangkan… ini rumah kita sendiri !

Nak membaca la jugak dia !

 

Malam tadi , Qhaliff pilih buku kat rak buku dan beri pada aku. Pastu ajak membaca ! Alahai… Buku dia byk salah letak.. Dan petang tadi , aku ajak wife gi MPH Alamanda untuk cari buku yang sesuai untuk Qhaliff.

Dan dalam kereta , wife kasi laaa buku kat Qhaliff setelah Qhaliff terjaga dari tidur.. Hurm.. dah jadi tabiat Qhaliff , naik kereta .. mesti tidur ! Bila kat Alamanda , pon masih tidur ! Dah masuk dalam kereta , baru jaga !! Haaha… takde rezeki nak jenjalan laaa dia ..

Bila bagi kat Qhaliff , Zahra pon merengek nak jugak membaca !! Adehhh.. Mau tak mau , wife kasi buku kat dia .. Dan , dia pon baca laaa gakkkk !! Meniru abang dia ..

image

Beriaaa membaca .. Hurmmm ..

Ahad, 28 Disember 2014

Baju baru KELAB BLOGGER BEN ASHAARI


Direkabentuk oleh Denzel Yap. Kapal terbang AirBus milik Air Asia di bawah ni pon dia punya design.. Cun kan ?
image
image
Dan inilah baju rasmi hasilnya yang direka khas untuk Kelab Blogger Ben Ashaari untuk edisi 2014 yang mana edisi ini ditaja oleh Cosmoderm , yang telah menjadi penaja rasmi Kelab Blogger Ben Ashaari untuk tahun 2015 nanti..
image
Nak beli ? InshaAllah akan dibuka untuk jualan juga nanti..

Terima kasih Denzel dan Cosmoderm.

Mengoda untuk digigit !

 

Grrr… Setiap hari , confirm kena gomol ngan aku ! Geram tengok cara dia memandang kita.. Macam takde perasaan tapi tenungan dia dalam ! Bila gomol dia , baru dia ketawa .. Kalau tak ? Dia pandang dan berlalu je pandangan tu.. Huhhh…

image

Sedar tak sedar , dah nak masuk 8 bulan .. 5 hb nanti , gi cucuk lagi.. Dan masih dok pk… nak cucuk tak bila usia cecah 1 tahun nanti ! Hurmm…

Cara mudah bantu mangsa banjir !

 

Tak perlu la sampai berpuluh ringgit untuk sumbang andai tak punya duit yang banyak.. RM1 pon dah memadai.. Bayangkan seorang dah RM1 .. Kalau 100 ribu orang ? 1 juta ? Haaa.. Sekurangnya anda dah pun membantu mereka selain mendoakan kesejahteraan mereka.. Kan kan ?

image

Mudah je caranya.. Gunakan telefon canggih anda itu kemudian melalui sms , taipkan BANJIR<jarak><amaun>  dan hantarkan ke 13999. Haa.. Settle !! Apa ? Tak paham ? Taip BANJIR 20 dan send ke 13999 !! Kalau nak derma RM20 laa.. hehehe.. Kalau RM1 , taip je 1 .. selesai !

Terima kasih atas bantuan anda.. Aku wakilkan mereka.. hehehe ..

Sabtu, 27 Disember 2014

MILNA , biskut pertama Zahra !

 

Dulu bagi gak kat Qhaliff.. Tapi tak la dia makan beria.. Makan main main jer.. Asal dia pon dapat mengunyah di kala orang tua dia mengunyah.. hehehe.. Nak ikut sangat la kononnya..

Dan wife turut belikan untuk Zahra ari tu.. Suka ke Zahra ? Hurm.. Zahra ikut style aku ni.. makan apa saja ! Tak kira dah kalau lapar .. hehehe ..

image

Aku post di FB dan Insta , ada kawan tanya .. biskut apa yang Zahra makan .. Dan inilah diaaaa ..

image

Apa apa persoalan mengenai MILNA ni , sila google yer .. Pastinya banyak nak tanya punyaaa… Jangan risau , Zahra makan main main jer pon.. Memang bawak makanan dia yang wife buat sendiri.. Tapi sementara tunggu mak pak dia abis makan , maka tu la yang wife bagi.. InshaAllah , ok jer ..

Cara untuk elak kereta dari rosak akibat banjir ?

 

Terpandang gambar banjir di Kelantan membuatkan aku tertanya .. takkan takde cara untuk selamatkan kereta selain dari membawanya ke kawasan lebih tinggi ?

image image

Hurmmmmm…. Terpandang satu post rakan di satu page yang popular ketika ini , aku rasa inovasi ini mmg sangat membantu mereka yang ingin selamatkan kenderaan mereka ..

Mampukah ciptaan ini mampu menyelamatkan harta benda kita satu hari nanti ?? Sekurangnya mencuba dari biarkan je kan ?

image

image

image

Bisnes baik ni ! Hahahaha .. Ramai tanya mana nak beli !! Ok , boleh tengok di Www.floodycarbag.com atau di facebook Siti Zulaikha Amzan.

Antara Sony Xperia Z2 dan Sony Xperia Z3 !

 

Kenapa aku suka Z series ni ? Terus terang , aku tak pernah minat Sony ! Er , pernah.. tapi bukan telefon pintar la.. Heheheh.. Tetapi , sejak aku review kamera dslr Sony Alpha 5000 , aku berpendapat yang gadget Sony ni ada sesuatu yang menarik !

Kemudian , terdengar lagi kelebihan Sony Xperia Z series ni leh masuk air ! Ahaaaa ! Inilah yang aku tunggu tunggu ni ! Maklumlah , aku suka usung handphone ni ke mana saja aku pergi ! Aku tak nak lepaskan setiap detik atau terlewat membalas email client.. hehehe.. Duit wooo .. Dan aku beli Sony Xperia Z2 !

Ternyata aku semakin berpuashati dengan Sony walaupun pada awalnya aku rasa cam agak stress dengan bateri Xperia Z2 yang tak tahan bateri  ! Tetapi selepas aku selidiki, rupanya ,ada beberapa aplikasi yang memang makan bateri kalau tak dilogout dengan betul !

Dan kehadiran Sony Xperia Z3 , semakin menceriakan hidup aku ! Hehehehhe.. Bila perbandingan dibuat diantara Sony Xperia Z2 dan Sony Xperia Z3 ,  maka aku nasihatkan .. sesiapa yang nak beli handphone buat masa sekarang , cepat cepat sambar Sony Xperia Z3 !!

image

Bagi aku , Sony telah mengeluarkan telefon pintar yang bagi aku , antara yang patut dimiliki oleh semua orang ! Berbaloi !

Nanti aku cerita lagi pasal Sony Xperia Z3 ni ..

Teringin nak membantu mangsa banjir ?

 

Sukarelawan diperlukan ! Ahaaa.. Serius , membantu mereka ini terasa hati sangat tenang walaupun penat fizikal tapi sekurangnya dapat memberikan sesuatu pada mangsa mangsa banjir dari dok geleng kepala tengok gambar di Facebook dan baca info info tah sahih di whatsapp ! Jom turun dan bantu mereka yang memerlukan !

Antaranya.. menurut kawan blogger , di Shah Alam .. mereka amat memerlukan sukarelawan !

Bagi yang berminat dan berkelapangan .. Apa kata sibukkan diri anda dengan membantu mereka yang memerlukan kaki dan tangan anda !

Terharu di Putrajaya !

 

Ternampak status rakan #kelabbloggerbenashaari , Yana Azfar di Facebook..  Terus aku printscreen dan post kembali di Facebook dan di whatsapp ..

Alhamdulillah , beberapa orang rakan #kelabbloggerbenashaari bagi respon untuk turut serta ! Tetiba semangat membara.. Maklumlah , rakan blogger nak turun.. perempuan lak tu ! Malulah kalau aku ni lelaki tak turun bantu kan ?

Tap tujuan utama aku nak turun adalah untuk memberi sumbangan tenaga pada team sukarelawan. Nak turun ke lokasi terbabit , aku tak boleh.. Famili kat sini takde orang nak jaga lak .. Hurm..

image

Dan malam tadi , selepas jam 8.. aku bertolak dari rumah aku yakni di Sepang menuju ke Putrajaya. Selesaikan terlebih dahulu urusan rumahtangga dan baru tenang nak bantu mereka di sana ..

Di depan Parcel E , Putrajaya .. aku sedikit tergamam.. Banyaknya kenderaan menghala ke situ pada waktu gitu ! Takkan semua ni nak gi bantu ????

Dan benar. Mereka semua ke sana adalah untuk gi membantu memuatkan barang barang keperluan ke dalam lori yg akan ke negeri yang terbabit dalam bencana banjir sekarang ini.

Terharu aku. ‘Mereka’ di sana , bukan keseorangan ! ‘ Kami ‘ disini berusaha membantu anda yang di sana !!

Antara barangan keperluan yang aku nampak ada di situ , pakaian , air minuman , maggie , biskut , lampin pakai buang dan macam macam lagi !

Alhamdulillah .. Banyak tempat pengumpulan barangan bantuan dibuka yang bertujuan untuk membantu mereka ! Moga dengan sedikit bantuan ini dapat membantu mereka di sana ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI