Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 3 Disember 2014

Nasi Arab Reen's Kitchen - Mudah disediakan , Sedap dimakan !

 

Teringin makan nasi arab tanpa keluar dari rumah ? Hehehe.. Nak masak sendiri ? Heheheh ..

Hanya dengan memasak sendiri menggunakan ' Rice Cooker ' di rumah. Murah,jimat dan sungguh enak !!

Cara Penyediaan :

  • Basuh dan rendam beras selama 20-30 minit
  • Tumis semua rempah perencah dengan minyak masak / mentega
  • Hiris bawang merah dan bawang putih untuk menambah aroma
    ( Tumis sebentar sahaja, tak perlu sampai hangit )
  • Masukkan 600ml air ke dalam tumisan.Biarkan ia mendidih.
  • Tapiskan beras dan masukkan ke dalam didihan tadi.
  • Tutup tudung periuk dan biarkan sehingga ianya masak

Siap !!! Sedia untuk dihidangkan ..

Tetapi !! Anda perlukan rempah asli nasi arab yang import terus dari negara Timur Tengah untuk mendapatkan rasa sebenar nasi arab !

Ingin mengetahui dengan lebih lanjut ? Hehehehe .. Sila layari http://nasiarabreenskitchen.webs.com/ atau ke Fan Page , Nasi Arab Reen's Kitchen .

5 komen :

Nadia Elena berkata... [Reply to comment]

nampak sedap tapiiiii..saya diet. erk! haha ok nnt blh mintak nina buatkan nasi arab ni. saya jadi tukang makan je ekekeke~

Farah Waheda Wahid berkata... [Reply to comment]

cuba aben masak untuk kitaorang lepas tu kitaorang datang makan...ok macam tu? boleh?

Normi Nieza berkata... [Reply to comment]

sdapnya..:)

Eny Abdullah berkata... [Reply to comment]

sedapp!!

Papaglamz berkata... [Reply to comment]

Memang sedap ni. Kak Eny x nak cuna ke? Hehehe

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI