Khamis, 2 Januari 2014

Musim tersepit di celah kerusi kembali..

 

Hahahaha.. aku tak tau la sapa punya kerja.. Abis tersebar kat whatsapp .. hahahaa.. Awal pagi , dgn murid tersepit. Pastu ada pulak pakcik , abg askar diikuti dek pelbagai lagi gambar..

Aku tak hairan sebenarnya bab tersepit ni di zaman sekolah.. Takat kepala tu ok lagi.. aku penah kena peha tersepit kt celah celah tempat duduk  gara gara kerusi dah 80%  bergoyang !! Tunggu nak patah jer !  Pedih siuttt..

Photo

Haih.. kata dah moden.. Ada lg sekolah guna kerusi kayu ??

Published with Blogger-droid v2.0.10

Rezeki kami sekeluarga ..

 

Tarik nafas lega.. Alhamdulillah… Kalau tak ? Tak tau laa apa nasib kami sekeluarga tadi. Kebetulan pulak aku memandu dengan rileks dan santai je tadi padahal aku dah penat badan sbb dok dukung Qhaliff di Alamanda tadi.

Apa ceritanya ? Hurmm … Tengahari tadi .. Dalam perjalanan pulang dari Putrajaya , melalui jalan biasa yakni Jenderam Hilir tu laa.. Kawasan kampung tapi kereta yang dipandu seolah olah berada di  dhighway ! Laju memanjang , tak kira masa ! Kalau tengahari tu , kena hati hati laaa.. Budak nak gi sekolah laa.. nak balik sekolah laaaa.. kan ?

Nak dijadikan cerita .. Aku terperasan ada sebuah kereta nak keluar dari satu lorong , dari jauh. Aku pun dah mula perlahankan kenderaan. Mana tau dia main terjah jer keluar nanti.. tak ke naya ? Aku pandang belakang.. Clear.. Takde kereta .

Tiba-tiba , ada sebuah kereta dari arah bertentangan memasuki lorong aku dan pantas memasuki lorong dia semula selepas memotong kereta di hadapannya yang nak masuk ke lorong di sebelah kiri !

Bayangkan aku berdepan dengan kereta tu dan nyaris bertembung ! Kalau aku laju skit , mmg kena laa tadi .. Aku hon panjang kat kereta tuuu..

Istighfar dan bersyukur sangat pada Allah. Rezeki kami , panjang umur dan sihat lagi hari ni .. Huhu…

DRYPERS vs HUGGIES !!

 

Sebelum ni Qhaliff guna drypants berjenama DRYPERS .. Kelmarin , tukar ke HUGGIES setelah stok di kedai abis .. Kata wife , HUGGIES lebih murah dari DRYPERS ..

Dari segi kebocoran camana pulak ? Ok… Sebelum ni , bila Qhaliff bangun tidur , kebocorannya .. ciput jer. Kalau sentuh bahagian bawah seluar , baru terasa basahnya.

HUGGIES lak camana ? Hurm…. Ok , ni aku bagitau awal awal yer .. DRYPERS tak sponsor aku yer .. Jadi ini bukan advertorial berbayar yer.. Haa.. Kang ingat aku berat sebelah lak.. huhu ..

Pagi tadi , aku tengok seluar Qhaliff.. kebocorannya amat ketara .. Hurmm.. Tu je la aku leh bagi kesimpulan. Untuk penjimatan , sebelah siang , aku akan guna HUGGIES dan malam , untuk pakai waktu tidur .. guna DRYPERS..

Tak pe.. nanti aku try sendiri ok ke tak .. Lebih adil utk buat perbandingan.. kan ? Heee..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Bukan aku tak kasi ..

 

Tiap kali bila kawan mesej aku di FB , yang mana jarang bagi mesej .. confirm hati aku berdebar debar.. Apa la pulak isunya ni ?

“ Ben .. cuba tengok ni .. “.

Ler .. Kalau tak gambar kat gym, gambar ni .. confirm kena guna punya tanpa kebenaran ! Ada kawan kata , biarkan je la.. Bukannya dia pos bukan bukan seperti ada akaun yang lain.. siap mengaku gay tuu .. Adehh ..

Bagi aku la kan.. kalau dia nak guna gambar aku dan pos yang baik baik tu .. ok la.. Tapi tengok la header dia tuuu .. Tak pasal pasal ada orang ingat aku nikah baru dengan guna nama baru ! Haaa.. Camana tuuu ?

Aku nak tarik balik gambar gambar ni , dah terbabas 5 tahun pon.. Tak berbaloi dah. abis bersepah dah gambar aku ni haa.. Pandai pulak pilih.. Gambar  tang masa kacak je amik ! Masa tak kacak , tak nak pulak ! Hahahaha …

Nasihat aku la.. Tak kira la apa niat sekali pun , kalau nak layan laman sosial ni , guna la gambar sendiri atau guna la avatar atau kartun mickey mouse ke… Gambar orang bernyawa ni , tak bagus .. Sbb bila kita tersebar atau termuat naik sesuatu yang mendatangkan keaiban , tak pasal pasal kawan empunya gambar kena .. Haaaa .. tak ke naya ?

Sementara ibu di klinik. .

Qhaliff dah sembuh.. Aku 90% tapi ibunya , belum donggg .. Kena gi klinik kerajaan utk amik mc ari ni..

Sementara tunggu , aku gi lepak minum milo ais .. Secawan RM2 koooo.. hahaha.. kurus daddy ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Budak sekolah , jangan bicara soal politik !

 

Wow ! Kalau bicara soal politik , dikatanya tidak matang ! Kalau bicara soal hiburan , baru matang ? Heeee … Eh ? Ni zaman bila punya pendapat ni ? Huhu.. Cuba cari berapa ramai budak boleh berbicara pasal politik tanpa kira dia pro mana sekali pon. Dengar apa yg cuba dia hujahkan ..

Itu lebih baik dari dok bersembang pasal artis Korea laaa.. artis Jepun laaa .. Atau pon artis Malaysia yang pakai mekap apa atau baju apa .. Eh , buang masa laaa.. Ops , sesekali .. ok laa.. Bukan tak leh .. Sebulan sekali , ok laa.. hahaha ..

Abis tu , bicara soal politik ni menjana minda la eh ? Gilo koo .. Nak bercerita pasal politik ni , kena ada fakta yang betul. Salah cerita , kena gelak atau kena maki kooo .. Jadi , kena la banyak membaca .. Secara tidak langsung , bila dia membaca , dia akan tahu banyak perkara terutamanya mengenai sejarah politik negara atau juga dunia ..

Tak kisah la dia nak sokong biru ke , hijau ke .. asalkan mampu berhujah dengan logik , sabar dan punya fakta , bagus.. Kalau tak , baik dia baca buku sekolah jer .. Jangan kacau orang aihh .. Hahahha ..

Sebab tu , jarang nak dengar budak sekolah sembang politik ni .. Tak ramai nak amik tau sbb mak ayah dok suap makan lagi. Tiap pagi , mintak duit gi sekolah .. Pastu belanja awek makan atau pakwe makan .. Haaa.. Dengar PAS nak perintah negara , takut abis sebab taknak Hudud ! Hahahahha .. Sbb tu kena amik tauuu … Jangan duk bawah tempurung ..

Jangan marah aa… Selamat bersekolah yer adik adik .. Belajar rajin rajin.  Mana tau boleh jadi menteri tapi jangan jadi menteri  berlagak dengan harta rakyat yer  !

Punca Qhaliff kurus ???

 

Maafkan daddy sayang .. Kena ikat perut kita tahun ni ..

Photo

Hahahah .. Takde laaa .. Dia kurus sbb dia aktif sangat dah skang ni.. Berkungfu dengan aku , setiap jam .. Melarikan diri setelah menjatuhkan barang lagi .. Haaa.. Maunya tak kurus ? Makan terlebih wokeh ! Camana pun , anak mesti mau kasi makan.. Bapak tak makan , tak peee .. Heee..

Tapi kalau bapak tak makan .. anak camana mau makan ? Bapak tak larat mau cari makan nanti .. Susah laaa .. Kalau gitu , biar bapak makan dulu .. Heeee..

Gurau laaa .. Aiseyman..

Asal blogger je , nak PERCUMA jer !

 

Tahun ni tahun ke 6 aku blogging.. Yeke ? Sat kira.. Mula hujung 2008 kan ? Skang dah 2014 .. haa.. Berapa ? Kira la sndiri.. Aku letih dah kira.. Tu belum masuk GST lagi tuuu .. Haaa..

Awal awal blogging .. aku fikir , best giler dapat job ni ! Free pon tak pe laaa .. Janji dapat macam macam terutama gi bercuti sana sini ! Tapi mustahil la sbb aku ni , bukan blogger retis atau popular pon ..

Tapi segalanya mula meleset bila aku dah masuk tahun 2 blogging. Pelbagai job aku terima .. Berbayar dan juga tidak. Awalnya  yang tidak berbayar tu , ok la.. Win win situation.. Tapi lama kelamaan, aku rasa macam tak berbaloi.. Takkan diorang ni tak mampu bayar walaupun untuk RM100 ??

Sesekali tu , ok la. Tapi kalau dah 2,3 kali menda yang sama suruh promote , tu melampau laaa .. Diorang dapat keuntungan. Atau agen tu dapat bayaran.. Tapi sampai kat blogger , tak payah bayar ! Dah kasi makan , tidur free .. dah laa  , kata mereka ! Amboiii .. Maaf laaa yer. Kalau nak gitu , maka aku pergi bercuti cuti Malaysia je la. Untuk update ? Maaf .. Adil la kan ?

Blogger bukan wartawan. Wartawan , mmg dah ada gaji. Blogger pula , income dari blognya. Kalau nak asyik free.. lama lama tutup blog weh ! Kalau bagi produk mcm gadget , berbaloi la gak. Boleh jual dan duit leh simpan ! Ni zaman duit mau pakai banyak woo !

Blogger pon.. Nak pasang network pun , jangan sampai merendahkan lagi maruah blog tu. Susah susah kasi naik .. Tau tau , free ! Perghhh ..

Bukan apa .. aku kesian je kat blogger yang dok kata , ‘ kenapa aku tak pernah merasa duit dari blog ? ‘. Camana nak merasa kalau ada blogger dok asik amik job free.. Bukankah itu akan matikan segala peluang pendapatan blogger ?

Air suam pon mau bayar tau .. Mana ada free skang ni ! Mau gerak , guna minyak .. Lrt mau naik ! Memadai dengan tidur makan je ? Atau seronok ? Sesekali , ok laa .. Selalu buat , makan pasir laa .. Jangan ternganga bila dengar ada blogger masyuk tapi kita tak.. Dah kita nak free jer ..

Ingat blogger .. korang ada blog , FB , Twitter , Instagram .. Korang update tu , guna internet .. Mau bayar internet maaa ..

Entri dari rakan sejawat .. Baca kat SINI ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI