Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Januari 2014

Qhaliff , jangan buat gitu pada adik !

 

Photo: "Qhaliff , jgn buat gini kat adik nanti yer ..Daddy smackdown nanti ! "

Huh .. Buat gitu , siap laaa ! Amik tab tu , rebus !!

“ Depa kata , aman ! “

 

Naik menyampah kekadang aku bila orang dok kata , asalkan negara kita aman .. naik la apa pun , tak kisah laaa .. Janji nak ke sana sini , senang .. Takde kisah apa pun ..

Hurmm.. Aman dari peperangan.. tapi bagaimana pula dengan jenayah yang semakin ? Er , ada yang kata dah menurun .. Tapi kalau menurun , kenapa di dada akhbar , ada jer berita kes jenayah ? Bukan ringan ringan haa.. Malah baru baru ni , ada terbaca di Facebook.. sekumpulan mat rempit ‘gegar’ balai polis ! Haaa.. Apa dah jadi ni ?

Aku .. setiap malam sebelum tidur , kena pastikan tingkap pintu segalanya terkunci rapi ! Tidur pun kena ada belantan berhampiran.. Bukan tak pernah terjadi kes pecah rumah di kawasan aku ni .. Pernah wooo .. Nak tidur pun tak lena ..

Hurm.. Tu part tidur. Part nak keluar gi kerja awal pagi. Kena pandang kiri kanan .. Baru bukak pintu gate. Bila drive , orang langgar .. berhenti tempat ramai orang takut takut penjenayah bersenjata. Bukan tak pernah ada kes .. Ada wooo .. Kalau berenti tempat ramai orang pon belum tentu selamat ! Haaa..

Nak berenti di stesen minyak pon kena hati hati malah pekerja di dalam stesen lagi teruk kena berhati hati ! Perghhh .. camana ni ? Apasal boleh jadi gini ??

Orang yang buat keje ni pendatang ? Tak semestinyaa.. ‘ Orang kita ‘ pon ramai jer penyamun .. Antara bertopeng atau tidak jer.. hurmm..

Terus terang laa.. aku sekarang ni nak ke mana mana pon , tak berani sangat apatah lagi bila ada keluarga di sisi .. Hurm..

Ini antara komen rakan rakan di FB mengenai isu ini ..

  • betul2 . Negara jepun , perempuan dia tak takut sangat nak keluar sebab jenayah mereka kurang dan undang2 mereka ketat. tapi kita nak keluar pun fikir2
  • Hukum hudud xnk buat....sedangkan itu perintah Allah....silalah keluar dr bumi Allah...blh gitu?
  • Contohi negara Brunei bila tlh dilaksanakan hudud secara automatik kadar jenayah menurun..
  • Kalau dulu...tidur kt rumah atok di kampung...terlupa nk tutup tingkap pun, insya allah...takda apa2...tp sekarang....huhu....tahap jenayah di kampung sama naik dengan jenayah di kota2 besar....
  • Smlm ayah sy kena curi hp dia kt area sekolah.. pastu area umah ramai dh rumah diorg kena rompak.. biasanya warga asing yg buat. Ade rumah tu smpi 3 kali kena rompak.. huhu
  • Nak bg ank kluar sndiri gi main kt playground pn takut...wpn cuma blkg rmh...
  • nk kuar umah pun, bru smpi park dlm kepala dh ligat pk mcm kemungkinan. pndg keliling, cpt2 msuk kete, cpt lock. alahai. scary btul. dok dlm umah pun, dgr bunyi pelik sikit dpn pintu pun hati dh x keruan.
  • betul2... itu belum kire lepas keluarkan cash di atm. sebelum keluar pun kene pandang kiri kanan. risau2
  • Pengalaman aku g Bali... tourist guide situ citer... kat sane kes jenayah almost zero... kalau park moto nak tggalkan kunci kat moto pun takda hal... jln tgh2 mlm kat tmpt sunyi pun x perlu risau... tak tahu la sejauh mana kebenaran dia sbb aku dok sana 4 hari jer... tak dpt nak tgk sendiri keamanan yg dikatakan tu...
  • emm ketua polis negara pon dh 3tahun kerja tanpa cuti sbb bnyk handle kes jenayah yg menjadi2.. mcmane plak menteri ckp negara kita aman.... sedap la dok berdondang syg...
  • sy suruh ank sy kuar buang sampah skjap kat tong sampah depan umh pon kene intai/tengok2 sbb takut....mane le tau kene kidnap ke ape ke....pdhal depan umh sndiri, tpi rasa mcm dok kt kegara luar pulak sy punye takut tuh.....
  • betul tu skrg ni kalau nak isi minyak pun takut2 kena pandang kiri dan kanan sebabnya banyak sangat kes ragut/rompakan di stesen minyak. handphone and wallet kena jaga2 masa isi minyak. kalau stesen minyak yg sunyi mmg xmasuk la..takut gilaa..kat parking pon sama gak..
  • di Canada ni,pintu rumah cuma lock sekali aje...takde pasang grill kat pintu...
    di tingkap pon tak perlu pasang grill....
    memang kadar jenayah sangat rendah bila di negara maju macam di Canada ni..
    di Malaysia,menjadi satu kebiasaan di mana2 rumah,mesti kena pasang grill di pintu,di tingkap....pagar seboleh2nya kena lock dan ada ciri-ciri keselamatan...
    di Canada ni,setiap rumah,tiada pagar....pagar nya hanya dibuat hiasan...yg jenis kayu tu....
    sangat berbeza negara orang kafir dengan negara so called "Islam" seperti di Malaysia..

Aku bukanlah nak kata polis tak buat kerja.. Tapi kena cari cara untuk selesaikan segala masalah yang patut lama dah selesai ni .. Kalau dok tangkap pendatang haram .. bukan semua buat jahat..

Aku ni nasib baik laaa boleh pikir lagi bila tak de duit .. Kalau jenis dah malas pikir ? Dengan kenaikan sana sini .. gaji ciput .. Nak buat bisnis pon , karenah birokrasi sana sini. Buat pinjaman , jerung menanti ! Haihh ..

Akhirnya ramai pilih jalan singkat.. Mangsanya ? Kita juga .. Diorang tak pe.. Bodyguard kiri kanan .. Sapa bayar ? Pikir la sendiri ..

Oh , aku bukan pro mana mana .. Aku , sayangkan negara aku ..

Daddy tidur dulu , pastu Qhaliff eh ?

 
Tidur dia berubah masa dah skg ni .. Siangnya mudah nak tidur.. Malamnya , liatttt sgt .. Hehe.. byk tidur siang kan ? Tauuu..
Tak pe laa .. Daddy tidur dulu .. Kang daddy bangun , Qhaliff lak tidur.. heheehe.. Tapi bila aku tidur , dia kerjakan abis ruang tamu ni .. huhu..Risau satu jer.. Dia bantai ketuk home teater tu haaa.. huhu ..

Ok .. dah kena susu.. milo setengah kotak kecik tu.. Baru nak lenaaaa..

Takut dengan doktor gigi ??

Dulu dia suka je tgk episod penjagaan gigi ni .. Tapi sejak dua menjak ni , bila episod ni keluar jer .. dia menyorok blkg akuuu..hahahaa..


Aku rasa la kaaann .. dia tgk sepupu dia makin hilang gigi la kot .. tu yg dia jadi takut ? Hahaha .. Jgn kata diaaa .. bapak dia pon 'takut' dgn doktor gigi ni haaa.. heeee..



Iskhhh...

'Port' menyorok !


Aku tak tau laaa nape suka sangat dia melepak dan menyorok kat sini terutama bila tengok Ultraman. Sejak bila pulak dia takutkan raksasa ..Iskhhh .. mcm mcm la perangai nehh



Lucu pon ada .. terngendap ngendap tgk tv tuu .. huhu.. Dah mcm jd port dia skg ni .. Kena marah ke... sini la dia lepak merajuk .. Pandaiii dah merajuk.. Tungg aku mai pujuk dukung.. baru sengih.. hurmm.. Sian pon ada..

Selamat Hari Lahir Sahabat , Mat Gebu !

 

Waahhh … Tua dah jiran aku ni ! Hahahaha .. Tak pe , tak peee.. Tua tua , berisi .. Makin tua , makin bising kuali ! Haaa.. hahaha ..Jangan marah aa…

Buat sahabat ku , Adnan Ibrahim yang seusia dengan aku ni .. Semoga Allah berkati usaha anda selama ini . Teruskan berbakti pada orang tua. Cekalkan hati pada apa jua ujian yang melanda . Hanya Allah saja tahu betapa anda punya hati yang tulus ikhlas walaupun adakalanya mulut laser ala ala star wars .. tapi standek la tu kan… Manusia ..

Akhir kata , di usia 30 ni ( buat buat terlupa part 8 tu ) .. teruskan berblog tanpa kira langau langau yang berbunyi bising di sekeliling anda .. Ramai yang menyokong anda.

InshaAllah , nanti sampai lagi Sedenak .. bersama adik Qhaliff.. Doakan kami yer ..

Kenapa aku kurang update dah ?

 
Kurang ke ? Tak de laaa .. Strategi jer .. Aku tak nak main entri entri SEO atau entri panassss seperti gossip artis dan sebagainya. Aku nak cerita apa saja yang berkaitan dengan aku je. Jadi , trafik aku di blog aku adalah kerana apa yang aku tulis .. heee ..
Dan satu lagi.. Ni haaaa.. Asal aku bukak laptop , mamat ni mesti ada kat sebelah aku .. Adehh.. Nak buat kerja camana ?? Hurmm...


Hurmm .. hurmmm .. Ada jugaaaa yang kena gigit nihhh kang .. Dah rosak dah laptop ni. Tunggu duit terpijak je nih utk sambar baru.. Ke ada yang nak sponsor ? Hahahaha ... Benci tauuuu .. hahaha .. Apa apa je laaa..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI