Ahad, 12 Januari 2014

Mengapa kucing jantan makan anaknya sendiri ?

 

Pagi Khamis lepas.. Aku sampai umah orang tua aku. Gi dapur. Baru nak makan nasi lemak tetiba nampak seekor kucing dewasa dok menghidu sesuatu , di luar belakang rumah..

Aku perhati betul betul. Seekor anak kucing baru lahir , terbujur kaku. Di lehernya ada kesan darah. Aku bgtau bapak aku. Dia gi periksa.. hurmmm..

Tak lama kemudian , bapak aku kembali. Katanya ada 3 ekor lagi anak kucing kat kawasan berhampiran. Semua abis mati dibunuh dengan kesan gigitan di leher.

Tak jauh dari situ kelihatan seeokor kucing jantan berbulu tebal memerhati. . Patut bapak aku kata , anak anak kucing tu semua comel2 blaka.. Baka hidung penyek bulu tebal tu haaaa..

Antara jawapan atau info yang turut dikongsi bersama rakan rakan di FB ialah :

  • Hari tu baca artikel kata Singa Betina akn cenderung makan anaknya yg baru lahir dgn anggapan anak dia dok dlm perut lagi slmt, serupa time bunting dulu.. Huhuhu....
  • Tmpt aku ben camtu gak..abg kwsn kucing tu siap mkn anak dia,takut mungkin masa depan territory dia tergugat kot..sbb aku tgk kucing jntn yg bujang abeh kena blsh dgn bapak dia,bpk dia mmg abg kwsn sana..
  • prnah dgr org kata,kalau kucing jntan hidu anak kucing tu,n anak kucing tu bkn bau dy,dy akan mkn sbab dy xnak kucing jntan lain mngatasi dy.
  • betul la tu... kucing jantan akan bunuh anak-anak kucing jantan. Supaya die sekor je jantan kat situ... kebanyakan binatang 'king' memang mcmtu... kalau bintang 'queen' akan makan laki die, atau bunuh anak-anak betina dan tinggalkan pewaris tahta seekor je betina.... yg jantan sume jd kuli je, jantan terbaik akan dibela sebagai pembaka...
  • Bkn, biasanye sbb kucing tu pernah mkn daging. Lg satu sbb anak kucing ade org pegang dgn tgn. Tu nenek akak bgtau la.
  • ain dgn cite sy abg ben. Ibu kucing sendiri makan anak die. Tp sblm tu anak die mmg sakit. Maybe time anak die mati, die terlalu syg anak so die makan. In my family opinion lah. Ibu kucing tu makan dr paras bwh sampai ke dada. Segala isi dlm takde. Tinggal kepala dgn dada. Dlm bakul tu takde langsung kesan darah.
    Sy ckp kat mak saya, mungkin ni kuasa Allah. Mungkin jugak kucing tu anggap bila die makan anaknya yg dah mati tu, anak tu ada dalam perut die.
    Masa nak buang anak kucing tu dari bakul, ibu kucing tu tgk je. Takde mengiau pun. Cuma lepas sekejap tu die perasan kot anak die takde so die mengiau sekejap. Now she's fine.

  • kat kawasan umah saya ade kucing betina bulu berwarna 4 tompok. Kalau kucing betina kaler 4 ni mmg berani n garang. Dia akn jaga sungguh-sungguh anak die... pernah saye tgk kucing jantan tu dah amik anak die, ibu kucing tu kejar smpai terkencing2 kucing jantan tu. Bila saya selak ekor anak kucing tu, sah le anak jantan... Korang perati la kucing betina 4 warna... memang supermom... Manusia yg berhati nurani n berakal ni patut jadi lagi mulia dari binatang. Buang anak tu satu penzaliman. Biarkan anak tak dididik dgn iman, Islam dan ehsan, lagi la zalim...

  • cuba tgok astro 550.. kbnyakan singa akan buat bnda y sama utk pastikan hnya ktrunan die shaja..bapak akn bunuh si anak jika bukan dr ktrunanye.. dan ada jga si ibu mkn bgkai anaknye..
    kucing,singa,harimau smua dr jnis y sama..

  • betol abg ben. mak sy pn ckp gitu. bapak kucing akn bunuh ank kucing tuh kdg sampai 1 thap die mkn ank kucing tuh. tau2 tinggal kepala je. takpon bdn kpale ntah kemane. sbb bunuh takut ank kucing tuh da bsr dpt menganggu gugat die mgkn. rse mcm terancam lah. kesian

  • Sama juga cam arnab....lpas dia dah bsalin lpas 10 ari pisahkn arnab betina ngan ank dia..klw x abs dia mkn ank dia

Wallahualam .. Sian anak kucing tu.. Org kata bapak kucing ni akan bunuh anak anak kucing. Punca ? Tergugat kot sbb nanti dia tak leh nak ngorat kucing betina lain kot ? Atau nak kuatkan tenaga batinnya kah ? Atau , itulah binatang yg semakin ramai manusia meniru perangai tak berakal mereka..

Tapi lagi kejam bila kasi ular makan kucing ! Hurmmm..

Bermanja atau cari pasal ?

 

"Tolong urut perut ,boleh ? " .Pinta aku.

"Aik. Perut pon nk urut ? Biasa buat sendiri.". Balas wife.

"Manalah tau .. kot berkat jari jemari isteri yg buat dgn penuh keikhlasan , pecah angin kat perut tu.. ".Jawab aku.

Wife amik minyak Anugerah dan mula urut perut aku. Qhaliff tengok je..Nanti Qhaliff lak urut eh..

" Haaaa.. Ada rasa tak ?? ". Tanya aku pada wife.

" Rasa apa ? Angin ke ?". Balas dia.

"Baby tendang.. " . Jawab aku sambil sengih.. Heee..

10 minit kemudian ..

" Haaaa.. kataa dah.. terus ok perut ni .. ". Puji aku penuh keikhlasan selepas dia urut.

" Bayangkan kalau ada 4 org isteri.Mesti cepat je baiknya.. ".Aku sambung dan menjauhkan diri dari wife..

Cari pasal kalau ada depan dia kalau kata gitu.. Hehehe .. Ada niatkah ? Soal jodoh dan maut ni , di tangan Tuhan .. Eh ? Hahahaha…

Budak Keboringan.



Heheeh.. Main sorang sorang atau dok main kejar kejar dgn anak kucing kat dlm kedai .. huhu



Hurm.. nak gi mana eh ? Plan nak gi Wakaf Che Yeh atau Pengkalan Kubor ni.. Atau nak ke Jerteh ... Esok nak ke PCB .. mungkin laa.. bergantung pada cuaca dan keadaan gak .. heee..

SAMSUNG problem eh ?

 

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !! Tensen ! Baru je antar baiki .. Kena charge RM120 lak tu. Kononnya tukar port original.. Warranty , 7 hari jer ! Huk aloh.. Belasah je laa..

Photo: Dikatakan samsung punya charging port ni mudah problem.. sapa ada masalah gini gak ?

Port yang bermasalah adalah terletak pada tab tu.. bukan kabel .. Pagi tadi , aku try charge.. tak boleh la pulakkk ! Huwaaaa.. aku nak pakai tab ni haa.. Nak wat kije nehhh .. huhuh…

Aku try charger NOKIA LUMIA .. Legaaa ..Boleh pulak ! Nasib baik ! Kalau tak , aku nak gi beli hp baru esok  !! Yang ni nak letak dalam kolam ikan jiran sebelah bapak sedara jiran tuk sedara sebelah umah jiran wife aku ni ..Haa..

Aku tanya kengkawan di Internet.. Facebook dan Instagram , sapa yang punya masalah seperti aku .. Perghhhhhh ! Tu diaaaa.. Mereka melepaskan amarah mereka ! Hahahaha ..

ADa masalah dengan charger dan ada seperti aku. Bila nak charge , kena letak pelan pelan.. Double check samada dia charge atau tidak… Pastu baru tidur ! Huu… boleh mati sakit jiwa gini haaa ! Bukan apa , aku wat keje dengan menda ni haaa.. Kalau rosak , duit lagi woo ! Aku bukan ada company mau support .. Lain la kalau ada nak sponsor . Opsss.. ada jugak marah nanti ! Hahaha ..

Ada yang tanya aku.. “ Abang Ben , antara Samsung dengan Nokia Lumia , mana ok eh ? Saya nak beli ni .. “. Aku jawab ….

Roti tempayan Kok Lanas

 

Hehehe.. hujan sepanjang hari membuatkan perut asyik lapar jer … Utk malam ni , nak rasa roti tempayan ..

Tak jauh dari rumah mertua aku pun.. Tapi kena naik kereta gak sbb hari hujan..

Hurmm.. sedap tak ? Ok.. rotinya kalau garing lagi .. sedap ! Tapi kari kambingnya tu mmg sedap .. Hehehe… Mungkin ada yang tak suka garing tapi untuk aku , aku suka lagi garing ..

Sebenarnya makan gini malam malam , ok sangat sebab tak melibatkan minyak.. tapi kena makan kosong je la… Bila ada kari kambing tu , automatik tak beberapa ok .. hehehe ..

Kalau nak jaga badan tu , roti tempayan setengah , ok dah . Tapi aku , malam ni .. 2 keping.. hehehe .. Lapar siut !

Esok nak pekena maggie ketam atau nasi lemak lak. Cadang nak gi Pengkalan Kubor nanti .. Cari barang kat sana .. Kalau tak banjir la.. heee..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI