Selasa, 14 Januari 2014

Anak-anak teknologi terkini !

 

Salah siapa bila anak anak sibuk nak kacau mak bapak dia punya telefon pintar ? Tu belum ada yang pandai main XBOX atau Playstation.. Haaa…

Qhaliff .. Setiap kali nak tidur , mesti nak cari tab aku. Termasuk bila dalam kereta. Dia cuma perlu hulurkan tangan dia je sbg tanda nak gadget ! Tak bagi ?? Tengok laa dia buat kacau.. Dia tak kacau aku tapi … haaa..

Sepupu sepupu dia .. Ni tak termasuk belah aku nun kat KL tu lagii ..

 

Dan ni paling kecik ! Dah mula nak berebut hp ngan mak dia !

PErghh… bagi kalu.. terus ok ! Menangis camana pun , bagi terus diam punya ! Aiyooo .. salah sapa neh ??? budak besar gini , bukan reti nak dibagi ceramah.. Huhuh..

Aku tauuu.. tak sesuai budak budak ni dikasi gadget.. Tapi , bagi aku laa.. sepanjang pemerhatian aku.. budak ni dah berkawan , diorang leh lupa dah gadget..

Tapi mak bapak kena pandai gak la bawak budak beriadah. Diorang pon reti boring … kan ?

Cara ‘matikan’ ikan keli !

 

Er.. mati atau bunuh ? Hahaha .. tak tau la apa yang sesuai tak tujuannya adalah untuk disiang lalu masak.. Goreng  pon sodap haa.. hehee..

Kelmarin , aku ke pasar Pulai Chondong dengan keluarga aku. Di situ ada pakcik jual ikan hidup yg menarik perhatian aku. Aku yang dukung Qhaliff , terhenti seketika melihat belut yang cuba melarikan dirinya dari bekas baldi yang menempatkan geng geng dia .. hee..

Kemudian datang satu makcik ni.. Dia nak beli ikan keli. Aku suka ikan keli weh. Sedap wooo.. Cuma orang kata nak masak ikan keli ni leceh skit. Kalau tak pandai masak , bau hanyir .. hee.. Betul ke ?

Pakcik penjual ni , amik la sekor ikan keli ni .. Kemudian dia pegang bahagian kepala ikan tu dan terdengar bunyi ‘prakkk’… Erk , macam tu jer ?

Gambar contoh

Pastu dia letak dalam bekas. Ikan tu tak bergerak dah .. Waahhhhh … Baru aku tahu cam tu nak ‘matikan’ ikan keli.. Selama ni tak terfikir lak … Terfikir nak makan ikan keli masak apa je.. Hehehe..

Ada aku up status di FB … Ramai kawan kawan bagi tips atau cara nak matikan ikan keli ni .. Antaranya :

  • Tabur garam je. Terus mati..
  • biasanya saye boh ikan keli dlm plastik pastu boh garam kat ikan tu. Tutup plastik, tak sampai seminit, ikan pun mati, lendir ikan pun kurang... insyaallah...
  • Amek abu arang, lumurkan kt 1 bdn dia..tmsuk kt mata dia..nt dia jd lemah..
  • Ko tutup je hidung dia sampai xbernafas.. hehe..
  • tembak ikan tu cepat skt mati
  • Ketuk kt ekor je abe..katok ekor dio,meta jah mati laluh
  • Yup..hubby potong kapara terus!! Pastu br siang...
  • Kalu ikan keli aku ltak je dlm peti ais.da keras bru kerjakan.haha
  • lemaskan dalam air? hahah.
  • Akak pun masukkan dlm peti ais kat freezer..dah senyap baruu berani proses die...hehhe
  • Masa kecik2 dulu tgk mak letak abu n garam, pastu baru siang ikan keli tu...

 

Tapi kalau ikan tu besar gini ?? Haaaaa … Hahahaha ..

BEN ASHAARI di Salam Muslim ..

 

Hee.. aku tak tau sebenarnya hari ni keluar tapi ada rakan di Instagram , Farahwaheda yang bagitau aku melalui gambar yg dia ambil. Terima kasih la yer .. Hehehe ..

Photo

Tapi di Facebook , ada dah yg post gambar yang diambil dari rancangan tu gak ..

Dan ada lagi yang post .. Huhuh.. Terima kasih.. Ramai rupanya tonton Astro Oasis ni eh ? Heheheh ..

Isu apa ? Hurmm.. Tu korang kena tengok sendiri la yer .. Heheheh .. Aku pun lom tengok lagi ni .. Huhuh.. Kena tunggu ulangannya. Bagus jugak rupanya Astro dok suka ulang tayang rancangan atau filem ni eh ? Hahahaha…

Qhaliff di Jerteh , Terengganu ..

 

Alhamdulillah .. Dapat gak lawat abang ipar sekeluarga di Jerteh. Kakak ipar kurang sihat. Siannnn dia .. Abang ipar , kerja keras kebelakangan ni sbb … sbb… Heehehe.. Tak pe , tu cerita keluarga..

Dan Qhaliff orang paling gembira ! Kenapa ??? Haaa .. Dapat bermain dengan rakan sebaya atau besar skit dari dia .. hehehe .. Seronok dia haaa … Siap tak nak balik dah dia .. Huhuh..

Photo

Nak belajar sangat dah diaa ni .. Sibuk nak duduk atas kerusi meja menulis ni haaa.. Bersama abang Rayyan .. Hehehe ..

Photo

Yang ni lak dengan kakak Mira… Haaa ..Mulut bertih jagung dua dua ni .. Hahahah ..

Nak dijadikan cerita laaa kan .. Tadi ada la singgah kat hospital untuk menziarahi atuk si Rayyan ni ..  Pastu ada la pak guard ni dok bertugas kat situ..

Boleh si Rayyan ni tegur pak guard tu

“ Hi doktor .. “

Hahahah .. Bikin lawak laa dia .. Nak lagi best ? Kakak dia selamba je lepas cakap..

“ Duk sesaja je dia .. “.

Hahahaha .. Pak guard tu baru nak berbunga bunga bila dipanggil doktor tapi dispoilkan kakak dia lak ! Adeh …

Photo

Dalam jam 10 malam gitu selepas makan di Tok Bali  , bertolak balik ke Kok Lanas .. Hee.. Esok jalan mana lak ?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI