Isnin, 20 Januari 2014

Bila tengok jiran pasang UNIFI ..

 

Wowwww.. syoknyaaa bila tengok rumah rumah jiran ada UNIFI .. Confirm internet laju tak hengat.. Kalau pakai smart tv , lagi la puashati ! Tengok youtube je kat tv atau online movie , download movie cetak rompak dan sebagainya. Setakat update blog guna UNIFI , ‘buang karan’ jer .. hehe..

Kira kira balik perbelanjaan. Keluar masuk pi mai pi tang tu , duit yang ada cukup cukup untuk hidup je. Apatah lagi cam aku ni , kais pagi , makan esok .. Kais petang makan lusa. Nak simpan untuk makan minggu depan , lom tentu lagi .. Haaa.. Kena berjimat cermat ..

Tadi wife tunjuk segala hutang piutang yg berbaki cam kredit kad , perabot dan sebagainya. Tak banyak pon tapi hutang gini mmg menyemakkan kepala ! Kitorang laki bini kalau boleh nak kurangkan hutang dan banyakkan simpanan.. Alhamdulillah , untuk Qhaliff ada 3 simpanan .. Tabung Haji , SSPN dan insuran.

Aku pun dah mula kurang tengok tv , pasang aircond dan juga membeli barang yang kurang digunakan. Bab pakaian , mmg takde dah sangat.. Tiada lagi barang berjenama utk aku beli.

Antara yang akan aku potong nanti ialah broadband Maxis. Cara pembahagian kuota tu membuatkan aku rasa berbaloi utk potong Maxis. Celcom di tempat aku pun dah ok sangat dah. Dulu , kureng..

Apa lagi nak kena potong ? Hurmm… Bila hutang piutang settle tahun ni , baru leh tarik nafas lega .. Kesilapan besar ialah beli barang perabot secara hutang.. Perghh.. mmg tak berbaloi. Tapi apa nak buat.. Tunai yang ada , perlu simpan waktu tu sbb buat persediaan utk Qhaliff ..

Banyak kena amik kira wooo .. Apa pun dibuat , adalah untuk kesenangan anak anak ..

Asal diorang tidur lena.. selesa dan cukup makan , alhamdulillah.. Teringat pengorbanan orang tua aku ..

Lupa dah langkah dia ..

 

Seminggu lebih dia ‘bermanja’ dengan mak dia .. dan aku pon ‘rehat’ seminggu lebih .. hehehehe . Apa yg berlaku ?? Aku kembali kekok dengan dia .. Camana nak kasi dia tidur ni ? Kalau dia lewat tidur , malam kang .. jawabnya kul 1,2 pagi la baru nak tidur ! Huhu…

Kasi makan dah .. susu dah .. main dah.. tengok tv dah.. Selongkar dah .. semua dah .. Saja test marah dia .. pon dah ! Tak jalan gak .. Aiyokk..

Last last  , biar je la apa dia nak buat pon.. tengok je la.. Asalkan jangan main dekat home teater atau kabinet tv dah… Bukan apa , situ letrik banyak kan.. Pastu dia suka ketuk tv tu haa.. Huhu.. Tak larat nak beli baru kalau rosak ..

Akhirnya , dia berak .. Bila dah berak , aku kasi mandi sekali lagi.. Bila dah gitu .. badan fresh , baru sedap nak lena kan ? Yer .. dan dia lena akhirnya .. Kang kul 6 kena kejut dia. Tak leh kasi lama lama tidur .. huhu .. Kang malam jadi ‘kelawar’ lak ..

Aku terfikir gak .. nanti adik dia camana lak ? Pergh… confirm berpeluh ketiak aku nanti !

Akhirnya , doktor itu ..

 

Heee.. nak jugak akhirnya dia berborak dengan aku .. Itu pun sebab aku ‘menjawab’ isu pengarah Tourism yang ditahan di Sweden tu .. Hehehe.. Katanya dia baru je tahu.. Tu pon melalui internet.

Photo

Aku jawab , isu tu dah ‘kecoh’ 4-5 hari dah .. Tu la , kesian kat anak anak dia .. Panjang lebar gak la berborak sambil dia dok amik ‘statement’ dari wife sblm discan dan disahkan akan dapat anak perempuan.. hehehe..

Sebelum ni , dia lebih nampak selesa bersoal jawab dengan wife dari aku .. Terasa gak aku sbb aku yg jaga Qhaliff.. Dalam hati ada taman kooo .. hahaha .

Rupanya doktor di Klinik Maria ni , peramah.. cuma sayangnya .. staff kat depan kaunter tu , masam mencuka je mukanya.. Hishhh .. Staff kat Klinik Dr.Arshat , senyum sokmo .. Berbeza woo .. harga rawatan lebih kurang je … Pesakit kat Klinik Dr.Arshat lagi laa ramai . tak putus putus .. Tapi senyum tetap ada .. Kena contohi..

Nasi goreng tersedikit pedas !

 

Photo

Wife bangun seawal kul 5 pagi setiap hari bekerja utk memasak makanan Qhaliff.. macam macam menu.. Part memasak ni masih lagi milik ibu .. Aku bukan tak nak masak tapi masih keliru antara kunyit dan halia.. haaa ..

Biasanya dia masak , khas utk baby makan tapi sejak dua menjak ni .. Qhaliff suka nak makan apa yang aku makan ! Jadi , dia dah mula makan nasi goreng dan sebagainya.. dan ianya pasti takde bahan tambahan cam ajinomoto ..

Pagi ni , dia pesan kat aku .. nasi goreng tersedikit pedas. Dia buatkan telur rebus dan mintak aku gi belikan nasi lemak kosong utk Qhaliff..

Aku kata … Qhaliff mampu hadapi kepedasan tu punyaaa .. Heee… Dan , selepas dia mandi pagi tadi .. makan timeee , aku suap sikit.. tengok reaksinya… Takde pulak dia menolak.. cuma ternganga sedikit.. pastu kasi air suam.. ok dah.. Mintak lagi.. Dan suap lagi bersama telur rebus..

Alhamdulillah.. selesaiiiii… Huhuh… Takde la pedass mana pon.. Tekak Kelantan nih .. hahaha…

Tiada lagi kartun untuk Qhaliff ?

 

Photo: Tiada lagi kartun pasni ..

Lupa pulak aku yang aku ada langgan channel dokumentari ni haaa …  Aku ingat nak bawak dia gi zoo utk mendedahkan dia pada dunia dengan lebih meluas.. Bukan apa .. balik Kelantan ari tu , tengok lembu pun dah teruja.. Sian pulak anak aku ni ..

Bila aku bukak channel dokumentari ni , seronok diaaa .. Dok tunjuk tunjuk dia .. Tau dah sebut beberapa nama binatang. Tapi bergantung pada mood dia laaa .. Rasa nak sebut , dia sebut .. Kalau tak ? Dia mmg wat dek ..

Berapa lama dia leh layan semua ni ? Sejam ? Setengah jam ? Hehehe.. Sampai iklan je.. pastu cari tab aku dan ..

Photo

Upin Ipin gak dia cari .. adehh …

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI