Rabu, 29 Januari 2014

Takde selera makan ?

 

Tak nak makan kebelakangan ni .. Kenapa ? Takde selera ? Ubah selera ? Tak sihat ?

Qhaliff .. dia dah rasa menda yang dah sedap yakni makanan orang dewasa ..  Bila kasi makanan dia , dia tamo.. Tapi nak kata gitu , tak gak .. Sebab bila suap makanan aku pon dia tak nak ..

Cuma satu cara jer .. Sebelum nak suap makanan dia tu , kena bagi air kotak cam susu atau milo .. Bagi dia buka selera dulu.. Bila dah terbuka selera tu , baru suap makanan dia .. Dia akan makan ..

Tapi trick ni tak menjadi belah awal pagi.. Tengahari atau malam je jadi .. Huhuh.. Ramai alami masalah gini .. Ada yang bagi makanan tambahan ..

Hurmm ..

Bila anak demam ..

 

Hurmm… Ada ibu bapa pandang ringan anak kecil mereka demam. Bagi mereka , ianya cuma satu penyakit yang biasa biasa jer .. Demam , jika tidak diubati .. ianya akan melarat …

Beberapa perkongsian dari rakan FB melibatkan pengalaman mereka sendiri ..

  • betul2.....semalam kat kampung saya kat lorong yg sama ngan saya ada sorang budak umur 7 tahun meninggal sebab demam...yg sedihnya maknya pulak dah 2 bulan sakit kat hospital....
  • Yup..anak sy demam..smpai kena sawan..Masa tu ingt mcm dah xda lg dah sb ank xbergerak mata dah putih n mulut dh berbuih .hanya tuhan jer yg thu prasaan masa tu..sb tu yg ptma kali berlaku...tahun lpas jer 3 kali ank sy masuk hospital sebb demam..Sb dia ada sawan demam bila stiap kali demam msti kena tahan ward sb suhu demam dia ssh turun..N doc ada ckp yg sawan demam ni akan berterusan shingga dia berumr 7 tahn..N skrng bila ank demam sy dah mula berjga2..alhamdulillah dah lama dah ank xdemam..
  • btol².. ubt demam n ubt btot mmg stia ada kat umh.. sbb anak y sulung tu kalo demam msti 40c .. sgup tak tidur mlm.. y pting demam anak tu tak melarat ..
  • Yup....betul tu...demam juga berlaku disebabkan banyak kemungkinan....anak saya pernah 2mnggu masuk ward...sebab doc xdapat pastikan demam ape...sampai doc suspect h1n1...tp xdapat detect jugak...mase kene serang tu hampir2 nak tarik dah...anak mata tengok ke atas...suhu dalam 38...rupa2nya anak kene demam trauma...br 2ari antar taska....dah demam...tu pon umur dia dh 3thn br tau...sampai skrg risau kalau anak demam..
  • petua org tua2 klu kena sawan,bg mandi akar pinang,akar kelapa & sintok.bg mandi 3kali sblm maghrib.3 hari berturut2.insyaallah sawan tak dtg lg.
  • Bila anak kecil kita demam, kena selalu monitor suhu badan anak. Pastikan badan anak sentiasa basah untuk turunkan suhunya.

 

    Photo

Qhaliff.. aku bogelkan dia setelah dapati badan dia panas .. Sesekali aku basahkan badan dia dan kerap bagi air suam. Yang ni , baru lepas mandi … huhu … Bagi air sejuk jer… Sedappp mandi ..

Tak ceria pagi ni ..

 
Photo

Hurmmm.. Dari semalam dah rasa badan dia mcm nak demam.. Penat satu hal gak.. Pagi ni , terasa panas bdn dia.. Bagi mandi .. sejuk balik .. Hurm..Aku pon rasa nak demam dah..

Selera makan dia pon kurang.. tamo makan..Tgk petang jap gi.. Nak gi klinik check .. hurmm..Harap tak de apa apa ..

Trauma betul aku tengok Mastura !!

 

Yeahhh .. Nikah dah depaaa .. Aku bantai ketawa je tengok telatah si Jebat ni.. Serius , aku tak pernah suka si Shahnaz ni berlakon sbb watak ganas dia mampu mempengaruhi mereka yang tak cukup akal.. Haaa.. aku tengok drama BUKAN KERANA AKU TAK CINTA ni pon gara gara dia punya gaya hati kering tu laaa .. Hahahha.. Mengingatkan aku pada seseorang .. hahahaha..

bkatc

Haa.. kenapa aku trauma tengok si Mastura ni ? Sikap kemanjaan dan kebudak budakan dia boleh bikin lelaki yang malas pujuk perempuan bila merajuk tak kena tempat ni bikin botak kepala sebab dok tergaru garu kepala .. Silap silap leh dapat tekanan darah tinggi.. huhu ..

Hurmm.. Rasanya drama ni dah nak masuk ke pertengahan. Ada yang kata akan tamat episod 60 gitu.. Ni baru episod 20++ .. Pergh.. lama jugak eh ? Tak larat nak tunggu ari ari .. Nak tengok ulangan , malas gue.. hehe..

Babak yang tak bagus utk ditonton bagi aku ialah tang sentuhan tu.. hehehe.. Tau kan ? Malas nak kata lelebih..

Selimut sesuai untuk Qhaliff ..

 

Photo

Pasti ramai parents tau yang anak kecil mereka tu  payah benar nak diselimutkan termasuklah aku… hehehe..

Qhaliff ..susah laa nak pakai selimut walaupun dia kesejukan.. Baru baru ni ada gi Kelantan... Beli 2 pasang selimut setelah merasai kelembutannya sewaktu tidur di rumah mak mertua..

Kainnya lembut jer .. tapi bila pakai terasa suam… Tak berat dan amat selesa.. Bila aku pakaikan pada Qhaliff, dia tak tolak pon . Berbeza sebelum sebelum ni..

Selimut ni wife beli di Wakaf Che Yeh. Dalam RM15 jer. Nanti nak beli lagi .. heee …

Jangan dengkur daddy !

 

Photo: Selimut ni best.. ringan mcm bulu je.. selesa je selimut .. Beli kat Kelantan..

Dia tidur lenaaaa …. Aku kena buat kerja pelan pelan.. Risau dia terjaga.. Kalau dia terjaga , confirm susah nak tidur balik .. Aku lak , baru nak baring sekejap… Dah penat update blog .. huhuhu..

Baru nak baring , Qhaliff dah mula bergerak .. Dia bukak mata.. Dia pandang aku.. Aku pura pura tidur.. Siap buat berdengkur ! Dia tgk je aku… Pastu dia pegang mulut aku.. masukkan jari dia.. Macam nak suruh aku diamm .. Bising kot berdengkur !

Pastu dia cuba ‘bukak’ mata aku.. Paksa aku sedar dari tidur ! Hahahahah.. Aku terpaksa bukak gak sbb sakit wooo dia buat ! Haha.. pastu dia gelak. Geram aihhh..

Aku cita kat wife.. Dia kata mmg dari dulu dia wat gitu .. hahahaha.. nampak sangat mak pak tidur berdengkur .. huhuu …

MAXIS HOME FIBRE tak sudi ke rumah aku !!

 

Argghhhhh ! Punya laaa berhari hari tunggu , sekali dapat mesej Whatsapp dari wife ..

Tadi Maxis call bagitau kwsn umah kite takde port utk pasang maxis home.. apa kebenda ntah .. so kena cancel la kita punya request tu.. huhu .. “.

Punya laa tersentap jiwa aku bila membacanya ! UNIFI dah ada kawasan ni .. Apa masalahnya lagi nehh ??? Aiyook.. Ni yang buat aku tensi tetiba ni ..

Kenapa ?? Sebab pilihan yang ada cumalah UNIFI ! Aku tak nak langgan yang broadband cam P1 dan yg lain lain tuuu.. Dah ada celcom dahh .. Ni nak hok yang guna fiber ni.. haaaa…

Takkan aku nak kena jilat ludah aku semula ?? Bukan apa .. kan aku dah nyatakan pendirian aku yang aku tak nak guna UNIFI dahh ! Haaaa.. Tapi bila dah jadi cam ni.. Hurmmm..

Kawan kawan di FB kata , persetankan je.. Amik je UNIFI .. Tapikan , aku rasa ada rahmat jugak Maxis tak jadi pasang.. Bukan apa .. Pasni wife nak pantang kat Kelantan 3 bulan.. Aku pon nak kena balik sana.. Takkan nak bayar buta buta selama 3 bulan kan ? Haaaa…

Cantik perancangan Allah kan ? Kita je tak sedar…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI