Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 26 Februari 2014

Bila gas abis ..

 

Baru sampai rumah. Hari ni punya aktiviti mmg sangat memenatkan. Aku tak tau la penat sbb aktiviti banyak atau kekurangan oksigen. Asal duduk , sandar kepala .. terus terlelap.. Hurmm.. Kekurangan oksigen kerana udara kita semakin tercemar ! Tadi masa dalam perjalanan balik pun ternampak ada hutan belukar terbakar di area Sepang ni .. Hurmm ..

Tapau makanan skit utk makan malam. Aku tak kasi wife masak sbb kaki dia dah mula membengkak. Sian pulak aku tengok. Aku masak ? Aku lagi kesian kat dia sebab terpaksa makan makanan aku masak tuu ! Haaaa…

Sampai je rumah , si kecik ni tak nak masuk rumah. Nak main kat luar lagi ! Aku bukan tak nak kasi tapi memandangkan udara tidak begitu bersih utk beriadah di luar maka adalah lebih baik masuk ke dalam rumah..

Dan dia menjerit tidak puashati !

Photo

Kasi dia keluar main jap .. Dalam 10 minit gitu .. Pastu masuk dalam .. Aku solat Asar .. Pastu baru plan nak baring jap sebelah Qhaliff yang dok asyik layan tv..

“ Bang , gas abis .. “

Hurmm.. Aku dah terdetik semalam lagi dah .. Dok pikir bila laaa gas rumah ni nak abis. Lama la pulak jangka hayatnya kali ni.. Dah dengar gitu , takkan nak duk diam lagi kan ? Kang dok ulang suara , cair taik telinga ! Hahahaha ..

Naik atas .. tukar seluar dan pakai baju. Kat area rumah aku , tong gas tak dihantar. Sila gi beli sendiri ! Letih nak keluar balik sebenarnya.. Tapi memikirkan nak masak air , baik aku gi beli sebelum wife suruh aku cari kayu api ! Haaa..

Aku siap. Qhaliff usha semacam aku .. Dia bangun dan standby depan pintu .. cuma berpampers je ! Sebab nak mandi dah dia  tuuu .. Ada hati nak ikut gak tuuu..

Aku suruh wife amik dia  dan masuk ke dalam bilik. Aku nak menyelinap keluar ! Tapi sayangnya operasi gagal ! Dia lagi bijak .. Meraung depan tu gak .. Berguling guling..

Mengalah. Suruh wife pakaikan baju. Aku nak keluarkan tong gas. Hurmm..

Sampai kedai.. Aku turun.. Tingkap aku bukak.. Kereta dimatikan enjinya. Qhaliff tengok je aku ..

“ Hah ?? “.

Tu ayat feveret dia ! Seolah olah macam tak percaya apa yang berlaku yakni aku tak bawak dia masuk dalam kedai ! Meraung lagiiiii laa diaaa.. Aku biar jer dia ..

Takde la jauh mana pon.. Selangkah dua je pon.. Tong gas dah ditukar. Aku masuk beli aiskrim. Sorang satu termasuk wife. Dan untuk dia , aku belikan jenis batang punya.. Perisa coklat vanila.

Best part ni !! Dia tamo kooooo.. Dia nak yang Cornetto tu haaa .. Tamo yang dia punya. Mak aiiiii .. Aku bagi ,terus dia koyak dalam tu gak nak makan ! Mana boleh woooo …

Balik rumah baru makan ..

Dia makan sambil baring ke ? Takde maknanya aihhh .. Tu dia sedang mempertahankan ais krim dia dari diambil aku .. Aku nak bukak baju dan seluar dia untuk mandi .. Lewat sangat .. Tu berpusing pusing la tuuu.. Hala kamera , tau pulak nak posing ! Huh … Dasar blogger !

Bila wife kasi 'arahan' !


" Bang , beli tong air.. Abang tu mandi guna air banyak .. ".

Aku jugaaakkk yg kenaaaa padahal Qhaliff yg guna byk ! Huhhhh.. Beginilahhhh nasibb ..

Beli je la.. Tak beli kang , dia ajak cari gak.. Sementara depan mata , beli jer .. Harga ? RM 59.90 .. Beli ni pon sbb Kerajaan Selangor nak mula catu air dan taman aku terlibat sama .. 55 jam wooo air tarak nanti ! 

Sediakan payung .. tak cukup stok , tumpang umah korang eh ..

Bila amah bunuh anak majikan !

 

image

Terdengar berita ni di radio pagi tadi membuatkan aku teringat sekeping gambar dialog yang tersebar di Facebook ..

Betul … apa boleh buat kan ? Terpaksa cari rezeki untuk keluarga.. Si isteri terpaksa membantu suami bg menampung perbelanjaan yang semakin meningkat zaman ni ..

Terpaksa ! Bukan nak sangat kan ? Kalau diberi pilihan , semua isteri nak duduk rumah jer .. Hurmm..

Bila jadi kes gini , aku bersyukur aku jaga anak sendiri  tapi kadang kadang terpaksa jugak serah pada orang tua aku kejap terutama bila ada kerja luar .

Hurm… Tawakal jer la ..

Gambar aku yang semakin top !

 

Photo: [BUKAN KERANA TAKUT KEPADA ISTERI DAN BUKAN KERANA MENGHINA SUAMI ☺]

::: bangga lah jika suami anda boleh drive anda ke mana saja anda nak pegi, banggalah kalau suami anda boleh menyapu sampah, tolong anda masak, tolong anda jaga anak, basuh berak anak, tukarkan pampers anak. RAMAI WANITA YG CEMBURU DAN INGIN MEMILIKI SUAMI SEPERTI SUAMI ANDA. 

Suami anda buat semua tu bukan kerana dia takut, bukan kerana dia hina atau kerana kita menghina dia, tapi dia buat semua tu KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA. 
(sama ada suami kita sedar atau tak yg dia mencontohi Rasulullah SAW atau memang dah di didik oleh ibu-ibu mereka mengenai akhlak terpuji Rasulullah saw ini)

HARGAI LAH SEADA-ADANYA SUAMI ANDA, PUJILAH SEIKHLAS HATI, nak puji dalam Facebook ker, dalam surat khabar ker, dalam tv ker, pujilah. itu cara masing-masing. BIARLAH ORANG NAK KATA "MACAM DIA SORANG ADA SUAMI" DAN BIAR LAH ORANG NAK KATA APA SAJA. SUAMI ANDA, BUKAN SUAMI ORANG LAIN. Asalkan anda tidak memuji suami orang lain, kang jadi kes plak ☺ betul? betul?

tahukah anda::

(1) Suami yang mencuci baju sendiri bukan kerana ingin menyenangkan isterinya, bukan kerana takut tangan isteri menjadi kasar, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(2) Suami tidak bersuara keras pada isteri bukan kerana takut dengan isterinya akan marah dan pergi dari rumah, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(3) Suami sabar dan diam ketika isteri menuntut hal-hal di luar batas kemampuannya bukan kerana takut ditinggalkan sang isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(4) Suami tersenyum melihat isterinya cemburu kepada perempuan lain bukan kerana takut kepada isterinya, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(5) Suami memakan makanan isterinya yang masin atau pun yang keras bukan kerana mencuba romantis di depan isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MENGHARGAI MASAKAN ISTERINYA.

(6) Suami mengumpulkan sejumlah dana untuk disimpan isteri bukan kerana bodoh dalam mengatur kewangan, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(7) Suami merawat anak-anak kecil ketika mereka sakit bukan kerana mereka sesuai jadi perawat peribadi, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

Jom tag pasangan anda.. ^__^
:: JANGAN AMBIK KESEMPATAN PLAK BILA SUAMI DAH RAJIN TOLONG KITA DALAM HAL RUMAH TANGGA. BERSYUKUR LAH SUAMI NAK TOLONG YEA ☺

::: mana yg tak faham bahasa melayu ni boleh cari translator untuk translatekan. boleh kita didik suami kita perlahan-lahan, contoh macam saya kahwin dengan foreigner, jadi saya selalu terangkan setiap perkara supaya lebih persefahaman dalam rumah tangga. Selamat beramal ☺

Back to sunnah, JOM SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD SAW ☺

Haaa.. Gambar ni laa .. Apa ingat gambar Qhaliff je leh top keeee ??? Huh !!  Gambar ni dah beribu orang share di Facebook diorang tauuuuu .. Haa.. Jangan tak tauuuu ..

Ada sekeping lagi tapi gambar tu dah disalah gunakan .. Ada ke buat akaun palsu FB , WeChat , FriendSter , Tagged dan macam macam lagi ! Aparaaa.. Saja saja nak sedekah aku pahala .. Jangannn , nanti tak cukup pahala , amik dosa aku lak.. haaa ..

Gambar kat atas tu , gambar masa dalam akhbar Kosmo . Tak sangka lak dah viral bersama artikal berkisarkan kekeluargaan .. Bagus la.. Aku tak kisah pon .. Dapat gak kebaikan dari situ. Bukan nampak aurat pon kan ? Heee ..

Baru boleh buat kerja !

 

Hari ni , aku tersangatlah penatnya. Aku pon tak tau la kenapa aku penat pelik. Agaknya cuaca dan juga stress yang buat gini kot .. Hurm.. Maklumlah , walaupun bergelar Mr.Suri Rumah .. aku tetap kena cari duit gak.. Bukan sekadar cari singgit dua hinggit je .. Tapi kena cover gak hutang piutang termasuk kutu wooo ..

Lepas makan malam ,aku mintak tolong wife jagakan Qhaliff.. Aku nak tidur barang sejam dua.. Nak refresh untuk buat dua advertorial yang mampu bayar sewa kereta aku sebulan.. huhuh.. Rugi tak buat ..

Tapi sebelum tu , aku siapkan dia dulu. Mandi , pakai semua la.. Layan kasi dia penat skit sblm aku masuk bilik utk tidur jap..

Photo

Tak sampai sejam pon tidur .. Kung kang kung kang bunyi kat luar sana .. Hahahaha … Adoiyai. Kena buli laaa wife ngan Qhaliff. Kalau ngan aku , dah kena gomol kalau bikin kecoh sama aku.. Huhu..

Aku bangun .. gi depan .. Tanya dia nak apa.. Bawak ke peti ais. Suruh dia selongkar cari apa dia nak.. Dapat la sekotak dua air minuman..

Pas balik kat wife .. Tak lama kemudian , tidur .. Huhuh.. Dua dua sekali tidur !

Siannn dua dua .. Hurm.. Aku ? Start buat kerja. Tengok jam .. Dah cecah jam 11 malam .. Entah kul berapa pulak nak tidur. Esok , dah byk keje nak kena settle .. Hurmm ..

Berdagang Dengan Allah

 

Ternampak kak Norhayati Berahim shared di TimeLine dia.. Tergerak pulak hati aku nak kongsikan di blog aku ni .. Mana tau ada yang sudi nak ‘berdagan dengan Allah’ kan ? Dapat gak kebaikan dari aku dok update pasal artis bercerai .. heee ..

Sebenarnya aku tertarik dengan objektif mereka. Semoga Allah permudahkan urusan dan berkati usaha mereka ..

 

“ Jom buat kerja kebajikan kerana Allah berfirman, sesiapa yang berharap untuk bertemu Allah dalam keredhaanNYA, buatlah amal yang soleh dan tidak mensyirikkan Allah.

Terlalu luas skop kerja kebajikan itu, walaupun membuang kaca dijalanan. Sezarah kebaikkan yang kita lakukan, tetap dicatat dalam Kitab Amal dan akan dihisab diakhirat nanti.

Tidak yakin? Allah berfirman dalam Surah Al-Kahfi Ayat 110 yang bermaksud,

"Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya."

Baitus Solehah adalah merupakan sebuah rumah kebajikan melindungi gadis-gadis terlanjur dan ibu-ibu tunggal yang masih memerlukan bimbingan. Walaupun mereka telah melahirkan bayi, bimbingan berterusan masih diperlukan untuk menjadikan mereka kuat, tabah dan sabar menghadapi ujian, membina iman dan belajar menguruskan masa dengan bijak apabila tiba masanya keluar menemui masyarakat suatu hari nanti bagi meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah yang bertakwa.

Perlindungan yang diberikan bukan sekadar menyediakan makan minum , tempat tinggal tetapi membimbing dan mentarbiyah mereka untuk taubat nasuha, menjalani kehidupan sebagai muslimah di landasan yang lurus dan benar dan mengutamakan pengukuhan iman dan beramal soleh.

Sesiapa yang ikhlas dan bertaqwa boleh saja untuk melabur saham dan menabung untuk akhirat. Di sini sesiapa boleh menternak pahala dengan menyumbang apa saja tidak kira dalam apa jua bentuk perkara. Saya hanya pengurus saham-saham yang anda laburkan. Moga dengan rahmat Allah, saya tidak terpesona dengan cinta dunia.
Seperti mana tidak ada paksaan dalam beragama, maka tidak ada paksaan juga di untuk anda semua menabung. Sesungguhnya berdagang dengan Allah tidak pernah rugi.

Sebarang sumbangan untuk Rumah Perlindungan Wanita, Baitus Solehah boleh dimasukkan ke dalam akaun

Maybank : 551306513550 atas nama Baitus Solehah.
Emailkan :baitus_solehah@yahoo.com, atau sms 0149253151

Semoga Allah mengurniakan rezeki yang halal dan tidak terhingga dan menjadi jutawan yang memiliki kekayaan iman, kekayaan jiwa dan kekayaan harta dalam rahmat Allah Ta'ala kepada semua yang menyumbang atas ikhlas dan taqwa.

Sumber sebenar : Baitus Solehah

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI