Khamis, 27 Februari 2014

Semakin pentingkan diri ?

 

Photo

Kekadang aku tak nak update dalam Facebook atau blog sbb nanti orang kata aku dok nampak salah orang jer padahal ? Ok , niat aku sebenarnya adalah untuk membuka mata dan kembali terangkan hati kita yang semakin terlalu pentingkan diri ..

Contohnya bila berada di atas jalan raya.. Berapa ramai sanggup senyum , berikan laluan pada kenderaan lain atau bila dah diberi  memotong tu , angkat la tangan skit ..

Dan ini yang kerap berlaku gak pada aku terutama bila berdepan dengan perempuan. Kalau lelaki , rasanya ada yang tolong tahan.. Peliknya perempuan pulak tak gitu !!! Haishh ..

Kisahnya gini ..

Aku dukung Qhaliff .. nak masuk ke dlm kedai makan yang top ni di Putrajaya ..

Berdiri depan pintu. Aku nak tarik tapi kebetulan ada org nak keluar . Dia tolak pintu dan dia keluar dulu.. Aku yg dukung budak ni kena tunggu satu gerombolan keluar..

Dan org terakhir keluar , biarkan pintu tu tertutup dan aku kena tarik pintu tu utk masuk.. Aku sempat pandang muka dia.. Selamba je muka dia .. Nak je aku kata …

“ Dik , saya ni walaupun lelaki ..  cuba la bawak bawak belajar bertimbang rasa.. Apa salahnya tahan pintu tu sebagai tanda prihatin yang saya sedang dukung budak kecil walaupun saya mampu tarik dan tahan sendiri .. Nanti kalau awak mengandung , orang buat cam tu .. camana pulak ? “.

Tapi aku diamkan je la. Ada kawan suruh pikir positif. Mungkin dia tak sihat.. Atau tak larat .. Kalau tak sihat , dia orang pertama akan keluar dulu .. Tapi ni tidak , dia last je dan ok je nampak ..

Tak pe la.. aku pk positif je la.. Dia segan ngan kekacakan aku .. Sbb tu tak sempat nak tahan .. Ok gitu ?

Dah tiba masanya kerajaan menitik beratkan semula pendidikan sivik dan moral di sekolah sekolah .. Jangan dok asik suruh kejar teknologi tapi asas kemanusian , semakin tercicir !

Kena saman parking !!


Huk ... huk .. Patut la aku mimpi kena saman dlm minggu ni .. Hurm.. Akhirnya jadi kenyataan ..  Kawasan Bandar Tasik Permaisuri pesat membangun tapi tempat parking kereta mana ??? Terhad giler !  Kat situ kedai runcit .. Kat situ restoran makan .. Kat situ gak jugak dvd halal ( kot ) .. Confirm la penuh parking ..

Dah tu nak parking mana ?? Cer bagitau aku skitttt.. Aku rasa petang ni saja berpuluh keta kena saman .. Kompaun , RM30 sehingga 8.3 rasanya .. Aku byr je la .. Halalkan ? Maaf laa ..

Kalau disediakan tempat parking ! Confirm laaaa aku parking di tempat yg disediakan.. Ni dah berpusing pusing cari .. takde weh !!  Takkan nak datang bersenam pon kena naik bas awam ?  Agak agak laaa..

Jangan hanya pandai bina bangunan tp tak reti bina tempat parking secukupnya !! Majlis perbandaran pon kena la bijak skit. Dan bukak mata  tuuu.. Korupsi hancurkan negara !!

Perlu lagi ke kamera digital ?

 

Photo: Perlu ke kamera digital atau kompak sedangkan telefon pintar zaman ni dah dilengkapi dgn kamera yg mana kualiti setanding dgn kamera digital ? 

Pendapat anda ..

Dulu aku ada DSLR jenama Nikon tapi dah ghaib satu pakej bersama ultrabook aku. Ok , tu cerita lamaa .. Sejak tu , aku malas nak guna kamera DSLR mahupun digital ! Ini kerana aku tak nak melecehkan diri aku untuk menjaga banyak menda. Nak jaga anak lagi kan ?

Sekarang , aku cuma gunakan telefon pintar  utk amik gambar. Aku tak kisah langsung bab kualiti gambar . Apa yang aku nak ialah gambar ‘saat itu’ ! Aku perlukan segera pantas amik gambar dan simpan mahupun update terus ke media sosial termasuk blog.

Antara sebab aku malas nak guna DSLR , ialah size dan beban dia.. Leceh benar nak angkut semua tu ke satu satu tempat. Nak tinggalkan kejap pon tak tenang jiwa.Nak usung , ke hulu ke hilir .. satu hal lagi .. hurmm..

Tapi setelah aku dapat kamera Sony Alpha 5000 ni , terasa perbezaan gambar amatlah ketara sangat. Ini membuatkan aku kembali berfikir utk mendapatkan sebuah kamera digital. Telefon , tetap telefon la kan.. Bila emergency je baru guna untuk amik gambar atau amik gmbar biasa biasa jer ..

Sememangnya bagi aku .. blogger perlu ada satu digital kamera yang berkualiti utk mendapatkan ‘cerita’ yang menarik utk blog mereka. Kalau tak de ? Kalau takde , guna je la apa yang ada .. Segalanya bergantung kepada kreativiti korang sendiri..

Ramai kawan kawan di Facebook juga bersetuju bahawa sememangnya perlu lagi kamera digital atau DSLR walaupun telefon pintar dah dilengkapi dengan kamera yang canggih..

Sombong atau otak takde ?

 

Nampak sedap kan ? Serius sedap giler ! Tapi bayangkan jika makan nasi lemak kukus sedap gini di sebelah meja orang yang dok merokok berkepuk kepuk asap keluar dari mulut tanpa rasa bersalah !! Sedap tak rasa ? Sedap andai kita pon jenis merokok tapi mampu hilang nafsu makan andai kita bukan perokok !

Di food court Presint 9 pagi tadi.. Ada la sorang laki berumur berbaju batik ni .. Mak aihhhhh .. Dengan tanpa rasa bersalah merokok di tempat makan. Aku pandang sebelah dia .. ada la satu keluarga ni dok makan .. Asap rokok tu dengan selamba je dia lepaskan .. Hurmm..

Aku terfikir gak.. Dia ni tak de otak ke ? Nak kata takde otak , dia ada pekerjaan tuu… Kenapa tak boleh pikir langsung eh ? Sombong ? Ego ? Apa punya dungu la orang gini !

Kawan ku , andai korang perokok.. nak merokok , bangun dan gi jauh jauh .. Tak salah merokok andai dah tak boleh nak berenti tapi ianya salah jika merokok di khalayak ramai !

Nak mati , mati sorang sorang .. Jangan kasi susah sama orang lain !

Akhirnya , dia dapat jugak !

 

Sian diaaa … Sebelum sebelum ni , bila ke KPT ni .. dia dah sasar dua tempat untuk dia bermain. Satu tempat thumbprint tu dan satu lagi terminal ni haaa..

Dan terminal ni senantiasa ada orang. Bila ada orang , dia tak datang la .. Dia terus tukar arah bermain tempat lain tapi di kawasan berhampiran. Aku tau dia masih berharap dapat main kat situ..

Photo: Dapat jugak akhirnya main..

Semalam , rezeki dia ! Sewaktu sampai situ , kosong kooooo .. Terpamer wajah ceria terus. Tak yah ajar dah apa nak buat.. Terus panjat kerusi dan duduk ! Tarik keyboard dan main belasah tekan !

Tau tau.. shutdown ! Hahahahha .. Dia sendiri yang shutdown.. Huhuhu.. Tapi ok la.. dapat la jugak main kati situ kejap.. Takde la nak telan air liur lagi.. hehehe ..

Hurm.. aku tak leh nak beli pc lagi kat rumah. Confirm dia je nanti conquer ! Berasap je tengok.. hahaha …

Bersedia untuk menyimpan air !

 

Ada banyak bekas untuk menyimpan air. Dan tolong waspada dengan jentik jentik yer. Risau takde air , terlupa pembunuh utama lak nanti ! Hurmm ..

Jadual catuan air , wife kirimkan seawal pagi . Dialah paling risau kalau takde air.. Aku ? Hurm.. hurmm…  Hahahah ..

image

Tak nampak ? Memang saja tak kasi nampak pon ..hehehe ..

Katanya esok  takde air.. Aku tak risau sangat hari biasa sebab hari biasa aku ke rumah orang tua aku. Jadi penggunaan air kat sini tak la banyak mana pon ..

Photo

Kalau jatuh Sabtu Ahad tu laaa pening skit .. Jawabnya kena gi kolam mandi Putrajaya la .. hehehe .. Mandi sana .. Lalalala …

Harapnya kat rumah orang tua aku tu tak la teruk mana pon catuannya dan bekalan mencukupi. Yelah , sapa nak tolong angkut air ! Dulu ada la anak anak.. Ni anak anak semua dah menikah … Hurmm.. Nasib baik masih ada adik perempuan aku dan keluarganya kat situ. Hurmm ..

 

Bacaan Doa Minta Hujan

“Ya Allah! Turunkan kami hujan kepada kami, yang menyegarkan dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.” (HR. Abu Dawud, lihat Shahih Abu Dawud 1/216)

ěž“Ya Allah, turunkan hujan kepada kami. Ya Allah, turunkan hujan kepada kami. Ya Allah, turunkan hujan kepada kami.” (Sepakat Riwayat)


“Ya Allah! Berilah hujan kepada hamba-hambaMu, binatang ternakanMu, sebarkanlah rahmatMu, dan suburkan tanahMu yang tandus.” (HR. Abu Dawud, lihat Shahih Abu Dawud 1/218)

Ada ke suami berat tulang ?

 

[BUKAN KERANA TAKUT KEPADA ISTERI DAN BUKAN KERANA MENGHINA SUAMI ☺]

::: bangga lah jika suami anda boleh drive anda ke mana saja anda nak pegi, banggalah kalau suami anda boleh menyapu sampah, tolong anda masak, tolong anda jaga anak, basuh berak anak, tukarkan pampers anak. RAMAI WANITA YG CEMBURU DAN INGIN MEMILIKI SUAMI SEPERTI SUAMI ANDA. 

Suami anda buat semua tu bukan kerana dia takut, bukan kerana dia hina atau kerana kita menghina dia, tapi dia buat semua tu KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA. 
(sama ada suami kita sedar atau tak yg dia mencontohi Rasulullah SAW atau memang dah di didik oleh ibu-ibu mereka mengenai akhlak terpuji Rasulullah saw ini)

HARGAI LAH SEADA-ADANYA SUAMI ANDA, PUJILAH SEIKHLAS HATI, nak puji dalam Facebook ker, dalam surat khabar ker, dalam tv ker, pujilah. itu cara masing-masing. BIARLAH ORANG NAK KATA "MACAM DIA SORANG ADA SUAMI" DAN BIAR LAH ORANG NAK KATA APA SAJA. SUAMI ANDA, BUKAN SUAMI ORANG LAIN. Asalkan anda tidak memuji suami orang lain, kang jadi kes plak ☺ betul? betul?

tahukah anda::

(1) Suami yang mencuci baju sendiri bukan kerana ingin menyenangkan isterinya, bukan kerana takut tangan isteri menjadi kasar, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(2) Suami tidak bersuara keras pada isteri bukan kerana takut dengan isterinya akan marah dan pergi dari rumah, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(3) Suami sabar dan diam ketika isteri menuntut hal-hal di luar batas kemampuannya bukan kerana takut ditinggalkan sang isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(4) Suami tersenyum melihat isterinya cemburu kepada perempuan lain bukan kerana takut kepada isterinya, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(5) Suami memakan makanan isterinya yang masin atau pun yang keras bukan kerana mencuba romantis di depan isteri, tapi KERANA Rasulullah SAW MENGHARGAI MASAKAN ISTERINYA.

(6) Suami mengumpulkan sejumlah dana untuk disimpan isteri bukan kerana bodoh dalam mengatur kewangan, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

(7) Suami merawat anak-anak kecil ketika mereka sakit bukan kerana mereka sesuai jadi perawat peribadi, tapi KERANA Rasulullah SAW MELAKUKANNYA.

Jom tag pasangan anda.. ^__^
:: JANGAN AMBIK KESEMPATAN PLAK BILA SUAMI DAH RAJIN TOLONG KITA DALAM HAL RUMAH TANGGA. BERSYUKUR LAH SUAMI NAK TOLONG YEA ☺

::: mana yg tak faham bahasa melayu ni boleh cari translator untuk translatekan. boleh kita didik suami kita perlahan-lahan, contoh macam saya kahwin dengan foreigner, jadi saya selalu terangkan setiap perkara supaya lebih persefahaman dalam rumah tangga. Selamat beramal ☺

Back to sunnah, JOM SELAWAT KE ATAS NABI MUHAMMAD SAW ☺

Hurmm.. Aku terus terang la yer.. Takde apa yang aku nak bangga sangat dengan apa yang aku buat sekarang ni sebab ramai suami di luar sana tu jauh lebih hebat dari aku ni ..

Bila gambar aku ni dah tersebar sana sini dek artikal suami isteri tu , aku jadi segan sebenarnya. Hurm.. Setakat jemur baju , basuh pinggan .. sapu rumah .. rasanya ramai suami buat gitu ..

Sebenarnya , tak yah kira la suami atau isteri .. bila datangnya bab bab gini , bertolak ansurlah .. Si suami pon kena dah korban dah bab bab bersosial bersama sama kawan.. Seminggu sekali tu , ok la kot.. Tapi kalau tiap kali lepas kerja nak melepak , rasanya baik jadi bujang balik .. Hurmm..

Aku tak nak berleter bab ni.. Rasanya mereka yang dah berkawin , pasti tau apa yang sesuai untuk mereka. Hargai apa yang ada di dalam tangan. Jangan dah jatuh , nak kutip balik atau dah tercicir baru nak gi cari !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI