Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 3 Mac 2014

Teka siapa yang berdengkur ?

 

Photo

Tak yah teka aihh.. Aku tau aku yang berdengkur punya ! Huhu.. Malu ? Lantak laa.. Aku dah terlalu penat .. Nak kawal , abis kawal dah.. Kena lak dengan air cond ..selesa gitu haaa .. Memang nasib la kawan kawan yang lain layan karaoke dari aku .. Free okeh !

Masalah dengkur ni , ramai ada .. Tak yah la nak nafikan .. Dulu aku pun takde .. tapi bila usia dah menjelang Kilauan Emas ni , semakin menjadi rentaknya.. Kenapa dan mengapa ? Bagaimana nak mengubatinya ?

Google laa .. apa lagi kan ? Antaranya , boleh ke SINI .. letih la nak copy segalanya.. Dan ada banyak lagi .. Aku rasa punca aku ialah terlalu penat sangat badan.. Siang hari byk aktiviti cam angkat berat ( workout kat gym ) .. tidur tak cukup .. stress pon ada gak .. Haaa.. Banyak sangat hal dunia nak kena pk .. Huhu..

Hahaha.. Ok tak alasan aku ? Entah laa… Dengkur je pon.. Bukan aku hisap rokok di khalayak ramai.. Tu yang menyanyi sumbang atau buat lawak kat tv tapi takde orang ketawa tu , lagi segan wooo ..

Perghh.. ok laaa.. mengaku la.. Segan gak bila berdengkur ni ! Ok ? Puashati ??

Gambar dari instagram Hafiz Rahim ( HafizRahim.com )

Anda sedang HAMIL?

 

-iklan-

 

NAK BADAN LANGSING DALAM MASA 40 HARI?
NAK DALAMAN SIHAT DAN MANTAP?

Nawal Herbal Beauty menyelesaikan masalah anda! Produk Set Bersalin kami menawarkan rutin penjagaan, perawatan dan pemulihan kesihatan ibu selepas melalui proses bersalin yang amat memeritkan. Kami faham kesemua ibu mahu menjalani amalan berpantang tradisional dan cara kampung tetapi dengan cara yang mudah, ringkas dan paling utamanya BERKESAN.

Produk Set Berpantang kami amat mesra ibu2 berpantang.Tahukah anda DUTA SET BERSALIN kami berjaya SLIM dalam masa SEBULAN selepas bersalin?? Mengejutkan? Puteri Zarith, iaitu duta set bersalin Nawal Herbal Beauty, telah mempunyai 2 anak dan sangat berpuas hati dengan SET BERSALIN ini.

Nak lihat TESTIMONI? Sila klik SINI

 

1174648_620611701303523_590022155_n


Kebaikan dan kegunaan produk:

Bengkung Ibu

Bengkung zigzag diperbuat daripada kain kasa belacu yang sangat selesa dipakai, kainnya kejap, pemakaiannya sungguh kemas, tidak bergerak menaik atau menurun. Mempunyai 2 tali dan panjang ukuran dia dr bawah dada hingga peha. So pemakaian dia blh fit kan perut, pinggang, pinggul dan peha sekaligus. RM48.00 S/M, RM53.00 S/S.2.

Tungku Besi

Menuam perut, mengecutkan rahim, melegakan sengal badan, mengurangkan senggugut, melancarkan perjalanan darah, mengeluarkan angin, lendiran dan darah. Berat 2 kg. RM35.00 S/M, RM40.00 S/S.3.

Sarung Tungku Herba
Untuk membalut tungku besi dan memudahkan ibu bertungku secara tradisional. Ianya diperbuat daripada 100% kain kapas didalamnya mengandungi pelbagai campuran herba. RM44.00 S/M, RM47.00 S/S.4. Bedak Panas SyifaBerfungsi untuk 3 dalam 1; lulur, pilis dan param. Berkesan untuk menghaluskan kulit, menghangatkan badan dan mengelakkan serangan angin semasa dalam tempoh berpantang. RM29.90 S/M, RM32.00 S/S.

Pati Minyak Serai Wangi
100% pati herba serai wangi untuk mandian aromaterapi, urutan badan, menghangat dan membuang angin. Boleh menghalau serangga dan sebagai penyegar udara rumah. RM32.00 S/M, RM35.00 S/S.

Herba Mandian Azzahra
Memberi kesegaran, keharuman dan ketenangan. Membuang angin, mempercepatkan proses penyembuhan luka bersalin, untuk penjagaan luaran dan dalaman wanita. Sesuai digunakan untuk sauna, tangas, mandian ibu dalam pantang. RM50.00 S/M, RM53.00 S/S.

Feminine Wash Manjakani
Ekstrak manjakani dan sireh dengan haruman strawberi yang membantu membersih bahagian intim wanita, mengurangkan bau dan kegatalan dan mengekalkan bahagian intim sentiasa bersih dan terpelihara. RM32.00 S/M, RM35.00 S/S.

Intensive Toning Lotion
Losen slimming yang berkesan memecahkan lapisan lemak didalam kulit anda dan mengurangkan ukur lilit badan anda dalam masa 2 minggu. Diperbuat daripada ekstrak lemon citrus dan beras yang diperkaya dengan elemen untuk membakar dan memecahkan lemak. RM36.00 S/M, RM39.00 S/S.

1528598_680713591960000_1877212652_n

SET BERSALIN PAKEJ A (termasuk semua 8 item di atas): 
RM257.00 S/M, RM272 S/S
(HARGA ASAL: RM306.90 S/M,  RM321.90 S/S)
➜ ➜ Ibu2 boleh membeli secara SET atau LOOSE. Kami berani memberi jaminan anda bakal BERPUAS HATI dengan kebaikan dan kualiti produk kami!
➜ ➜ diulang, kami berani memberi jaminan anda bakal BERPUAS HATI dengan kebaikan dan kualiti produk kami


P/S: TAK USAH PENING KEPALA LAGI CARI PRODUK LAIN, BELI SAJA PRODUK KAMI. DIJAMIN ANDA BERPUAS HATI!
PERCUMA! BEG SET BERSALIN KHAS UNTUK ANDA

http://nawalherbalbeauty.blogspot.com/

Saman lagi !

 

Aku dalam keadaan .. kurang yakin nak ke sini lagi .. Tapi memikirkan gym kat sini memuaskan hati aku dan ianya dekat dengan rumah orang tua aku serta murah , aku keraskan hati jugakk ..

Tapi nak parking mana ? Hari tu dah kena sedas saman ! Terbang dah RM30 .. Orang kata tak yah bayar .. Lantak pi .. tapi aku bayar la sbb kereta atas nama wife. Bertanggungjawab la skit kan .. Haaa.. Jangan sedap pakai jer .. Walaupun aku yang bayar tiap bulan , tapi kena jaga nama dia gak .. heee.. Bagus kan..

Ok ..berbalik pasal ni.. Aku perhatikan cermin kereta yang parking kat luar tu.. Atas kertas putih diselitkan disebalik viper .. Hehehe.. Aku tarik nafas lega.. Aku tak parking situ tapi di seberang jalan .. Dekat bawah pokok , dan diluar kawasan jalan raya. Apakah aku juga disaman ?

Melihatkan keadaan tempat ni , korang rasa laa.. nak parking kat mana ? Dah la kawasan perumahan apartmen dan flat sini pon punya penuh dengan kereta.. Tapi utk letak kereta ? Hurmmm …

Photo: Kat mana nak parking ?

Mudah benar kekadang aku pikir diorang ni nak kutip duit .. Buat bangunan tapi tempat letak kereta bertingkat , kedekut nak buat .. Jimat tanah ? Entah la.. aku pon tak paham apa konsep pembangunan negara kita .. Buat dulu kaji kemudian ? Heee.. Patut banjir ..

SPRITZER minuman pilihan aku !

 

Sabtu lepas , satu rombongan blogger dari Kuala Lumpur telah mengadakan lawatan ke kilang Spritzer yang terletak di Taiping , Perak.

Antara sebab aku terima pelawaan ini adalah untuk melihat sendiri bagaimana pemprosesan pembotolan air mineral yang terkenal di Malaysia ni dan juga untuk mencungkil sendiri isu panas yang tersebar di laman sosial .. Haaa ..

DSC00572

Gambar di atas ni , antara blogger yg turut serta lawatan ke kilang Spritzer. Manakala gambar di bawah ni , anugerah yang telah diterima oleh Spritzer. Bukan sebarangan anugerah yer ..

Antaranya Reader Digest Trusted Brand Platinum Award selama 12 tahun berturut turut  dan beberapa award lagi ..

DSC00557

Ok .. aku tak nak cerita pukul berapa kitorang bertolak .. sampai pukul berapa.. singgah mana.. shopping apa .. Ada jual apa.. makan apa.. Tamo tamo tamoooo ..

Aku terus ke isi penting ! Haaaa .. Tertanya dari dulu lagi dari mana sumber air mineral Spritzer ni ? Jeng jeng jeng .. Kakitangan Spritzer tanpa segan silu menjawab segala persoalan kami .. Tanyalah apa saja , mereka jawab..

Ok .. sumber air mereka terletak nun di atas bukit bersebelahan dengan loji milik Lembaga Air Perak.. Boleh nampak empangan tu sebalik pepohonan ni ..

DSC00523

Keluasan keseluruhan kilang Spritzer ini ialah 330 ekar.. persamaan dengan 330 kali padag bola sepak !

DSC00521

Gambar atas ni . menunjukkan rakan blogger diberi penerangan secara terperinci oleh kakitangan Spritzer bagaimana sumber air dikenalpasti dan disalurkan ke kilang.

Ok , dari kilang nak ke tempat saluran utama air mineral memakan masa hampir 15 minit. Kalau jalan kaki , mmg lenguh gak la sbb kena naik bukit haa.. Jadi , kitorang dibawa dengan menggunakan pacuan 4 roda ..

DSC00519DSC00494

DSC00525

Ok .. Bangunan kecil tu adalah ‘water pump’ yang mana telah dimasukkan batang paip sehingga kedalaman ialah 420 kaki ke dalam tanah .. Ke dalam tanah yer .. Bukan menyilang ke mana mana kawasan seperti yang digembar gemburkan.. Terus ke dalam tanah ..

DSC00543

Replika paip yang terdapat dalam bangunan ‘water pump’ . Pengunjung tak dibenarkan masuk kerana mereka menjaga kualiti dan standard piawaian kawasan air . Hanya mereka yang tertentu saja boleh masuk. Tempat ni juga dilengkapi dgn cctv.

DSC00545Bagaimana air ditarik keluar  dari dalam tanah dengan mengunakan ‘ water pump’ dan gambar bawah ni , lapisan tanah yang terdiri di kawasan air mineral tersebut ..

Ok.. setelah lihat beberapa lokasi ‘ water pump’ , kami di bawa pulang ke kilang dan membuat lawatan di bahagian pemprosesan pembotolan air pula yang mana ianya dikendalikan oleh mesin yang beroperasi secara automatik sepenuhnya .. Pekerja manusia cuma melihat dan mengawalnya saja..

DSC00550

Satu informasi  yang berguna aku dapat dari sini ialah botol pon mereka buat sendiri dan ianya tidak mengandungi bahan kimia ! Kiranya kalau terdedah pada cahaya matahari sekali pon , kandungan air di dalamnya tidak tercemar .. Itulah yang diberitahu pada kami oleh kakitangan mereka .

DSC00502

Sebelum ni , aku was was dengan air Spritzer setelah membaca ‘kisah dongeng’ mengenainya tetapi kini , aku semakin yakin dengan air mineral Spritzer ini apatah lagi ianya mengandungi garam mineral seperti OSA yang diperlukan dalam badan kita ..

DSC00503

Buat pengetahuan korang , kami juga diberitahu bahawa air mineral Spritzer telah disahkan oleh Jakim , Sirim , Haccp dan juga Kementerian Kesihatan Malaysia ..

Ok .. di mana kubur yang diceritakan dalam ‘kisah dongeng popular tu ‘ ?

Sewaktu dalam perjalanan ke kilang ni , aku dah perasan kawasan kubur ni.. Tapi dari kawsan ni nak ke kilang , bukan la seminit dua .. Lama gak wooooo .. Berbelas minit jugak laa …

Pastu , tang mana ianya berkaitan dengan sumber air mineral Spritzer ? Apakah hanya kerana berdekatan dengan kubur maka kita tak leh minum air ni ? Heeee ..

Tak sangka aku jugak boleh terpengaruh ! Aparaaa .. Gambar bawah ni adalah kawasan perkuburan yang diperkatakan .. Lain ‘kubur’ mmg takde dah kat kawasan berhampiran ..

DSC00574

Selepas menyaksikan sendiri segalanya .. maka aku dengan rasminya air Spritzer selepas ini adalah air minuman rasmi harian aku terutama bila gi gym.. dan juga untuk ahli keluarga aku di rumah !

Rakan rakan blogger yang lain pon yakin dengan air keluaran Spritzer ni .. Siap ‘tapau’ bawak balik rumah lagi ! Hehehehehe..

DSC00556

Was-was lagi ? Terpulang pada anda untuk menilainya ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI