Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 4 Mac 2014

Akhirnya aku beli jugak !

 

Hurm… Ke Low Yatt Plaza hari ni setelah temankan wife ke hospital. Kenapa ? Sebab nak beli kamera yang sangat sesuai untuk aku.. Kenapa sesuai ?

Aku sedang buat review kamera DSLR Sony Alpha5000 dan akhirnya aku jatuh cinta … Maka , setelah aku pikir masak masak .. aku ajak wife gi beli ..

Di sana aku buat perbandingan terakhir dengan beberapa jenama lain seperti Canon dan Samsung. Nikon tak termasuk dalam senarai pilihan kerana dah pernah pakai pon.. Jadi nak cari sesuatu yang baru.

Ikutkan aku , kamera smartphone pon ok dah tapi selepas kembali melihatkan perbezaan gambar , maka ada baiknya aku guna juga kamera ni..

Antaranya ?

DSC00270

Aku leh buat selfie dengan kerapnya selepas ini ! Haaaa.. Pastinya korang akan bertambah rajin ke blog aku .. kan kan ? Hahahahhaha…. Kan kan ?

Takde laaa.. ada sebabnya … Nanti sampai masanya , aku ceritakan kenapa aku pilih kamera ni berbanding kamera lain .. ok ? Sabar ehhh .. Nak cerita pasal anak lak.. Heeeee…

Cafe Hospital Putrajaya

 

Kali pertama aku masuk.. Dalam kepala aku , mesti la ala ala kantin kantin biasa jer terutama bab makanan tu.. Aku yang dukung Qhaliff , tercari cari tempat duduk. Penuh orang. Akhirnya wife dapat juga meja yang baru ditinggalkan.

Sewaktu masuk ke dalam cafe tu , aku pandang lauk pauk yang diletakkan dalam bekas periuk yang biasa aku tengok di hotel hotel.. Dan kelihatan lau pauknya amatlah menyelerakan ! Perghhh ..

“ Nak makan apa , abang ? “ . Wife tanya.

“ Tak kisah. Apa je pon.. “. Jawab aku yang malas nak pikir makan apa sebab aku dalam mood jaga badan..

Aku duduk , jaga Qhaliff. Dia ni dalam mood nak berlari sana sini. Jadi aku kena kawal. Wife tak leh sbb nanti kena dukung. Bahaya. Sekarang ni pon doktor tak kasi dia dukung sbb uri rendah.

Tak lama kemudian wife sampai dengan mee kuah..

“ Ok tak ni ? “. Dia tanya.. Aku ok je. Asal makan kenyang dah ..

Photo

Hurmm.. Wife ngan Qhaliff makan nasi campur jer .. Harga yang dibayarnya , RM7 lebih.. Hurm… ok la kot.. Nak murah lagi, kena gi turun makan kat kampung kampung je la .. huhuh ..

Selepas makan , aku dukung Qhaliff untuk gi basuh mulut dan tangan dia .. Dan lalu kawasan makanan yang diletakkan .. Hurmmmmm .. Sedap sedap lauk diaa ni ! Semuanya menepati selera aku .. huhu …

Aku up status di FB .. Nampaknya ramai yang bersetuju dengan aku yang mana makanan di Cafe Hospital Putrajaya ni mmg sedap belaka malah ada siap tapau bawak balik rumah. Malah boleh aku katakan lebih sedap dari sesetengah hotel yang pernah aku pergi ..

Haa.. korang kalau singgah Hospital ni terutama belah tengahari , baik cepat cepat gi masuk makan dulu sbb confirm penuh nanti !

Rutin harian dia ..

 

Kalau pagi kan , dia wajib kena turun ikut mak dia dan ‘punch card ‘ sekali .. Pastu gi cafe untuk beli makan pagi iaitu roti .. Nak makan dalam kereta pastu ..

Kalau tak ikut kemahuan dia , dia akan cari tempat selesa untuk baring dan meraung sesuka hati ! Bukan calang calang tempat gak la dia nak baring.. Adehh ..Kena ikut gak apa dia nak..

Petang lak sewaktu nak amik mak dia ? Hurm.. lepas saja dari pintu masuk belah tepi bangunan tempat wife aku kerja , terus je dia ke tempat feveret dia !

Tak yah ajar dah .. Dia tau apa nak buat .. Hahahaha .. Dan best partnya kannn .. Ada berlaku laaa satu kes kat sini sewaktu dia sedang sedap menaip.. Huhuhuu .. Siaannnn kat ‘budak-budak’ tuuu .. hahahaha … 

Kenapa ? Qhaliff dok guna pc .. Dtg budak dua org ni nak main game.. Aku kasi la diaorg .. Terima kasih pon tidak .. Padan mukaa tak leh nak browse sbb language dah bertukar .. Qhaliff yg tukar sewaktu main tekan tekan tu.... hahahaha..

Apa dah jadi dengan kita ?

 

Photo: Punca punca kemalangan .. 

Main pancung macam tu jeeee padahal korang nampak tak depan skit punya clear ??? 

Harap kereta je mahal tapi akal takde ..

Aku tengah pandu mengikut had laju yang dibenarkan .. Maklumlah , cuaca sedang berjerebu. Jadi had penglihatan tu terhad. Jangan nak memandu ikut suka hati je kan ?

Tiba-tiba tuuuuu.. kereta dalam gambar tuuu haaa … Memancung aku tanpa bagi amaran terlebih dahulu ! Aku pelik gak la kenapa dia buat gitu ? Apakah ada kereta di belakangnya ? Takde pon ! Hurmmm.. Ni sah sah mmg perangai punya isu ni ..

Lepas pancung aku terus dia memecut laju ke depan .. Lorr.. Pelik la perangai… Harap kereta je mahal tapi perangai serupa orang sekolah tak abis.. Maksudnya , tak berpendidikan tinggi laa .. Dan juga berilmu pengetahuan .. Haaa..

Kejadian berlaku petang sewaktu nak gi amik wife balik kerja. Sebelum tu , ada gak insiden yang hampeh ! Memang bikin aku tensen la kejap . Nasib baik ada la anak kat sebelah kasi sejuk hati dengan senyumannya..

Kenapa ? Memandu kejap nak masuk kiri , kejap kanan .. tapi signal tak bagi ! Yang memancung dari lane laju ke ke lane tengah untuk terus ke lorong kiri pon gitu gak.. Bila aku pandang , hanya nampak kepala jer ! Adehhhh … Dia mendongak gitu haa.. Haih.. maafkan je laaa ..

Serius laaa.. sekarang ni , kita berhati hati pon , kena hati hati lagi.. Kena baca betul betul cara pemanduan pemandu lain.. Jangan ingat kita ok , dah .. maka boleh terselamat dari bala bencana !

Nasihat aku.. jangan pentingkan diri sendiri bila memandu !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI