Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 12 Mac 2014

Main bola atau melukis ?

 

Gi Alamanda tadi.. Aku nak cari bola futsal yang baru .. Memula nak cari kat Al Ikhsan tapi terlupa pulak dah tutup sbb dia dah pindah ke lot lain ..

Gi masuk lak ke Aeon .. Hurmm…. Ada tu ada tapi tu bola padang.. takde pulak bola futsal..  Wife belikan dia kertas lukisan dan pensil warna.. Qhaliff kalau gi umah mak aku , kalau jumpa pensil warna , confirm akan berebut dengan anak buah aku yang lain ..

Wife hantar gambar melalui whatsapp .. Ketidaksabaran Qhaliff setelah dapat pensil dan kertas lukisan tu ..

Photo

Hurm.. lepas tu , aku bagitau wife yang aku nak gi cari bola futsal tu kat Parkson.. Aku tinggalkan diorang kat depan Mph jap.. Sian kat wife nak kena follow lak semata mata nak beli bola jer ..

Haaa… Ada … Beli satu.. Leh pakai main hari Jumaat nanti.. Program futsal bersama rakan blogger pertama untuk tahun ni .. Heheehe..

Aku kembali kat diorang .. Aku tunjuk bola tu kat Qhaliff .. Terus dia buang semua tu dan amik bola ! Hahahaha .. Anak jantan , tetap anak jantan ..

Photo: Bola baruuu.. jom futsal jumaat ni

Takde selera makan dia ?

 

Hurmmm … Kalau mak aku kasi dia makan , dia makan jer.. Tapi kalau aku ngan wife ? Hurmm.. susah aihh.. kecuali dia nak makan roti krim atau roti dengan Nutella .. Gula tinggi ? Hee.. Dia bukan makan banyak pon.. Lebih pada makan main main .. Nak meratah krim.. Pastu , cergas laa diaa.. huhu ..

Di Secret Recepi tadi ..Saja nak belanja famili makan .. Rezeki murah minggu ni .. Heee.. Alhamdulillah..  Jadi , nak kasi laaa dia makan yang sodap sodap ..

Salad ? Huhu.. Tamo dia… Jawabnya , aku la kena makan .. Kongsi ngan mak dia ..

Japanese soba ? Pon tamoooo dia ! Hehehe.. Takkan dia nak makan ni kan ? Jadi dia nak apa ?

Kek ?????

Macam tak nak je kan ?

Silap percaturan ! Hahahaha … dia nak menda ni haaa .. Huhuh.. Terpaksa aku ‘offline diet’ aku . Kongsi dengan dia.. Makan pon main main je dia .. tapi sekurangnya dia nak makan gak la.. Huhuh.. Ada gak la tenaga dia ..

Setiap pagi , mak dia akan masak nasi untuk dia .. Buat macam macam dah .. Tapi tamo makan .. Hurmmm.. Ramai parents ada masalah gini kannn .. hehehe ..

Masak guna air mineral !

 

Hurmm.. bekalan air masih dicatu . Masih tiada tanda hujan akan turun. Pembenihan awan dihentikan seketika untuk memberikan laluan pada kerja kerja pencarian pesawat MH370 yang masih hilang secara misteri tu.. Hurmm..

Buat masa sekarang , air minuman kena beli. Nak guna yang direct walaupun ditapis , aku kurang yakin.. Yelah , kena hati hati.. Bukan tak percaya tapi buat masa sekarang , perlu berhati hati ..

Photo

Bukan apa.. kalau kena air tercemar , mau kesian kat anak kecil kita ni.. Kalau dah tua cam aku ni , ok lagi la.. Leh la tahan skit .. Yang budak ni haaa.. Sian diorang ..

Bekalan air minuman kena cukup .. Aku masak maggie pon guna air mineral.. Sedap la pulak rasanya .. hehehe .. Ke psiko je ni ? Hahahaha ..

Jangan kedekut untuk berbelanja lebih bagi memastikan kesihatan keluarga kita ..

Kerjasama dengan Pemandu Pelancong ?

 

Baru lepas meeting dengan kawan aku .. Dia ni pemandu pelancong yang dah berpengalaman bertahun lamanya.. Biasanya dia dok main area Taman Negara.. Jadi , dia ada perancangan untuk menggunakan blogger bagi mewar warkan projek akan datang ..

Haaaa .. Lama dah aku usulkan perkara ni kat dia. Masa tu dia tak nampak sangat .. Sekarang ni , barulah dia nampak kepentingan media sosial bagi meluaskan lagi projek projek pelancongan dia dan juga agensi yang lain..

Banyak .. Aku nak cerita pon , nanti korang kata aku gebang je lebih.. Tak kisah la.. InshaAllah aku akan cuba jadikan satu kenyataan… Hehehhe ..

Bukan satu tu je sebenarnya .. Banyak lagi yang dibincangkan tapi aku lebih tertarik part pelancongan ni .. Maklumlah , aku dulukan keje ngan pelancongan.. Jadi tau la part mana yang jadi tarikan dan perlu diceritakan..

Projek ngan Tourism Malaysia ? Hurmm.. Entahlaah.. Aku dah usulkan .. Pengarah dia dah setuju tetiba lak diam gitu je .. Jadi aku anggap mereka tak berminat la .. Aku , ok jer.. Tak nak , sudah ! Heee..

Ingat blogger ni ‘cikai’ sangat ??

 

Hurmm.. Geram ? Entah laa.. nak kata geram tu , takde la sangat tapi jangan la buat mcm blogger ni terhegeh atau ‘cikai’ sangat ! Tau la blogger ni takde ‘pengiktirafan’ dari mana mana pihak tapi jangan la lupa berapa ramai dah blogger keluar masuk tv / majalah atau akhbar !

Mungkin ada blogger yang suka bikin panas dalam dunia maya ni tapi itu perkara biasa la.. Manusia ! Selagi ada manusia , selagi tu la ada ‘perangai’ ! Maka , terima je la gitu.. Dan jangan lupa , segelintir je ‘berperangai’ gitu ..

Aku kerap menerima jemputan percuma. Takde masalah ! Mana yang aku rasa berbaloi , aku terima . Mana yang tidak , terpaksa aku tolak. Bukan nak demand tapi faham faham je la situasi sekarang ni.. Bukan murah nak hidup di kota besar berjerebu ni .. Haaa .. Bukan selalu berjerebu yer ! Heee.. Di kota yang berkembang pesat ini haaa..

Terbaru , aku terima satu jemputan. Kemudian perbincangan diadakan menerusi email dan juga telefon. Persetujuan dicapai dan tarikh juga telah diberi. Pada awalnya , segalanya ok.. hinggalah aku mintak mereka menyediakan agenda untuk aku dan juga rakan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari , sepanjang di sana tetiba berubah pulak perancangannya.

Ok .. aku boleh terima tetapi kenapa alasannya sungguh mengarut ? Ingat aku tak reti nak pk ke ? Kalau benar la ada perubahan , kenapa tak diemail beritahu ? Kenapa tunggu aku email bertanya berita , baru nak berita ! Dah nak tiba masa lak tu ! Ada rakan blogger dah amik cuti semata mata memenuhi rancangan ni ..

Bukan besar pon permintaan.. Dah la tak nak bayar.. Nak bayar pon , tak lepas duit minyak tol gitu haaa.. Apa ingat blogger ni hadap sangat ke ? Niat nak gi bantu gak usahawan kita ni .. tapi buat gini lak ! Huk alohh ..

Jangan buat gini .. Nak maju , kena profesional ! Kalau gini caranya , huuhhh ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI