Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 27 Mac 2014

Menyampah dengan ASTRO AWANI !

 

Sejak MH370 hilang secara misteri , ASTRO AWANI lah paling ‘beria’ menyampaikan maklumat dari pelbagai sudut , dari pelbagai pakar , dari pelbagai orang termasuk siap buat app untuk menyampai kata kata semangat !

Ok.. aku tak nafikan la ianya ada memberi manfaat pada mereka yang mengambil berat tetapi ada jugak yang bagi aku ‘ keterlaluan ‘ , seolah nak mengejar rating atau nak popularkan ASTRO AWANI !

Terbaru , pasal Malindo Air .. Bila tonton part menemubual salah seorang penumpang yang berada dalam kapal terbang tu , buat aku geleng kepala jer .. Apa tujuan soalan soalan tu ? Nak cari salah sapa ? Bukan ke patut elakkan dari menimbulkan rasa kurang senang terhadap syarikat penerbangan tempatan apatah lagi sekarang dunia sedang memerhati Malaysia. Ni seolah nak bukak pekung lak .. Iskhhh..

Bila dah terlalu nak dapatkan berita ekslusif , maka hasilnya seperti media barat yang suka benar mencari salah ‘orang lain’ , dengan menimbulkan spekulasi yang .. hurm… Tanggung la dosa sendiri !

Aku follow Astro Awani beberapa kali je terutama tang siaran langsung jer .. Part wawancara tu , malas .. Maaf yer ASTRO AWANI .. Bukan benci tapi meluat ! Harap lebih telus dan jujur dalam menyampaikan berita . Anda bukan majalah tabloid !

Antara komen rakan mengenai ASTRO AWANI utk isu MH370 :

  • slalu nak jadik nasik tambah jer kejernya...
  • Propa je lebih wartawan tu..biasa la nk buat hot..xpkir prsaan org
  • Awani tu memang berita yg tak beretika. Masa awal MH370 hilang mereka bole keluarkan laporan pasal pesawat MAS terhempas di Johor 1977 buat laporan khas. Sengaja nak buat waris takut dan bertambah sedih.
  • sy tunggu Abg Ben wat entry pasal astro awani jer ...sory to say Dr hr ptama astro awani dok buat propaganda pasal berita mgarut psal mh370.. berita xusul periksa main hentam berita Dr mna2 jer ....astro awani satu2 berita yg pling xboleh dpercayai... serious sy xsuka berita astro awani...
  • Kalau nak dibandingkan, wartawan RTM lagi professional dari segi soalan yg ditanya, penerangan, isu yg dikupaskan. Terutama pada hari pertama kejadian MH370.
  • Astro awani dh mcm majalah mastika. Oppssss
  • wartawan nowdays da xde soalan yg bernas nak tnye...asik2 soalan yg same je.even soalan yg diberi tu da dijawab bnyk kali oleh tuan punye badan pon,still nk tnye lg...wartawan skang ni da kehabisan idea sebenarnye nk tnye soalan.pastu bile kluar paper,melencong ke laut dr ape yg sebenarnye yg terjadi....sedihh....fitnah terjadi merata tempat tanpa disedari....
  • wartawan awani? dah boleh agak, macam kes MH370 tu, orang lain sibuk nak tahu perkembangan terkini lokasi flight tu, dia pulak sibuk interview nak stress out on probability rampasan kapal terbang, berulang-ulang kali, lokasi kapal terbang tu pun tak jugak ditanya. lol. macam ini pun bleh jadi wartawan ka..

Hurm.. pikir la sendiri yer .. Nak sampaikan maklumat atau nak panaskan lagi keadaan ?

Saya , pelanggan ASTRO yang belum lewat bayar .. Jadi saya ada hak untuk tegur ..

Taknak nasi la dia !

 

Qhaliff bangun tdo.. Wife pesan sewaktu dia pulang makan tengahari  , suh suapkan nasi bila dia bangun nanti ... Tak pesan pon , aku akan bagi gak. Dah tentu budak tu kelaparan bila bangun nanti apatah lagi , pagi tu dia dah berak ..

Kul 2.30 petang, Qhaliff bangun . Aku siapkan nasi dia dan nak suap dia .. Dia tamo.. Guling guling atas lantai .. Kemudian dia tunjuk nak Nutella yang berada di atas kabinet dapur ..

Hurm.. roti takde .. Ternampak ada bekas biskut kering disebelah Nutella. Bukak  dan aku sapu skit Nutella kt biskut kering dan kasi kat dia ..

"Tima acehh.."

Terus ke dpn tv dan layan coklat dia tu  ..

 

Photo

Photo

Adeh .. Kalau mak aku kasi , nak je dia .. Huhuh..

Perlu ke beli mainan ?


Rasanya 80% mainan dia , dah abis dia rosakkan.. Beli je , kejap je rosak.. Salah sapa ? Heeee.. Wajarkah aku tak beli lagi ? Kalau beli , apakah tanda aku manjakan dia ?? 

Tak .. aku nak bg dia kreatif.. Dia pasti akan bermain dgn mainan dia walaupun rosak. Dia akan cipta imaginasi dia dan bermain dgnnya.. 

Sekurangnya bg aku .. dia tak main dgn tab jer .. Dan tab aku , mmg takde game .. hehehe.. Jadi bagi aku.. aku mmg akan belikan mainan utk dia tp tidaklah sampai harga mahal sgt pon. Cari yg mampu beli jer..

Teringat aku kecik dulu.. heeeee.. seronok apa ? Kan ??

Tidur tanpa buaian..


Dulu aku cukup risau nak letak Qhaliff buaian . Sebab ? Takut dia tak leh tidur tanpa buaian.. Bila ke rumah org tua aku , letak je dlm buaian.. dia pasti lena..

Hurm.. Alhamdulillah..Qhaliff boleh je tidur mana mana sebenarnya.. Dia ngantuk , atau bahu aku pon boleh lena.. Ni tadi , beralaskan lengan aku jer.. Bergomol la kejap ngan aku sebelum lena tu.. heee..

Tapi kalau mak dia ada ..segalanya berubahh !! Best part ni.. Bila dia tidur , baru korang dpt baca entri baru aku.. huhuu..

Topi pertama Qhaliff

 

Ibu dia belikan di MotherCare Alamanda semalam. Yelah , asyik pakai topi yang dia cipta sendiri tu jeee … Mentang mentang laaa sel sel otak sedang berhubung ..abis semua dikerjakannya ..

Photo

Topi yang baru dibeli ni , harganya nak gak la cecah RM40. Saja nak halang dari kepanasan tengahari kalau keluar pada waktu gitu .. Hurm.. Dia nak pakai ke ?

Photo

Dulu , dia buang topi atau apa saja yang ada atas kepala dia .. Sekarang ni , bukan saja topi malah spek hitam mak dia pon dia nak pakai !

Hurmmm… Macam macam perangai bila nak jejak 2 tahun , minggu depan ni .. Huhuh.. Kejap je masa berlalu ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI