Dapur Tanpa Sempadan...

Sabtu, 29 Mac 2014

Punca aku gemuk ..




Ibunya buat utk dia makan.. dia lak , suap kat bapak dia ! Ini salah satu contoh .. Tapi ok gak kan ? Pasni leh suapkan adik dia .. haaaa..

Jangan cari pasal Ben !!

Qhaliff di Little Scientists !

 

Satu lagi pengalaman baru untuk aku dan juga keluarga .. Pengalaman bagaimana nak menarik minat anak kita terhadap tumbesaran otak mereka. Maklumlah , sel sel otak tengah berhubung.

Apa yang aku nampak , program pembelajaran Little Scientists ni amatlah menarik dan mampu membuatkan anak anak kecil kita lebih kreatif dan banyakkan guna otak untuk memikir dan menilai setiap apa jua ujikaji yang diberikan.. Mudah tapi sangat bermanfaat kerana ianya disesuaikan dengan ilmu yang ditekankan dalam Al-Quran. Sains dan Al-Quran tak dapat dipisahkan !

Photo

Walaupun Qhaliff belum lagi berusia 2 tahun ( minggu depan baru cecah 2 tahun ) , tapi perlu didedahkan dengan didikan begini agar lebih bersedia bila usianya mencecah 4 tahun ke atas.. Maklumlah, budak zaman ni lebih pintar dari kita sbb makan macam macam makanan berfaedah sewaktu bayi dulu.. InshaAllah.

Ok.. pasal Little Scientists ni , nanti aku cerita lagi eh.. hee ..

Mee goreng kambing mamak !

 

Photo

Wowww .. ada ke mee goreng kambing mamak ? Perghh.. Meh aku ajar .. Bila korang masuk kedai mamak , korang tengok apa ada dijual kat situ. Kalau ada sekali pun daging gajah , korang mintak pon dia akan buatkan.. Yelah , dah ada bahan.. Nak goreng dan kreatifkan je la .. Tu je pon ..

Jadi untuk mee goreng kambing lak.. Pastinya setiap chef mamak tu berbeza resepi .. Jadi korang mintak la dia campurkan dengan daging kambing kari tu haaa.. Baru laaa mee goreng tu ada rasa kari kambing skit .. Perghh.. Pastu kasi suruh letak cili merah .. Wa cakap lu aaa , sepinggan tak cukup lorr ..

Tak makan kambing ? Rugi rugi.. Dulu aku pon tak suka kambing ! Tapi bila tau kambing tu sedap banget , maka aku pun try.. Dan jangan lupa , kambing ni sapa suka makan ? Cer google.. hehehe .. Baik kambing dari lembu ..

Harga ? Haa.. korang kena tanya harga dulu baru mintak .. Hahahah .. Ada yang akan charge ..

Mee goreng RM ? + Daging kambing = RM terduduk

Ada yang charge biasa biasa jer.. Kalau mampu , beli la.. Tak mampu , telan air je .. Kalau nak sangat makan , meh sini.. Aku belanja.. Kalau nak sangat dah la …

Dah nak belajar dia ..

 

Photo

Hurm.. baru dapat tidurkan dia. Susah benar malam dia nak tidur. Kena aku ada baru nak tidur Tidur pulak , nak kat ruang tamu .. Dah lena , baru masukkan ke dalam bilik .. Kalau tak , menjerit..

Sebelum tidur , layan ABC.. Dia sendiri pilih. Tak nak dah UPIN IPIN.. Boring ! Hahahaha .. Tapi aku tak de la paksa dia.. Biar dia sendiri tengok dan belajar. Aku cuma bantu betulkan sebutan dia. Takut nanti dia bosan bila dipaksa.. Biar dia explore dulu mcm dia main puzzle tu ..

Tengok la nanti.. kena cari bahan yg sesuai untuk dia nanti. Hurm.. sian tengok dia .. Dalam kereta pon sekarang , dah semakin bersopan dengan aku. Kalau tak dipasang video , dia akan tidur jer .. Tak macam dulu.. Memberontak.. hehehe ..

Pasni , nak didik lagi sorang ..huhuh… Kena duduk belakang la dua dua nanti .. huhu ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI