Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 31 Mac 2014

Pentingnya sijil perakuan nikah dan kad nikah kawin !

 

Kandungan dah masuk minggu ke 36 ..Aku dah kena bersedia untuk menyambut kelahiran anak kedua .. InshaAllah ..Beg pakaian baby dah kena ada dalam kereta. Minyak kereta , kena sentiasa penuh. Kad Touch n’ Go kena banyak baki wooo .. Kenapa ? Haaaa.. Cuba tanya pengalaman mereka yang pernah alami kes hospital terpaksa menolak kes kelahiran kerana ketiadaan kekosongan. Perghhh.. Leh mengalir peluh wooo bila dengar diorang punya pengalaman tu..

Pastu bila dah lahir , part nak daftar nama anak di Jabatan Pendaftaran Negar .. Haa.. Di sini ramai yang terlupa atau tak amik tau.. Sijil Nikah perlu dibawa bersama.. Yang original la senang .. Kalau salinan , pihak JPN tengok cam pelik je , dia mintak terus yang ori .. haaa.. Takde atau hilang la pulak !

Cam kes aku semalam la.. Dah plan nak bawak Qhaliff melancong ke New Zealand di Sri Kembangan semalam.. Tapi teringat sijil nikah tu , terus memunggah rumah ! Cari punya cari.. Hingga ke petang.. Tarakkk !! Terpaksa buat plan kedua yakni kena balik Kelantan untuk amik sijil nikah dan kad kawin.. Hurmm ..

Redha dah tapi masih usaha cari.. Kot kot ada tertinggal di mana mana ke.. kan ? Dan Alhamdulillah .. Jumpaa kat opis wife ! Dia simpan .. hehehe ..

Lega guee .. Tapi lom lega sepenuhnya.. Tengah pk nak bagi nama apa lak .. Huhuh…

Atas permintaan Puan Ezzya Ezza Ezzyat..

 

Aku terima satu pesanan peribadi di FACEBOOK dari Ezzya Ezza Ezzyat . Aku , sekadar boleh memanjangkannya .. Selebihnya terpulang pada korang sendiri..

Terima kasih ..

 

“ Assalammuailaikum...

Adam...Utusan Allah buat Ezza.. Mohd Adam Haikal... Adam berusia 5 tahun... Adam tidaklah sebaik anak2 kite yg sempurna... Adam di lahir kn dri ibu yg tidak berperikemanusiaan... Ibunye meninggalkannya pada ibu saudaranya sejurus dia dilahirkan ke dunia...

Ibu saudara pun.. tidaklah sesempurna kita .. ibu saudaranye blh di kategorikan yg lemah fizikal... adam... di lahir kn dgn kerosakkn kedua2 buah pingang & pengidap hydrocepfalus. ..

Akibat kerosakkn buah pingang...adam tidak mmpu brjalan..adam juga mngidap pnyakit hydrocepfalus.. byk cecair yg brkumpul mmbuat kn kepala adam makin mmbesar...setiap 4-5jam... satu tiub trpksa di masukkn di anu adam utk mmbuang cecair yg brtakung di kepala adam...

Adam juga tlh disah kn mngidap leukimia & beta thalassmia tahap 1-2... andai thalassmia adam tidak kurang @ sembuh... adam trpksa di tukar darah... masha allah... hebat sunguh dugaan allah buat adam...

Di saat insan2 sebaya nye brsuka ria ke sana sini brsama kluarga msing2... nmun dia menderita mnangisi pnderitaan itu... ibu & ayah...lngsung tidak prnh mmpedulikn adam... adam hnya mnumpng kasih insan2 jiran2 & seorg ibu sauadara nya...

Akibat kerosakkn buah pingang nya itu... adam tidak lg mampu berjln.. dia hnya mnguna kn lutut utk brgerak...lutut adam dh parah kesan dri prgerakkn yg byk mngunakn lutut... sadis nye hidup mu dik.. jgn lah lagi klian xnye... di mna ibu & ayah adam... krana adam tidak brnasib baik sprti ank2 kita yg punya kita... sakit pning adam..hnya ibu saudara nye yg tahu...

Ezza bkn lh sape2 dgn adam.. kmi tidak ada talian darah... xp sbagai srg hamba allah yg ckup sifat.. hati kecil ini trpngil utk mmbantu mringan kn adam....adam tidak lh mngharap kn apa2 dari kita semua... ckup lh sekadar kita dpt mringn penderitaan adam demi masa depan adam..dlu adam d kedah brsama mksu nye...

Akibat sllu trputus bkln makanan..bklan susu..eza sebulat suara mmbawa adam tingl brsama ezza... ezza mmbawa adam & 3org lg adik bradik adam yg mngidap thalassmia.. yg trbaru...abg adam mirul.. mngidap thalesimia yg kronik...

Subahanallah... berat sunguh ujian allah buat ank2 ini... ini utusan allah buat ezza..mari lh kawan2.. derma kn sedikit sumbngn utk keperluan pembesaran adam..adam 24 jam trpksa pakai pampers... krana saluran air d kpla nye mngalir 24jam utk kluar melalui anu nye..

Ezza brbesar hati mngharap ehsan kwn2 di luar sna utk mringan kn bebanan yg d tangung adam & adik beradik nye... .mari lh brsama kita mmbntu mringan adik adam... bagi lah pluang dia senyum & trus senyum... salurkan bantuan anda ke akaun yg eza khas kn buat adam.. eza merayu kawan2 di luar sna.. hulurkn tangan anda demi kebahagiaan adam...

Utk pengetahuan semua... ezza tlh melnjut kn rawatan adam di hosp sungai buloh....kawan2 doa kan eza kuat demi adam & adik bradiknye ... doa kn ezza tabah demi mmprjuangkn nasib ank2 ini.

Kawan2 di luar blh hubungi Ezza d 014-6391782... insya allah... segala amanat ini akn eza laksana sebaik mungkin...

Muhamad adam haikal...
Muhamad amirul haikal..
Ya allah ya rahman ya rahim..
Kau berilah ketabhan utk ank2 ini.kau ringan kn lah penderitaan nya ya allah..
Kau berilah keaijaiban mu ya allah.
Kau ganti kn pnderitaan ini dgn keceriaan mu ya allah...
Ya allah ya rahman ya rahim...amenn...


Kawan2... setingi terima kasih eza mewakili adam.. di atas stiap sen sumbngn anda.. hanya allah mampu mmbalas jasa kalian...setiap doa kalian buat adam.. akn mmbuat adam & adik bradik nye bhagia... tlg sebar kn walau dgn bantuan rm10 kita mampu mngubah pnderitaan adam ke arah kebahagiaan....insya allah... “

Terbaru dari status FBnya ..

“ Bantuan JKM utk adam sbnyk rm300 JKM akn hold kan @ padam kn trus... Atas sbp2 adam mngikut mama tngal d rawang...jd dia org mintak buat prmohonan baru... Yg lma tu pun 2 thun tgu bru dpt... Ni nk cncle kn kmudian nk buat plk pemohonan baru... Melampau kan... S.O.P la konon... Letih dh mngharap bantuan badan2 kerajaan ni... Boleh brikhtiar cara dalam fb shja... Insya Allah... Allah kan maha kaya... Bantuan ALLAH yg d harap kn... Tawakal & berserah pada yg esa... Itu yg sbaik nya...”

Besar dah dia …

 

Hurm.. Dah mula berleter sekarang ni .. Walaupun aku tak paham , tapi seronok je dengar terutama bila aku dukung dia atas bahu aku.. Seronok dia haaa ..

Merajuk ? Hurmm.. Kuat merajuk dan pandai dah berlakon menangis bila kena marah ! Air mata , mmg keluar tapi cepat je reda bila mai peluk dia.. Alahaiii.. Kan bagus manusia yang besar besar ni , semudah itu je untuk dipujuk. Takde la perlu beli bunga atau emas permata utk dihadiahkan semata mata untuk memujuk.. hahaha .. Jimat wooo..

Tapi , bagusnya dia semakin ‘matang’ .. Dah boleh jadi abang long ni.. Dah latih dia amik barang , simpan barang , buang sampah .. gi ke dapur dan menariknya , dah pandai bukak peti ais sendiri dan cari apa yang dia nak ! Hahahah.. Adeh !

QASEH GOLD ADINDA pilihan ibu hamil

 

-iklan-

 

clip_image003

QASEH GOLD ADINDA PILIHAN IBU-IBU YANG HAMIL

Qaseh Gold Adinda adalah makanan yang menggabungkan KURMA dan MADU. Selain itu kurma dan madu sebagai bahan utama qaseh Adinda juga disokong oleh sumber maknan sunnah seperti Minyak Habatussauda, Tiin, Delima, Air Zam-Zam, Za’fran, Gam Arab, Gingko Biloba, Sireh yang mampu membantu ibu-ibu yang hamil samaada yang baru hamil sedang dan ibu yang berada di dalam pantang

Khasiat dan kebaikan Qaseh Adinda

clip_image001 UNTUK IBU:

  • membantu melegakan MABUK HAMIL/LOYA/MUNTAH
  • membekalkan TENAGA SEGERA & BERPANJANGAN pada ibu yang lemah, dan yang tiada selera makan
  • membantu menormalkan tahap hb
  • boleh berfungsi sebagai SELUSUH ketika hendak bersalin
  • memperbanyakkan SUSU ibu serta meningkatkan kualiti dan kuantiti susu ibu
  • membantu mengaatasi SEMBELIT ketika hamil dan semasa di dalam pantang
  • boleh membantu menenangkan emosi dan rohani ibu
  • membantu memberikan tidur yang berkualiti
  • membantu melegakan sengal dan bias tubuh
  • membantu membersihkan rahim, membuang darah kotor, menyingkirkan toksik dari tubuh ibu semasa dan selepas hamil
  • membantu memulihkankan aura wajah yang lemah kepada wajah berseri dan lebih bermaya

clip_image001[1] UNTUK BAYI: -

  • sangat bagus untuk PERKEMBANGAN OTAK BAYI ketika hamil.
  • sangat bagus untuk KUATKAN SISTEM IMUN

Pengambilan hanya 2 sudu pagi dan 2 sudu malam...

Jika anda berminat boleh hubungi saya di Whatsapp atau SmS ke 0172292497-Azlina untuk keterangan lanjut

clip_image005

Tak de perancangan !

 

Photo

2 hari lagi , hari lahir dia .. 2/4 .. Hurmm .. Apa plan ? Nak buat  birthday party ke ? Perghhh.. serius , aku tak rajin nak mengemas nanti ! Hahaha.. Kalau ada yang sudi nak mengemas dan menghias , ok la kot.. Hahaha ..

Sian Qhaliff ? Tak gak .. Nanti minit terakhir , ada la tu aku punya idea apa nak buat. Tapi nak buat besar besaran tu , idok laaa… Mak dia pon dah tak larat .. Dah masuk minggu ke 36.. Haaa , doktor pon dah suruh standby .. Gulp .. Kena hafal jalan gi hospital ni .. Dan kereta perlu minyak penuh senantiasa ..

Setakat ni , kak Nina CyberCake nak hadiahkan kek special untuk Qhaliff dan Ayu Citarasa Rinduan pon dah bagi hadiah untuk dia .. huhuh.. Rezeki Qhaliff ..

Aku ingat nak bawak dia ke satu tempat .. Dia mesti suka tempat tu punya .. Hehehe.. Cuti sekolah pon dah abis .. Pasti lengang skit .. Baru best berjalan jalan .. kan ?

Sambut di rumah orang tua aku je la.. dengan sepupu sepupu dia .. hehehe…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI