Khamis, 17 April 2014

Kesian tengok anak ..

 

Photo

Dulu , masa aku kecik .. aku rasa sayu sangat tengok ayah dan mak aku yang bekerja siang malam untuk mencari rezeki .. Siang malam ! Hurm…

Bila aku dah besar , tengok anak aku .. Rasa kesian kat dia .. Hurm.. Apalah harta yang aku boleh tinggalkan kat dia andai aku pergi sekarang ?

Hurm…

Sekarang aku dah faham .. Mak ayah kita tak kisahkan tentang diri mereka .. Mereka cuba yang terbaik untuk beri anak mereka yang terbaik ..

Apakah kita sebagai anak , mampu beri yang terbaik buat mereka ?

Bikin Cocunut Shake sendiri ..




Dahaga la pulak .. Ajak wife pekena air kelapa.. Katanya ada jual di gerai sorang makcik tu , dalam perjalanan balik ke rumah.. Harapnya ada jual la.. Kot la takde stok .. huhu..

Rezeki.. ada !! Tak byk dah tp cukup utk kami..Beli dua bijik jer.. Rm7 .. Dan tiba tiba tmbul idea nak buat coconut shake memandangkan wife ada beli jus blender hari tu.. Leh bikin sendiri !!

Singgah kedai runcit.. beli aiskrim.. Perghhhh.. rosak diet aku.. Bahan dah cukup.. Tukang kacau pon dah buat kerja.. Akhirnya , tadaaaaaaa..


Sedap ? Boleh laaaa... tak buat manis pon ..Asal hilang dahaga dah memadai.. heeeee.. 

Baki  , buat air selusuh ..

Bodoh lagi sombong !

 

Aku sebenarnya boleh lukis lagi cantik tapi saja tak nak sebab hak cipta terpelihara.. Nanti ada yang amik dan kata dia yang buat.. Pastu siap patenkan lagi.. Tamo laaa .. Biar nampak lukisan aku  ala ala Fatamorgana punya style..

Er , fatamorgana tu apa ??

Ok , lukisan ala ala Leonardo Da Vinci ni apa halnya ? Gini .. Zaman ni , makin ramai manusia yang pentingkan diri sendiri ! Dia cuma kisahkan nyawa dia je.. Nyawa orang lain , dia tolak tepi !

Nak dijadikan cerita .. Aku sekeluarga dalam kereta aku yang dibeli tahun lepas tu .. nak keluar dari simpang taman perumahan aku menghala ke Putrajaya.

Kedudukan kereta aku tu , dalam gambar di sebelah kiri tu.. Nasib baik aku memandu perlahan sangat … Tiba-tiba , sebuah Mpv boleh muncul depan aku ! Face to face woooo !! Kalau aku laju skit je kan .. Hurmmm .. Aku rasa blog aku ni dah sunyi dah skang ni ..

Kawan , memandu elok elok laaa .. Kalau rasa nak pandu laju cepat mati , gi memandu kat taman perkuburan jer .. Tak de sapa mau susah punya lorr .. Mati kasi tanam saja lorr !

Rakyat Malaysia mudah dapat tekanan jiwa !

 

Antaranya aku la .. Huhuh.. Kalau aku tak memandu kereta , aku mmg tenang di rumah. Layan movie 3D dengan home teater Pioneer aku yang best tu ..

Tapi kalau kena keluar memandu , aku cukup stress dengan kenderaan yang tak reti reti nak bagi signal bila nak masuk ke laluan kita !!

Nak laju , lantak pi la.. Terbabas , sendiri tanggung la kan ! Jangan terbabas kat kenderaan yang tak terlibat sudah laa .. Kalau rasa tak leh nak kawal part terbabas tu , maka pandu dengan cermat..

Pastu ni  yang tak reti bagi signal tuu ..Apahal ??? Tetiba masuk laluan orang padahal jarak kenderaan tu dah rapat.. Dia main masuk macam tu pulak !

Nak lagi ? Bagi signal bila dah betul betul kat simpang ! Huk alohhhhhhhhhh.. Sebelum tu dia memandu cam cipan nak mengawan.. Slowwwww .. tetiba bagi signal dan terus masuk ke lorong dia.. Yang belakang ni , sah sah terkejut cipan ! Tak jadi mengawan dah ! ARghhhhhhhhh..

Serius , aku leh mati sakit jantung gini.. Kita berhati hati dah … Mai unta padang pasir, dia memandu serupa dia je bayar road tax !

WAZE oh WAZE !

 

Wife meetingg di PPUM pagi ni .. Semalam kat PPUKM .. Aku kena hantar dia sebab .. sebab ? Hurmm.. panjang cerita aihh… Malas nak cerita. Nak tau cerita , jom lepak mamak .. borak panjang.. Baru sesuai. Nak cerita dalam ni , risau ‘orang kampung’ pon baca .. hee.. Tak sesuai gitu..

Untuk ke PPUKM , takde masalah. Tapi ke PPUM ni .. aku lupa lak kat mana walhal aku tau !  Aku cuma kurang pasti.. Wife ? Heee.. orang perempuan.. Tau tau je la.. Bab jalan ni , mmg gagal sama sekali !! Hheehe. nak marah aku la tuuu .. Tak btul ke ??? Lalalala ..

Pasang Waze.. Hala tuju ditentukan .. Oh , tak jauh pon. Tapi sebab jammed , maka perjalanan jadi lama la .. Ditambah dengan kemalangan jalanraya lagi.. Huhuh..

Maka bergerak laaa awal pagi dari rumah. Hantar Qhaliff dulu ke rumah orang tua aku jap pastu terus antar wife .. Di lebuhraya menghala ke lebuhraya , Waze menunjukkan lagi beberapa km je nak sampai.

Jalan jammed ni ! Haaa.. Tiba tiba ‘dia’ suruh belok ke kiri dan kemudian buat ‘U turn ‘.. Tuu yang jalan dekat Angkasapuri. Aku ng pelik la kenapa dia suruh u turn.. Aku ikut je la sebab kereta banyak ni !!

Menariknyaaa ..Dia suruh jalan terusss ke depan dan masuk balik ke jalan yang aku datang tadi ! Huk alohhhhhhhhhhhhhh !! Woiii !! Nak kasi aku mati sakit jantung ke Waze ni ??? Dok sesuka hati je suruh lalu jalan tadi tu !! Geram aihhhh..

Wife whatsapp kawan dia yang gi meeting tu gak. Katanya dekat Amcorp Mall je tempat tuuu ! Aku kata dahhhh .. Aku tau tempat tu tapi tak yakin !!

Nasib baik la si Waze kasi laluan lain yang tak perlu harung jalan jammed tu ! Kalau tak ???

Dan sampai tepat pada masanya ! Tepat pada masanya di parking.. Bukannya atas kerusi dalam bilik meeting ! huhuhuh..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI