Isnin, 5 Mei 2014

Sains dan Islam untuk si kecil dari Little Scientists

 

Menarik ! Kali kedua aku hadiri bengkel pendidikan untuk anak kecil yang dianjurkan oleh LITTLE SCIENTISTS di Putrajaya , baru baru ni ..

Teknik pembelajaran yang ditunjukkan oleh founder Little Scientists , Puan Ho  ni amatlah menarik sekali ! Puan Ho adalah ibu kepada dua orang anak dan sanggup berhenti kerja sebagai jurutera semata mata cintanya dalam bidang sains ini ..

Tujuan bengkel ini diadakan adalah utk mendedahkan pada ibu bapa betapa pentingnya Sains dalam kehidupan manusia dan terutama anak anak kecil ! Menariknya , mereka mengaitkan ilmu Sains dengan Islam !!

Sewaktu aku dalam bengkel ni , aku dapat lihat sendiri betapa anak anak kecil ini begitu teruja dan gembira mendapat ilmu baru sambil bermain ! Haaa.. Bukan sekadar belajar jer tapi dapat bermain gak !

Mak bapak diorang pon lagi la teruja ! Heeee…

Little Scientists ni bukanlah sebuah pusat pendidikan atau Taska tetapi mereka menyediakan sistem pendidikan untuk mana mana pusat pendidikan yang berminat !

Antara pusat pendidikan yang telah gunakan sistem Little Scientists ini ialah ..

image

Menurut Encik. Cheng yang juga suami kepada Puan Ho , Little Scientists ni dah berpengalaman dalam bidang ni selama 12 tahun dan sebanyak 450 taska telah mengguna pakai  sistem mereka itu !

Sistem ini bagus dan amat sesuai untuk anak anak kecil kita. Barulah mereka tak boring nak ke sekolah nanti !

Untuk keterangan lebih lanjut , sila layari :

Web: www.LittleScientistS.com

Blog: http://littlescientistsblog.blogspot.com/

FB: www.facebook.com/theLittleScientistS

Youtube: www.youtube.com/LittleScientistVideo

Online shop: http://www.littlescientists.com/shop/

Cerita hari pertama di Hospital Putrajaya !

 

Hurm.. Dalam pukul 9 pagi , aku ngan wife ke HKL terlebih dahulu. Nak lawat ayah aku sebelum ke Hospital Putrajaya. Bila sampai sana, ayah aku takde kat katil dia … Dia dibawa berjumpa doktor untuk ambil sampel daging dia .. Dia kata laaa ..

Tinggalkan barang yang dia pesan pastu terus ke Hospital Putrajaya.Sampai Hospital , sebelum pukul 12 tengahari. Kena pergi ke Unit Hasil untuk pendaftaran masuk wad.

Kaunter ada 5 tapi yang beroperasi , cuma satu. Orang yang menungggu , ramai lak tu.. Hurmmm .. Wife kena tunggu berbelas orang baru dapat sampai giliran dia. Seorang makan masa 10 minit gitu haaa .. Huhuhu..

Tak lama kemudian , baru semua kaunter dibuka ! Hurm.. Pelik aih.. Kenapa amik masa untuk buka semua kaunter sedangkan dah tau ada ramai sedang menunggu ???

Giliran wife dipanggil. Aku ikut sama .. Bla bla bla.. Dan kena tunggu .. Kata staff bertugas , takde katil kosong. Katanya lagi , tak lama pun nak kena tunggu.. Sebab katil yang ada sedang dibersihkan .. Tapi aku tak percaya !

Kemudian gi kantin minum dulu .. Aku plan nak tunggu dia hingga dapat katil. Tapi Qhaliff kat rumah mak aku , takde orang jaga waktu tengahari sebab mak aku kena amik budak sekolah lak .. Hurm.. Nak tak nak , lepas minum aku kena tinggalkan wife keseorangan di situ. Nasib baik dia dah biasa dengan menda menda ni .. Yelah , dah biasa travel jauh jauh atas alasan kerja.

Di kantin , ada sesuatu yang menarik perhatian aku setelah wife mintak aku tgk satu meja bersebelahan kitorang ni .. Kat situ ada baby comel sangat dlm stroller. Wife ckp parents baby tu mintak sorang makcik yang duduk sebelah table dia ni tgkkan baby dia dan laki bini tu gi amik makanan !!!

Aku tgk je baby tu .. comel .. Adoiyai.. Kot ye pon , gilir gilir laaaa amik makanan .. Makcik dan suami yang datang kemudian berkata pada suaminya ..

“ Haaa.. Yang tu suaminya .. “.

Huhuhu.. mesti tak puashati gak ! Boleh pulak tinggalkan anak kat orang tak dikenali semata mata nak gi amik makanan ? Haihhh ..

Lepas minum tu , aku terpaksa pulang dulu. Lagi pun staff tu kata tadi , tak lama tunggu katil . Kes terpaksa ! Bukan nak sangat balik pon.. Nak teman wife wooo .. Sian dia sorang sorang ..

Dan tunggu punya tunggu punya tunggu.. Hingga jam 3.30 petang.. masih takde katil ! Haihhh.. Tadi kata ada .. ni dah kata takde pulak ! Takkan hilang dari radar gak kot ??

Dia gi tanya staff di kaunter .. Dan aku difahamkan jika sampai pukul 5 takde katil , dia kena gi naik dewan bedah untuk bagitau kes dia ni ..

Hurm.. Aku up di Facebook dan ramai kawan kawan berkongsi pengalaman .. Teringat kes Qhaliff dulu .. pon sama gak. Dok kena tunggu kat dewan bedah je dia .. Tunggu punya tunggu , doktor tukar syif dan terus buat pembedahan ! Dia siap marah lagi sbb biarkan pesakit tunggu lama padahal dah ada arahan untuk segerakannya..

Entah laaa .. Aku tak salahkan sapa sapa pon. Sekadar ingatkan korang jer .. Menyimpan dari sekarang untuk amik hospital swasta .. Hee..

Tidur ngan daddy la dia malam ni .. Huhuh..

Bila kita nak praktikkan ?

 

Tak lama lagi Ramadhan .. Bila Ramadhan , pastinya ramai tau betapa banyaknya makanan dibazirkan walaupun dah disuruh berjimat cermat ! Hari pertama , kedua , ketiga puasa .. ok laa.. Masukkan hari hari berikutnya.. Hurmmm..

Tapi rasanya , sebelum Ramadhan pon kita dah boleh praktikan cara begini.. Ternyata memberi manfaat pada yang memerlukan terutama mereka yang tinggal di kawasan perumahan yang didiami bukan golongan mewah.. Hurmm ..

Photo: Kita bila nak buat ?

 

Rasanya kalau buat kat Malaysia ni , jalan tak ? Aku rasa boleh jalan tapi nak kena ada pengawal keselamatan la pulak untuk jaga peti ais tu ! Huhuhhu.. Besi longkang pon kena rembat ! Ini kan pulak peti ais ..

Orang Malaysia , ramai yang pentingkan diri . Nasib baik masih ada golongan yang mementingkan lagi orang lain .. hurm..

Pau sedap Hospital Putrajaya

 

Kalau sapa sapa sampai sini , maksud aku Hospital Putrajaya ni .. pastikan beli pau kat kedai ni haaa.. Serius sedap wooo !

Photo

Pau dia , kalau makan panas panas .. memang tak cukup satu punya ! Tapi kalau dah sejuk , hehehe.. Paham paham je laaa ..

Harga ? RM1.50 kot.. Ada 3-4 jenis gak la pau yang dijual. Aku tak leh nak amik gambar kat dalam ni.. Salah woo.. Hehehe.. Ni amik atas tujuan baik punyaaa jer .. Heee..

Satu lagi , kalau ada kat area ni waktu tengahari , sila ke kantin dia .. Perghhh.. leh boroi aku kalau seminggu ulang alik hospital ni .. huhu ..

Tinggal kami berdua ?

 

Hari ni , wife akan dimasukkan ke dalam wad. Tempoh masa yang diberikan doktor dah tamat. Kena induce bersalin gak.. Tapi rasanya bukan la hari gak akan dibuatnya. Silap silap , hari Selasa baru keluar.. Semoga Allah permudahkan urusan kami .. Aamin..

Photo

Nampaknya , tinggal la aku ngan Qhaliff .. Bolehkah Qhaliff tidur malam tanpa ibunya ? Ok , boleh jer.. Tapi bolehkah ibunya tidur tanpa Qhaliff ? Heeee.. Tak boleh !

Tak pe la.. Bukan lama sangat pon.. 3-4 hari je .. Kalau takde masalah , cepat lagi kan ? Pastu leh balik Kelantan berpantang dah ..

Dan aku .. hurm.. kena tunggu KL sebab ayah aku lak pembedahan kanser lidahnya tu..Hurmm.. Sian dia ..

Pizza Arab sedap !

 

Kalau Qhaliff takde selera nak makan , mmg aku akan ajak wife gi Mr.Kabab & Briyani yang terletak di Presint Diplomatik , Putrajaya ni. Sememangnya sejak dulu lagi , kitorang suka makan kat sini. Layanan pon bagus bagus aku ..

Photo

Seingat aku laa kan.. Sehari sebelum Qhaliff dilahirkan , makanan terakhir dimakan bersama ialah Fish Manhattan .. Dan untuk adik Qhaliff ni , pizza Arab.. Heee… Menari nari dalam perut terus ..

Bagi aku kan .. Pizza ni lembut lagi dari pizza tutttt .. Haaaa .. Ala , pizza popular tuuu .. Heee..Kalau nak makan , amik yang inti kambing tuu .. Yang aku order ni la..

Apa buktinya sedap ? Aku kasi test makan kat adik aku yang cerewet bab makan .. Tapau bawak balik ! Dan , dia kata mmg sedap .. heee..

Oh ya.. Aku tak tau la kot time korang pergi tak sedap atau ikut rasa tekak memasing la.. Bagi sedap la !

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI