Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 12 Mei 2014

Komaneko , aplikasi pendidikan untuk si kecil !

 

Menarik ! Aplikasi yang menggunakan karektor kucing yang kreatif bagi meransang pemikiran serta mendidik lalu memberikan inspirasi pada anak anak sekitar umur 6 hingga 8 tahun.

Aplikasi ni boleh di download pada telefon pintar atau tab yang berasaskan Android mahupun iOS. Ada tiga bahasa untuk pilihan anda !

Menurut keratan media yang aku baca , “ Aplikasi hiburan yang bermanfaat ini merupakan sebahagian daripada aplikasi yang telah direka khas gabungan pendidikan dan hiburan di mana kanak-kanak akan lebih tertarik untuk bermain secara tidak langsung menuntut ilmu pada masa yang sama. “.

Ya , aku dan Qhaliff dah cuba pon ..

Photo: Tengah layan #komaneko #educationalapp ..  Apps menarik utk anak anak kita .. Sila download bg mereka yg guna iPad ..

 

Qhaliff cukup suka layan puzzle ni ! Huhuhuh … Menurut keratan media tu lagi ..

“  Buku yang padat dengan 34 halaman membolehkan kanak-kanak lebih mahir dan biasa akan perkataan bahasa Inggeris mencecah 500
patah perkataan begitu juga dengan Bahasa Melayu dan 600 karakter bahasa Cina dengan animasi yang sesuai buat lingkungan umur kanak-kanak tersebut.

Dengan cara mengolah bahan syarikat yang tersedia ada dengan cara yang unik dan inovatif, kanak-kanak ini dapat membawa diri mereka ke dunia fantasi Komaneko dengan cara tersendiri mengikut kreativiti masing-masing. “.

 

Menarik ? Memang laaa.. Dari diorang dok layan game yang entah apa apa , bagi download Komaneko ni ! Bayar skit je pon.. Tak mahal mana laaa .. Pastu pakai la berapa lama pon.. Leh je kongsi kongsi dengan adik beradik yang lain nanti..

Cuba laa.. serius .. tak menyesal ! Menarik punya.. Cari jer Komaneko .. confirm jumpa !

Geram dengan pengawal keselamatan ! Part HOSPITAL KUALA LUMPUR

 

Bukan pengawal keselamatan laa tapi polis bantuan ! Huh ! Bagi aku , diorang sama je ngan pengawal keselamatan. Tukar ‘tajuk’ je.. Memang dulu pun asalnya nama pengawal keselamatan .. Dah tukar ‘tajuk’ poyonya lebih skit jer .. Maaf , tapi itulah hakikatnya !

Nasib baik aku mampu kawal amarah aku waktu tu.. Kalau tak , aku dah jadi cam bini Mat Yo tuu.. huhuh..

Apa kes ?

Gini.. Aku gi spital nak lawat bapak aku. Waktu tu hampir dah jam 12 tengahari… Hari Ahad gitu.. Orang kata hujung minggu ni , waktu melawat tak kisah .. Ok la gitu kan ? Sebelum ni pon , aku gi kul 12 , dah leh masuk..

Tapi hari tu .. hurmmm .. Aku sampai di depan pintu C. Aku tengok la si guard ni dok jaga. Tak kasi masuk.. Tetapi ada jugak dia benarkan masuk bersama sama budak kecik yang didukung mereka ! Hurmm.. Tak pe la.. Aku tunggu jap..

Cuaca , mmg panas terik laa.. Aku yang dah kepenatan berlari sana sini dari awal pagi , pastinya tak selesa dengan cuaca gitu..  Tengok jam , dah pukul 12.05 . Pelawat makin ramai dan makin membebel kat luar.

Aku jengok pintu masuk tu. Ada yang diberi masuk .. Ada yang keluar.. Ada yang kena tahan tak bagi masuk.. Aku pon usung anak buah aku yang umur 6 tahun tu , ikut sama masuk..

Di depan lif , sorang guard muda tahan aku. Tanya nak gi mana .. Aku kata la nak gi tengok bapak aku yang baru operation. Dia kata tak boleh sbb belum lagi waktu melawat. Dan kalau dia kasi pon , orang kat luar tu pon nak gak masuk !

Memang la nak masuk ! Dah lama kat luar !! Kejap kul 12 leh masuk.. Jap kena tunggu kul 12.30 ! Lagi pon berapa minit je lagi !! Takkan nak tunggu tepat baru nak bagi pastu berebut rebut orang nak naik ??? Haaaihhh … Kalau pi makan , boleh pulak awal ! Cehh..

Dia tetap tak kasi aku walaupun aku kata sekejap je.. Aku nak amik barang gak .. Dia kata boleh tapi aku kena tinggal anak buah aku tu kat bawah ! Huk alohhhhhhhhhhhh !!! Bodohnyaaaa !!

“ Kamu nak bertanggungjawab ke kalau dia hilang ?? Nak ke ??? “ Aku pandang tepat dia .. Dia cakap loghat utara , aku balas loghat utara..

Diam dia .. Dia kata tak boleh jugak.. Aku kata kalau tak boleh , kenapa orang lain boleh ? Kenapa dia benarkan yang lain naik bersama budak lak ???

Aku kata kat dia .. aku akan buat laporan .. Aku keluar dari situ ! Geram ! Tak sampai 12.30 , pintu tu dibuka dan pelawat dibenarkan naik ! Nampak tak ??? Kenapa kena tunggu orang penuh kat depan tu baru nak kasi naik ?? Tak menentu waktu melawat dia ! Ikut budi bicara ? Sapa dia nak menentukan budi bicara ??? Polis bantuan aka pengawal keselamatan jer !

Best part yer .. Kalau korang lalu situ dengan tunjuk air mineral , korang akan dibenarkan naik ! Keselamatan la sangat eh ???

Nak ikut prosedur , buat betul betul .. Jangan ikut mood atau ikut suka ! Aku tak kisah kalau budak tak leh naik.. aku pon tau risiko bawak budak ni .. Tapi sebab dah diorang kata boleh bawak naik , maka bawak laaa..

Aku up isu ni di FB.. bukan aku je ada masalah dengan pak guard ni.. Ramai lagi yg bengang tapi dipendamkan saja.. Malas nak kecoh kecoh atau amik video dan up di FB !

Aku lak .. kenapa kecoh kat blog ?? Nape tak tulis je ke Pengarah ? Sebab aku tau … tindakan lebih pantas jika masalah ni di buat tempat umum berbanding secara peribadi..

Aku terus takde mood nak duduk lama kat hospital . Sian ayah aku .. Sepatutnya hospital kerajaan ni , lebih bagus dari hospital swasta sebab yang membayar pembiayaian mereka ni ialah rakyat Malaysia ! Tak perlu nak kata , bayar skit je tapi nak demand lebih ? Bayar skit menda ! Celik celik mata je dah bayar cukai ! Cukai tu pi mana ? Semuanya tu pi ke sana gak laa.. Agak agak laa bila bagi alasan !

Satu lagi.. TAK RETI NAK SENYUM KE ????

Maaf , aku bukan nak hina POLIS BANTUAN tapi segelintir dari mereka buat rakan rakan mereka yang lain dihina dan dikritik !

Selamat Hari JuruRawat !

 

Alhamdulillah.. Ada jugak penghargaan buat JuruRawat yer.. Beruntunglahh.. Hari Blogger tak de wooo ! Bersyukurlah… Hehehehe.. Sila hargai kerjaya anda .. Semoga setiap titik peluh anda diberkati Allah.

Aku suka tengok JuruRawat ni.. Diorang ni macam ada satu aura.. Aura positif. Tapi sayangnya laa kan … JuruRawat yang bawak aura negatif ni laa mencacatkan profesion mulia ni ..

2 minggu ni , aku banyak ulang alik ke hospital kerajaan mahupun swasta.. Hurmmm .. Sepanjang ulang alik tu kan , aku tak pernah laaaa tengok nurse yang pandang aku tu , senyum dan memberi salam mahupun ucapan selamat .. Tarak !

Teringat dua penjawat awam yang buat aku kenang mereka sampai mati.. Satu , di tempat wife aku bekerja.. Satu staff tu , selisih je.. memang akan lemparkan senyuman dan memberi salam. Lelaki yer.. Dan satu lagi , doktor pakar yang merawat wife.. Siap bagi salam dan mintak izin aku untuk perikssa wife .. Doktor perempuan. Yang lain masuk serupa macam gi zoo negara !

Aku tau.. kerjaya jururawat ni sibuk.. Tapi untuk lemparkan senyuman pada pengunjung , pesakit .. takkan dah rugi banyak masa ? Cuba senyum ? Secara automatik , hati sendiri pun jadi sejuk tau ! Yang tengok , apatah lagi !! Bayangkan aku jadi nurse dan senyum kat korang yang tengah kronik tuuu.. Silap hari bulan , terus sembuh wooo ! Haaa.. Senyum ,penawar dukaaa wooo ..

Apa pun la kan.. Selamat Hari JuruRawat ! Sesungguhnya aku minat dulu nak jadi nurse ni ! Seronok dapat berbakti pada masyarakat ! Haaa… Pahalanya ? Hanya Allah saja tau berapa besar ganjarannya .. Beruntunglah kamu wahai JuruRawat !

Cermin mata baru aku

 

Hurmm… Cantik spek ni masa memula aku try.. Pakai pon sedap .. Tapi .. hurmm ..

Bila dah siap . pakai.. rasa longgar abis… Bila aku tanya kat pembantu kedai tu , dia jawab..

“ Oh , memang cam tu .. “

Perghh.. Serius laaaaa … Nyesal pi beli situ ! After sale punya service hancur ! Haihhhh …

Aku beli ni pon sebab dah kelam kabut ari tu.. Takut spek hilang cam jam aku ilang.. Aku ni , masalah silau kuat .. huhu….

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI