Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 21 Julai 2014

Salah daddy ?

 

Hurmm… Perancangannya , nak ada di Alamanda sebelum ramai orang mai ! Maka kul 10 atau paling lewat pon kul 11 pagi mesti ada dah kat Alamanda ..

Sayangnya , tunggu Qhaliff bangun .. lewat laaa dia ( walhal yang lambat ? Heee ) .. Dan kul 11 lebih baru ada di Alamanda.. Kul 12 tengahari , pasti ramai keluar lunch.. Gi shopping la tuuu.. heee..

Guna dua stroller hari ni.. Sorang satu ! Aku usung Qhaliff dan wife usung Zahra . Sayangnyaaa .. sayangnyaaa .. Qhaliff nak duduk kejap je.. Selebihnya , dia nak merayau dengan kedua kakinya !

Nak tak nak , aku kena rasuah dia supayan duduk dalam stroller dia tu , diam diam dan ibunya dapat shopping dengan tenang !

Gi masuk tempat feveret aku.. Bukan dia tau.. Aku ! Hahahaha… Cari mainan yang sesuai dengan dia ..

Dan jumpa la satu.. Walhal menda ni ada dah kat rumah .. Rosak ! Ok la , dari aku beli yang ngarut ngarut.. baik beli yang dia leh gunakan jari jemari dia.. iaitu menulis atau melukis !

Harga ? Dekat RM60 gitu haaaa… Dan dia berjaya aku tenangkan untuk …. 10 minit jer ! Pastu dia tamo main dah ! Nak keluar dari stroller dia .. Dia nak lari dan berharap aku gi kejar dia .. Huh !

Calvin Klein Eternity

 

Akhirnya aku mengalah ! Terpaksa beli satu jugak perfumes untuk aku pakai gi mana mana event ! Dulu , gi pasar malam pun pakai ! Haaa.. sekarang tak leh dah.. nak beli perfume , kena pikir panjang ! Lampin anak , susu anak .. haaa.. macam macam wooo ..

Dalam kepala aku , memang nak cari yang branded jer.. Nak beli yang biasa biasa , takut tak tahan lama .. Hurm.. Tapi masalahnya , sekarang ni yang original pun tak tahan lama dah !

Maka destinasi aku seperti biasa .. Parkson di Alamanda Putrajaya. Sebelum aku nak masuk Parkson tu , aku singgah satu booth yang jual perfume tapi bukan original la.. Wangiannya , lebih kurang sama cam yang ori. Katanya campur sedikit air. Hurmm.. Harganya ? Hampir cecah RM100 ! Mahal dah tuuuu… Baik beli SimplySiti jer.. Heee..

Aku terfikir gak nak beli perfume online tapi tak puashati ! Bab perfume ni , aku kena pegang , hidu dan pilih.. Sebab macam macam ada !

Dari pelbagai jenama ada .. aku kembali memilih Calvin Klein. Entah mengapa , CK ni memberi aku satu memori ketika muda dulu.. Perfume pertama aku beli secara tunai dengan gaji pertama iaitu CK One ! Heeeee…

Tapi kali ni aku amik Eternity ! Aku suka bau dia .. Lembut ..

Photo: Berbaloi atau tidak beli perfume yg original ? Bagaimana nak kenal original atau tiruan ? 

Lambakkan perfume tiruan di pasaran online .. Patut atau tidak berlaku ?

Harga ? Huhuh.. Untuk botol 50ml , RM208 dan botol besar tu , RM289.. Dia syorkan botol besar .. Katanya tak banyak beza .. untung .. Tapi aku kata , banyak beza wooooo !!! Hahahaha… Kang banyak sangat , aku membazir .. Kalau skit , aku kena pandai berjimat .. Heee..

Tak pe laa… kerja punya pasal ! Kang badan bau ikan je bila jumpa client .. heeeee…

Hadiah untuk si dara !

 

Siap ada nama lagi gituuuu .. Amboiii .. Daddy pon tak penah ada tauu !! Iskhh… Anak anak lak lebih niiii .. huk hukk..

Hahaha.. Daddy ok jer .. Terima kasih yer auntie Yah … susah susah jer ..

Dia pun bangun sahur !

 

Tengah sedap sedap tidur , tetiba ada suara halus ..

“ Baaa.. baaaa .. “.

Bukak mata .. Tengok Qhaliff tercongok kat sebelah aku.. Nak amik handphone aku .. Huk aloh.. awalnya bangun ! Tapi tadi tidur pon , mmg mimpikan dia .. Terus gosok kepala dia dan ajak gi sahur ..

Dan dia orang pertama sampai di meja makan dan terus duduk.. Nasi yang dikhaskan untuk aku, dia sapu dulu. Manakala aku , kebas nasi wife .. Er , wife .. gi amik pinggan baru .. hehehe …

Lepas makan .. sehingga jam 7 lebih .. dia masih belum nak tidur ! Dan aku .. pastinya tidak cukup tidur lagi ! Huhuhuhu..

Sibuk laaa nak layan Youtube.. Nak tengok ultraman haaa …

3 cerita dalam 1 ..

 

Cerita 1 : Miracle ApricotSeed untuk ubati kanser

Ada sekali tu aku up di Facebook mengenai keadaan ayah aku yang ada kanser lidah tahap 1 tu.. Dah buat pembedahan pon. Sekarang ni dok buat rawatan radiotherapy.

Seorang rakan di Facebook , mesej aku bertanyakan keadaan ayah aku dan offer Miracle ApricotSeed sebagai makanan tambahan. Katanya bagus untuk mereka ada kanser dan juga untuk cegah kanser.Malah untuk mereka yang ada luka dalaman pon bagus memakannya ..

Harga tertulis di kotak tu ialah RM60 kalau tak silap aku. Cara makan , sebiji kapsul sehari ..

Kalau nak tau dgn lebih lanjut , sila ke blog MiracleApricotSeed ni !

Terima kasih yer atas pemberian ni ..

 

Cerita 2 : Tak berkira !

Aidilfitri semakin hampir. Sibuk cari pakaian untuk anak anak.. Untuk diri sendiri , guna je apa yang ada dan juga rakan rakan dan butik yang sudi menaja.. Heee.. rezeki sbg blogger .

Seluar jeans.. Kalau zaman bujang dulu , sepasang dua Levi’s original mesti aku sambar kat butik dia ! Wajib tuuu .. Tapi sejak menikah secara sah di Kelantan , aku tak de dah nak beli seluar mahal mahal.. Beli yang biasa biasa jer .. Jimat sikit duit.. Heeee..

Dan sejak ada anak ni , aku jarang sangat nak beli. Kalau koyak , tampal jer .. Heee.. Guna selagi boleh.. Bukan kedekut atau tak mampu tapi rasa sayang je nak beli seluar yang semakin mahal ni .. Hurmm…

Nak dijadikan cerita , salah satu seluar kesayangan aku berjenama Camel ni telah kehilang butangnya. Tercabut akibat perut semakin membuncit kah ??? Hahahaha.. Entahhh …

Nak tak nak .. kena hantar ke tukang jahit untuk perbaiki .. Hurmm.. Tukang jahit yang  dalam kepala aku ialah jiran rumah mak aku di Cheras nun.. Uncle yang biasa dipanggil ‘ Apek’ tu adalah tukang jahit kegemaran sejak kecil lagi.. Baju melayu , mmg dia je yang jahit.. huhu ..

Maka semalam , aku ke rumah mak aku untuk berbuka puasa. Alang alang kat sana , terus gi naik tingkat 3 ( rumah pangsa ) dan ke rumah Uncle tu..

Sampai depan rumah dia .. kelihatan isterinya sedang duduk menonton tv ..

“ Auntie , uncle ada ? “ .

Terus dia panggil suaminya .. Apek tu datang dengan pantas ..

“ Uncle , repair ni boleh ? Butang je hilang.. “

" Tunggu sikijap aa.. Ini sikijap saja siap.. "

Tak sampai 5 minit .

"Ok.. Siap.. ".

"Berapa uncle.. ". Aku keluarkan RM10.

"Tak payah laa.. Sikit saja.. ".

Wah.. Rezeki aku.. Huhu..Terharu aku sekejap.. Heeee…

" Terima kasih uncle.. ".

Tadaaa.. siap ! Ada dah seluar raya ..

Hidup ni , jangan terlalu berkira.. Walaupun kecil hadiah kita pada orang lain , ianya mampu memberikan sinar kebahagian pada orang tersebut ..

 

Cerita 3 : Sampul Raya Santai Ben Ashaari

Heee.. Terhad ! Tak keluar banyak. Direka khas oleh rakan dunia maya aku.. Hehehehe..InshaAllah bakal bergelar artis AF gitu.. hahaha…

Asalnya dia mintak aku promote di Instagram. Untuk promote , biasanya aku charge la.. Tapi katanya bajet tak cukup , maka aku ‘hadiah’ je la kat dia.. Dan tak sangka dia ‘hadiah’kan sampul ni pada aku.. Hehehe.. InshaAllah minggu ni dapat laa ..

Belum pun dapat , dah ramai mintak sampul ni ! Tak de isi pun tak pe laa.. Janji nak sampul ni.. Hahaha… Pulak …

Stress dengan Sony Xperia Z2 !

 

Hurmm.. Aku beli car charger kat KLCC .. Harga ? Lagi RM10 , cukup RM100 ! Kalau beli kat Downtown KL , baru RM10 jer ! Tapi disebabkan guna handphone yang baru , maka aku nak elakkan kerosakkan disebabkan litar pintas atau sebagainya. Yelah , guna produk murah .. Mana la tau kannnn .. Nak jimat punya pasal , lain lak rosaknnya nanti .. Hurmm.. Tu pandangan aku la..

Dah beli.. Dalam kereta , aku try charge .. Alhamdulillah.. Molek dia charge .. Aku ada satu lagi car charger tapi tak boleh nak detect Sony ni lak .. Terpaksa la beli yang baru..

Lepas aku charge dalam 10 minit gitu .. aku cabut dan kasi HTC One X aku lak charge.. Sony Z2 aku , berfungsi dengan elokknya sehinggalah … aku rakamkan satu kebakaran hutan di lebuhraya MAX malam tadi !

Apa jadi ? Terus dia padam tanpa sebarang amaran ! Aku try tekan banyak kali pun tak menyala ! Aku mula tertekan.. Malasnya nak gi Bukit Bintang esok ! Hurmmmm ..

Sampai kat rumah.. Aku try charge .. Yellak ! Takde apa apa berlaku ! Kelam ! Malap ! Tarik nafas panjang.. Rileks dulu.. Gi bergurau senda ngan Zahra jap..

Pastu aku nekad.. tekan butang on off kuat kuat .. Tetiba terasa gegaran ! Huhh.. Kembali bersemangat aku ! Aku tekan sekali lagi dan … Keluarlah logo SONY tu haaaa.. Huhhh.. lega guee.. Dapat beraya dengan hp baru ! Heeeee..

Makin canggih gadget kita , makin mudah rosak.. hahahaa…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI