Dapur Tanpa Sempadan...

Selasa, 22 Julai 2014

Bermain sambil belajar di DISCOVERIA

 

Seharian aku hilang eh ? Hahaha.. Biasa la. bizi dengan ‘kerja’ dan keluarga.. Ok , cerita terus je la eh ? Sebenarnya aku dapat jemputan untuk buat review kat DISCOVERIA di AVENUE K ni .. Serius , aku tak tau apa apa pasal DISCOVERIA ni .. Aku google dan .. hurmm .. Aku terima pelawaan mereka..

Maka , hari ni .. aku sekeluarga dan juga anak anak buah aku ke Avenue K yang terletak di hadapan KLCC.. Ok la kan ? Tak jauh mana pon.. Betul betul kat tengah kotaraya.. senang nak gi..

Sampai je kat Avenue K ni , cari parking.. masuk ikut belakang bangunan. Pastu naik lif terus ke tingkat 4 ! Tadaaaa.. sampaaiii !!!

Harga tiket ? Hurmm…

Mahal kah ? Mungkin nampak mahal tapi bila aku cerita apa yang menariknya di dalam ni , pasti korang kata ianya berbaloi !! Hehehehe ..

Bila dah masuk ke dalam Discoveria ni , kita akan dikehendaki pakai peralatan yang diberikan mereka antaranya wreistband ( untuk scan ) , vest dan headlight .. Memang nampak cool laa ! Heeee ..

Sedikit penerangan dan kemudiannya bergambar kenangan !

Terlupa aku nak beli gambar ni.. ni aku snap kat tv dia jer .. huhu … Siap bergambar ! Masa untuk menerokai alam dinasour ! Qhaliff , dah mengelabah ! Dengar suara suara dinasour yang kuat ! Zahra , lena tidur ..

Pastinya , yang akan benar benar bergembira di dalam ni adalah anak anak kecil yang tertarik dengan cara penyampaian dan juga permainan menerokai Discoveria ni !

Aku tak nak cerita apa yang perlu dibuat dalam ni.. Nanti tak feel dah korang ! Hehehehe ..

Dinasour dalam ni , semua ‘bergerak’ tau.. Bukan ‘keras’ jeer ! Haaaa..

Antara aktiviti dalam ni ialah … lumba lari !

Ok , aku pun enjoy gak.. Walaupun dapat menembak sekejap , sekurangnya dalam lepaskan gian aku yang dah lama tak berpaint ball ! Heeee..

Boleh layan wall climbing gak budak budak ni ..

Boleh cari tulang dinasour gak wooo ! Hahahaha .. Syok Qhaliff…

Pastu gi main bola gunung berapi ! Heeee .. Qhaliff takut memula nak masuk .. tapi lama lamaaaa , dia masuk join gak ..

Sebelum keluar .. boleh mewarna.. Ada pertandingan lagi ! Hadiah ? Hehehe.. Hadiah utama tak silap aku RM250 ! Heeeee…

Zahra pun berjaya abiskan eksplorasinya ! Hehehehe ..

Bagi anak anak yang berfikir tanpa henti dan gemarkan sesuatu yang kelainan , Discoveria Avenue K ni amat sesuai ! Sila segera pergi sebelum Februari 2015. Lepas pada tu , ianya akan berubah.. Tak tau apa konsep lak.. tapi tetap Dinasour !

Cuti raya yang panjang nanti pon , leh je bawak anak anak buah yang dah kekenyangan dengan kuih raya ke sini.. Duit raya pun banyak tu.. Dari beli mainan atau membazir , baik bagi mereka sesuatu kenangan yang boleh diceritakan nanti bila kembali ke sekolah !

Untuk maklumat lebih lanjut , sila layari discoveria.com.my

Sampul Raya Khas SANTAI BEN ASHAARI

 

Terima kasih AzwanSatar ( Instagram ) atas hadiah ni ..  Hehehe.. Cun eh ?

Ramai nak ni .. Aku sendiri cuma ada satu paket ni je haaa… Kalau nak gak , kena beraya ngan aku nanti la.. Hahahaha .. Nak ? Jom beraya di Kelantan eh ?

Harga ? Aku tak sure berapa .. Leh tanya kawan tu .. Katanya , tempahan di luar jangkaan.. Yang ni pun dia sempat booking khas untuk aku.. Heeee..

Sayang jugak nak bagi kat orang kan ? Kasi yang lain je la eh .. heee.

Kurang menyusu ?

 

Tak macam Qhaliff , Zahra menyusu skit je dah cukup.. Pastu tidur ! Qhaliff seusia dia dulu , kuat sungguh menyusu. Sampaikan stok yang ada , tak mencukupi…

Tapi Zahra ? Huhuh.. Skit je dah .. Apakah bayi perempuan mmg gitu ? Skit je menyusu badan atau botol ? Perut kecik kah ? Huhuhh..

Cabaran aku akan bermula selepas raya nanti ! Gulp.. aku kena jaga dia dan Qhaliff… sendirian ! Adeh…

Aku sudah kena ‘kencing’ ?

 

Diorang kata kalau perfume original , goncang goncang .. berbuih banyak dan lambat hilang buihnya ! Aku baru beli tadi.. Test buat ! Dan… skit je buih !! Dan cepat hilang pulak tuuuu ..

Apakah aku sudah kena tipu ? Tak mungkin ! Beli kat Parkson tuuuuu !! Tapi baunya , kuat laa… Lama gak tahan.. Takde la 24 jam.. lepas mandi tu , hilang la baunya .. Original la kan ?

Camana nak detect perfume original atau local ni ? Daripada blog Avonbrand2u ada bagi sedikit tips.. iaitu , perhatikan Packaging , Harga , Kecairan (liquidation) dan Bau.

Manakala tips dari blogger Eizlins , dia bagi 20 ! Haaaa… Aku copy paste atau korang nak gi baca kat sana ? Copy paste ? Maaf yer Cik Eizlins.. pinjam info sekejap .. Dia pun pinjam dari orang lain.. Bagus la.. sebarkan info agar tidak ramai tertipu..

1.Pastikan penjual mempunyai reputasi dan dipercayai.

2.Pembungkusan. Semak kualiti pembungkusan seperti kotak dan rasai ketebalan dan kejelasan tulisannya. Pewangi yang tulen tulisan jenama (brand) pewangi itu tidak pudar dan hilang walaupun telah lama dipakai. Cuba rasa dengan jari tulisan adalah timbul dan bukan dicop. Walaupun kadangkala cara begini tidak boleh dijadikan ukuran, tetapi kebiasaannya pewangi yang tulen mempunyai kualiti pembungkusan yang sangat bagus.

3.Semak tanda-tanda gam berlebihan untuk melekatkan kotak dan sebagainya. Ini disebabkan pewangi tulen tiada lebihan gam dan pembungkusannya amat teliti.

4.Kotak luaran. Semak kualiti dan bahan yang digunakan - ketebalan dan warna - tanda-tanda lipatan dan pinggiran kotak tersebut.

5.Cetakan. Semak informasi yang dicetak pada luaran kotak. Saiz, negara ia dikeluarkan, salah ejaan, logo dan cap dagang (trademark). Semak cara cetakan - biasanya diembos dan mempunyai kualiti cetakan yang sangat berkualiti dan biasanya pelekat berwarna lutsinar, perak atau tulisan berwarna keemasan, perak dan hitam.

6.Semak Nombor Batch.

7.Dalam kotak. Semak kualiti keseluruhan bahan digunakan. Warna dan saiz.

8.Bentuk botol. Semak kualiti keseluruhan botol. Tinggi, lebar dan reka bentuk botol. Botol yang tulen adalahd sempurna.

9.Kaca botol. Semak keseluruhan kualiti. Ketebalan, kejelasan, bentuk. Kaca botol yang tulen adalah tebal.

10.Tudung botol. Semak saiz, warna dan bentuk.

11.Kepala penyembur. Semak kualiti keseluruhan, warna dan kehalusan atau kelicinan semasa membuat semburan.

12.Tiub dalaman penyembur. Semak kualiti. Ketebalan, panjang dan warna. Label botol (utama). Semak kualiti cetakan, saiz, reka letak dan cari untuk bentuk yang diembos.

13.Label bawah. Semak kualiti cetakan, saiz dan informasi yang tepat.

14.Kod bar. Semak nombor, saiz dan sama ada ia boleh discan.

15.Warna pewangi. Semak warna pewangi sama ada ia konsisten atau pun tidak.

16.Minyak berlebihan. Pewangi yang tulen kurang berminyak.

17.Bau. Semak bau sama ada ia menyenangkan atau pun tidak, kadang-kadang yang tiruan berbau bahan kimia.

18.Tahan lebih lama. Cuba untuk beberapa jam. Sepatutnya bau wangian tersebut tahan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 jam atau lebih.

19.Tindak balas pada kulit. Semak jika terdapat kegatalan, kemerahan, ruam atau pengelupasan.

20.Semak pada bahagian bawah botol. Biasanya kita akan dapat lihat kualitinya di bahagian bawah botol tersebut seperti tulisan diembos (timbul) dan mempunyai pelekat produk.

Maka ..silalah hati hati agar tidak tertipu melainkan anda mmg nak ditipu, maka tak perlulah berhati hati yer .. heeee..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI