Rabu, 30 Julai 2014

Seronok sungguh Qhaliff ke Taman Buaya !!

 

Cam sungguh la Qhaliff bila aku memandu masuk ke kawasan rumah blogger Darkbatman  atau nama sebenarnya Zuhri ni ! Terpampang wajah gembira dari dalam kereta lagi !

Masa wife berpantang ari tu , dah datang sekali.. Atas jemputan Ayie gak… Seronok benar dia masa tu dapat bermain kat sini sepuasnya .. hehe ..

Siap la ikan ikan serta burung mahupun arnab arnab nanti !! Bakal dikerjakan dek Qhaliff !!

Gembira sungguh la dia lari sana sini ! Aku kena ikut dia.. hahahaha .. Risau dia bantai terjun dalam kolam ikan tu nanti haaa !! Bukan leh caya mamat sorang ni ! Apa dalam kepala dia , aku leh jangka .. Ikut perangai bapak ni .. hahaha.. Harapnya , jgn ikut yg buruk yer .. Nauzubillah .. Moga dijauhkan .. Huhuh..

Dapat duit raya dari Ayie dan juga abangnya.. Terima kasih uncle !!

Aku suka rumah Ayie ni.. Pandai bapak dia buatkan rumah ni untuk ahli keluarga dia.. Bila ramai ramai berkumpul , mmg meriah !! Huhuhu..

Macam resorts dah.. kan ?

Tak perlukan UNIFI ?

 

Hurm… Terfikir gak ari tu .. Ikutkan hati , mmg tak nak amik UNIFI selepas kes lepas tapi disebabkan ianya satu keperluan untuk aku , aku rasa macam nak langgan semula ..

Tapi kelmarin , selepas masalah signal di Sony Xperia Z2 aku selesai , aku rasa aku tak nak guna UNIFI sebaliknya nak tambah beli satu lagi CELCOM1MALAYSIA ! Atau ada yang kata ALTEL ok ! Hurm.. Menarik !

Macam sekarang ni , Sony Xperia Z2 aku mampu memancarkan 4GLTE .. maka aku jadikan dia hotspot je la kan ? Bolehlah LG Smart Tv aku tu berkongsi signal dan tengok youtube kat situ je .. Haaa.. kan kan ?

Photo: Akhirnya , 4G !!

Ben Ashaari's photo.

Skang ni aku guna pakej Maxis Broadband 20GB ( RM88 sebulan ). Kelajuan dia 1mbps . Hurm.. Kuota pun cuma 20GB je.. Tu pun tak sampai setengah bulan , abis dah .. Kena tunggu kul 2 pagi baru leh nak upload entri yang banyak gambar ..

Tapi dengan adanya 4GLTE unlimited ni , aku rasa aku nak potong buang je la Maxis ni .. Jimat koooo !! Haaa ..

Photo: Internet di kampung ku ,Kok Lanas .. Celcom 4G !!  Guna Celcom1Malaysia yg aku beli dr Mawar Biru .. Heeee

Pasni nk beli satu lg utk letak kat tablet Qhaliff.

Test speed ni di Kelantan.. Member blogger test di Serdang , KL .. dia boleh dapat hingga 15mbps !!! Perghhhh … Memang best laaa … Nak tunggu aku sampai Sepang nanti dan test speed lak .. Heeee..

Er , kalau takde 4G kat kawasan tu , mmg teruk la ! Kelantan tang Kok Lanas ni pon leh ada 4G .. Sepang bandar  kapal terbang tuuuu , tak leh ada ? Hehehe..

Sebulan berapa ? RM25 saja yer ! Unlimited ! Hurm… Skang ni , aku terpaksa guna 3 internet ! Maxis , RM88 dan Celcom Broadband RM50 !!

Bila potong dua dua ni , bayangkan berapa aku jimat dah !!! Boleh nikah satu lagi ok !! Huhhh… Bayangkan jika aku mampu nikah lagi buat pemotongan kedua dua broadband tu , korang yg belum nikah .. lagi la boleh nikah dah !!

Dah tiba masa operator telekomunikasi jadikan segalanya UNLIMITED !! Asyik berkuota jer ! Gile apa !! Caitt…

Kesedapan tapai !

 

Teringat kali pertama aku makan tapai .. terus aku muntah dan buang tapai tu… Rasa masam dia mmg pelik sangat aihhh .. Tapi aku suka makan menda masam… maka aku cuba lagi untuk makan ..

Selepas tu , aku suruh mak aku order lagi dan lagi dan lagi .. Hehehe.. Sejak tu , aku pantang nampak tapai .. Kalau dah mula makan , mmg tak boleh berenti dah .. Huhuhuh…

Tapai ni kalau makan banyak banyak , mmg boleh memabukkan .. orang kata la.. Aku tak pulak rasa mabuk bila makan byk byk.. Makin nak bertambah lagi ada la..

Tapai di dalam gambar ni , kat umah abang ipar aku nun di Besut . Sizenya agak berbeza dengan tapai yang biasa biasa aku makan dulu yang mana isinya lebih banyak dari yang ni .. Tapi rasanya sama !

Mungkin dia buat gini , lebih pada sekadar nak menjamah dan hayati hari raya .. bukan suruh mai melantak tak hengat punya ! Heeee..

Keluar beraya akhirnya !

 

Rumah pertama .. Gi umah pakcik wife aku yang aku panggilnya , Pokcik Ka dan Mokcik Ma .. Heeee .. Lega Qhaliff ! Seharian terkurung di rumah semalam , akhirnya dapat jugak keluar ..

Tapi bila dah keluar .. dia pulak wat hal.. mengantuk sokmo !!

Photo: Ngantuk..

Tapi bila sepupu dia sampai , dia automatik kembali cergas ! Aiyokkkk .. Bila dia dah kembali cergas , aku pulak jadi tegas ! Risau la asyik main pastu terjatuh kat meja kopi tu kee.. Kaca tuuu.. Haish…

Lepas raya kat situ , gi pulak umah abang ipar di Besut , Terengganu. Tak jauh mana pon dari Kok Lanas .. Aku suka gi area sini.. Kawasan padi ! Aku tak sempat nak turun bergambar lagi kat sini .. Hurmm .. Cuma tadi lepas solat Asar , aku lari jap ke bendang berhampiran dan .. selfie !!

Ada satu tempat tadi , mmg cantik gile laaa Tapi jauh aku nak menapak gi ke situ ! Tengok jam pun dah hampir ke Maghrib. Lain kali je laa..

Aktiviti sebelah malam .. BBQ ! Heeee…

Budak budak , seronok laa diorang ! Teringat aku sewaktu kecik dulu.. Hurm…

Sakan la diorang main.. Lepas main , gaduh.. Lepas tu berbaik semula .. Hahaha .. Sambung gaduh .. Nasib baik la ada pak su diorang yang sudi melayan..

Dan yang tua tua , gi membakar !

Memang seronok bila berkumpul ramai ramai gini .. Pastu ada aktiviti santai .. Budak budak pun main sampai nak pengsan.. Hahaha.. Nak tidurkan diorang , mmg senang dah pastu ..

Selesai aktiviti , terus balik Kok Lanas .. Hurm.. Selesai hari kedua .. Esok , aktiviti lebih mencabar ! Ikutkan , ada banyak plan .. tapi segalanya bergantung pada kul berapa aku bersiap ! Hahahaha ..

Makan satay di pagi hari !

 

Kalau sapa sapa yang tak pernah gi Kelantan lagi , jangan terkejut kalau ternampak ada orang sedang makan satay di pagi hari ! Haaaa… Aku dulu terkejut jap laa.. Aku tanya wife , dia jawab .. biasa la…

“ This is Kota Bharu ! “.

Owhhh .. baru aku tauuu . Patutlah kalau gi bersarapan pagi , antara juadah yang disediakan adalah satay !

Agak kekok bagi aku pada awalnya .. sbb biasanya aku makan satay , malam malam… hehehe.. Makan belah pagi , terasa lain sangat..

Lama kelamaan .. leh la terima makan satay di awal pagi dan juga makan nasi ! Selama ni , kalau nak berat pun , aku makan nasi lemak.. tu pun dah menyesal giler sbb lepas makan , terus duduk buat kerja.. Hasilnya , lemak perut berinci inci naik ! Hurmm..

Orang dulu lepas makan berat , diorang wat kerja berat.. kan kan ? Orang skang .. lepas makan berat , berat dah mata .. nak sambung tidur ! Huhu..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI