Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 10 Ogos 2014

Kali pertama pegang ‘Euro’ !

 

Hari ni baru tukar duit.. Tunggu last minit baru gi tukar.. Hehehe.. Saja je tunggu hujung hujung.. Kot kot la tak jadi pergi atau postpone.. Manaaaa la tau kot .. Atau kot kot tetiba pihak penaja kata..

“ Acahhhh jer !! “ ..

Mau aku tak tukar jadi Hulk kat situ ? Huhuhu.. Kalau wat gitu , 15 tahun aku dok up entri bengang ! Hahaha.. Tapi rasanya tak la tahap wat lawak gitu sekali kan ? Perghh..

Nak dijadikan cerita , semalam .. blogger YanaMIB , isterinya si blogger Ujang ada pesan kat wife .. kalau nak tukar duit , gi ke PKNS Bangi… Situ ok lagi dari gi beli kat Alamanda tu … 

Kalau harap aku ? Aku gi beli je mana mana pon.. Asal leh tukar , dah .. Malas nak pening pening .. Rupanya ada beza wooo !! Bukan skit wooo !! Kalau cari betul betul , leh dapat murah lagi.. Haaaa .. Patut la ada orang buat projek jual beli matawang asing ! Heee..

Maka , tukarlah sejumlah wang tadi.. Yang rasanya boleh beli satu kontena barang untuk dibawak balik KL .. Huh ! Yolah tuuu !! Tengah pokai ni.. Baru pas raya kan ! Haaa.. Jadi bawak duit cukup cukup untuk beli hadiah kat wife .. Tu pun duit dia sendiri .. Harap duit aku ? Dah abis bayar duit kereta , insuran , duit kutu , duit itu ini .. Yang tinggal habuk duit jer .. Huhuh.. Er , faham tak ni ? Maksudnya , jangan la harap aku beli apa apa ye .. Aku sendiri pun tak tau lepas ke dak nak bershopping di sana ! Yang pasti , bergambar dengan sepuasnya je la ..

InshaAllah.. ada rezeki , leh gi satu keluarga lak.. Aku gi usha line kat sana dulu.. Kalau best dan selamat untuk keluarga aku.. aku bawak gi pasni .. Kalau tak best , gi bercuti kat Kelantan je la.. hehee…

Keselamatan diutamakan bila di negara orang !

 

InshaAllah , esok gi France.. Lokasi , Paris dan Toulouse.. Tujuan ? Untuk ke kilang Airbus. Kenapa sana ? Sebab ? Nanti aku cerita kalau ada wifi di sana nanti eh .. heee…

Persiapan terakhir.. Beli ‘porch bag’ ni… Semua leh letak setempat dan berada dikedudukan yang selamat.. inshaAllah .. Kamera dslr Sony Alpha 5000 pon leh letak dalam tu jer.. tak yah nak usung banyak bag ..

Kat mana beli ? Ikutkan kalau beli online , lagi murah tapi tak sempat dah .. Aku beli kat butik Traveler di Alamanda.. Harganya ? Hurm.. ok laa.. Ada jaminan setahun dua .. Hee..

Hurm.. lain lain ? Rasanya takde la sangat kot.. Aku nk gi pon untuk seminggu je.. Bukan nak terus menetap kat sana.. Yang penting , apa yang aku nak bawak balik ! Haaaa… Hehee..

Burung oh Burung !

 

Akhirnya , dia dapat jugak !! Lama dah dia suka kat burung dalam sangkar ni ! Kat umah mak aku ada satu tapi tak berbunyi dah.. Dah abis bateri gamaknya.. Bila dia gi sana , confirm akan tunjuk sangkar tu.. nak pegang !

Dan tadi , sewaktu dalam perjalanan pulang dari Sedenak .. singgah sat kat RnR Restoran Jejantas di Melaka tu .. Ala , yang lepas RnR Ayer Keroh tu laaa.. Haa… Yang tu laaaa .. Dibantainya lalu depan kedai jualan barang kraf.. Ada pulak burung ni ! Terus dia mintak !

Hurm.. Beli je la.. Lusa daddy takde dah .. Hurm..

Terus dia usung sampai ke kedai Al Ikhsan ! Lega la jap.. Dia ada menda nak bermain .. Tapi sayangnya …

Tak lama pun.. pastu dia kasi aku , dan lari ke sana sini ! Haiyooo.. Penat lor daddy gini ! Nasib baik laaa daddy nak gi jauh seminggu .. Apa pun , dia akan cari balik sangkar burung ni.. Dia mmg suka burung , ikan dan kucing ! Lipas , dia takut. Aku tak tau la dari mana dia dapat ketakutan terhadap lipas tu.. Aku ? Aku berani je .. lalalala ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI