Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 14 Ogos 2014

Merayau di bandar Tolouse , Perancis

 

Sampai je depan hotel.. aku terpandang taman dia yang sangatt romantik !! Hahahaha.. Aku suka betul lepak taman gini. Kalau ada wife , Qhaliff dan Zahra .. mesti diorang suka punya.. huhuhuh..

Malas berjalan , leh naik basikal atau ‘keretapi kecik’ tu.. Apa tah nama dia.. Hahahaha ..

Hurm.. Kota ni kecik je.. Jap je jalan , dah leh hafal .. Tapi meriah .. Macam macam ada jual tapi yang pastinya bukan barang tempatan. Maka , aku tak beli apa apa kat sini ..

Yang ni paling menarik perhatian aku ! Lampu isyarat dia .. Hahaha.. Siap naik menda ni haaa.. Jadi kereta tak leh sesuka hati nak jalan gak laa .. Dah ada penghadang ..

Kalau nak naik feri pun boleh.. Jenjalan kat sungai ..

Hurm.. Banyak gambar kalau nak letak… Hahaha.. Letak mana yang sempat je la dulu .. gambar lain , aku letak kemudian dengan cerita yang berbeza ..

Kesimpulan , bandar Tolouse ni .. menarik bagi mereka yang nak relaks.. Mmg best lepak kat taman sambil membaca , minum kopi dan sebagainya. Menurut sumber, masalah jenayah pon tak seteruk di Paris tu.. ‘ Super safe’ katanya .. Heee..

Ok .. nanti aku cerita lagi.. Nak kemas beg. Jap lagi nak ke kilang AirBus… Ni tujuan utama ke Perancis .. Pastu , akan terus balik ke KUL dengan kapal terbang Air Asia X yang baru !!! Aku antara yang pertama berada di dalamnya ! Tak ramai pun.. Blogger dan engineer serta pilot jer dalam kapal terbang tu ! Wahahaha .. Tak sabar !

Tapi.. perjalanan akan memakan masa 16 jam ! Hahahaha .. Masak laa.. Ha , sila pilih tempat duduk masing masing.. Nak ubah pon tak peee.. Takde sapa nak marah.. nak jenjalan pon boleh .. Lalalala ..

Doakan kami selamat tiba di KUL .. Jangka tiba , Jumaat  petang. InshaAllah ..

Selamat datang ke Tolouse , Perancis.

 

Jam 3 petang .. waktu tempatan.. Alhamdulillah , selamat landing di Tolouse. Dalam kapal terbang , tak penuh. Aku dapat duduk tepi tingkap. Menikmati permandangan dan sesekali melanggar awal .. Huhuhuh..

Sesampai je depan pintu keluar , ada dah orang tunggu.. Dia siap pegang sign ‘ AIRBUS’ .. Huhuhu.. Tu diaa ..

Kota Tolouse yang unik ini ada gelaran tersendiri .. Haa.. Aku pun tak ingat apa tah.. Tu pun wife yang bagitau. Dia buat sedikit research di kala rindu kat aku . Heeee.. Tak pe , aku memahami.. Aku gi pun , kerana tugas.. Hurm.. bukan saja saja nak gi jenjalan..

Sebuah bandar kecil yang sangat tenang.. Disini kebanyakkan orang yang ada , adalah pekerja AirBus dan juga student.. Tu pun menurut sumber laa .. heheheh ..

Kalau nak relaks , bandar ni mmg sesuai .. Tak macam Paris. Sibuk ! Huhuhuh… Leh lepak minum kat banyak cafe di tepi jalan. Dengan cuaca yang sejuk mendamaikan.. Hurm.. hilang jap masalah masalah di Malaysia.. Kejap je la.. hehee…

Aku dan rakan rakan lain menginap di hotel Novotel ! Memang cool hotel ni.. Konsep moden.. Huhuhuh..

Check in .. Bilik ? Pergh.. Jauh besar dari di Paris ! Hahahah.. Tapi dua dua selesa bagi aku … Masing masing ada keunikkan tersendiri ..

 

 

Lepas check in , aku turun bawah dan merayau seorang diri kat sini.. Kat sini , aku rasa selamat berbanding di Paris.. Huhuh.. Pastikan bawak duit secukupnya dan lesen memandu jer.. Jangan bawak passport.. simpan kat bilik yer ..

Best bandar ni ! Bandar penerbangan ? Hurmm…

Berangkat ke Toulouse , Perancis

 

Selepas berlari 2 km gitu dari Laduree ke hotel .. masa untuk check out.. Jam 1130 pagi. Sebelum tu , ada singgah kat butik Toyota. Tengok kereta concept terbaru mereka ! Perghh… Nanti aku cerita lain ye..

Siap check out.. bergmbar kenangan jap.. Heee.. Saja poyo. Ni gara gara tak cukup tidur la ni.. 2 jam je tidur !

image

Masa untuk ke airport.. Hurm… Apakah aku akan merindui Paris ??? Hehehe.. Kena kembali dengan anak bini , baru best ! Kan kan ?

Dari hotel , naik teksi. En. Fairuz , pengurus Air Asia X yang turut sama ikut uruskan segalanya untuk kitorang sejak dari KLIA lagi.. Bagus orangnya ! Sangat cool dan trendy.. Hehehe ..

Perjalanan ke airport .. aku tengok kiri kanan sepanjang perjalanan.. Hurm… Sibuk !  Banyak orang luar di sini .. Maksud aku , mereka yang berhijrah ke sini dan bekerja di kota Paris ni.. Pemandu teksi kitorang ni pon orang luar aku rasa ..

Dalam setengah jam  , sampai airport… Orang kata bila sampai kat airport ni , sila ke LongChamps. Beg yang dijual murah berbanding di KL .. Orang kata la.. Aku pon ajak la diorang.. Rupanya diorang awal awal lagi dah set dalam kepala ! Memang kepala shopping tul ! Hahaha ..

image

image

Aku pun masuk laaa ke dalam butik ni.. Rakan rakan lain pun turut sama.. Waduh.. Tengok harga , pastu darab dengan 4.4 ! Waaah !! Murahnyaa.. Jap , harga kat KL berapa ? Aku tanya blogger Shea Rosul. Katanya atas RM700 untuk beg yang mereka nak amik ni..

Aku tergaru kepala ! Beg cam ni punya bersepah kat Petaling Street sampai harga gini ? Macam tak berbaloi je kalau aku beli. Bukan apa , beli ori tapi orang nampak macam tiruan.. Aiyokk.. Tak best laaa.. Baik aku cari souvenir yang ada di sini tapi takde di Malaysia ! Haaaa.. baru la berbaloi !! Kan kan ? Lain orang lain pandangan.. kan kan ? Kalau ada duit , beli la.. Takde duit , duk diam diam macam aku ni .. Jimat untuk membeli belah di Tolouse lak ..

Masa untuk check in dan terbang ke Tolouse.. Hurmm.. Bye bye Paris !

image

Selamat datang ke Toulouse , Perancis. Dan disinilah segalanya bermula ! InshaAllah…

image

Laduree , Paris

 

Sekejap je masa berlalu.. Dah tiba masa ke kemuncak.. Tujuan utama ke Perancis ni .. Huhu.. Nak ke Tolouse dalam jam 2 petang waktu Perancis. Maka sila beli apa nak beli yer ! Duit ada skit je ni .. Rakan rakan di FB pm , whatsapp mintak kirim .. Sepatutnya la kan.. awal awal lagi la kirim duit. Bukan dah ada kat sini baru nak kirim. Kan naya dah.. aku tak bawak atm kad ! Haaaa.. Acaner tu ? Takkan aku nak pinjam duit kat rakan rakan sini ? Guna duit aku ? Aku pun tak cukup duit.. Maaf yer kawan kawan ..

Ok.. Sebelum balik , rakan blogger, Cindy ada suruh aku beli macaroons untuk wife .. Bagi dia rasa. Aku tak tau la amenda tu.. Tapi beli jer la..

Maka ajak la blogger Evelyn dan Denzel gi mencari menda tu.. heheehe … Kena jalan kaki dalam 20 minit .. Kalau jalan laju.. 15 minit.. Lagi laju , 10 minit pon boleh..

Kena buat selfie kat sini gak. Kang orang kata aku edit gambar .. Hahahaha .. Takde la.. ‘dia’ gurau jer ..

image

Hurm… bila masuk jer ke dalam LADOREE ni , ramainyaa orang ! Beratur kooo … Macam macam ada jual haa… Pilih jer mana nak dan bayar !

image

Mereka membungkusnya dengan cukup berhati hati..

image

Aku beli dalam 6 jenis gitu. Tu pun Evelyn yang tolong uruskan.. Hahahaha .. Dia banyak bantu aku ngan si Denzel kat sini.. Berpengalaman luas la katakan. Lagi pun , lagi 3 minggu dia akan kembali ke sini. Ada photoshoot katanya.. untuk majalah fesyen terbaru..

Tadaaa.. beli dah ! Dalam harga 20 euro .. Jangan convert ke RM ? Er, bankrupt aku kalau gitu ! Hahahaaha …. Sebab aku berdarah RM .. Kena la convert .. Kalau aku bergaji euro , lain la kan ? Huhuh..

image

Satu lagi , Evelyn punya .. Aku pun tak rasa lagi.. Simpan balik KUL dulu.. Makan sekali ngan wife.. Baru romantik ala ala Paris gitu ! Hahahaha ..

Selesai membeli , kena balik hotel terus !  Masa tak mengizinkan dah .. Berlari !!!! Best berlari dalam cuaca sejuk dingin ni.. huhuh..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI