Ahad, 17 Ogos 2014

Patut pemain bola kita lari balik !

 

Hahahaha .. Baru aku tau , kenapa ada player kita yang dapat peluang beraksi di luar negara tapi tak leh nak ‘hidup’ di sana !! Hehehehe ..

Jangan kata dia laaa.. aku sendiri kalau dapat peluang cam tu pon akan kembali berfikir ! Dan akhirnya , tak dapat mengapai awan pon tak pe laaa .. janji aku dapat hidup bahagia di negara sendiri !

Kenapa ? Huk alohhhh … Susah benar nak cari makanan yang ‘sedap’ kat sana .. atau yang bertepatan dengan perut ! Ada , mmg ada tapi kena cari dan pandai nak order ! Kalau tak ??

Gambar bawah ni , aku makan malam di restoran Lebanon .. Nasib baik laa ada ' riz’ .. Rasa cam nasi gak la.. tapi bukan nasi kat umah aku tu.. hehehe .. Cam pulut skit skit …

Dan satu lagi makan malam di restoran mahal .. Dah pulak macam chef di rancangan MasterChef setiap kali makanan sampai.. Rasa dulu pastu komen ! Hahahaha .. Adehh ..

Sedap tak ? Sedap tu sedap laa .. tapi aku tak kenyang mana pon ! Macam suruh aku makan roti cicah ngan susu … Gitu la perumpamaannya bila makan makanan ni .. Huhuh..

Gambar bawah ni lak , sarapan pagi.. Telur ngan roti jer.. Walhal ada lagi macam macam roti.. Tapi tak bertepatan dengan tekak ! Lom leh terima lagi kot.. hehehe .. Orang lain , boleh je kan ? Manja benar tekak n perut ni ..

Kenyang ?? Kenyang ngan telur je laaa ..

Bila sampai di Malaysia ? Terus cari ikan pari masak asam pedas ! Hahahaha .. Dan jap lagi cari lemang lak .. Heeeee…

Macamana punya sedap laa chef kat luar negara tu masak .. air tangan isteri di rumah juga yang paling menyelerakan !

Satu penghormatan ..

 

Jam 4 pagi.. Raya kedua rasanya , aku terima email dari Air Asia X. Masa baca email tu , aku ingat aku mimpi.. Apa giler diorang nak ajak aku gi Paris ? Huk aloh.. mimpi pon tak hagak hagak !

Photo

Aku sambung tidur .. Pastu terjaga , tengok balik hp.. Hurm.. Memang betul aku dapat email ni… Aku printscreen dan letak gi group KBBA dan bagi wife..  Tapi aku tak menaruh harapan untuk pergi ke sana sbb masih jauh lagi  dari tarikh pergi.. Dan wife pon dah start keje minggu tu..

Perbincangan dengan wife dilakukan.. Dia ‘memaksa’ aku pergi kerana peluang begini tak akan datang selalu. Aku pulak kurang yakin sebab details yang diperlukan dari aku cumalah salinan passport dan aku pulak takde passport ! Hahahaa ..

Akhirnya , setelah aku kuatkan azam dan bersungguh untuk melakukan perjalanan ni .. aku uruskan segalanya bersama wife ..

Dan .. aku berada di sana juga !!

2008-2014 - dpt juga sentuh Eiffel Tower dgn tiket blogger..

Photo: #kelabbloggerbenashaari

Akhirnya berjaya buktikan usaha aku selama ini membuahkan hasil. Bukan sekadar berpendapatan melalui penulisan blog malah dihargai walaupun blog santai bercerita kisah dan pendapat peribadi.

Jika ada sasaran , mulakan langkah tanpa toleh ke belakang. Jgn buang masa dgn hal remeh temeh dunia seperti melayan sakit hati manusia lain ..

Alhamdulillah.. banyak impian aku tercapai bila aku menjadi blogger ni.. Segala apa yang aku impikan sebelum bergelar blogger, aku berjaya mengapaianya setelah 6 tahun berusaha keras ! Tu belum lagi part part kena psiko , kena kritik , kena gelak .. kena maki ! Kutuk tu , biasa la kan ? Tak kira kawan atau lawan .. semuanya aku lalui dengan sokongan rakan rakan yang mengenali aku tak kira melalui bacaan di blog atau di media sosial yang lain ..

InshaAllah.. Korang pon boleh lakukan jika ada usaha .. Jangan mudah putus asa .. Akan ada pihak buka mata dgn ketekunan kita.

Terima kasih Air Asia X !

 

Pengalaman pertama aku bersama Air Asia , amatlah manis sekali ! Berubah terus persepsi aku pada Air Asia .. Jadi sekarang , aku ada dua pilihan penerbangan di dalam negara ni. Sebelum ni , satu jer.. Camana sekali pun , tetap satu.. Sekarang , dah dua ! Heee..

Sambung cerita aku eh ? Selepas selesai melawat AirBus Factory , tiba masa untuk pulang.. Menariknya kaannn .. Kitorang akan pulang dengan menaiki kapal terbang Air Asia X yang terbaru tu ! Bermakna , kitoranglah akan merasmikannya ! Tadaaa…

Diorang panggil ni ferry flight.. Tak yah susah susah nak beratur kat airport , nak kena tanggal jam .. porch bag , tali pinggang dan sebagainya laaa .. Tapi kena bagi passport jugak la.. Ada pegawai akan uruskan part ni .. Sementara nak tunggu selesai , sila la buat hal masing masing .. heheeh ..

image

Pengalaman yang sangat berharga aku sejak bergelar blogger ! Sangat mahal pengalaman ni … Tak semua org berpeluang merasainya.. Jauh lebih best dari nampak Eiffel Tower tu.. heee.. Tapi nampak Eiffel Tower tu , mmg best gak la.. Hehehe ..

Bilik menanti.. Dari kul 7.30 malam hingga kul 9 malam , kitorang dalam ni.. hehehe .. Tunggu panggilan untuk naik ke kapal..

Tepat jam 9 malam.. selepas kapten kapal , jurutera kapal dah naik , giliran kitorang lak.. Dianggarkan dalam kapal masa ni ada dalam 15 orang jer..

 image

Penerangan keselamatan dari pramugari bertugas adalah wajib yer.. Kena amik tahu walaupun dah selalu naik .. Haaaa .. Terima kasih Sabrina.

Dan .. masa untuk terbanggg !! Malam ni !! Boleh tengok permandangan malam kota di Perancis ni ..

image

Subhanallah !  Cantik sangat … Ada satu permandangan yang sempat aku tengok , sangatlah indah ! Huhuh.. Nak amik gambar tak leh sbb cahaya dari dalam kapal .. Abadikan saja dalam kepala aku.. huhuh..

Pastu tidur jap.. Dalam setengah jam , aku dikejutkan.. Makan time ! Hehehe.. Lapar siut .. Kalau dh kenyang , baru best tidur.. Nyenyaakkk ! Makanan , mmg menyelerakan .. huhu ..

Selepas makan , sambung tidur.. Sedar sedar , dah jam 12 tengahari waktu Malaysia.. Lagi 5 jam sampai Malaysia. Tengah sedap mengelamun , aku disapa..

“ Nak duduk di kokpit tak ? Tanya soalan pada kapten mengenai kapal ni.. “ .

Gila ko tak nak ??? Memang dah dalam kepala aku waktu tu.. Tapi ai segan uuu.. hahahaha .. Nak tanya , segan laaa.. Kang aku disuruh turun dari kapal tu kang .. Ha… Naya aku ..

Dan aku tanpa segan silu dah.. terus ke depan .. Duduk belakang kapten dan pembantunya.. Wow ! Muda lagi diorang .. Huhu.. Respek gile !

Dan aku pun tanya la macam macam soalan logik dan tak logk kat mereka.. Tiba tiba , kapten suruh aku tengok kat cermin depan.. Katanya ada sebuah kapal terbang akan selisih dengan kapal terbang yang aku naiki tu ..

Tu diaaaaa.. Laju giler ! Dapat jugak tengok live ! Huhuuh.. Selepas berjaya membuangkan masa kapten serta pembantunya , giliran blogger lain lak gi ngorat kapten .. hehehe..

Aku kembali ke seat aku yang tak tentu mana satu.. Jap sini.. jap sana .. Jap situ.. hehehe.. Sapa nak marah ???? Hahaha.. Siap dibagi aiskim Haagen Danz lagi ada laaa.. Haaa ..

Akhirnya , jam 530 petang , Xcintillating Phoenix mendarat dengan selamatnya di klia2 .. Landing pon cun jer .. takde gegaran yang kuat pon.. kemas jer .. huhuhuh..

Sebelum masing masing balik ke rumah .. kitorang bergambar kenangan .. Bersama pilot ..

image

Best !! Best  !!! Terima kasih atas layanan hebat Air Asia X , En Fairuz .. Blogger yang banyak membantu aku kat sana , Evelyn .. Tahniah buat Denzel.. Dan buat Cindy dan Shea , korang meriahkan suasana kitorang di sana .. Respek keje gila korang ! Hahahaha ..

Alhamdulillah.. impian aku .. sebelum aku bergelar blogger lagi.. dah tercapai ! Huhuhu…

Sapa sangka , blogger parenting dapat peluang keemasan ni tanpa perlu bodek mana mana pihak .. kan ?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI