Rabu, 20 Ogos 2014

“ Yang , abang balik !! “

 

Tengok jam… dah kul 6 petang ! Ahhh .. leganya ! Jap lagi suami sampai rumah dah ! Boleh la tlg tengok tengokkan budak jap.. Nak kemas rumah dan masak untuk makan malam .. “ .

Bila suami sampai rumah ..

“ Yang , abang nak keluar jap .. Azli nak jumpa. Ada menda nak bincang katanya. Gi jumpa kat kedai mamak jer.. Ok ? Nak release tensen gak ni.. Penat .. keje banyak kat pejabat “.

Dengan berat hati.. si isteri pun lepaskan senyuman tawar.. Apa lagi pilihan yang dia ada ? Kalau tak bagi , gaduh.. Kata isteri ngongkong.. Kalau kasi , isteri makan hati ..

Hurmm… Itulah yang aku rasa ! Setiap hari waktu kerja , aku ternanti jam 6 petang .. Bila wife balik , sekurangnya Zahra akan berada di pangkuan dia dan Qhaliff akan dengan aku .. Atau dua dua dengan dia.. Menyusu.. Aku baru boleh tarik nafas lega.. Nak workout ? Belum tentu boleh sbb kepenatan.. Kalau letak kepala di bantal , confirm lena ..

Dulu sewaktu aku bekerja di pejabat , aku rasakan .. kerja tu cukup membebankan dan sukar ! Tapi setelah ada dua anak , sesungguhnya ianya tidak membebankan tetap jauh lebih sukar !!

Bayangkan yer.. Zahra menangis nak susu.. Tapi dia tak nak susu botol ! Qhaliff dok mengekor ke mana saja aku pergi dalam rumah sambil tarik seluar aku..  Nak air la. nak roti la.. nak apa saja asalkan aku layan dia ! Aku letak Zahra atas tilam , tak sampai 4 saat , dia menangis ! Nak tak nak , aku kena dukung dia.. Nak amik air Qhaliff dengan Zahra di tangan lagi.. Bila bagi air kat Qhaliff , dia tumpahkan ke lantai !

Tu belum part nak kena kemas rumah.. anak berak .. Yang sorang dok main kat dapur .. Perghhhhh !! Nampak mudah je kan ? Duduk rumah je pon !! Heh…. Mana mana lelaki yang kata gitu , suruh dia jaga anak anak dia selama seminggu.. Dari pagi hingga malam.. hingga anak anak tidur .. Baru dia tau camana rasa .. Nak lepak mamak ? Heeee.. Beruntunglah si isteri bagi pergi..

Hurm.. Jangan pandang suri rumah kerja mudah ! Dah la jaga anak , free.. basuh baju , masak .. hurm… Apakah itu semua tugas seorang isteri semata mata ? Tugas si suami cari nafkah jer ?

Bila si suami bantu si isteri .. percayalah , automatik penat si isteri sepanjang hari.. hilang ! Tak perlu bagi bunga .. coklat mahupun intan berlian.. Sekadar tunaikan janji setia sebelum nikah dulu..

Open house oh rumah terbuka !

 

Syawal bakal menemuinya penghujungnya untuk tahun ini. Sekarang ni setiap hujung minggu , pasti akan ada jemputan rumah terbuka.Aku terima jemputan dari rakan rakan .. Cuma nak pergi ke tak pergi ? Ada yang dekat dan ada yang jauh. Kalau tak pergi , takut kecil hati pulak kawan tu .. hurmm .. Yang dekat tu , InshaAllah akan aku cuba penuhi.

Alhamdulillah .. aku berjaya pergi la dua tiga rumah selepas balik dari luar negara ari tu .. Cuma masalahnya , kalau gi awal , aku jadi pening kepala.. Ramai benar tetamu.. Tuan rumah , aku sempat bersalaman dan bertanya khabar .. Pastu dipelawa makan ! Wowww .. makanan banyak tapi aku datang ni bukan untuk makan semata mata .. Aku nak lepak bual panjang lebar ! Hurm… Datang hari lain je ? Kalaulah hari lain tu tak sibuk.. kan ?

Kalau datang lewat lak .. Tuan rumah mesti dah penat .. Seharian layan tetamu.. Nak berbual dengan kita , muka pon dah terpampang keletihan .. Kita pulak jadi kesian .. Gi la makan.. Nak amik makanan pon , ada jugak masalah kekadang.. Garfu takde.. Sudu takde.. Atau nak minum air , air pun dah tawar.. hurmm… Tak pe la .. Jangan komplen !

Nak pergi ke rumah terbuka tu , bukannya mudah skang ni.. Kena harung kesesakkan lalu lintas yang sangat pelik sesaknya ! Pastu tercari cari rumah.. Dah jumpa .. borak 5 minit pastu makan .. dan balik rumah ! Tu je ? Hurmm .. Niat nak ikhlas gi beraya tak pasal pasal dah jadi mengumpat di dalam hati ..

Buat open house tu bagus.. aku suka la.. tapi sayangnya , tak dapat beramah mesra dengan tuan rumah.. Tuan rumah pulak , kelam kabut.. Kena layan orang tu .. layan orang ni .. Kalau tak dilayan , ada jugak yang kecik hati..

Ada baik dan kurangnya di sini .. Sebab tu , aku jarang nak gi open house yang akhirnya aku sendiri rasa menyesal ! Bayangkan .. rumah kecik , rumah apartment .. buat open house.. Jemputan , abis penuh satu rumah.. Dah tu nak makan kat mana ? Dengan dukung anak lagi.. Dengan nak beratur amik makan lagi.. Hurm..

Aku terasa kehilangan keindahan berhari raya sebenarnya. Teringat masa kecik kecik dulu , ikut mak ayah aku beraya dari satu rumah ke satu rumah  tanpa perlu tunggu jemputan jiran tetangga.. Hanya rumah Agong dan PM je ada ‘ rumah terbuka’ waktu tu ..

Apa pun , pendapat masing masing .. Sesungguhnya aku tak mampu buat open house sbb aku tak mampu nak layan semua orang sekali gus. Nak datang beraya , datang je.. sila bagitau je.. kot kot aku gi open house.. Eh ? Hahahaha ..

‘ Batook Ori ‘ jangan lupa taruk !

 

Photo

Setiap kali lepas mandikan Zahra atau Qhaliff yang suka main air tu , wife pesan pakaikan minyak Batook Ori ni kat dada mereka. Sebelum ni , pakai minyak Yuyi tapi skang tak guna dah ..

Kelebihan minyak Batook Ori ni ? Banyakkk.. banyak kali dah aku cerita kat pembaca di blog aku ni .. Antarnya ? Kasi contoh ? Huhuhu.. Sat aku google balik ..

Photo: Assalamualaikum.. Mudah cara pakai... Cuma sapu saja.. sapu saja... sapu saja...Tak perlu minum.. Batuk, selsema, sakit perut, senak perut,pening kepala, sakit urat, sendi, dan otot, PEDIH ULU HATI, perut kembung, dan gatal2 di Bulan puasa ni.. Tak perlu makan ubat. Cuma sapu saja di tempat yg perlu...Sesuai digunakan oleh baby dari peringkat umur 2 bulan sehingga warga tua.. TIDAK PERLU MAKAN, SAPU SAHAJA... ALLAH PEMYEMBUHNYA, KITA PERLU BERUSAHA!!!

Haaa .. Dapat baca ? Jelas dan terang .. kan kan ? Rasanya sesuai tak utk anak kecil ? Zahra kecik la kan ? Heee.. Dia pakai sejak dia lahir lagi hingga sekarang .. Alhamdulillah ..

Mana nak beli ? Aku tak jual.. hehehe.. Kalau nak beli atau nak tahu dengan lebih lanjut ,  boleh baca di Pati Batook Ori atau hubungi terus Puan Fazillah di 0122973964 .

Kaannnn …

English atau ?

 

Di kota Paris minggu lepas.. Wah , rindu aku kat sana.. udara segar , kenderaan tidak mengeluarkan asap hitam langsung ! Kereta buruk camana sekali pun , takde nampak asap hitam ! Hurmmm .. Eh , salah isu..

Sambung.. Di kota Paris , setiap kali masuk ke mana mana kedai atau butik , pasti akan di sapa dengan ..

“ Bonjour .. “ dalam bahasa Perancis .. bermaksud '” Hello “ dalam bahasa English. Kiranya satu sapaan yang berhemah la.. Takde la nak sebut “ Yoooo yooo “.. Haaa..

Photo

Kita yang dengar pon akan membalasnya ! Sebab dah terlalu kerap dengar , maka kita yang berada di sana akan turut hafal ! Menariknya , ramai pesan dah .. kalau nak gi Paris , pastikan belajar serba sedikit bahasa sana. Yang asas pon ok dah !

Aku test gak la cakap.. “ Bonjour .. “ setiap kali masuk ke kedai .. Bunyi aku cam pelik skit .. Cam kedengaran  “ Benjol “ pon ada .. Huhuu..

Dan satu lagi , “ Merci “ .. iaitu Terima kasih. Wajib cakap ! Bila mereka dengar , mereka akan balas dengan senyuman ! Haaaa.. Tu diaa ! Sepatah bahasa mereka mampu mengubah riak muka mereka !

Tapi bila mereka datang sini ? Apakah mereka akan belajar cakap bahasa Melayu atau Bahasa Malaysia ? Haaa…

“ Shelemet Pegi .. “ .. Keras lidah ! Tapi mereka berusaha mengucapnya.. Kita yang dengar , secara automatik akan senyum dan bangga ..

Tapi sayangnya .. payah nak jumpa kan ? Bila mat salleh masuk jer . Terus bagi  .. “ Hello.. “. Ada ke kita nak cakap “ Selamat Datang “.. Takde kan ? Takde kan ? Sekali lagi.. Takde kan ? Haaaa .. Kita malu dengan bahasa kita ke ? Aiseyman..

Hurm.. anak kecil kita.. Kecik kecik lagi dah dihantar ke taska dan belajar English.. Bahasa Melayu tunggang langgang lagi ! Bangga mak ayah bila anak cakap English.. Hurm.. Bahasa penjajah .. Kononnya bahasa dunia ..

Aku bukan menidakkan bahasa English ni .. Aku pun suka cakap omputeh ni ha.. Tapi setidaknya kan .. bila mereka di negara kita ni .. maksud aku , pelancong .. biarlah mereka cuba belajar budaya kita.. bahasa kita ! Bukannya kita kena belajar budaya mereka .. bahasa mereka , di negara kita ni ! Kan ?

Seperkara lagi .. Di sana , filem Hollywood atau filem luar , diorng alih bahasa ! Kat tv mereka  di dalam hotel , payah laaa nk jumpa channel English .. Tu pengalaman aku la.. Kalau korang jumpa , ok la tu.. aku je la tak jumpa ..

Belajar bahasa luar ni bagus tapi jangan sampai merendahkan bahasa sendiri ! Kalau boleh , biarlah mereka belajar bahasa kita bila mereka di sini dan kita belajar bahasa mereka , bila kita di sana ! Pertukaran budaya secara terhormat ..

“ Buuu.. shoe .. “. Qhaliff kata ..

Bila pulak aku ajar Qhaliff cakap omputeh ? Bapak dia ni coklat warnanya dan berdarah Pulau Pinang.. Mak dia , Kelate.. Apahal dia cakap shoe ?? Tak reti cakap ‘kasut’ ke ?

Hurm… Nak cakap omputeh tu tak salah tapi jangan tercicir bahasa yang indah ini ..  Ni lahir kat Malaysia , cakap melayu pon hancur ! Aper celita ???

Sekadar pendapat aku ..

Bila bertiga bersama mereka !

 

image

Qhaliff , Zahra dan aku ! Dari jam 8 pagi hingga 6 petang ! Hahahaha ..  Aku harap sangat laa jam tu bergerak dengan pantas ! Kalau Qhaliff sorang je , aku leh handle.. Zahra ni .. Adeh… dia tak nak duduk sorang dia .. Nak kena dukung jer .. Bila dah dukung , baru tidur.. Letak , jaga .. Sakit belakang wooo kalau asik dukung.. Aku bukan muda lagi.. Dah 27 umur aku skang ni.. Haaa .. Diulangi , 27 tahun tau !! Tak caya dah ..

Hari pertama dah selamat .. Esok lak.. Ni masing masing dah pakat tidur awal.. Esok confirm bangun awal .. Aku , dah tertidur tadi selepas balik beraya umah jiran .. Tak sedar pon tertidur ! Hahahaha.. Terjaga sebab nak selesaikan kerja online jer.. Hurmm..

Esok camana lak ? Aku serahkan pada Allah saja.. Gulp.. Sapa kata senang jadi ‘ibu sepenuh masa ‘ ni ?? Duk rileks layan drama filipin ? Huhhh…

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI