Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 28 Ogos 2014

Bila suami jadi suri rumah !

 

Aku pandang jari jemari aku ..

Perghh.. ada panjang.. ada pendek kuku aku ! Mak aihhh !! Dulu aku tak macam ni pon haaa .. Kemas jer dulu.. Tu belum masuk part rambut yang gunting 2 minggu sekali.. Dan baju serta seluar baru ..asal ada koyak skit ! Tengok wayang , seminggu sekali ..

Sekarang ? Hurmm… Baru nak potong kuku , anak menangis.. Baru nak potong kuku.. anak datang datang kacau.. Tu belum part nak update blog ! Update blog ni , kerja aku ! Kalau blog tak jalan , orang pon tak nak letak iklan atau bagi job pada aku.. Hurm.. Kena selalu update..

Dulu , aku pernah up status di Facebook.. Isteri , kalau bizi camana sekali pun , janganlah abaikan diri sendiri. Biarlah kemas , cantik setiap kali suami balik rumah ! Tak la serabai macam mak limah !

Tapi tu duluuuu.. sekarang baru aku rasa ! Baru padan muka aku ..Hehehe…

Mengenangkan si isteri yg 'bertugas' sbg suri rumah sepenuh masa , kelihatan selekeh sepanjang hari bg memastikan tumahtangganya terurus ..anak cukup makan..bersih pakaiannya.. Si suami patut bersyukur !!

Jgnlah komplen si isteri malas menghiaskan diri.. Cubalah bantu meringankan beban.. Jgn sangka bekerja cari duit , dah memadai memenuhi tanggungjawab !

Bawa bawa la bantu isteri..hargai mereka.. Hiburkan hati mereka sbg hadiah menjaga waris kita..Kurangkan komplen .. banyakkan kerjasama !

Bila ada anak dua orang ni , baru tahu betapa nikmatnya tidur itu ! Nikmatnya dapat makan dengan tenang ! Tapi semua tu tak dapat tandingnya nikmatnya berkeluarga ini !!

‘Trick’ mu sudah dalam poketku !!

 

Minggu lepas , aku cuak giler bila dengar Zahra menangis ! Aku kelam kabut amik dan dukung.. Pastu dia pasti akan meronta ronta ! Berpeluh di dahi…

Minggu ni ? Segalanya telah aku tahu ! Jangan kau permainkan lagi daddy mu ini ! Telah rahsiamu itu dibongkari ! Hehehehe.. Hehehehhe.. Hahahahahhahahah !

Giler kejam punya ketawa ..

Dia akan menangis untuk mendapatkan perhatian aku ! Bila dukung , terus senyum ! Atau membebel dulu.. Seolah macam nak kata..

“ Ya Allah… lambat betul laaaa nak dukung kitew nieee.. “

Kalau atas jam 2 petang.. dia punya perangai lain skit ! Dia nak tidur tapi payah ! Caranya ? Mudah jer.. Biarkan dia menangis dalam 4-5 minit.. Pantau la .. bukan biarkan..

Kemudian , gi amik dia .. dukung.. terus duduk atas bola gym.. InshaAllah , dia akan lena hingga jam 5 petang ! Huhuhuh…

Manakala abangnya ? Kalau belah petang tu.. mudah jer.. Mandikan dan bagi susu kambing NGM8 ! Inshallah akan lena punya ..

Dan daddy baru boleh update blog ..

Jom Shopping kawan kawan !

 

image

Terkejut ? Rilekss … Murah ? Rilekssss .. heehehhe …

image

Rambang bijik mata ? Yer .. aku tau…. aku pun ! Hahahahah .. Tapi aku nak pakai camana kan ? Heehee… Wife ? Nanti dia order sendiri laa..

sila ke web http://www.crazybeautysale.com/ terlebih dahulu. Ok… aku rasa korang lebih bijak dari aku bab ni kan.. Jenama So Susan dan Jelly Pong Pong ni rasanya ramai dah kenal kan ? Ok .. berminat nak beli ? Stok terhad ni.. Dibuka khas untuk rakan BA saja.. Kalau bukan rakan pon boleh je beli.. asalkan bayar.. hee..

Camana nak beli ? Mula mula klik mana mana pakej set yang korang nak.. Contohnya #2 .. klik pakej tu kemudian klik ADD TO CART ..

image

Kalau dah abis memilih barang .. sila ke bahagian atas web dan akan nampak di bahagian Cart ada nombor.. Tu tandanya korang dah pilih dan tunggu nak bayar jer ..

image

Klik Checkout !

image

Isi ruangan kosong tu yer.. Bila dah diisi , akan keluar berapa bayaran penuhnya .

image

Pastu …. pastu…. isi butiran peribadi anda dengan tepat yer ! Kang barang tak sampai lak ..

image

Pastu SUBMIT ORDER ! Selesai part order barang ..

image

Cara pembayaran ..

image

Pastikan nama , no akaun tu betul yer …

MAYBANK ( Lim Kah Yoong - AC NO: 114495002529 )

Kemudian  email slip kepada crazybeautysale@gmail.com dengan subject : kelabblogger ( nama ) . Jangan lupa letak ‘KelabBlogger' & nama’ agar melayakkan korang untuk memenangi lucky draw iaitu Samsung Tablet ( dalam masa 4 hari saja .. sehingga 31hb Ogos ! )

Pastikan segalanya betul yer. Simpan bukti pembelian untuk memudahkan urusan ..

Tiada alasan untuk ‘ tiada masa ‘ ?

 

Jimat jika masak sendiri ! Pastinya ramai setuju , kan ? Alangkah beruntung dapat isteri atau suami yang pandai masak dan rajin nak memasak..

Sampai je rumah , terus masak untuk makan malam. Tak kisah la simple atau beraneka juadah .. Sebelum tu dia tanya aku dulu samada nak makan kat rumah atau makan di luar..

Semalam dah makan kat luar.. Hari ni , makan kat rumah je la.. Aku tak kisah la bab makan terutama sekali bila dah berpengalaman di luar negara… walaupun beberapa hari tapi dah cukup mengajar aku betapa nikmat beruntungnya aku lahir di negara yang cukup makmur ini.. Makanan bersepah di sana sini.. Segalanya mengiurkan ..

image

Masak bihun sup … Heee.. Tak banyak pon.. cukup untuk aku tambah sekali jer.. Alhamdulillah.. perut tak penuh ..

Photo

Rasanya , malam ni saja dah jimat RM40 .. heheeh.. Sekali keluar makan , bukan murah dik oii ! Nak kena makan dengan pantas lagi satu hal ..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI