Ahad, 31 Ogos 2014

Cermin mata baru aku , lagi !

 

Gulp .. apa jadi dengan Ray Ban yang aku beli sebelum Ramadhan ari tu ?

Sehari sebelum aku gi Paris ari tu , Qhaliff telah 'menodai’ cermin mata aku ni.. Aku dah cukup selesa dengan spek ni ! Nampak terserlah kekacakan aku bila pakai spek ni.. Uhuk..

Apa Qhaliff buat ? Dikala aku sedang lena tidur , Qhaliff amik spek aku yang mana aku letak sebelah aku selepas update blog ( kesilapan besar bila ada anak kecil ) .. Dia pegang dan kangkangkan ‘kaki’ spek aku tu seluas alam !

Kesannya ? Bila aku pakai , kaki tu tak terletak dah kat telinga aku.. Terlebih sudah ! Geram ? Perghhhhh ! Allah je la yang tahu betapa aku geram giler babas masa tu ! Dah la nak gi outstation. Spek lak jadi gitu ! Grrrr…

Nak tak nak aku betulkan bingkai tu skit dan pakai .. Memang tak best langsung ! Hantar balik kat kedai tu , dia kata tak leh buat apa apa dah ! Cehhh .. Pemalas tul ! Bukan patah pon !! Haishh.. Memang aku pangkah terus kedai spek kat Alamanda ni ! Harap nampak pro je tapi amatur .. Caits..

Dan tadi , aku ajak wife gi buat spek baru. Plan nak gi Menara di Alamanda tapi aku batalkan hajat aku.. Gi ke Bangi . Sana ada satu kedai yang lama dah aku perhatikan .. Baik gi kedai cermin mata yang benar benar jual cermin mata ! Bukan sekadar jual tapi profesional !

Maksud aku kan.. Kedai yang aku gi sebelum ni , dia tak uji langsung mata aku.. Cuma guna mesin kat depan tu pastu terus cerita pasal harga cermin ! Gilaaaa ! Siap bagitau harga cermin dan suruh guna cermin yang kaw kaw mahalnya ! Hampehh ! Nak tak nak , aku suruh staff tu ikut je power lama .. Haihh.. Dia ikut je tanpa ada test langsung ! Tak ke … Grrrr !!!

Di kedai yang aku gi tadi ni ..

Masuk je kedai.. bagi salam pastu dia layan dengan baik sekali. Sediakan air dan gula gula untuk Qhaliff.. Selesa !  Pastu dia tanya spek camana aku nak.. Aku bagitau aku nak spek yang lasak ! Dia pon keluarkan macam macam spek untuk aku untuk bagi aku pilihan dan pada masa sama , aku tengok tengok yang lain jugak.

Aku berkenan yg merah hitam ni dan yang Nike… Tapi Nike ni tak tahan lasak ! Bagus diorang ! Yang Nike ni jauh mahal dan yang merah hitam tu , murah sangat tapi dia tetap syorkan yang merah hitam tu..

Photo: Spek baru..

Memang lasak benar la spek tu.. kalau Qhaliff kangkangkan pasni , aku tak perlu risau dah ! Waranti pon ada .. Penting tu ! Hehehhe.. kan kan ?

Pastu baru check mata.. check saraf .. Katanya power naik skit jer. Ok la tu .. Aku tanya dia , boleh ke aku pakai contact lense je ? Dia kata boleh.. Takde masalah ! Wah , seingat aku dulu .. aku tak leh pakai sebab power aku ni ..hurmm.. Tapi aku tak nak pakai contact lense.. aku nak pakai spek .. ala ala Clark Kent gitu.. Menyorokkan ‘ kepoweran’ aku ! Hahahaha ..

Harga keseluruhannya ? Spek + cermin yang leh jap hitam jap putih tu , RM970 ! Huhuhuhu.. Mahai ? Murah dah ni !! Kalau kat kedai ari tu ? Dah leh deposit superbike koooo !!

Lepas settle bayaran , staff tu tanya perihal spek lama aku.. Dia mintak aku bawakkan nanti untuk diorang betulkan. Boleh betulkan kecuali spek tu patah ! Aiyokkkk !! Awat tak bilang awal awal ???? Hahahaha.. biasa la kan , bisnis tetap bisnis..

Apa pon aku puashati di kedai ni , setakat ni la.. Tak tau after sale service lagi .. Hehehee..

Bila cari dengan lubang hidung !

 

Gatal giler kepala ! Shampoo Head and Shoulders yang biasa aku guna , entah mana menghilangnya. Tanya wife , dia kata ada je kat atas tu.. Aku cari dan cari .. tak jumpa..

Akhirnya ..

Aku guna je wife punya.. Leh review best ke tak shampoo Shafi Shayla ni.. hehehee.. Maklumlah , biasanya perempuan punya ‘pelik’ dan ‘lain ‘ dari lelaki punya produk.. hehehe ..

Dan aku upload gambar tu ke Facebook. Risau gak nanti kena kutuk sebab guna shampoo perempuan.. Hahahahha .. Tapi ? Tapi ??? Segalanya cumalah mainan mimpi aku je ! Ramai rupanya lelaki pakai shampoo perempuan ni gara gara malas nak beli yang lain atau guna apa yang ada jer .. hahahaha.. Jimat kan ?

Shampoo ni sedap gak pakai.. mmg lembut la rambut aku .. Abis ‘tumbang’ rambut aku yang pacak 24 jam tu ! Huhuhuhuh.. Tapi hilang gatal kepala aku..

Lepas mandi .. kemas atas katil .. dan .. tadaaa ! Jumpaaa laaaaa ‘makcik’ ni !!

Nasi lemak dan Paris !

 

Photo: Nasi lomak utk sarapan pagi ..

Bangun pagi.. rasa lapar sangat ! Mungkin dah biasa bersarapan awal pada Ramadhan lepas hinggalah semalam.. Padahal sebelum tu, aku bukanlah jenis manusia yang makan awal pagi.. Hurmm..

Selepas beli 6 bungkus untuk sekeluarga makan… aku seperti biasa , amik gambar dulu dan up di Facebook dan Instagram. Pasti akan ada rakan bertanya … dan soalannya , berapa harga nasi lemak ?

Terus terang , aku tak pernah bertanya pon berapa harga nasi lemak ni. Aku rasa dalam RM1.20-RM1.40. Kalau tanya , pasti aku tak jadi nak beli sebab mahal !

Tiba-tiba aku teringat sewaktu di Paris.. Sekarang ni , apa saja aku buat , pasti Paris jadi perbandingan ! Walaupun ada yang rasakan aku ni ‘tak logik’ tapi sekurangnya perbandingan yang aku buat tu membuatkan aku rasa bersyukur sangat aku ini WARGANEGARA MALAYSIA !

Sewaktu di sana , aku tak tau nak makan apa. Nasib baik di hotel pertama tu , milik orang arab tak silap aku. Baca pampletnya tertulis semua makanan yg disediakan dalam tu , Halal.. Wallahualam..

Bila keluar makan tengahari .. terus terang , terkedu nak makan apa ! Cari la restoran Halal.. Ada , banyak sebenarnya.. Tu takde masalah pon tapi yang jadi masalah ialah ..

DSC_0995

DSC_1000

DSC_0994

Harganya !! Orang kata kalau kita dok asyik ‘convert’ maka kita tak makan la kat sana ! Memang betul pon sebenarnya tapi memandangkan aku ni kerja di Malaysia pastinya kena convert sebab gaji aku dalam RM .. bukan Euro !! Kalau Euro , semua ni murah bagi aku ! Harga sama je tapi sebab nilai matawang kita murah berbanding Euro , maka ianya sangatlah mahal !

Nak makan nasi yang halal 18.50 euro.. 18.50 x 4.4 = RM ??? Kira la sendiri ! Tu baru nasi.. belum air mineral ! 2 euro ! Murah ..mmg murah kalau aku berpendapatan dalam Euro..

Bila aku tiba di Malaysia , segalanya adalah murah bagi aku walaupun aku bukanlah orang kaya ! Aku masih mampu makan dan setahu aku , takde orang Malaysia mati kebuluran ! Makanan mewah dan murah sebenarnya di Malaysia ni ..

Kesimpulan , dimana kita berada ..sama saja.. Kena ada usaha keras utk hidup ..bukan mengeluh dan mencari salah org.

Ada hikmah rupanya Allah ‘hantar’ aku ke sana .. Buka mata aku luas luas ! Benarlah kata org.. Byk berjalan , luas pengalaman..

Kalau anak aku ..

 

Semalam aku gi servis kereta kat Tan Chong Sg.Besi. Tiap bulan kena servis kereta.. Huhuhuh.. InshaAllah pasni kurang skit sbb aku tak gi Cheras selalu dah .. Kena tunggu Zahra besar skit ..

Di pusat servis .. Ramai pelanggan ari ni.. Yelah , Sabtu kan.. hurmm.. Nasib baik aku sampai tepat pada masanya iaitu jam 11 pagi. Ikut jadual. Kalau lewat , lewat la siap. Aku target 2 jam untuk servis kali ni..

Tercari tempat duduk.. Ada satu kosong.. Ok la tu.. leh layan movie yang aku dah download malam sebelum tu.. Hurm… Tapi takde feel lak nak layan..

Terpandang satu budak lelaki ni.. Dia dengan keluarga dia .. Dok galak bermain sana sini tanpa larangan.. Rasanya dalam usia 5 tahun gitu..

Sampai la dia bermain sebelah mak dia dan hampir dengan aku .. Dia panjat kerusi sebelah mak dia .. dan kaki dia menolak kerusi aku kuat kuat .. Kerusi aku berganjak jauh.. Amboi , kuatnya..

Aku betulkan balik kerusi yang aku duduk tu.. Dia buat lagi ! Hahahaha .. Amboi… Aku nak tengok respon mak dia .. Hurmmm.. Kalau Qhaliff , sah sah kena marah dah buat gitu kat orang lebih tua.

Dan mak dia ? Mak dia tegur gitu jer.. Takde pon ada inisiatif nak angkat anak dia pon.. Biar je gitu.. Hurmm.. Pastu dia bangun gi amik air.. Dua cawan. Satu untuk anak dia dan satu untuk dia ..

Dan anak dia pun gi main tempat lain.. Dia , mintak maaf ? Hehehe.. Idok laaa.. Wat tak tau jer .. Aiyokkkk ..

Ok.. tak kisah la.. perangai manusia macam macam .. Aku tak kecik hati pon sbb aku ada anak jugak dan kekadang di luar kawalan apatah lagi masih belum mampu berfikir..

Ada orang tak akan marah anak dia … Biar je apa anak dia nak buat atas alasan nak EXPLORE ! Tapi kalau dah sampai ganggu privasi orang .. aku rasa tu tak comey la kan ? Kena la jaga skit dan tegur elok elok..

Kalau la budak tu buat pada orang yang mungkin panas baran.. agaknya boleh timbul pergaduhan gak tu ! Hurmmm…

Qhaliff makin kuat explore tapi aku kena kawal agar tidak mencederakan diri dia dan juga orang lain !

Photo

Selamat Merdekakan Diri Kita !!

 

Alhamdulillah.. Sekali lagi , negara kita menyambut hari kemerdekaan yang ke .. korang teka la berapa ? Tak tau ?  Hehee.. tau dah !! Tu belum suh sebut tema kemerdekaan kali ni.. lalalalal …. Cer bagitau skit kat aku ??? Baru nak google la tuuuu…

Ok , aku pon tak ingat sangat sebab panjang benar .. Hahahaha .. Masa sekolah sekolah , hafal laa.. Sekarang ni , nak ingat tarikh lahir anak pon gagal.. ni kan pulak tema kemerdekaan negara kita !

Tak patriotik sungguh ?? Er … adakah dengan tak ingat tema kemerdekaan tandanya tak patriotik ? Atau tidak mengibarkan bendera di depan rumah tu juga tak patriotik ? Eceh .. mudah benar menilai seseorang dengan cara gitu.. Iskh , iskh iskh.. 

Apakah tanda merdekanya negara tu dengan …

Atau mabuk selepas menjerit MERDEKA ? Atau melakukan perbuatan terkutuk dengan bangganya ? Hurmmm ..

Merdeka bagi aku ialah … bila kita bersatu dibawah satu payung dan setiap antara kita bekerjasama membantu antara satu sama lain tanpa ada rasa syak wasangka tanpa kita bangsa dan agama !

Satu status di Facebook yang dikongsi rakan rakan maya , menarik minat aku dan aku turut sama berkongsi di FB dan dikongsi lebih 43 orang rakan FB

Hurm.. yang semula up ni ialah seorang lelaki cina ! Terus timbul rasa bangga ! Sapa kata negara kita punya masalah perkauman ? Aku tak pernah rasa gitu ! Aku senantiasa berfikiran , kita semua adalah 1 Malaysia !! Walaupun berlainan bangsa dan agama namun kita berada di bawah satu payung yang kukuh !

Makcik Abidah ni akhirnya mendapat periuk besar hasil sumbangan seorang insan yang pantas amik tindakan .. dan sekali lagi aku kasi tabik hormat ! Respek pada keprihatinan semua insan yang sudi menolong mahupun yang berniat nak menolong !

Ini baru namanya merdeka !! Merdeka dari berprasangka  buruk ! Merdeka dari rasa benci.. iri hati ! Walhal diri sendiri malas .. terus salahkan orang lain atau bangsa lain ! Haishhh .. tu tandanya tak merdeka lagi !

4 hari di Perancis tempoh hari membuatkan aku berfikir dengan mendalam.. Betapa aku bersyukur tinggal di tanah tumpah darah aku sendiri di kalangan rakyat yang berbilang kaum serta bersatu padu !

Bersyukurlah.. Mari meraikan hari kemerdekaan ini dengan cara yang betul ! Doakan keamanan negara kita berkekalan . Ramai jer pihak luar nak tengok negara kita ni , kucar kacir .. Jangan jadikanya realiti ! Menyesal tak sudah kita nanti !

image

Selamat Menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan Malaysia yg ke 57 !  Semoga keamanan , keharmonian ini milik kita selamanya..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI